Sunday, July 21, 2013

Penat yang gembira:)


Salam!

It was a super fast week- monday was like a bit long and dragging  but once you reach Wednesday, Friday is already around a corner.Friday is the most gembira day!- knowing that ada masa for bergolek-golek sikit after subuh,membetulkan tulang yang selisih,meluruskan urat yang bersimpul.

No matter how penat memasak and the statement that come after it is always " aduhh penatnyerrrrr esok beli ajer lah!" then i found myself masak lagi the next day:) That's the power of love and tummy! kih kih;)

I made another kueh raya last weekend- a friend Ruhil Shafinaz( she's married with 1 girl)  kakak penyanyi Ruhil Amani- left a message at my fb, she said " I want to be like you when I grow up! but you set a high standard before i could respond to your first posting of cooking there will be another one,another one and another one" Ha ha - my reply was " I grew up with so much love from the kitchen I just want to give back to the old and share with the young"- That is so true when i was small my mom spread her love through her kitchen- it was like a school- i belajar cerita2 agama while she kukur kelapa, belajar kisah teladan while she potong ikan. Bila menjelang puasa bau yang enak sentiasa keluar dari dapur,dah berpuluh tahun permandangan dan keindahan pengalaman tu masih terlekat kuat di hati dan fikiran. My mom cannot cook or bake now but she can see herself in me while i cook the same dishes and kueh- my girls cannot see my beautiful kampung life but i can give them new experience  as much as i could now:):)

Let see what's cooking for the rest of last week until weekend.

 
Last week i went to Ayamas oulet and i found that for a busy working housewives there's so many thing that you can buy from there.You boleh pilih ayam segar and ask them to season the falovour you like, bawak balik boleh campak ajer dalam oven- kalau beli yang dah masak tu keras sikit. They jual frozen popiah, i goreng sangat sedap rasanya lagi sedap dari yang bazaar ramadhan,ada jual bakso meatballs yang boleh buat bakso atau celup telur dan nestum sedap di goreng. Cocktails fruit pun ada jual- so a good iftar dishes can be prepared dari membeli di satu kedai.

 
I bought one chicken from AM and asked them to season it with percik rempah, balik tutup dengan daun kunyit dan masuk dalam oven:)

 
My hb bought the yummy Cameron's corn- emmang tak boleh berhenti bila menggigit:)

 
On evening Uwan was asking me about bubur lambuk- dia teringat kot- tiba2 ting tong bunyi jiran hantar bubur lambuk- Alhamdulillah sedap rasanya.

 
Masak lemak cilipadi memang lah sentiasa ada kalau tak kesian pulak kat uwan.

 
Kadang2 tambah lah beli di cafe office- tapi bila bawak balik tak lah bermakan.

 
Masa awal puasa uwan menyebut "buah sepang kukus' kueh kegemaran orang N9- few days ago berpeluang menunaikan hajatnya- leceh jugak nak membuatnya- ekna buat inti kelapa yang lembut2 sikit isinya- guna gula melaka yang di masak dengan pandan.

 
Tak mudah jugak nak membentuknya- unlike karipap sebab tepungnya kena lembut2 baru sedap.

 
Dah siap disusun dalam talam pengukus- buatkan kuah santan yang pekat dengan sesudu tepung pulut dan sedikit garam- curah atas semua kueh hingga tenggelam- dan kukus lah hingga lembut.

 
Memang sedap sampai tak sempat nak ambik gambar;)

 
The next day ada inti lagi buatlah project kueh koci pulak.

 
This time appointed one apprentince under the close monitoring of a meastro:);)

 
Ada orang yang tolong bungkus koci boleh lah buat macam2 lauk sikit- i masak gulai udang with pucuk pegaga dan terung pipit.

 
Ni paling sodappppp! My friend bagi daging pekasam- tak pernah makan selalunya ikan ajer- ni dari kedah- sangat membuka selera;)

 
I jumpa buah binjai/lanjut dari satu kedai dan buah lah kuah asam- sangat perghhh:)

 
For the girls i made super crunchy sotong celup tepung.

 
Saturday baru beli Dora punya cooking book and set-sibuklah nak membaking.

 
Ajarlah dia orang buat super moist chocolate cuppies.

 
Cantik jugak hasilnya;)

 
Ada cream lebih buat cake dari dulu dalam fridge i pun tolong lah decorate sikit.

 
They got 8 cuppies tapi dalam gambar 2 dah hilang;);)

 
Rezeki di bulan ramadhan especuially for uwan ada saja yang menghantar maacm2- di office dapat murtabak singapore dalam uncang yang cantik ni dari kawan;)

 
Mengaji bulan puasa ada orang garang sikit- ishh ishhh adik banyak bawak sabar okay:):)

 
 Yang sentiasa good mood adalah yang ni!

 
macam2 makan bulan puasa yerr:):)

 
Ahad jemur tepung janji nak buat bahulu untuk uwan.

 
Tengahari ada lah rezeki lagi bila ada yang datang menghantar daging salai dan belimbing di depan rumah- Alhamdulillah menggulai daging salai lah kita:)
 

 
Tahun ni tak order satu jenis biskut raya pun- cita2 nak buat semua sendiri tapi bila buat jer sure dalam 2,3 hari habis dek TiaMia;);) tak apa kita buat lagi.

 
Di Giant tak lah ada brand2 yang biasa di beli- kena pergi baking shop rasanya.

 
And i want to  make all vintage raya cookies- so i bought this bling2 .

 
Alhamdulillah siaplah bahulu- rasa pun sedap dan bau pun wangi- tapi my bahulu guna acuan muffin tak lah ada bunga:);)

 
Malam tadi daging salai sangat sedap.

 
I made grilled honey chicken wings for the girls.

 
And potato gratin with salmon .

 
Dapat jugak menyambar beberapa kuntum bunga baru untuk menambah jambangan lama.
 
Finally khas untuk Tia Mia mama merekodkan pencapaian baik cousin dan 2nd cousin sebagai penaik semangat.

 
Kak Ayan doing very well at the petroleum company- Congrats!

 
Abang Hafiz is the only one from local U being chosen to do fellowship program at PM's office. Congrats too!
 
...................................................................

19 comments:

Zaila Mohamad said...

wow kak!! memang salute dengan akak, rajin betul masaknya!

saya yang tak kerja ni pon sehari 1 lauk sahaja..huhu

saya suka baca blog akak, tiba2 semangat nak hias rumah datang kembali:))

fiezachommel said...

Sedapnya.....tak pernah rasa kuih buah sepang tu...teringin plak.

Kniedaz said...

meriahnya dan sedapnya...bila sis sebut kuih koci teringat dulu selalu buat kuih untuk juadah berbuka puasa dengan mak..buat lebih lepas tu hantar kat jiran-jiran, kuih koci kuih kegemaran saya tapi lama tak makan hehe

che mid said...

Salam, ayat-ayatnya pendek dan padat.. agaknya tuannya pun jenis cepat dan cekap buat keje.. tu yang masak semua sedap dan menjadik jee.. syabas!

yatt said...

slalu terliur dengan masakan akak.. :)

Dura Zul said...

Tahniah zu..sbb berjaya masak mcm2 masakan dihujung minggu..menarik sumer nyer. Cuma nk tny camne nk buat "potato gratin with salmon" tu...n tahniah juga buat 2 ank org buah you tu..syabas buat kalian berdua...♥♡♥♡♥

Nur-nba said...

Tu dia... berderet menu masakan dari Kak Zu.. Kami kagum sangat.. Bahulu tu walaupun pakai acuan muffin, nampak jadi je.. Terror la Kak Zu..

Anak2 kucing akak memang dah nampak berisi.. Sure kuat makan.. Untung kucing2 tu dpt tuan pemurah mcm akak sekeluarga..

Atun Manap said...

Ya Allah, sedapnya kak..meleleh air liur haa...sumo pic makanan tu brought back my old memories...thanks kak.. :)

dhr said...

Sodap nampak lauk2 kak Zu. Kak Zu memang rajinlah. Respek!

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia..

Tengok masakan Zu...semua nampak sedap dan buat ayo lior meleleh.....nasib baik dah berbuka.

Yang tak tahan tengok daging pekasam tu....akak tak pernah makan.

Kalu duduk sebelah rumah kan best...boleh hulur piring jer..hehe

ida said...

Betul kan azu...bila lepas masak..rasanya esok nak beli semua kat bazaar but ending up...esoknya tetap masak hahaha..alhamdulillah...i dab siapkan 7 jenis muih raya setakat ni...minggu depan la sambung lagi..tak berdaya dah badan.....kuih utk berbuka pun nak kena fikir jugak kan...memang pengsan...tapi rasa puasnya susah nak digambarkan...bila kawan kawan tanya i tak rasa penat ker...i pun payah nak cerita laaa....hebeheh salam utk uwan dan tiamia...lama dab tunggu diorang punya citer ni

Zulfadly said...

sedap semua makanan akak, masakan kampung, yg best tu, petai + tempoyak! OML. kena makan weknd lah nanti, huhuh

MamaTiaMia said...

Salam Zaila- akak pun ikut mood jugak:) satu lauk pun okay lah tu:)

fiezha buah sepang tu macam badk berendam cuma akak rasa sedap lagi sepang:)

MamaTiaMia said...

Kniedaz koci pun kalau kena gaya sangat sedap kan:)

Walaikumsalam Che Mid- selamat berkenalan:)

Yatt- thanks.

Dura Zul- thanks- nanti i tulis ya potato gratin tu:) hari ni ada kawan tanya sorang:)

Nur nba- kuat makan kucing akak tu Nur- bergurau pun kuat:)

MamaTiaMia said...

Atun Manap- thanks dik:)

DHR- camana puasa di perantauan:)

Rozz hazidi- sedap daging pekasam tu- kalau sebelah rumah haruslah hulu2 ya:)

MamaTiaMia said...

Ida- perghhhhh 7 jenis! dasat ida- tak boleh lawan ni- i 3 pun tak lepas lagi;);)

Zulfadly masakan kampung memang lah sentiasa menawan- hari tu akak jumpa azhar borhan akak cakap awak kenal anak dia masa kat Tasmania U- dia cakap nanti balik dia tanya:)

PRSB said...

Salam kak zuraidah i love your blog, memang banyak ideas for cooking and home keeping hehehe... Teringinnya nak buat kuih sepang kukus tu!!!! Nak keluar p kedai cari barang ni hehehehehe... Please keep on writing and sharing, my salams to your lovely emak and family, especially the precocius twins!

Zi.

MamaTiaMia said...

Walaikumsalam Zi;) ha ha harap dah dapat barang nak buat sepang tu;) In sha allah saya sampaikan;);) thanks.

Yong Is My Name said...

Salam MamaTiaMia,

masyaAllah..
sedapnya rajinnya
tak terkata
wlpn simple wlpn susah
yang pasti dari tangan seroang ibu adalah lebih baik dari segalanya..

ps: rindu ngan ayam golek AyamMas. aduss