Sunday, July 7, 2013

Salam Ramadhan!

Salam Ramadhan buat semua!

May all of us be bless with health and patience to fulfil our duties and maximise the blessed month:)

Hari yang penat for me today:) We repainted and touched up all wall in our house- since we love white we maintain the same colour- and i tell you it is not easy to keep the wall clean when it is white and with two 6 yr old in the house! But we dont mind doing it:);) We are not changing any furnitures of curtains for this raya so i have to make some 'smart changes' in the house later:);) Tengah kumpul idea now;)

Some pictures for this week:) 

 We are very bless and happy to welcome this furry little cuties into our family:) I bought them a comfortable bed to sleep in. 



This is Stevie- belongs to Mia.


Stevie and Felly- been forced to sleep by Tia Mia:)


My evening is more colourful now- the girls and uwan always at the back whenever i cook:):)


Ramadhan mood@ Cincau and salasih with the girls.

I ve cooked few dishes for this week.


Gulai rebung with ikan jenahak masin.


Sup ikan merah.


Ulam with yabadabeduuuu:);)


Salad telur lembut.


Bubur cha cha cha


We took Uwan for last breakfast at Homst this morning before Ramadhan starts.


And i singgah pasar tani to buy lemang pulut hitam with rendang kelapa - nak ambik mood ramadhan style orang nogori- ye lah kalau kat kampung kan buat lemang:)


Dah tu i buat "Rebusan"@ Sup Tulang- kat N9 rebusan ni a must bila sambut puasa dan nak raya- kesian Uwan so i buatkan lah benda2 yang biasa di masak dan makan kalau kat kampung:)


Petang penat nak pengsan after mengecat dengan hb baru duduk bilik budak2 dah lapar balik- so i went down and fried the bee hoon.


Dinner tak larat i just bought sate near our house. Sedap pulak sate ni kecik2 and ada lemak,Tia ate 17 sticks!!!


Ni lah routine the girls now 7.00 malam dah suruh kucing tidur.,..ha ha sian ko kuching nasib lah ada orang siap urut mata dan nyanyikan lagi:)


And dua orang ni..bila mama bacakan buku2 agama mata pun mula lah layu:)


He he biasanya belum sempat habis 99 nama Allah..dua orang ni pun dah tergolek tidur:)

Nite nite semua-May we have a bless night and day:):)

....................

23 comments:

lady lavender said...

Salam ramadhan buat mama tiamia & family. Semoga ramadhan thn ini lebih baik dr sebelumnys buat kita. Insha allah.

Tempting sungguh lah gulai rebung ikan jenahak masin tu :D

MamaTiaMia said...

salam Ramadhan buat Lady Lavender dan keluarga jugak) In Sha allah moga ianya lebih baik dari sebelumnya:)- sesekali gulai rebung sangat sedap:)

ezan said...

Salam Ramadhan Mama TiaMia & Uwan...
Terliur tengok all the foods especially the gulai rebung...
Anyway since Tia & Mia dah ade Felly & Stevie in the house saje nak recommend my fav petshop in Plaza Bukit Jelutong. QittaCatz ...
if you interested to bawak Felly & Stevie to join any cat show under HHP (household pet) category, boleh la registerkan both of them with CFA or TICA or Kelab Kucing Malaysia...

MamaTiaMia said...

salam ramadhan to ezan dan keluarga jugak;)thanks for the info ezan;) baru berjinak2 nak membela pet ni- nanti if i am in the neighbourhood boleh lah singgah- so far i cuma pergi petshop kat ikano ajer;);)

ida said...

comeiii sangat kucing2 tu, tapi sayang, i tak boleh bela kucing due to Aleesa yang ada asthma...but kalau tak der pun , i rasa cam i tak mampu kot nak menjaga hehehe...Salam Ramadhan utk ur family sekeluarga..semoga Ramadhan tahun ini kita semua sama2 beroleh rahmatNya...

yatt monir said...

Salam Ramadhan utk tiamia dan keluarga :)
Semoga puasa kita tahun ini lebih diberkati olehNya.
Tia & Mia dah start puasa ye?

MamaTiaMia said...

salam ramadhan ida- tu lah ada kucing ni tak lah sennag nak menjaga nyer tapi kucing2 maklang ni dah toilet trained senang lah sikit:)

salam ramadhan utk yatt monir sekeluarga jugak..in shaa allah berazam nak puasa dua2 orang tu:)

muis ismail said...

Masakan mama tiamia semua nampak sedappp sangat sangat
Selamat menyambut ramadhan :)

Shiling Seow said...

Hi Kak Zu,

Selamat berpuasa to you and your family. i just love looking at all these delicious food & wish I was your neighbour....probably can come over to taste your food.

Lovely kittens. It's good to let kids have their own pet. It teaches them to be more responsible and caring.

Regards,
sally

Shiling Seow said...

Hi Kak Zu,

Selamat berpuasa to you and your family. i just love looking at all these delicious food & wish I was your neighbour....probably can come over to taste your food.

Lovely kittens. It's good to let kids have their own pet. It teaches them to be more responsible and caring.

Regards,
sally

muka petak petak said...

salam Ramadhan...terliur tgk sup ikan n sup tulang tue...sedapnyer...

Sarah said...

comelnye kitties tu! selamat berpuasa to you and family.

Dura Zul said...

Salam Ramadhan....kepada zu, uwan n wiwin tiamia...tgk makanan2 zu tu menarik sungguh...untie dura doakan semoga tiamia dpt berpuasa penuh tahun ini...kalau tk penuh pun takpe , belajar jer dulu..♥♡♥♡♥

Dura Zul said...

Salam Ramadhan....kepada zu, uwan n wiwin tiamia...tgk makanan2 zu tu menarik sungguh...untie dura doakan semoga tiamia dpt berpuasa penuh tahun ini...kalau tk penuh pun takpe , belajar jer dulu..♥♡♥♡♥

MamaTiaMia said...

selamat menyambut ramadhan to muis too:)

terima kasih shilling seow- ha ha come and be my neighbour:) yup it is a first step to be responsible towards aother living thing:)

MamaTiaMia said...

Muka petak2- selamat menyambut ramadhan pada you dan keluarga;)

Sarah thanks- selamat menyambut ramadhan pada you and family and hugs to Idraki:)

Thanks Dura Zul,moga tia mia memahami ibadat puasa,biarlah bermula sikit2 asal bermakna:);) In sha Allah:)

Zaila Mohamad said...

selamat berpuasa kak :)

waah akak makan budu juga ke? high five!! sya peminat tegar budu especially yang ada durian & cili padi :))

pacificblue said...

Selamat menyambut ramadhan almubarak buat akak sekeluarga...selamat berpuasa tia n mia..

Bln pose singgah blog akak time mlm jelaa..kang siang2 terliur

Art Lover said...

Azu..Selamat menyambut Ramadhan!
Semoga penuh dgn barakhah..in sya allah.

Yong Is My Name said...

Salam Ramadhan MamaTiaMia & Uwan!

4 Kay-E said...

Salam Ramadhan utk Azu & famili.
Alhamdulillah dapat berpuasa tahun ni :)

Kita jumpa nnt in Syawal...

greetingsfromengland said...

Ramadan Mubarak to you and family!

MamaTiaMia said...

Salam zaila selamat berpuasa jugak pada zaila dan family.

Pacific Blue ha ha..selamat berpuasa yer:) akak tak buh banyak gambar dah:)

Salam Art Lover happy ramadhan all mubarak to you too.

Yong selamat menyambut puasa di perantauan ya.

Ita Edwan & 4Es selamat berpuasa ya!

mazni Ramadhan al mubarak to you and family too:)