Wednesday, April 3, 2013

Thank You Note:)

Salam:)

A bit busy and tire today but i feel obligated to update about Uwan and the girls since i received many doas and concern notes. Thank You so much Anon 1(tks for the tips akak pun diajar taruk lotion by the nurse), Faza, Sham(Seremban),Suhaila,Mazni ( hope yr kids have fully recovered too),Pelangi petang,Amira (UK),Saniah, Ikin Othman,Anon(SG), Umi Triple S.Y.A ( Al Fatihah for your daughter-thanks so much for sharing it with me),Ibuintan,Ida( hope yr  second twin dah baik tangan dia Ida, sometimes viral fever pun boleh cause muscle pain dah tak boleh angkat anggota badan,hopefully semua okay ajer), Lynne, SG, Eda,Fatimah,Mak Lagenda, My Dear Ann Huzi ,Anon (yang sayang me kerana Allah Swt) and to those yang hangar emails and messages.Thanks so much and Alhamdulillah- I accept all 'sedekah" dari semua as memberi kebahagiaan hati kepada yang memerlukan juga adalah sedekah yang sangat murni:)

I m gladly sharing some latest pictures of Uwan and Tia Mia.While both Tia and Mia dah boleh pergi kindy today, uwan is picking up too;):)


Uwan after her breakfast this morning- I prepared her favourite nasi goreng,telur mata lembu and goreng some frozen kueh kacang for her. After breakfast at the garden she took a rest at the sofa watching Astro Oasis:) That's my emak, always fighting and has a very good heart:);)


These two balik dari kindy;) Alhamdulillah ada rezki baik budak2 ni.Today i went to kedai runcit at my office to buy some vitagen and titbits for them, one of the reader was there and she paid my barang2, she said gift for Tia Mia sebab dah baik demam:)


Not only Tia Mia and uwan dah baik, this lady Si heni pun dah pulih jugak.So kelakar i found this picture in my Iphone taken by one of the girl:) Siap posing lagi Buk Heni.Alhamdulillah dia pun banyak berbakti. Will reward her with something In sha Allah.





Petang ni balik office,sambil drive- was thinking what should i cook nak buat selera Uwan sedap.Kalau ikut kan body after the long hours at office, running around in between lunch hours to fetch the girls,sent back home and cerita office yang seribu satu macam etc etc memang lah nak terus balik rumah dan berbaring di sofa.Lauk yang dimasak masa pagi pun banyak lagi tapi mesti lah Uwan dah tak berapa selera makan kalau lauk yang sama. I went to a stall kat area flat yang ada jual barang kampung and managed to find telur itik, belimbing buluh,petai,pucuk pegaga dan ikan pekasam, i bought all of them.


I cooked thick and creamy masak lemak cili padi telur itik with asam belimbing.With telur yang cair2 kat tengah,kuah pekat, goreng ikan pekasam dan ulam petai- sangat selera Uwan makan:) Not only Uwan the girls love it too- Jom tengok muka2 orang yang happy after a good dinner:)...

.
.
.
.
.
;
;
;


Tadaaaa..happy uwan..after the good dinner she sat at the bench eating dokong;) Yang tak berapa happy si Tia bergaduh dengan Mia-tak apa bila dah boleh bergaduh tu tandanya dah sihat betul:)


Alhamdulillah Uwan and the girls dah sihat:) 


Papa came back and straight away layan her anak2..nak pakaikan Minnie jam lah, itu ini etc etc.Alhamdulillah papa pun dah sihat:)

Itu lah cerita and update today;):)


Berkongsi tip untuk menyembuh kan sakit perut dengan izin Allah swt. Last week bila viral fever Mia dapat sakit perut jugak,doctor dah check, conducted urine test tak ada apa,except angin dan upset tummy ajer. dah makan ubat still lah the sakit and angin on and off,kesian dia.Then i remember the traditional way of relieving sakit perut in kampung, Uwan used to boil daun jambu batu (guava leaves) for me those days,it worked wonderfully. So i bought one pokok jambu batu at sungai buluh, i boiled some leaves and gave Mia  few times, atas izin Allah after few times drinking it,Mia has fully recovered. The taste was not bad, macam tea ajer;)


Lastly i found this inside my iPhone, one of them has written it- Bak kata orang semua sakit,penat dan lelah pun hilang.Thank You Allah:):)

Good night All and Thank You again:)

........................

21 comments:

ida said...

wah...seronok nampak muka happy uwan...tersenyum after her great dinner by her great daughter...alhamdulillah that my second twin is okay..bila anak anak down camni..kita laaa yang serba tak kena rasanya....tiamia tu dah boleh bergduh...betulla kata u Azu...maknanya dah sihat hehehe...my twin kalau tak dengar suara deoa bergaduh one day..mesti sumting wrong somewhere...ok Azu...selamat malam..take a good rest after tiring week..n kiss foe ur twin and ur sweet emak...

ibuintan said...

Alhamdulillah... uwan n TiaMia dah sembuh

Uwan beruntung ada anak pompuan sehebat Azu yg sentiasa berusaha membahagiakan Uwan


Moga TiaMia juga akan mewarisi sifat dan kebaikan mamanya

tenku butang said...

haiii.. done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

The Singing Pilot said...

Uwan loungin on the sofa menonton tv sambil lengan ke atas sgt priceless. Alhamdulillah dh sehat. Terigt dulu jaga my mama kat spital. Ya Allah. Dugaan besa

Rozz Hazidi said...

Alhamdulillah..

Anonymous said...

Alhamdulillah semuanya dah kembali sihat.. Bertuah Uwan ada anak yg sentiasa berbakti.. syg K.Azu..

Amira
UK

Sang Emak said...

Salam perkenalan kak Azu. First time drop my comment here but your blog is always on my list. Insyaallah, malaikat akan mengangkat doa kak Azu tinggi-tinggi ke langit berkat keihklasan menjaga sang ibu. Terharu melihat "special bonding" antara akak dan uwan. =)

zailamohamad said...

Alhamdulillah, happy to see muka happy Uwan & kembar tu..betullah kak, kita as a mother lebih rela dengar anak bergaduh dari tengok muka moyok diorang masa sakit. My kids pon kalau sakit nampak xsemangat & kita pon jadi dalam hati ni risau sangat-sangat melihatkan diorang tu tapi bila dah sihat, dan-dan melompat, bergaduh & tambah peningkan kepala tapi tak kisahlah..janji diorang sihat:)

Deqna said...

Assalamualaikum,

saya dah lama baca blog ni, cuma baru fist time drop a comment.

Saya cuma nak kata saya suka cara akak jaga mak & anak2 twin akak. Sentiasa menggembirakan mereka. Masak yg sedap2 utk mereka semua. Saya dapat rasakan kepuasan yg akak dapat bila menggembirakan mereka yg tersayang..

nway gulai telur itik and belimbing buluh is my favourite. My emak pun suka :)

lagenda Mahsuri said...

Happy tgk muka uwan. The girls pun nmpk dah sihat betul.

Alhamdulillah..

P/s: Kak zue ngan masak lemak dan petai mmg x boleh dipisahkan! :)

Anonymous said...

salam..this is mt second time leaving my comment here...tapi baca blog hari2 heheh.. bought the same thing too for today's lunch..belimbing buluh untk dibuat masak lemak as we already have telor itik kat rmh. my dad's fav.hv a great day ahead n may allah bless you n family.

Anonymous said...

salam..this is mt second time leaving my comment here...tapi baca blog hari2 heheh.. bought the same thing too for today's lunch..belimbing buluh untk dibuat masak lemak as we already have telor itik kat rmh. my dad's fav.hv a great day ahead n may allah bless you n family.

Anonymous said...

Salam Mamatiamia
Terima kaseh sedekah kan alfateha kepada arwah anak i...me too pray for ur family...so same2 lah kita mendoa...amin

Luvs
Umi Triple S.Y.A.

P/s:: how abt we xchg fb addy??? ;-))

Anonymous said...

as'salamualaikum zu, alhamdulillah gembira lihat semua sihat kembali. salam dan du'a dari sg

Anonymous said...

tak akan sia2 penat lelah u kerana giving your best for your loved ones inshaaAllah. tentu uwan sangat bahgia dan syukur when you make efforts to cook her favourite.
betul tu budak2 bergaduh tanda dah sihat and they too know how to express their love for mama.

annhuzi (:

umiyumi said...

Salam Zu,
Suka tengok Uwan, kenits dan Heni dah sihat semuanya. Bila org tersayang sakit, mmg berat tanggungjawab kita dicampur risau semua tambah2 bila kena dalam satu masa. Alhamdulillah Zu diberi kekuatan untuk menjaga diorang sehingga pulih. :)

suhaila said...

Syukur Alhamdulilah..I pun happy tgok everybody dah sehat..u too take a gd care of urself k.As salam to uwan and the two pretty girls.

Love

greetingsfromengland said...

my pleasure zu...it's our duty as Muslims to doa yang terbaik for each other...what more when we're not well. Your masak lemak telur itik and belimbing looks really good! Have a good weekend.

Anonymous said...

Salaam Mamatiamia,

Second time leave comment. Alhamdulillah semua dah sihat. Your lauk lemak look delicious. So tempting...

Lynne
SG

Invisible Me said...

Alhamdulillah :)

Yong Is My Name said...

Alhamdullilah..

Uwan back to normal, berseri-seri muka dia.