Tuesday, April 29, 2014

Syukur.

Malam ni nak update gambar2 last Sunday but before that nak lah cerita jumpa budak Filla yang comel lote dari The Kasihs blog. I went to a meeting at Putrajaya today,i was early, then i saw this petite young lady walking into the reception- she looked so familiar- terus ingat;):) Her blog is one of my favourite too- i like her cute children, her cooking and her stories- still young but sangat bagus menguruskan keluarga dan rumah dengan baik;):)

I jumpa gambar ni kat Ig Filla;) Akak pinjam ye- because you pandai ambik gambar, the ones that akak took- not so nice (actually you look nice but akak tak;)kih kih)- Seronok jumpa readers or bloggers kadang2,masa Sunday pun jumpa sorang reader nama K.Nor kat museum tapi tak lah mengambik gambarnya sebab masa tu mandi peluh baru tolak uwan punya wheelchair turun dan naik toilet yang terletak tinggi:):) I love reading about people's story- many are with good hearts:) i think no matter who we are as women we always want the best for our family.




Ha ini lah gambar selfie kita dengan Filla Comel- pakar dia dalam snap2 gambar ni:):) And of course lah Filla akak ni big kakak to you- I am much much senior;):) Thank You for all the good words from readers;):) 


Yang best jumpa jugak komen2 my ex staff and my hb's ex staff too:);) This world is so small kan;):) Okay lah Filla- very nice meeting you and akak wishes you all the best too- jom kita masak2 lagi okay:):)



Cerita last weekend- last week sibuk banyak- i cooked some and we ate outside few times- this is the simple bow pasta that i cooked,the girls love it;) Hanya guna olive oil, pasta sauce dalam bottle dan diced tomatoes.


The girls now pandai nak minum tea with lemon,sesekali boleh lah- tea tak boleh selalu nanti constipation;)


And i had this at Pappa Rich, Sunway Kota Damansara- really sedap i tell you:)


And we have new family members!


Felly dah jadi emak and Stevie dah jadi bapak- welcome Blackie,Whitie and Pawrie to our family;)


Mia punya lah sayang kat felly- sanggup duduk kat belakang pasang Youtube kat si Felly ni.


Saturday we didnt go anyway except Giant to buy Groceries- the papa went out for golf- Heni pulak her off weekend- so sebelum she went out i and the girls went out to buy groceries.Seronok actually just duduk2 kat rumah masak, belek itu ini- i love staying at home too much now- i guess i am a lil bit of tired working;(;(


I cooked my favourite- ikan merah lembut asam pedas with bendi and belimbing buluh:) so sedap- use a very minimal oil utk tumis cili- jadi macam in between asam rebus and asam pedas:) 


The girls of course lah kena masak pasta lagi kalau nak laju- this time i masak mince meat cabornara with spiral pasta.


Petang the papa balik golf, i made special wrap for everybody.

Ada friend yang mintak recipe- very easy- cuma potong memanjang black pepper hotdog dan grill, buat omellete yang lembut, sapu mayo atas wholemeal wrap,susun hotdog,omelette and grated cheddar cheese dan gulung, bubuh butter dalam non stick pan, letak wrap and balik2 hingga kuning- potong 2 and boleh lah makan dengan salad.



Tapi Uwan tak main lah wrap ni, dia tetap suka pengat pisang dgn bubur cha cha lagi;)


Sunday we took Uwan out for breakfast at new place- Kopitiam hainan- sedap betul roti canai dan pan mee kat sini- habis uwan makan roti canai tu:)


After breakfast tanpa plan we drove to Museum- bawak Uwan- masa muda2 uwan dah pernah pergi- she called it " sekolah gambar" - dengan kurang penglihatan ni kalau di ikutkan tiada tempat pun yang boleh menarik hatinya semua pun kelam- tapi tujuan utama buka nak bagi dia tengok semua tu tapi peluang bersama yang paling penting- Sepanjang jalan dia duduk di belakang memeluk Mia, dia sangat seronok- senyum sepanjang jalan dia. Kesian sangat- at this age being able to hug your cucu is a big blessing.


Nice picture of Uwan against the beautiful backdrop.


macam real taman tu kan but it was picture on picture.


An Tia looks like she on a real ship;) It was a good outing- walaupun uwan kena pergi toilet few times and toilet atas bukit- exercise lah sikit utk badan yang dah demok ni:)


Balik rumah Heni tak ada macam2 lah kita audit laundry area@her office- masukkan the detergent dalam container etc etc.


As i said in the earlier post i nak kena balance the tall cabinet dengan something- so i put the floor light there;):)


It's not a new one- I gave to heni last time- but she peferes lampu siling her, so i took back,clean it and put it here.




Punya menyelelongkar segala benda- jumpa lah my Elizabeth Arden- Green Tea- dah lama salah letak- happy perfume dah nak habis tak payah beli.


Kadang hujung2 minggu ni buat benda kecik2 pun sangat memberi kepuasan jiwa- macam beli this tissue box, gantung kat tepi tempat Tia Mia belajar- pun dah happy.

Minggu yang penat, perkara2 yang pejabat yang entah apa2 kadang2, terasa hati nak marah,nak stress- tapi sebelum jauh hati merantau marah, lihat keliling, buka mata dan telinga ada perbandingan kesusahan orang yang tak terpikul bahu rasanya- nampak sorang kawan masuk hospital, bila tanya sakit apa, dia pun pm- ada brain tumor dan slip disk- tumor tu duduk tengah2 otak- doctor nak keluarkan pun sangat susah sebab takut implication after operation- last year she had mild stroke due to that tumor- anak keciknya baru umur 2 tahun rasanya- bila hb post gambar anaknya di fb dia cakap ' mommy rindu sangat…" kesian kan- Ya Allah- tapi dia tetap tabah,sangat positive- i said ' awak sangat bagus, tabah, positive" dia balas " demi anak2 Kak Zu":(:( 

Cabaran dan kesusahan hidup seseorang itu perbandingan bagi kita- setiap kejadian Allah Swt telah tuliskan sebab, telah berikan pengajaran, cuma perlu membuka hati - cuma sebagai manusia kadang2 syukur itu tak dapat kita hayati sepenuhnya. Moga dipermudahkan buat semua yang menghadapi cabaran dan yang diberkati dengan segala kebaikan dan kesenangan moga ke syukuran itu mencapai tahap tertinggi, dihayati dan di selami. 

………...



17 comments:

umiyumi said...

Salam Zu,
Suka tengok makanan semua nampak sedap2.. bestnye Uwan peluk Mia, boleh bayangkan kasih sayang nenek dengan cucu.. teringat pulak dekat nenek umi dulu. Mmg manja sangat dengan nenek.

Betul tu kadang2 kita rasa susah atau stress, tengok pada orang yang lebih susah dari kita dan rasa bersyukur dengan nikmat yang kita ada.

Nastyna said...

bestnya jumpa Blogger..saya pun suka baca blog the Kasihs tu but silent reader jer la, hihihi.

Ni baru lepas makan ikan merah jugak duk cium2 tangan ha, niatnyer nak kari ala mamak tapi ntah cair semacam rasa macam asam pedas pun ada, tapi layan.

Look at Uwan..selalu remind me of my grandma. Ok la have a nice day ahead u guys ;)

cacah said...

pagi2 memang best dapat baca updates from Kak zue..
hugs!

cacah said...

pagi2 memang best dapat baca updates from Kak zue..
hugs!

4 Kay-E said...

Salam Azu....
Lamanya tak chit chat.... Miss u!!!
Sukanya TiaMia dgn cats & siap ada baby baru lagi. heheee... Tapi Aunty ita takut kucing, tak berani dekat lah. hahaaa...

Sedaplah wrap tu Azu. Nnt boleh try juga :)
Uwan tetap dgn bubur... Sedap anak sendiri yg masak.

Hope to see u soon.

*hugs*

Unknown said...

salam kak zue, must try the wrap... sy suka sangat blog akak, kalau tengah stress sy akan baca blog akak... hilang stress...

Jojet said...

Miss my tok..untung tia mia sebab boleh duduk serumah..moga panjang umur dan sihat..amin

lyza safa said...

♡♡♡...setiap minggu.menanti k.zu update blog.. terasa aura positif..

Filla said...

salam,
Kak Zue, seronok sangat dapat jumpa Kak Zue haritu walaupun sekejap je.. Kak Zue antara blogger yang paling saya suka, ayat kakzue selalu bagi dorongan dan motivate orang lain... i love the way kak zue handle the twins, masak hari-hari, jaga mak, kerja lagi.. hmmmm semoga saya jugak kuat macam kakzue, insyaAllah ;)

ieda iedana said...

Salam Kak zue,
Tia potong rambut ke? nampak macam pendek je rambutnya...

btw, ida pun setuju. kadang2 stress, bila bukak mata, tengok sekeliling, baru sedar betapa banyak nya lagi nikmat Tuhan yang Dia kurniakan.

"Dan nikmat Tuhan yang manakah kamu dustakan" (diulang 31 kali dalam surah 55)

=)

nor hayati abdul halim said...

assalm kakzu..boleh yati tau,..uwan ada diabetes ke kak?..@ mata dia ja yg problem..juz nak tau je..untung akak still ada mak =(

Zaihasra Kasim said...

Asslm.
Tq for everything..Baca blog u, kzai dpt banyak infos. dan menenangkn. Nk melancong pn blh amik tips from your blogs! TQVM again.. Keep on writing & salam to uwan

Zaihasra Kasim said...

Asslm.
Tq for everything..Baca blog u, kzai dpt banyak infos. dan menenangkn. Nk melancong pn blh amik tips from your blogs! TQVM again.. Keep on writing & salam to uwan.. HUgs to Tia Mia

nur lisa said...

Assalamualaikum kak zue, kebetulan saya sedang cari kitten comel. kalau akak mahu jual Whitie atau Pawrie tolong bagitau saya yer, sangat2 suka anak kucing. akak boleh terus call or msg 013-2885768 (shima). terima kasih.

nz com said...

susahnya mendidik hati.....semoga kemuliaan hati kamu-kamu yang selalu ditatap ini terus diberkati....dulu pandg2...hari2..dtg...wajah2 disini terasa dekat dlm kenangan...aku ingin terus kamu2 selalu ada sentiasa...

Ila said...

Assalam kak Zue...may i have your email add...i need to ask you about something...but not here... tq kak Zue.

Sue said...

salam k.zue.. selalu masuk sini.. suke tgk konsep rumah dan mini garden. teringin nak ada.. owh btw, baca pasal kawan k.zue tu buatkan sy teringat pasal anak saudara... dulu penah ada tumor di pangkal salur tunjang. sy sendiri tengok gambar xray. tumor sebesar duit syiling 20 ke 50sen. nak operate pun tp doc kata akan efekk ke brain or something else sy tak ingat... finally family bw berubat.. area sijangkang kot tak silap sy... alhamdulillah after a few times tumor tu dah hilang without operation... dan budak tu sihat sampai sekarang... masa kena tu umo dia dlm 2yr kot