Sunday, February 2, 2014

Yang Terhebat di Mata dan Terindah di Hati.


Friday - we took a journey to Uwan's kampung- To mama- this place is Yang Terhebat di Mata dan Terindah di Hati- I hope both of you share the same feeling.


Tia can't wait to reach kampung.


While Mia wrote in her diary about the journey:)


It was jam near Nilai and we had to be calm and smile:).


We reached Senawang around 1.00 pm and were tired and hungry- most of the shops were closed but we found this small cafe.


The owner was nice and the food was good- especially this apple kasturi- perfect drink for a hot day.


The nasi ayam was good- Tia Mia ate a lot- Uwan asked for bee hoon soup- and it was equally good .


Heni and Pashik&Mashik reached kampung earlier than us- by the time we arrived Heni already made the room and swept the house.


Hmmm how can i resist to fall in love with kampung- we were greeted by lovely red rambutans on the tree.


Kampung was clean and in good conditions- Pashik managed to find one Indonesian that renting next door to keep the compound clean- he has done a good job- 


Uwan di pimpin naik perlahan-lahan and duduk di tempat di selalunya berehat dulu- terharu hatinya dengan mata yang kabur banyak yang indah tidak dapat di lihat- hanya mata hati meneroka ke seluruh pelusuk rumah- mesti lah rindu kan- ini lah 'syurga' dulu2 nya.


Berita sedih Kak Ambit sebelah rumah suaminya nazak bila kita sampai- selepas bacaan Yasin kami pun mengambil makanan dari rumahnya- sedap lah sesekali makan nasi kenduri macam tu- by the time senja- suami Kak Ambit pun menemui Pencipta- di hari Jumaat yang mulia- Al Fatihah buat Pak cik Karim- baik orang nya dan banyak budi kepada kami terutamaya semasa uwan masih duduk sendirian di kampung dulu.Moga dia di tempat kan di kalangan orang2 beriman.


Rumah Uwan as usual sentiasa menunggu kita- once we stepped in the house macam tak pernah di tinggalkan.


Melihat keluar kampung sangat indah- aman,damai bagai melangkah ke suatu dunia lain- jauh dari kegilaan kuasa dan harta- tiada yang diperlukan di sini kecuali hati yang aman dan jiwa yang tenteram.


Malam kita sambut hari ulang tahun ke 38 Pashik dan Mashik:):) moga keduanya diberkati dengan segala kebaikan.Amin.


Pagi subuh di kejutkan dengan kokokan ayam dan azan dari masjid kampung- suasana yang sangat dingin bagai duduk di tanah tinggi- selimut hingga 3 lapis- embun dan kabus tebal menyelubungi kampung- di pagi yang dingin mendengar suara Pashik yang dulunya Johan Qari Daerah Kuala Pilah membaca ayat2 suci sangat indah dan tenang. Mia bangun terus bekejar melihat pokok rambutan nya.


Pagi yang indah dan sejuk.


We had breakfast at uwan's laman- semua pun sedap rasanya-maklumlah sejuk.


My nasik goreng ikan bilis belacan cepat saja habisnya.


We had a good time di selang seli berkongsi sedih dengan kehilangan Pakcik Karim.


And we met this si gebu sangat handsome rupanya.


morning we took the girls to Ulu Bendul not far from uwan's kampung but the water there was sooooo cold- and the girls couldnt stand it:)


We went to Kuala Pilah but the Mee Hailam shop was closed so went back uwan's house and relax.


Kebahagiaan memang melimpah ruah bila balik- i am glad that the girls shared the same feeling with me.


heni couldnt wait nak ambik rambutan- kalau di ikutkan mahu dia turunkan semua buah but we asked her to keep some for the neighbour.


And the girls had fun picking up rambutaan- this is their first experience sangat seronok nampaknya.


We had tea at the laman too- it was lemang with ikan masin.


Petang we round jambatan kampung.


And we had dinner with all kind of sambal and ulam:)


Sunday we went to Kuala Pilah for breakfast at Selera Pantai Timur.


The shop is near to the Dewan Kuala Pilah- This is where i got married 12 years ago- we took picture as kenangan.


And today ada orang yang nak kahwin di dewan ni- terus teringat zaman2 dulu.


Tia Mia sibuk bertanya' where were we when you got married?" ha ha ha.


After the good breakfast we went to Pekan Ahad to buy sayur2 kampung.


And we bought N9 delicacy - ayam kampung rendang daun puding- sedappp;)


Buah sepang or known as badak berendam by other states.


Balik after dah letak tulang untuk direbus di atas dapur we jumped into the river infront of uwan's house.


It seems that you had more fun here compared to ulu bendul:)

We had a good and memorable 3 days 2 nights at Uwan's kampung- we shall come back soon;);)

…………………..

18 comments:

susumanis said...

Salam zu, lama betol x tinggal komen kt sini tp akk setia membaca every entry..best sgt sgt tgk zu blk kg dgn uwan n tiamia..btw tiz coming 8th march ada event for bloggers at saloma bistro, zu jom lar join, sure ramai nk jumpa zu kt sana so check out my blog for registration link ya, maaf malas nk cr link n copy here..hik hik

YaTiNordiN said...

Salam, kak zu, ape name cafe kat senawang tu? Mcm menarik.

muhammad naufal said...

Tak puas baca entry ni.tiba-tiba terasa nak balik kampung jugak tp kat kampung saya dah takde sungai yg bersih macam tu.semoga uwan diberikan kesihatan yg baik so dpt blk kg selalu.begitu juga kak zu sekeluarga.

Unknown said...

kak zue, very inspiring baca pagi2 nie... wish to meet you live...

Siti Khadijah Abdul Rahman said...

Salam kak zu. kalau lah saya tengok balek gambar dari atas ke jambatan tu, sama sgt mcm kampung kawan saya di seri menanti, pilah.

ape name cafe tu ye?

Kopiolimauice said...

bestnya kampung life! ;p

cacah said...

bestnya!!

simply4 said...

bestnya duduk dkt kg tu...really...sometimes rasa nak lari duduk dkt kg saja...hehe..by the way cantik kasut Uwan..

hOtMaMa said...

Salam Kak Zue, makcik mee hailam kolo pilah tu dah meninggal mlm sabtu lepas.. saya dpt info pun dari kuala pilah group.. susah la nak dapek makan mee hailam sodap lps nih.. huhu.. innalillah & al fatihah..semoga rohnya dicucuri rahmat..

d!LLah said...

yeah..yg ditunggu tunggu updatenya
k.zu...i is jealous ngan k.zu tau tak...ada kg yg cantik

kalau sy tgl tepi umah uwan kan..hbs dah buah rambutan tu...hehehe..

Liza said...

As salam. I've never been tempted to comment until i read your post today. It reminds me of my kg in Alor Gajah. Betapa gembiranya bila family berkumpul di rumah kampung yang besar, dgn pokok buah-buahan keliling rumah. Now tinggal memori je. Rumah yang dulunya cukup cantik kini dah macam rumah tinggal due to family dispute. So so sad! I'm happy that you still keep the memories alive at your beautiful kampung home.

Ayu Rashid said...

The best place ever.. is kampung!
Kenapa daku x temui damai sebenar ni bandar huhuuuu.

Suka kak ayu lalu area kuala pilah.. sepanjang jalan meriah buah rambutan.

DZ said...

Salam Kak Zu... A wonderful post as usual :) Nak minta Kak Zu share your so, so delicious looking nasi goreng belacan dan ikan bilis yummm... Thank you so much and God Bless <3 !

eda said...

kak zu , mcm lama je akak tak update blog ... mcm pelik neh ...
update la kak ..

Tengku Damia said...

Salam kak zu,
Terharu pandang rambutan tu.Terliur dibuatnya.Saya tinggal di aussie dan harga kat sini rambutan tu sedollar sebiji.Terus rindu kampung yg mana rambutan takde harga : )

rostina76 said...

bestnye suasana kampung & rumah uwan tu. stay after retirement will be good possibility ;)

♥EeiNz♥ said...

SALAM AUNTY..

NAK TANYE.. KEDAI SELERA PANTAI TIMUR TU KAT AREA MANE YE ? PILAH KE ? TAK PERASAN PULAK SAYA SLAMA NI ..

MMM.. FYI AUNTY, OWNER KEDAI MAKAN MEE HAILAM MENINGGAL DUNIA. SKANG X TAU SAMA ADE ANAK2 ADE SAMBUNG BUKAK KEDAI ATAU TIDAK.. ;(

norasyikin.zainudin@yahoo.com

Hani said...

Assalam mamatiamia,
salam kenal. dah lama nak tinggal komen. banyak entry tentang uwan yang buat I teringatkan mak, I pun kampung di Kuala Pilah.
hope boleh kenal nanti :)

-Hani-