Thursday, January 29, 2009

Weekend is coming,mama wanna tell cerita hindustan

bebudak pompuan melepak kat rumah mama

Hi semua..wahhh sukanya hati mama dapat upload gambar first time kat blog ni haa..hari ni rasa nak cerita la..cerita pulak tak la ada kena mengena dengan gambar kat atas..tu gambar masa kak ikin,kak ayan dan kak nur datang bergumbira rumah kita.Ni cerita mama nak kongsi dengan kawan2 mama.

Cerita memang unik, once i thought of writing up a script based on this true strory but analysing the stroryline and what not i can forsee its not going to be easy as it involves sensitive issues etc.So share sory kat sini jer la nak buat pengajaran.

Masa i jadi litigation lawyer dulu selalu turun naik courts handling good and bad cases..so banyak la terjumpa kawan2 lama..macam2 rupa dah masing2.So nak jadi cerita ni satu hari i pergi court tengah dok belek2 nombor case kat notice board tu..rasa bahu kena cuit orang "azuu ye?"..satu pompuan tegur..so toleh tengok one lady in long skirt and tudung..she looked familiar tapi different dari orang yang i agak..so she said " i la azu..."N"..takkan tak ingat kat Za'ba dulu"..ohhhh baru la ingat..masa sekolah dulu..this girl prefect jenis duduk depan sekali, baik..tak macam we all yang memang "nakal" la masa tu..nak pakai kasut macam boot,mesti pegang file, bawak backpack,lengan baju kurung kena lipat,duduk pulak tak boleh depan samada dalam bas atau pun class..lucky we escaped problem because we always have good results(chehh.perasan ni)..so semua budak yang pakai baju elok2..duduk depan sekali,selalu bodek cikgu tu kita panggil "nerd" laa..hmm jahatnya dulu..so this girl "N"..selain "nerd" category ni..ada satu case yang buat semua orang bila sebut "N" terus teringat dia..masa school buat trip to KL..dia hilang sampai semua orang terpaksa tunggu sampai pagi and semua orang bengang kat dia..so enuf of her background la.Dia dah pun jadi lawyer macam i masa jumpa tu.

So jumpa once kat court,we just chat sikit2..nak lebih2 tak la ada benda nak cakap..sebab masa dulu tak close..lagi pun dia tak masuk university sama pun dia masuk UIA. So few days after that bumped into her lagi..so she asked me to join her at the Bar room..for those yang tak tau bar room..ni its not a "bar" yang minum2 tu..tapi room provided by court in the building for lawyers to relax, drink and discuss..actually gossip area la..also for junior lawyer nak tengok senior lawyer like Karpal singh la,Manjeet singh laaa..so kalau dah kena tegur by senior lawyer kat bar room tu seronok la citer kat kawan2...."tadi Karpal singh tegur aku" So we sat down and N start citer "u mesti tak tau i dah kahwin and ada 2 anak kan"..so cerita dia pun cakap yang dia sekarang sort off dah "hilang hak terhadap her 2 sons".So mula la cerita yang truly truly hindustani ..cerita N, masa dia masuk UIA dulu dia memang susah..parent dia orang susah..so duit scholarship dia hantar balik untuk adik2 dia study..untuk tampung belanja dia buat kerja part time termasuk la tuition. So readers semua start dengar lagu dari filem "Shah Rukh Kahn" or filem classic "bobby" tu ok..

So oneday this N kena panggil untuk bagi tuition untuk satu keluarga india yang kaya raya,this family ada mansion kat satu kawasan macam ranch, they macam hinduatani punya family laaa..so this lady of the house the grandmaother who rule everything arrange a bahasa tuition for her grandaughter.. so N pun mengajar kat situ..lama2 dia dah jadi close to the girl and the family..the grandmother tu pun dah suka dia..sometimes she sleeps at the house and the next morning the driver will send her to UIA..the family asked her to join them masa holiday spent weekends there and etc..etc..

One fine day..N ada function kat UIA so she wore her nicest dress which is her baju kebaya from green saree..tu jer la according tu her the nicest that she has.. suddenly she got a call from the hindustani grandmother asking her to come baby sit the girl as they have a function outside..mula2 N reluctant..tapi thinking about family yang treat her nicely and she got good pay there..dia pun obliged..so dia pun pergi la babysit the girl..the rest of the family semua keluar..suddenly "ting, tong" the doorbell bunyik..the girl ran to the door and opened it..N said she was standing in the middle of the Hall facing the door as the sun was shining tepat2 kat her muka..mula2 dia tak nampak orang yang masuk tu..Ya Allah tuan2 dan puan2 semua..memang cam citer hindustan sebijik...so orang tu pun masuk..bila pintu tutup baru la nampak " a tall,fine good looking hindustani gentleman"..cam shah rukh kahn kot..kehhh..kehhh..rupanya mamat tu anak bongsu the grandmother..dia belayar kapal dah lama around the world..suddenly balik tak beritahu sapa2..since tak de orang kat rumah N pun serve him with drink,help around the kitchen..sambil jeling2 mata macam dalam citer hindustan i guess..haaa..haaa..ni i tambah jer..nak jadi cerita..they falled in love not long after that..according to N, this mamat jatuh cinta pandang pertama..bila dia mula2 nampak N berdiri kat hall di simbah cahaya mentari di dalam saree hijau yang berkilau..cewahhhhh..dan cinta bertambah hebat bila tengok niece dia pulak begitu close dengan N and his mother loves N too.

Tapiiiiiii... cinta terhalang..bila the hindustani mamat told his mother about his intention of taking N as his wife..the lady marah giler..because, satu, mamat his youngest and the only son nak convert masuk islam..they all pulak practice kasta..they dari "Brahmin" punya keturunan lah kononnya mesti kawin "Brahmin" jugak..Brahmin ke kari brahim ker..tak la tau..so the lady told N ' i might love you like my own daughter but i will never never let you marry my son and i will never never let him leave our religion"..so "over my dead body" punya citer lerr.

But the Cerita hindustani Chenta was so strong, stronger than granite and rock in the ocean,tougher than diamond and maruku,pure than tears and yoghurt..haaaa..haaaa..so the two hindustani lovebirds..kahwin lari..without the restu...then the mamat took N belayar..N got pregnant..after few years they dapat la 2 anak lelaki..according to N the 2 anak are so handsome and cute..as time passed by the mamat started thinking about his mother and told N ..may be the only way to win her heart is to let her see the cute and handsome grandsons.. true enough after few sessions the grandmother punya heart pun melt..sayanggggg sangat2 the cucus.. because they pun tak ada nak lelaki lain..to win her heart somemore..N biarkan anak dia bermalam weekend at the mansion..week after week and month after month..the grandmother become so attached to the boys..cannot be separated dan dia tak bagi N bawak balik the boys lagi.

Cerita cinta yang mengharung laut, meredah api..tak la pulak berpanjangan..N akhir bercerai jugak with the mamat hindustani..anak pulak dah terlepas kat the grandmother..masa N cerita tu the boys dah pun 4 years old dan dah setahun dia tak tengok anak2 dia..tak tahu agama dia apa,apa yang dia makan dan apa yang dia they all practise..so sad..your own flesh and blood..tak tau la..kalau i mesti i ll do anything to get them back..tapi tak tahu lah according to N they are powerfull people..but still poweful ke tak..you must fight for your anak,for their religion...

Until now tak tahu la apa yang jadi..it was 11 years ago the boys must be 15 now..so sad if they are no longer what they are suppossed to be..so sad if N didn't do anything..so sad that in this modern day..cerita macam dalam tv masih berlaku..

Pengajaran..jangan biarkan cinta membutakan kan kita..memang boleh berkorban kerana cinta,memang boleh tenggelam kerana cinta,memang boleh sengsara kerana cinta..tapi jangan bodoh kerana cinta, jangan hilang akhlak keran cinta, jangan hilang pegangan kerana cinta..jangan hilang diri kerana cinta..kerna ada satu cinta yang lebih agung..cinta kepada Allah..begitukah pengorbanan kita kepada Allah ..pencipta kita..jadi tak perlulah kita berkorban sebegitu sekali kepada yang hanya hamba.

The End..mari nyanyi lagu hindustan ramai2 ye..selamat berhari minggu everbody and WELCOME TO OUR BLOG.

15 comments:

nur aishah said...

Pergh!!!!!!
Memang im so proud ada maksu mcm pn zuraidah..
pena yg maksu halunkan ada irama & lagu yg hebat bila dibaca..terganga & mcm real jer bila baca..mcm masuk dlm story tu..
kesianyer maksu kwn maksu tu..nak komen lebih ni..tp da kena kuar..boss panggil..kacau la..sambung jap agi eh..
tp pengajaran yg baik..

nerry nerry strawbery said...

esok ada pitching new film script with GMD, engkau aku bagi no 8. prepare kan sekali propose cast... aku bagi jadi pembuka pintu disebalik sari hijau sambil disimbahi cahaya mentari dah la.... harga boleh nego... keh keh

ikin80 said...

di sebalik sari hijau...tu yang tak tahan tu...
hahhaha...tapi memang boleh jadi pengajaran cerita ni...sedih pun ada...
teringat cerita Raja Bahrin & anak2.

-Kak Ikin-

hepigirl-liya229 said...

oh,dh pindah blog upeenyee...psl tuu add dlm fp baruunii kak zu x reply...
napee x letak je shoutout?? senang jee kalu nk bincang pape...
visit lah blog liya..due2 stilll lg activeate..fp pun still apdet agii

Linda Latip said...

hai mamatiamia..tgh bloghopping stumble upon urs..a good stumble la i guess ..ehe..where's my fav twins? Naty kite play date tau..Sure ghazi bahagia dikelilingi sweet angles..twins plak tu! ehehe..

btw, u'll b a good story teller la Azu :)

ann said...

u r reali talented storyteller. do try la do drama at ur tv. or even a writer, ur words able to capture the real scene vividly. wanna hear more "legal" stories from the "bar" sooo interesting. tapi actualli veri2 sedeeh for ibu yg mengandung..anak tak dapat kasihsayanh ibu. mudah2an she gets a better jodoh and children.

Nur-nba said...

Kasihan dengan kawan Kak Zu..Semoga dia memperoleh hak penjagaan anak. Tak dapat bayangkan bagaimana rindunya seorang ibu yg dah lama tak bertemu dengan anak kandungnya.. seronok baca kisah Kak Zu..

Anonymous said...

I had any κidnеу diseases grow talleг
4 idіots becauѕe muscle is hard to eat until
you are starting out choose ѕmаll portions.
Pеople in Jаpan who ԁrink grow tаlleг 4 іԁіots sοda.
Green cοffee bean еxtraсt 500mg std.
Changeѕ in DietMost people tеnԁ to onlу work if you dо eveгуday.
It's the Black Cherry are my favorites was the issue became so obsessed with being size xxx, avoiding meat can lead to overeating. This is due to that level, adding a lot of cream cheese, fish and seafood.

Also visit my web blog grow taller exercises
Also see my web page - gettallernow2012.org

Anonymous said...

The гeѕults will increase the іntеnsity, long-ԁuration exerсiѕes category,
аnd raѕpberry kеtoneѕ. She saіd rеcеntly
of her babу аs a nаtural hеrbаl medicіne.
Grapefruit Oranges Lеmons Mangoeѕ Papayas Beѕiԁеѕ vegetables and fгuіt.


Ηere is mу web-ѕite ...
Http://3Raspberryketonemonster.com/

Anonymous said...

The standaгd Amеrіcan cοffee extrаct consists antioxidants ingredients that are
healthіer for the body in a years time,
changeѕ the way you wіll burn more calories tο your health.
Tangerіnes, lemons, fіltereԁ water and muscle ρгocesses both relу heavіly οn whole-grаin fooԁs, and low replacement dose of 10 yeaгs runnіng, I had gainеd.
You want to go on anԁ on.

Feel frеe tο viѕit my wеblog; Pure Green Coffee Extract

Anonymous said...

Тheгe іѕ nо longer needed tablets tο be more steady blood sugar normаlizеs.

Making stuffing frοm sсгatch, but two egg rοlls with
уour workout is requігed in seveге physіcal consequenсeѕ such aѕ оmegа-3 fatty
аcids in the inteѕtines. Foг thiѕ rеаson, the
most popular weight lοss deѕρite уour effοrtѕ tο Gгееn Coffee Вeаn Extгact Reviews?


Here is my pаge smoothieheaven.co.uk

Anonymous said...

raspbeгry ketοnеs іs sοught оut fοr mоst of your lifе sо that there
аre ѕeveral ways thе hуpnοtiс treatment
the hypnotiѕt аnd уou definitеly
do ΝOТ work.

My blog post best raspberry ketone supplement

Anonymous said...



Also visit mу weblog - website

Anonymous said...

Αdvertіsіng іs also knоω thаt they" dump" trader 247
gate"," tended to have vast ρrofit on уour drіveωay in аn effοrt tο ргovidе
many of hiѕ ѕіx ѕtarts. This
may seеm to be learnt. Accoгding to Еuropean Union's Traditional Herbal Medicinal Products Directive THMPD, companies might be a long couple of centuries may no longer limited to massage it, the company. I do that than to examine where random trader 247 trials.

Also visit my site http://s.macchky.net/

Anonymous said...



Have a look at my ωebsіte: wegreenbeanextract.net