Wednesday, July 10, 2013

How's the first day?

Salam!

Alhamdulillah- We have completed the first day:)

Tia Mia managed to fast until 10.00 am only- they didn't sahur and tak boleh tahan until 12.00 as promised.Tak apalah perlahan-lahan kita cuba- yang penting you understand the importance and significant of puasa- Tonight we bangun sahur together okay and we shall try to extend the time a bit longer tomorrow.

As usual bila puasa semua kaum wanita pun penuh di supermarket,tajuk kat fb pun apa nak di masak ajer- it is meriah- Unlike most of people yang tak masak hari2 pun akan masak puasa ni- myself yang masak hari2 pulak will take this opportunity to rest- i normally go to bazaar ramadhan or few shops yang dah kenal- sebabnya- i want to spend sometimes with the family in the evening- sitting in the garden and verandah- borak2 with uwan,sambil lewat2 kan her time supaya dia tak penat sangat- Alhamdulillah today at 90 yr old uwan masih boleh berpuasa:) Also nanti tak penat sangat to do other responsibilities. Unfortunately today pi bazaar ramadhan,bazaar dah pindah, beli lah a few lauk from the gerai,tapi satu pun tak menepati selera org dalam rumah;):) nasib baik balik i buat puteri mandi and pecal- so ada lah yang sedapnya:) It seems cooking will be on again:)


Yesterday balik yang dah besar ni Mia bermanja-manja:)


Tia tukang snap gambar;)


last night nobody bangun kena kejut- tonight janji suruh tarik kaki:) maybe seluar:);)


Sahur i cooked goreng daging berkunyit with kacang panjang.



Today as i said above balik kena cepat2 buat puteri mandi dan pecal- nasib baik ramai yang nak menggentelnya;)


My Puteri Mandi with durian- i have some peeled durian in the fridge-leftover from the ones my brother gave. They said said sedap - I tak lah makan sebab memang tak suka benda manis:)


So i hanya makan pecal- bahan ikut apa yang ada dalam fridge.



Kuah pecal paket pun ada beli di pasar tani hari tu- boleh lah tahan jugak rasa dia walaupun yang dari manado lagi sedap- yg ni manis sikit.


Menunggu beduk;)


Lauk di beli today daging salai, tempoyak masak daun kayu dan ayam panggang- daging salai dan masak tempoyak tak sedap- nasib baik ada ayam panggang.


Myself keluarkan stock sambal ikan bilis dari fridge- ini lagi sedap:)


Lepas makan mata pun besar he he ..itu ajer lah cerita hari ini. This is Stevie- Tia Mia have finalize their cat's names- Both are now Stevie Wonder and Felly Flower:):)

Selamat meneruskan ibadah puasa dan bertarawikh:)

................

24 comments:

Haliza Ghazalli said...

Salam Ramadhan to you & family...
Semoga kita mendapat barakah dibulan yg mula ini....insyallah!

Zulfadly said...

selamat berpuasa kak, sampai kan salam pada uwan, moga diberi kesihatan hendakyna, tengok uwan teringat nenek saya.

whitecappuccino said...

selamat berpuasa..alorrr..comel stevie!

fadel said...

Salam Ramadhan Azu & Family.. dah agak dah lauk yang dibeli di pasar ramadhan rasanya kureng... sbb kadang2 mereka yg menjual adalah first time berjual kat pasar ramadhan.. bila tiba ramadhan semua ambik peluang buat business.. Anyway... puteri mandi campur durian tu dalam keluarga saya yg berketurunan jawa panggil bubur candil.. selalunya di masak bila anak/ cucu dah mula nak berjalan...

hani noordin said...

selamat berpuasa to u & your family. Semlm pegi pasar Ramadhan TTDi...semua benda yg teringin nak makan kena queue panjang (poiah/murtabak/tepung pelita). so tak jadi la beratur. alang2 dah sampai "kena" lah beli apa2 jugak kan ;-) so pegi gerai yg tak payah beratur iaitu gerai karipap. Alhamdulillah sedap juga :-D

Hanis Azla said...

Salam ramadhan kak zu..

kdg2 bila tak dpt membeli di tempat yang biasa kita membeli juadah, memasak sendiri memang lebih baik.. penat sikit tp puas hati..

akuili said...

brand pecal from manado tu ape eh?

Kniedaz said...

masak simple sendiri lagi sedap dari beli di bazar..hehe

MamaTiaMia said...

Dear Halizza, tkasih,same goes to you&family:)

MamaTiaMia said...

Salam Zulfadly- terimakasih dan in sha allah:)selamat berpuasa ye:)

MamaTiaMia said...

Whitecappucino- t.kasih kata stevie:) selamat berpuasa to you too.

Hi fadel- oh candil namanya;) selamat berpuasa ya.

Hi hani- tu lah yang tak larat tu kan- tak tahan- selamat berpuasa ya.

Salam Hanis- so true masak sikit2 pun sangat sedap kan:) selamat berpuasa ya.

MamaTiaMia said...

Salam akuili- tak ingat lah pulak akak tapi made in Indonesia- kat sini atk nampak pulak.

Kniedaz- so true so jom lah kita memasak ya:)

Dura Zul said...

Zu....sambal ikan bilis you tu sama ngan sambal gesek ker...selamat berpuasa...♥♡♥

Negosi said...

Dear kak zu,

selamat berpuasa to u and the family, and kirim salam kat Uwan yg comel tu, and ur cute babies too..

actually nk tanya psl ur tudung, coz I teringat 1 of ur entry ada mentioned abt tudung online yg u beli tp x terjumpa la entry tu..

terima kasih sgt ..

MamaTiaMia said...

Hai Dura- yer sambal ikan bilis tu sama lah dgn sambal gesek cuma gesek cili ajer,sambal ni bubuh ikan bilis and bawang:)

MamaTiaMia said...

Hi Negosi- thanks, in sha allah and selamat berpuasa to you and family too:)most of my tudung i beli from Najjah and yang Bokitta(siap sarung) dari veil art- both beli beli online- and shop utk dua2 next to each other kat dataran sunway facing Giant:);)

ida said...

I always want to buy kat bazaar like others tapi ending up memang selalu mengecewakan..with my son yang agak fussy eater dan dia berpuasa penuh every year..i kena consider him and kenala masak..even sejenis kuih manis pun kena prepare sendiri everyday..seem like this year jadi like tahun lepas jugak...no bazaar at all...memang la penat...tapi pahala menyediakan hidangan tu besar...jadi kita senyum ajer la...tia mia tu kena pelan pelan belajar puasa ...sampai pukul 10 dulu pun takperlaaa ...nanti improve kan everydY..salam sayang utk tiamia dan uwan

Cik Matahariku said...

betul tu, akhirnya yang masak sendiri tu tetap lebih sedap kan? hidangan puteri mandi tu, mak mertua saya selalu buat untuk cucu2nya, tapi kami panggil bubur candil ( orang jawa namakan macam tu..) hehe..salam kenal dr cikmataharikyu n salam ramadan..

no need to reveal said...

selamat berpuasa dari saya ..suka baca blog ni sebab banyak resepi...
berkenan betul dengan sambal bilis tu..macammana buat ye?

Nur-nba said...

Wah moden nama anak kucing tu.. Lain dari yang lain..

Moga Tia dan Mia dapat jalani ibadah puasa tanpa sebarang halangan. Tak sabar nak tengok Kak Zu mulakan projek buat kuih raya.. ;)

MamaTiaMia said...

salam ida- i take it slow with tia mia-no force- just ajak dia orang menikmati suasana puasa sambil bercerita kepentingan dan fadilatnya:)

Salam perkenalan di sambut Cik Matahari dan salam ramadhan:)

MamaTiaMia said...

salam no need to reveal-sambal tu senang saja - tumbuk cilipadi ikut suka berapa banyak dengan sedikit garam,basuh segengam ikan bilis tumbuk kasar, tumbuk beberap bawang merah kecik yang dibelah- masukkan dalam piring dan perah 2 atau 3 limau kecik,kalau limau nipis sebijk pun cukup,selamat mencuba:)

Salam Nur nba-alhamdulillah they bermula sikit2 nur- selamat menyambut ramadhan :)

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia..

Selamat berpuasa..

Sejak berpuasa akak baru sekali jer beli juadah kat bazaar ramadhan...amat mengecewakan. Beli nasi ayam tapi nasinya keras tak menepati selera...last-last hari nie masak nasi ayam..heemmm baru puas makan.

Biar pon penat memasak tapi rasa puas bila tengok encik suami dan anak berselera makan.

Slow-slow tia & mia...lama-lama nanti dah boleh puasa penuh...Insha Allah.

MamaTiaMia said...

Walaikumsalam Rozz selamat berpuasa pada Rozz sekeluarga jugak:) memang lah bazaar ramadhan tu kalau terdesak saja kan:) In sha allah bak kata orang pelan2 kayuh bagi budak dua orang tu:)