Tuesday, January 17, 2012

Darlings you left your Porsche in my office!

Salammm:):) Chit chat next time ya..so tired today(:

 Actually tired since yesterday..Actual achievement against Key Performance Indicator (KPI) is eating and killing me!!The problem is; like almost every two years they will change the people in charged of KPI, so new people has new style..tak cukup justify dengan sentences kena tunjuk evidence,kena buat chart..my goodness..and i have to fight for it as i am doing it for the department...ramai yang berharap nak dapat bonus maximum..so we just try our best okay .Bila balik rumah cerita my hb senyum2, he is on the other side of the table,in his office his the one setting target for everybody,he's in charged of KPI..gerammm:)

Anyway life goes on..Syukur should never be witheld:)



He..hee..somebody left her "pink porsche" at my office from the last visit..tak nak ambik balik ke? nanti nak pergi party Barbie and Kent kan:);)


Ni kerja budak dua ni malam tadi..they never get tired of drawing;) Me on the other hand last night was knocked out really early..i succumbed to bed by 9.00:(:( i think due to terlebih makan..i cant take too much food nowadays..i get tired easily after that:(:( yesterday i ate lontong for breakfast,nasi with kurma ayam,sotong and few other things for lunch and dinner i had laksa and a bit of noodles soup..too much isn't it?..hee..hee actually every month before the 'prayer rest day" macam ni lah..always like that..ada ke orang kuat makan during masa macam ni jugak;);)

And masa pergi beli noodles soup/laksa ni jugak dapat keinsafan;) The kakak yang jual tu buat gerai "mobile' tepi jalan tu aja. me berenti nak beli goreng pisang for uwan..tengok tak de.dia terus sapa nak beli mee dia tak..kesian terus lah order 4 bungkus for everybody in the house. And duduk tunggu..kakak ni very bubbly,good mood sepanjang masa tu,walaupun nampak penat.,..macam2 lah dia cerita,habis lah kisah anak2 dara yang lalu tu dia cerita kat i..tapi tak lah dalam bentuk menghina. Dia cerita anak2 sekarang,masa very pack nak ngaji,sekolah agama etc..so dia cakap anak dia after sekolah agama terus ajer mengaji sebab nanti kalau balik rumah dulu penat and tak nak pergi lagi dah..she said " arwah suami akak dulu cakap- " Ani nanti kau hantar anak ngaji mesti terus dari sekolah agama..etc..etc.." So in my heart was thinking susah kakak ni carik rezki anak semua tak lepas lagi,berjual kat tepi jalan kadang2 MPPJ datang angkut barang..but still she is very happy&bubbly..cerita dia tu tak der merungut kesusahan dia pun..hmmm me pun insaf lah..kita yang berkerja dalam air cond,naik kereta,lunch time ke Mall meninjau handbags,perfumes..sangat lah beruntung..itu pun kalau ada problem meroyan-royan..just imagine her..pukul berapa dia bangun,siapkan untuk semua..duduk tepi jalan berdebu..balik rumah nanti tak semestinya settle mesti kena siapkan untuk esok hari.

Orang perempuan sangat kuat actually..samada suri sepenuh masa atau berkerja sama saja..kita berjuang dalam cara kita sendiri.Dari pagi membuka mata hingga lah kita lena di katil kita tak putus2 buat kerja..infact orang perempuan sebelum menghembuskan nafas terakhir pun pun masih fikirkan keluarga..kebanyakannya memberi pesanan pada suami supaya menjaga anak2 dengan baik. Orang lelaki on the other hand memang dah sifatnya dari lahir "tak berapa nak cerdik" dari segi membantu orang perempuan ni..bukan semua tapi kebanyakannya..beruntung lah kalau dapat semua yang "cerdik dari segala segi";):)..Jangan lah marah orang lelaki dengan saya..sebab orang lelaki bak kata dia orang cerdik tu dah pergi pada muscle-muscle tu semua..tapi tu kalau yang ada muscle kalau tak der..haaa jawab..cerdik pergi mana? The only solution is " habaq kat telinga dia orang tu kuat-kuat!!!!!..Darlingggg..... i penat ni kat dapur ni..cuba you ambik pensil and kertas you tulis apa kerja i buat and apa kerja you buat dari pagi tadi..i bangun buat breakfast,mandikan budak,suapkan budak,hidangkan breakfast,now dah siap masak lunch..dah siap mengemas store,dah siap menggubah bunga,.dah siap bersihkan garden..youuuuu..cuba tulis..dari pagi 'saya makan,baca suratkhabar tengok tv....tengok tv,tengok tv,tengok tv..." my hb kalau too much i buat macam ni..dia pun terus cakap "ye lah i hopeless..." tapi he took it in a good spirit and kejap lepas tu dia terpacak kat garden habis berbau satu taman perumahan di semburnya racun serangga kat segala pokok! So ladies jangan menjeruk rasa..cuma jeruk limau,mangga atau cili ajer ye..let it out at their ears..kuat-kuatttt!!.

Habis my merapu berbalik pada cerita kakak tadi..kadang2 my perasaan pun lemah..masalah sikit pun effect banyak benda..bukan kuat sentiasa..manusia kan..so kena melihat banyak pada kurang..sebab yang kurang itu semangatnya sangat kuat..maka belajar lah satu dua dari nya.InsyAllah;) 


and you two..heppp..dont tonggeng-tonggeng too much okehhhh....


My routine..bangun pagi after dah turun bawah masuk dapur minum dulu..now tekak tak berapa sihat minum lah satu biji lemon dulu.


A chinese friend of mine told me this petua..dont mix the juice with water..if you cannot stand the sourness just add a lil bit of salt.. i found it very sedap lah..i like it..


After dah keluarkan semua barang nak buat breakfast..keluar bawakkan Ribbon and Cottontail celery.. ni pun i rasa sangat mendamaikan..i feel so banyak kehidupan around me and meriah;))


This morning we had bee hoon goreng..


panas2 makan with sambal kicap sangat sedap.


lepas masak jenguk Heni at her "department"..tak ada..mesti tak habis lagi di garden..bersihkan tempat rabbit barangkali..nowadays dia berebut-rebut nak bersihkan kandang tu dari me;)).This how i "latih" my maid..she  senior a bit so i tak kuasa nak marah2 or berleter selalu..so mana kerja yang sepatutnya dia buat dulu tapi dia tak buat i just do it myself.macam bersihkan tempat rabbit, kita kena sapu before cahaya matahari naik..kalau tak nanti lalat datang..dah sapu kena spray sikit sana sini..jadi kalau dia tengok me buat dia mesti tak senang hati,..sebab i buat breakfast,i siapkan budak,i bersihkan tempat rabbit..so you pandai2 fikir sendiri lah.So kalau buat macam ni sekali dua..dia faham dah..nanti di cepat2 buat..she is not rajin cuma dia tak pandai mengatur waktu..dah ajar banyak kali tapi tetap lupa..so i buat "reverse physcology" just like Tia Mia..Tia Mia kalau tak naik2 lagi mandi nak pi school..i tak kuasa lah nak memujuk atau bergaduh lagi dengan dia orang i just cakap " Okay i am going to office now..both of you can stay at home..i ll tell teacher that you no longer going to school and you can help with house works,clean the drain,sweep the flour,wipe the toilet...." dengar jer macam ni terus berkejar naik macam magic;);)


he,he..ini "stock" Heni..yang ini dia cukup ingat..kurang ajer dia terus cakap " Puan pelembut sudah habis..pengilat lantai sudah tinggal dikit benerrrr.."


Uwan pulak routine dia bangun pagi minum secawan nescafe..perut dia tak tahan dia terus nak makan..so sementara nak masak breakfast yang ambik masa macam bee hun ke..goreng lah dulu karipap segera or anything..she will eat that in the kitchen and after that will sit down at the verandah..she likes to see the girls berlari,Heni buat kerja..so me after dah goreng bee hun hantar lah sepinggan kat verandah.


Ada benda2 macam ni..uwan ada lah activity menyiram sikit2..which is good for her.


Okay Tia cepat naik otherwise.....jengg..jenggg you know what..hee..heee..p.s ada yg tanya pasal bunga..bukanlah greenthumbs sangat..pasal ada "baja magic" in the old entry saya dah cerita kan;)


Sebab semalam dah terlebih makan.. this is my lunch for today..Humuos sundried tomatoes wrap from O'Briens.


Since sangat suka Humous now..i pi tambah beli humous sebekas dari stall Arab:) Kalau siapa tahu pasal humous ni tak bagus makan banayk2 sangat pun please let me know.


I sapu Humous kat warp and gigit..ouhhhhhhh sedapnyaaaaa....


Perasaan sangat nak balik ke "Aminah Resort" this weekend..Insyallah:)


sangat seronok kalau dapat balik rumah uwan..the girls nak pergi banana farm lagi..hee..hee feeling2 OZ tak habis lagi lah dua orang ni:)


Semalan nak grill chicken tak jadi..hari ni maybe jadi kot...


Sebab sangat senang boleh campak semua benda dalam oven:)


Posting  berantai kat Facebook yang suruh kita post mana kita kena pergi ikut tarikh lahir in order to support breast cancer week tu shows that I have to go to Austria for 29 months..ishhh seronok bebenor..terus teringat Rauthaus Park yang banyak "giant" rose ni..so let me berangan kejap....taaaa..taaaa.

19 comments:

Anonymous said...

salam kak zue, Humous tu dibuat dpd apa? x pernah jumpa n sgt x pandai makanan arab. anyway, wanna wish u a great holiday. fiza akan balik JB on 26th coz my brother nak tunang on 29th. pernah turun jb ? fiza x sabar nak gi JPO hehe mcm ada banyak duit nak shopping. ok then, bye ;) -fiza-

farhana shamsuddin said...

sy suke rmh akak bhgian depan, clasic..mcm rmh kt kg..with lantai kayu

susumanis said...

salam mamatiamia..cter pasal kakak jual mee sup tu mmg kesian kt dia org yang berjual jual mcm tu kan..some of them pkl 3 pagi dah bangun siapakan food nak jual..kita duk syok beradu lagi..alhamdulillah kita x payah mcm tu nk bagi makan anak anak dan nak sekolahkan dia org, rajinnyer mamatiamia bangun buat breakfast bagai, i buat juga tp yang simple ikut my son/doter nak apa, selalu nk sramble egg je, my hub pun nak toast je sbb kalau buat heavy bfast nanti sibuk cari toilet x sempat sampai off..hehehe again best sgt tgk tmn u with the flowers n the rabbits..tiamia buat drawing apa tu, sekolah punyer ya, rajinnyer anak mamatiamia dua org nih..:))

Salmi said...

salaam mamatiamia, if me not mistaken, hummus tu like baba ganoush ..terung bakar yg diambil isi dan dilenyek campur dengan tahini (chickpeas) yang beli kat kedai arab..we all do enjoy makan baba ganoush dengan timun, carrot, baby tomato dan brocoli rebus :-)

Anonymous said...

salam...suka baca blog mamatiamia..coz sye suke english deco..mcm mne nk add kt facebook? tq

alin said...

semua mkanan nmpak sedap..hehe ;)

nyza said...

kak zue,
humous lagi?heheheheheh..suke suke suke

shamsuhada said...

azu...insaf rasanye bila baca pasal akak jual mee tu..kita yg keje dlm aircond ni..kdg2 mengeluh, kdg2 bersungut 24 jam kalau boss bagi keje lebih sikit..
agak2nya berapa lah income akak tu sebulan ya..mcmana dia survive agaknya??? aku yg tetap setiap bulan ni pun kdg2 perit jugak..tahun ni & tahun depan rasanya sempit sgt sebab tiga2 nak kena hantar tuisyen sbb next year sume nak exam..nak tido mlm pun fikir mcm2...tapi tak tahulah ayahnya mcmana sbb mcm u cakap org lelaki ni kurang sgt nak fikir benda2 pasal rumahtangga dan anak2 ni..eh..azu, u ada extra work?? aku nak buat part time..nak tambah income...he..he..he...

annhuzi said...

aminah resort! sentiasa menawan kalbu. untung tia mia ada resort yg tenang boleh go bila2 masa yg juga akan menggembirakan uwan.
syukur kan kita bila lihat mereka yg lagi susah ujian kehidupan mereka. bagus puan tunjuk heni macamana nak jadi efficient dan very rajin.
samalah i pun cuci kain guna top :D
tia mia suka lukis maknanya very creative. active body active mind :)

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

the giant roses are awesome !!


kak zue, ape rase sun dried tomatoes tu..tak penah cube pun..kalo ade menu yg gune sun dred tomatos tu, nita gantikan tomtoes biase je.. rase die same ke?

sarah kalam said...

kak..u julyrian ker?
i got that msg too,july= kne g austria..
kalau akak july..same le kite..
:)

Nadiah said...

This morning I cuba lemon with secubit garam. The taste not bad ya.Apa kebaikaan nya? share with me ya.
About hummus jangan amalkan selalu yer sebab agak tinggi calories dia.Tapi hummus ni dibuat daripada kacang kuda...so a bit healthy there compare we dip with thousand island kan.
Austria! very nice country tapi masa I pergi just stop dekat Vienna.A bit expensive tapi I love the place because not crowded mcm dekat Paris and Amsterdam and very clean.More laid back country :-)

D i L a said...

tabahnya hati seorang ibu utk membesarkan anak ya kak zue.....kuat semangat dia utk mencari rezeki dan tetap bersyukur dgn apa dia miliki. adakala dila rasa mcmana nak jd seorang ibu yg setabah itu...emm, sgt menarik cerita kak zue tu utk dijadiakan panduan dlm diri.

anyway..i likes kak zue punya merungut tu..sungguh cute!

Hanis Azla said...

tak pernah try hummus tu.. terasa teringin pula..

umiyumi said...

Salam Zu, betul tu kalau kita selalu pandang org yg kurang dr kita, kita akan sedar betapa beruntungnya kita. boleh jd insaf dan bersyukur. hmm org lelaki mmg mcm tu kan, kalau dpt yg rajin mmg bertuah hidup. k umi pun dah train hubby utk sama2 membantu kerja rumah so kdg2 boleh relaks bila dia pulak masak hahaha.. suka tgk bunga2 tu, sejuk mata memandang. skrg k umi tgh eksperimen tanam hydrangea pulak ni.

AisYah said...

Hye kak, langsir tu sgt cantik.beli kat mana?

Anonymous said...

salam invisible sisters @ heart.. hope you are feeling great and happy with love ones. just passing by your musing and would like to share with you this chicken coop which I thought might interest you. I love the coop. Looks simple, clean, practical and pretty too for backyard project. :-)

Hope you like the link :-) >>> http://heatherbullard.typepad.com/heather_bullard_collectio/2010/03/our-chicken-coop.html

have a great day!

Mummy Akmal's said...

Zue,

suka sangat tengok 'Aminah Resort'.. mummy kalo ada rezki lebih rasa nak buat rumah cam tu lah zue.. buat kat tanah yg besar sikit, keliling rumah tanam pokon buah2an, ada taman bunga dan herba dan jugak ada small field tempat budak2 main bola (mummy ada 2 boys) tentu seronok kan.. tu lah manusia nie kan.. dulu masa ada semua tu tak nak dihargai nak yg moden tapi dah dpt yg moden nak plang balik ke asal (mummy kata diri sendiri hehe).. honestly mummy cakap zue beruntung sebab masih punya tempat yg tenang aman dan indah tuk retreat kalo hari2 cuti.. kat tempat mummy dah susah dapat tempat2 camtu lagi.. nanti kalo mummy pegi Malaysia mummy nak tgl kat rumah uwan lah.. boleh kan?? hehe

Anonymous said...

assalam azu, moga sehat hendaknya...
kite dah try buat lemonade, sedappp sgt...sampai ari ari anak suh buat, lepas ni turn cantonese noodles lak! nway tq for recipes... aritu kata nk buat lontong... buh la gambar... dpt tgk bior kecur!

Julie