Thursday, June 6, 2013

Pay back Food:)

 
 Salam:)

Sorry so busy:( baru dapat jawab few  emails yang bertanya:) Thanks pada semua yang meninggalkan comments- unfortunately masih tak dapat nak jawab satu2. Pada Eda yang tanya Mee goreng yang pendek2 tu- itu sebenarnya laksa basah yang banyak jual kat supermarket tu;) Laksa kanji ni pun sedap di goreng,basuh dan toskan dah tu tumbuk lah perencah udang kering ke etc,tumis mcm goreng mee biasa, dah tu masukkan telur kacau2 dan angkat.rasa dia hampir sama dengan mee udon:) Masdiq's family yang terjumpa my niece Nur beli kain kat kedai ye, ha ha apa budak tu buat beli kain batik dan pelikat:) pada yang cakap pernah jumpa saya dekat2 ..:);) nanti tegurlah ye:)

I have few food pictures to share here- it's like melepaskan geram memasak after nearly a week tak masak:)
  

 
Balik business trip layan2 Uwan yang ditinggalkan- we took her for a nice Tea time at our favourite- The Italians Kitchen at Sunway Giza, my girls love the bruschetta platter there. Since Uwan loves all types of creamy soup we ordered her a Seafood chowder;) Yup Uwan makan berselera tau:)
 
 
Weekend i masak2 lagi sambil melayan perasaan uwan yang rindukan yang telah tiada- kesian- seorang ibu yang kehilangan anak dah berbelas tahun pun mestilah rasa seperti semalam. Uwan hilang dua anak, my second sister masa umur 3 bulan and my first brother at the age of 50 plus.

 
I bought some bumbus from Manado, i tried the bumbu racik to fry the chicken.

 
The taste is like Sari Ratu fried chicken- you have to boil the chicken with the bumbu first,let it simmer and dry,then deep fried it.It was nice and the girls loved it.

 
This is special for uwan- gulai masak lemak cilipadi ikan merah with belimbing buluh and petai.

 
I made special drink after the good lunch.

 
Nice and creamy mango smoothies- we have many over riped mangoes at home so i just blended it with fresh milk and ice cubes.


Sunday- Kak Yan came to bring Uwan over to maklang's house- dah lama Uwan tak jalan2 kat rumah yang lain2.I baked Marble cake for tea.
 
 
Kak Yan who is a very good baker herself took picture of my cake- Kak yan dah tak ada masa nak bake now,she is working full time with Petronas.


My contemporary marble;)
 

Kak yan cakap pening kepala dia makan sebab too much butter he he;) my family always love this recipe very buttery and moist.
 

Dinner - we took the girls for steamboat- they enjoy eating steamboat very much- sampai tahap tamak macam tu...nak penuh kan pinggan;)
 
 
Nowadays i try to spend time as much as i could with the girls,they are growing too fast,next year they will be in primary school already- so everytime i fetch them from kindy we will stop for quick a lunch at the nearby place.
 
 
We had a good time at Teppanyaki slurpping Fuji Snow yesterday.
 

 
Bila Uwan tak der i hardly cook masak lemak cili padi:);) my favourite is always asam pedas (less oil bila menumis;)
 
 
Now Uwan dah balik- Maklang bawak dia sembahyang kat masjid Putrjaya and jalan2 there- suka lah uwan- dia memang suka Putrajaya dari dulu;)

 
I cooked Udang bila uwan balik as udang is one of her favourite.

 
I made sambal belacan kering recipe uwan, bakar belacan sampai wangi,tumbuk with cilipadi and cili merah, boleh tambah tomato and bubuh asam limau, since malam tu habis limau i guna air asam jawa- huishhh memang sangat best,tumbuk tak boleh hancur,masih rasa ketul2 belacan tu;)
 

 
And I goreng sawi cina papa bawak balik dari CH.

 
last night i baked Brown Sugar Banana cake:)
 

wangi and lembut;)
 
 
 
And buat sambal belacan lagi...ketagih pulak ;) this time with lots of ulam;)
 
Okay lah itu ajer- happy weekend everybody:) Hmmm rasa nak bercuti sangat,school holiday the girls still go to kindy;) But lets doa that we will meet ramadhan again first:) In sha Allah.
 
...........................
 
 
 


9 comments:

Haliza Ghazalli said...

Sejuk hati ibu mengandung bila dpt anak macam Zu.....
Dan bersyukur nya seorg suami bila mendpt isteri macam Zu...walaupun sibuk dgn urusan pejabat tapi masih dpt luangkan masa didapur....SYABAS!

atty's said...

terliur semua food sedap2..

Hanis Azla said...

Salam kak zu..

telan2 liur tgk lauk pauk dan kek k.zu.. mengancam sungguh..

Qashmere said...

Semua sedap-sedap!

Dura Zul said...

Gobu2 kek zu ni....mane resepi nyer...dh terbau sampai seremban ni..♥♡♥♡♥

che mid said...

Salam kenal dari Che Mid.. suka tengok banyak makanan kt sini.. terhibur mata, menderita tekak.. he he

Hariaty abu hassan said...

Sambal belacan you sungguh menggoda sekali,tengok je pin dah meleleh airnliur ni hehhe,belum rasa lagi tu...i suka tengok uwan makan,berselera alhamdulillah,teringa t kat my own nenek ( dah arwah)...

Kalau u ada masa blh tak tuliskan recipe for yr brown sugar banana cake pls?:))))))

Yatie

minn said...

sama laa..share la recipe brown sugar banana cake tu kak zu :) thanks in advance! ouh..yg steamboat tu mkn kat mana? suka tgk halaman rumah kak zu..

eda said...

tq kak share the mee type ..
nt kalau kak zu beli lagi the mee , akak snap erk bungkusnye ... nk tgk ...