Sunday, June 30, 2013

Menyusur Jalan Kenangan to meet lovely&beautiful people and we welcome Felly&Stevie to our house!

Yesterday we made a sweet journey i.e menyusur Jalan Kenangan:) a place familiar to me when i was small- now due to the highway etc we hardly pass the area.
 
We went there to meet parents of a beautiful lady- it was a sweet meet up as both were very nice and lovely,we were welcome to their home and served delicious food:) Macam dah lama kenal duduk berbual macam2- berjanji itu bukan visit yang terakhir- In Sha Allah when we have time we surely singgah lagi. To the daughter of the lovely parents in a faraway land thank you very very much.
 
 
 
Berborak sambil menjamu selera sampai tak bangun2 dari kerusi:)
 
 
The memories.

 
We have yet to meet face to face- Oneday In Sha Allah:);)
 
 
The girls had a great time there too- ralit bermain doll house:);)

 
Sweet moment- budibahasa dan keramahan itu menghasil kan persaudaraan:)
 
 
Alhamdulillah uwan pun part this sweet meet up:)

 
He he Uwan tengok camera sini:)
 
 
Thank You for making us feel at home;)
 
 
Papa took us jalan2 at town Jalan Kenangan and we stopped at A&W yang papa pun masa dulu2 selalu singgah- dah makan pun we ordered Float and chicken for the girls- tengok tu panas sangat baru keluar kuali.The puasa mama just teguk air liur;)

 
As promised on the way back we stopped at Maklang's house to pick up the girls's birthday present- Wahhh banyak bonar bungo rose maklang rupo nyo:)

 
Serious betul maklang menanam rose- disana sini ada rose- very cantik her garden.

 
It is nice to be in garden surrounded by roses:)

 
We sat for a while melepaskan penat and tunggu the girls membiasakan diri dengan birthday present dia orang.
 
 
Bila puasa semua benda terhidang pun cabaran besar.

 
It was a lovely evening but we had to make a move.

 
Ini lah dia "Stevie"- mak parsi bapak local-mak putih melepak ni mesti genes bapak..he he  gelap gelita- walaubagaiman pun tetap manis.

 
Mia and Stevie.

 
The girls were so excited to bring back Stevie and Felly.

 
Tempat tidur proper belum ada lagi so Felly you sleep in your carrier first okay.

 
kesian baru sampai rumah baru,tak familiar lagi nasib baik berdua but dont worry you gonna have  lots of loves in our house.

 
Welcoming another two lifes to our house- to share our food and love:) And to Felly and Stevie if you want to see Hello Kitty you have to finish your food as hello kitty will be smiling in your bowl after that:)
 
 
Maklang gave some lovely storybooks too.
 
 
Thank You Maklang.

 
Activity on Saturday before yesterday's trip- we went to buy groceries at Aeon Big with Uwan.

 
Aeon Big KD tak tersusun sangat lagi sejak takeover but i always like their apple crumble cake- sedap rupanya.We bought berkilo-kilo carrot until tak muat fridge:)

 
Minggu ni tak laju sangat masak maybe puasa penat sikit but managed to cook a few- among it was this nice Mee Curry- extra tofus just the way i like it:)

 
I baked Talapia Fillet in garlic and herb - must be nice because the girls just ate this without the rice.
 

 
This is the new addiction now- ye lah baru ada juicer kan..he he..i made carrot,apple and orange juice for every buka puasa  without fail:);)

 
Since the past few weekends the activities were packed,travel etc, we missed many Iqraq lesson at home- so this week kena ulangkaji start dari Iqraq 1 balik supaya ingat semua.Kalau mengaji memang cepat lah ngantuk..see siap atas katil lagi:)

 
menunggu Ustazah- Alahmdulillah not so bad boleh baca Iqraq 2 dengan elok after that.
 

 
And nak tunjuk jugak last Wednesday my brother pi ambik my mother kat rembau and brother kat rembau orderkan durian..wahhh suka hati bila balik nampak permandangan ini:)

 
Isi pun sangat cantik:)

 
Minggu puasa ni banyak lah rezeki- pemberian dan sedekah dari sana sini.Alhamdulillah!
 
Have a great Monday everybody!Ramadhan is coming-so happy:)
.....................
 
 


22 comments:

Kniedaz said...

cemburunya hati melihat bunga-bunga ros Mak Lang tu...sangatlah cantik kebun bunganya...wah..dah ada pet ya sekarang...lepas ni bertambah satu lagi topik untuk dikongsi bersama kami...hehe

daydeck86 said...

durian tu yang terbaek sangat kak
makan dongan nasik paneh sodap tu kak

Mamasya said...

Aslmkum mamatiamia
cantik garden rumah Mak Lang...menghijau dg bunga ros.
nampak seronok tiamia dpt Stevie and Felly. dan yg tak tahan nengok durian tu...kuning elok isinya...ni buat tak sabar nak balik Msia.

ida said...

salam Azu, keluarga kami baru saja ditimpa musibah besar..sekarang baru boleh bernafas dengan lega and made my visit here...alahai, terliur nampakm durian tu Azu...

Dura Zul said...

Durian Musang King ker tu....hello stevie n felly...so cute..♥♡♥

Dura Zul said...

Durian Musang King ker tu....hello stevie n felly...so cute..♥♡♥

MamaTiaMia said...

K niedaz- ye lepas ni cerita kuching lah pulak.Maklang memang sangat suka roses siap beli air basuhan ikan dalam botol utk siram roses dia.

MamaTiaMia said...

Daydeck86- macam uwan lah awak,dia pun suka buat ulam durian dengan nasi:)

MamaTiaMia said...

mamasya- peminat bunga rose tegar maklang tu dia orang ada group utk penanam bunga rose- cepat lah balik mamasya durian menanti-ni durian kampung ni:)

MamaTiaMia said...

walaikumsalam ida- kenapa??? aduh risau dengar- harap2 dah baik2 semuanya dan dijauhkan dari kesusahan mendatang.Amin.take care

MamaTiaMia said...

Dura Zul- bukan musang King ni durian kampung my brother beli kat dusun di rembau cuma RM4 sekilo-cantik isi kan;)

Elena said...

Akak....camno buek talapia fillet ? ko boli siap?

Makan taun umah se nak jadi cam umah maklang....Poning gak molo ros ni.Segalo macam mak nenek nak di hondak eh.

eda said...

wahhh tu family kak muna kannn ...
selalu follow tulisan dia dr satu blog ke satu blog tauuu ....
suka tgk gmbar dia yg cantek jugakkk .....

wahhh kak , jus tu dh mcm mission of the GGS dh ... pernah try a week GGS neh .. tp time tgh batuk so mcm tak sesuai .. nt puasa nk smbung la balik the GGS ..

MamaTiaMia said...

Elena Talapia fillet ni husabnad akak beli kat Shell or petronas- dia ada jual frozen packed dalam fridge- sedap tak ada bau:) memang banyak kerenah rose maklang siap beli air basuhan ikan dalam botol lagi- mula2 siram tu tahan ajer lah bau nya yer:)rumah dia menjadi rose tu penuh sana sini dengan macam2 warna, eden yang tak berapa rajin ni kena beli petunia ajo lah:)

MamaTiaMia said...

Eda- yup jumpa family Muna,she ada berkirim barang:)

sedap lah juice buat sendiri and lagi murah:)

ddfirdaus said...

rose garden sangat cantik..

wiz said...

Subhanallah cantiknya taman Maklang. She has magical fingers. My fingers unfortunately mcm witch's finger jer huhuh, pegang pokok semua layu tau.

Wished I too could adopt a cat, but both my son and I are terribly allergic. But we always have a bowl outside with cat food for stray cats to come and feed themselves. Tgk dari jauh jer jadilah.

Have a good Ramadhan for all you beautiful people. My salam t Uwan yang manis lagi comel.

Nur-nba said...

Cantiknya kebun Mak Lang.. Berkembang mekar bunga2 ros tu. Pandai dia menjaganya. Selamat datang buat 2 ekor anak kucing comel dalam family akak.. Cantik benar bekas makanan kucing tu.
Kecur tengok durian tu...

Selamat menyambut bulan Ramadhan buat Kak Zu sekeluarga...

Veitaviolet said...

salam kak Zu. saya silent reader jer selama ni. tp kali ni nak komen sebab tertarik dgn garden mak lang. best tgok sejok mata memandang and ur garden too Kak zu. :)

MamaTiaMia said...

TQ ddfirdaus:)

Wiz- maklang is very passionate about roses:) Tu lah some people are allergy to cats:( but so sweet of you to still feed them:) Salam Ramadhan to you and family too.

MamaTiaMia said...

Terima ksih Nur-nba selamat menyambut ramadhan buat Nur and family too.

Hi Veitaviolet thanks singgah dan meninggalkan komen:)

Rozz Hazidi said...

Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada Zu dan keluarga.