Monday, July 29, 2013

Masak2,mix-match deco & Hari lahir di bulan puasa:)

Alhamdulillah, yesterday was my birthday 29/7.

In the morning when i raised my hands for dua i thought of asking for this and that then i realized that He has given me so much- not only in a form of money but others-only heart can see it-  Alhamdulillah tidak terhingga moga diampuni, diberkati dan dikasihi diri dan seluruh ahli keluarga serta umat Nabi Muhammad sekeliannya.Amin.

And time flies so fast- cepat nya masa berlalu- 10 terakhir Ramadhan telah bermula- moga kita bertemu dengan segala kebaikanya.

As usual nak raya banyak lah benda2 nak di buat- Heni dah balik raya- this time dia cuti one month - memang banyak benda nak di selesaikan- me masih kerja lagi,so budak2 kena duduk Kindy until petang, balik office baru ambik,Uwan pulak tak boleh tinggal sorang2 kat rumah takut jatuh ke apa, so maklang ambik bawak ke rumah dia, at least maklang ada rumah and she has maid too. Alhamdulillah, itu pun rezeki dan keberkatan Allah, ada jalan, ada penyelesaian.

Checklist pun bermula- baju raya budak2, hb,Uwan,PIL, biskut raya, etc etc dan yang akhir baru lah diri sendiri- semua orang perempuan pun macam tu lah rasanya. I managed to order one baju for myself, order size M tapi bila sampai aduihh besar lah pulak, memang susah beli baju designer- so tak adalah baju lagi, tak apalah baju yg lain2 semua dah selesai,tak sempat esok recycle ajer:)
 
 
Hujung minggu ni boleh lah mencari shawl ke tudung ke..cantik pulak colour shawl pakwe ni kan..i loikee:);)


 
Tak ada membeli barang2 baru- ruang rumah di tukar2 dengan apa2 'stock' yang ada- bukak cabinet banyak jugak harta karun yang disimpan dari dulu:) Bila dah berkemas- situlah dua orang ni nak duduk dan buat main pondok2:)
 


 
Nak hantar sofa for upholstery - tapi tak sempat masa- so i keluarkan lah tapestry i bought from Cannes long time ago, punya susah bawak balik- so alaskan sofa buruk ni- cosy lah sikit:)

 
Problem with leather set, the look is very "cold' compared to fabric sofa, so kenalah mencari idea nak nampak warm. So far until the girls besar memang lah tak boleh beli sofa fabric lagi, sebab mata suka colour yang putih or cream- nanti buat menangis ajer. I added some colours with few new throw cushions- adalah lain sikit.

 
Kitchen is one place i love most- kena jugak diberi some fresh look- tukar tablecloth and i letak Laura Ashley tea towel pemberian Cik Muna under the glass top- suka the girls tengak cupcake everyday:)
 
 

 
Now masih dalam proses mencari harta karun di dalam cabinet- selalunya bila Heni tak ada memang masa tu lah i mengalih itu ini- last time dia balik, me and hb alih fridge dari dapur ke bilik study! he he;)
 
 
Last weekend i made another batch of Dahlia, since the first one is gone by the wind- dapatlah 2 balang;)

 
My father in law pulak bekalkan sebakul penuh mangga muda- ha ha macam cakap " suko manggo mudo..masaklah sampai habih poso tak habih lagi ni"..kih kih

 
Uwan dah ke rumah maklang ni..rindu jugak suasana petang2 macam ni- when dia duduk kat belakang borak2, tolong buang kaki taugeh.

 
Last week sebelum uwan ke rumah maklang buatkan bubur kacang hijau durian- sangat terbaik semua orang suka.

 
The girls pulak as usual prefer western dishes- so kena jugak sediakan.

 
Cuti panjang Nuzul Quran buat lah few cookies lagi,kalau tak memang tak sempat masa.

 
This time buat Coffee Choc Chips cookies- recipe online di olah ikut suka;)

 
Hikmahnya maid tak ada- sang suami rajin pulak membantu, balik ajer dari airport hantar heni balik, i heard he said to his girls " Let's go to the back and help mama" wahhh how happy saya;)
 

 
Hasilnya dapat menjeruk sebekas mangga.

 
Petang tak larat nak ke bazar, walaupun penat mengkukis buat lah lauk2 yang simple.

 
Since there's only 4 of us we breakfast in the kitchen only- easy for me to clean.

 
Sahur's view;)

 
Sunday we made another cookies- pun ciptaan sendiri, ada banyak Maple Syrup in the fridge- so i melt the butter and maple syrup in the pot, pour on cornflakes- scoop into paper cups and drizzle some sprinkles;)

 
The smell was really good- macam bau garret popcorn- the first two tray pun gone by the wind into the girls's tummy:)

 
Bila penat dan panas buat cookies, nothing is more appealing than this when it comes to break fast.

 
And this too- Mat Kool Asteroid- fuhhh sodap!

 
Malam tadi first time bukak puasa kat luar - the papa asked me to pick a nice place somewhere to celebrate birthday- but the baik wifey only booked a place at Secret Recipe, di Giant near our house- thinking tak nak jam memenatkan driver etc etc- yang penting his thought and being together,that is enough for me:) cewahhhh ye ke?? he he

 
But the papa did buy something for me- terharu sebab di kawasan office " padang pasir" dia tu dapat jugak mencari something di waktu petang- dah lambat sampai rumah, wifey dah lah sedikit monyok menunggu nak keluar berbuka:);) Lap lap you papa:):)

 
He bought a pair of sweet earrings- six bling bling tanda ingatan anak2 dah 6 tahun- he said when Tia Mia grow up boleh di turunkan pada dia orang- 2 in 1 rupanya papa-boleh lah dapat sebelah sorang earring he he...hugs and kisses for 2+1:);)

 
Dan paling sweet jugak Mia made me this super gorgeous picture frame kat school- kesian tak sabar2 tunggu i datang pick them- i sticked it on the fridge,nanti boleh letak our picture in the middle;)



 
Tia made me this gorgeous necklace, Teacher Claire said she cried few times bila beads tercabut..kih kih..love you all very very much girls- I dont need special gift from any of you as You,papa,uwanm families and friend are the greatest gift that i could have.
 
Alhamdulillah!
 
...............................



30 comments:

cacah said...

happy belated birthday sister!! :)
cacah pun July baby!

Anyu Saranghae said...

Happy birthday Kak Zu! Love u a lot. Your entries always make me cry. May Allah bless your kindess. Thanks for sharing your life with us. I wanna be like you. :)

From your ex silent reader

XoXo

Qashmere said...

Happy Belated Birthday Sis..

You are so lucky to have them in your life and may god bless you always

Qashmere said...

Happy Belated Birthday Sis..

You are so lucky to have them in your life and may god bless you always

fiezachommel said...

Happy birthday Kak Zu!Same date with Hannah, my girl

Kniedaz said...

so sweet of Tia Mia...HB to you sis... bila rumah tinggal "kita-kita" aja, mula la rasa sunyi dan teringat-ingat

dhr said...

happy belated birthday kak Zu! Semoga sentiasa diberkati Allah SWT.

greetingsfromengland said...

happy birthday! May Allah bless you and your beautiful family always.

wati said...

Alhamdulillah, seronoknya kzue. Happy Birthday!

greetingsfromengland said...

Happy Birthday Zu! May Allah bless you and your beautiful family always. Remember us here in your doas in this blessed last 10 days, take good care!

whitecappuccino said...

happy belated birthday mama tia mia :) Ssemoga Happy sokmo ya

Nur-nba said...

Happy Belated Birthday Kak Zu..

Rozz Hazidi said...

Happy belated birthday dear Zu.

ida said...

Happy Belated Birthday ..Alhamdulillah, no hadiah boleh sama dengan bless yang di beri Allah kan ...syukur Alhamdulillah

lady lavender said...

Hepi besday mama tiamia. Semoga sentiada dlm rahmat allah dunia dan akhirat. Amin ya rabbal a'lamin.

Hariaty abu hassan said...

Happy belated birthday Dear Zu :))) Semoga Allah memberkati dan merahmati hidup you sekeluarga, ameen :)

those mangga mudo sangat la menggiurkan, lama dah i tak makan mangga muda, kat NZ mangga yg dijual tak sama, tak sedap macam kat malaysia...thn ni i tak balik raya, tapi i have a plan to balik kejap with my son perhaps end of the year or early next year insyaAllah :)

Yatie

Dura Zul said...

Happy birthday zu..semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki...yg ke berapa tuuu♥♡♥

Dura Zul said...

Happy birthday zu...semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki...yg ke berapa tuuuu....♥♡♥

Dura Zul said...

Happy birthday zu..semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki...yg ke berapa tuuu♥♡♥

Fatimah said...

Hppy belated bday. My bday day 23rd july, kita satu bulan ek.

Actually you nak tunjuk shawl ke nk tunjuk Model lelaki yang kena halau dr tmpt show sbb pompuan2 kt situ jd x betul psl taksub dgn kehensoman dia. Tp mmg hansem kan!!!

Teringat cam kisah Nabi Yusof, rupanya wujud ye kt zaman skrg ni...

p/s My hubby bagi hadiah gold pendant yg i idam2kan. Sungguh ku terharu smp nangis..ngeh!ngeh!ngeh..

yatt monir said...

Happy Belated Birthday, zu :)

Zuzus said...

Happy Belated Birthday Kak Zu!! May Allah bless you.

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

Haliza Ghazalli said...

'Happy belated Birthday'...Zu.
May you have all the wonders in life!

Dura Zul said...

Oh ya...tq, tq cause bg resepi potato gratin tu. I dah buat n mendapat sambutan dr anak2, hubby n my mother..cuma i buat cream dia dgn memasakkan campuran butter, tepung n fresh milk...mcm nk buat cream lasagna tu...sekali lg tqvm my dear..♥♡♥

Salmi said...

Sanah helwah azu, mudah2an sentiasa dimurahkan rezeki dan di beriksn kesihatan yang baik.

Ammi Sahil said...

Happy B'day Cik Zu...May Allah Bless u always..

Zaila Mohamad said...

happy belated birthday kakak cantik

marlina ariffin said...

happy belated bday kak zu..im ur silent reader..i nk request recipe for maple syrup cornflakes tu boleh?

marlina ariffin said...

happy belated bday kak zu..im ur silent reader..could u pls share recipe for conflakes maple syrup?