Sunday, November 21, 2010

Food at Home.

Yesterday evening was in the mood to cook nasi impit,kuah kacang, gulai ayam kampung..so kitchen has the "kelentang keluntung sounds':)

 Serious cooking kena masak kat belakang...gulai ayam kampung sedang mendidih,bau sangat sedap:)

 Heni menumbuk kacang tanah..mama suka kuah kacang yang kasar2 sikit..kalau blend too fine..Mia sibuk lah nak mengacau..

 kacang dah di tumbuk heni..

 Udang kering,halia,bawang,lengkuas,serai sudah sedia untuk di tumis..

 bau udang kering,bawang halia,belacan sangat wangi..

 Dah mendidih sikit masuk gula kabung,kuah jadi cantik dan sedap..

 Hmmm sangat kaw.. kena nasi impit yang lembut sangat sedap..

 Gulai ayam kampung di buang kulit..tumis lama dengan bahan2 di tumbuk..buang air ayam..baru sedap daging pun masuk bahan2 rempah..

 Lauk Tia Mia..pun sangat sedap bau bawang di goreng dengan kicap..

 Ala..laaa..puasa2 ni tengok pinggan macam ni..rasa sangat sedap la...macam tak tahan...budak kecik ni makan kat halaman..

 Sambil sibuk nak siram bunga..sangat rajin lah anak mama..

 Siram lah Tia..mulut comot kicap..

 Bunga baru di garden mama...

main2 dengan uwan..daun buat serunai..ada bunyi bagus jugak..creative uwan ni..uwan tu tersandar kenyang..mama kalau dah maask panas2 suka suruh uwan makan..baru sedap..

7 comments:

Salmi said...

wahh food entry again..sangat menggoda..kuah kacang mmg my favs..cuma nak membuatnya tak berapa pandai nak adjust manis and masam tuu ikut spec DH and kena add perut bulat lagi..itu yg malas buat..hehehe

MamaTiaMia said...

salmi..masam and mansi tu kena ikut lidah..ken arasa few times..tambah gula,tambah garam baru kena..perut bulat belakang kira ..hee..hee..

Uncle Lee said...

Hi MamaTiaMia, I love your pics, everyone tells 3 pages, ha ha.
And love that ikan goreng kicap.....hope you don't mind but its now in my folder, ha ha, bila I naik angin and post about women who are dangerous to bachelors, their cooking, I will display your this delicious fish.
Credit you of course.

I can practically get the scent from here.....
And there is no spectacle on Earth more appealing than that of a beautiful woman, wife in the act of cooking dinner for her loved ones.

Love your 2 cute dolls or assistant chefs, ha ha.
Have fun and keep well, Lee.

annhuzi said...

daun buat serunai? seronok uwan boleh ajar main cara dolu2 :)

ixora..nice!

MamaTiaMia said...

hi uncle lee..tahnks you.

ann..wahh you pun pandai nama bunga..ixora:)yeap that's it.

Idida Aziz said...

huh...kuah kacang nogori mmg terbaik lahh....kuah kacang yg byk kita jumpa skrg ni x umphhh..hehehe..

MamaTiaMia said...

salam idida..oh yeahhh always yg terbaik..hidup nogori.