Thursday, January 9, 2014

Short Entry- Chicken Recipe & A lil bit about School.


Hullo,

To DZ here is the recipe of my twin's favourite fried chicken:



It is very simple but yummy enough to just eat it with a plate of steamed  rice and sliced cucumber.

Ingredients : 1/2 fresh young chicken- chop in small pieces, 6 cloves of garlic, 4 shallots, 1/2 inch of fresh turmeric, 3 tablespoon of oyster sauce, a pinch of salt, 1/2 teaspoon of ground blackpepper, 1/2 tablespoon of cornstarch. 

Methods- Fry the chicken until  golden brown, drain the oil and set aside- Pound the turmeric, shallot and garlic- stir in 2 tablesppon of oil until can you can smell 'paradise"- slow down the fire, put in the oyster sauce, stir well and add in the chicken, mix well,turn fire to medium, add in the cornstarch which already been diluted with 1/2 glass of water, stir until the sauce becomes  thick then taste it- add some salt according to your liking and lastly add the blackpepper and mix well:)


Then you can eat macam Tia Mia:):)




Pada yang mintak recipe Chocolate Cake especially Zuraimah- To tell the truth i was not 100% satisfied with it- This is the recipe that i took from one of fb's news feed- The picture looks good as i dah make up it cantik2- the taste not bad- but i memang particular about cake- the texture is the most important to me-this one just sama macam mana2 yang you beli dari petrol station- maksudnya the cake is just so so but the sauce yang make it umpphh- i pulak suka cake yang the cake itself memang sedap tak payah bubuh apa pun sedap-  I am still trying other Chocolate cake recipes- once i found the best one like the Butter Cake i will not hesitate to share with everybody- Yang ni kalau you all nak try just google " Kek Cokelat lembab" mesti lah keluar recipe:)- i will try few other recipe- sabarr menunggu:)


Pada yang bertanya pasal sekolah Tia Mia- if you need more info please leave yr email address and i  will reply.



Today i really miss picking up my girls during lunch time- it was my routine for the past 3 years- no matter how tired and packed my schedule was: during lunch time i will patiently stand outside the kindergarten gate waiting for them.

Now they are boarding school van to go back home as the school finishes at 3.30pm  and i can't pick them up. I feel like losing one task which already synonym with me- i feel sad- when the clock moves to 1.00 pm i feel like rushing things so that i can go pick them up.

While doing it for the past 3 years - there were times i feel really tired as I had to rush from office to kindy then back to office again- tapi bila dah tak dapat buat so sedih:(:( We must appreciate all tasks and things that we have in life- cooking,taking care of our parents,picking up the kids, watering the plant,ironing,cleaning the drain,sewing,baking etc etc they are part of our life- once gone you feel like losing something. Walaupun sounds funny but we are blessed to have chores to complete and reason to be tired of- I am telling this to myself as recently i ve managed compare; what does it feel if you are relieved from doing your routine works.

This is also a good reminder for me : sebab sekarang timetable sangat tight and sometimes i feel exhausted- walaupun my parents dulu dah melalui pahit maung membesarkan anak2,bangun se awal pagi pukul 4.00 - menjerang air panas anak2 nak mandi,membuat bekalan, menghantar  seawal subuh ke tepi jalan utk anak2 bersekolah jauh tapi i still want to write down our schedule here untuk tatapan Tia Mia bila dah besar, inilah yang kita lalui bersama masa2 awal persekolahan :

First day of school mama woke up at 5.30 a.m: prepared lunch for uwan, light snack for your tea break at school,heavy breakfast for uwan and papa- went up get you out of bed and take bath, do the A-z routine, until you are in papa's car ready to go to school at 7.00 a.m- Waking up at 5.30 mama tak cukup masa utk mandikan uwan dan beri dia breakfast- mintak heni yang assist.

Second day- mama rasa sedih,tak tahu pukul berapa heni mandikan uwan, brekfast dan sebagainya- sangat kesian mengenangkan Uwan kalau lapar di waktu pagi orang tua perutnya cepat pedih. 

So second day mama woke up at 5.00 a.m- masak lauk tengahari,prepared light snack for bekal, heavy breakfast for everbody else - finished at 5.45  bawak naik satu tray breakfast utk Uwan breakfast you both. Masuk bilik uwan, gerak uwan,bawak bilik mandi,mandikan, pakaikan baju,sarungkan telekung- while Uwan sembahyang mama took bath,pray, by the time habis dah pukul  6.00, bawak uwan ke meja luar bilik, suruh dia makan- and mama masuk bilik suruh you both mandi-mandi,pakai baju etc etc sambil suap breakfast- 6.45 siap- mama keluar hantar uwan yang tiap pagi lepas breakfast nak ke tandas- uwan dah rehat depan tv sambil sambung breakfast - we all turun rumah at 7.00 masuk kereta 7.10 and sampai school 7.30- masih ada 1/2 jam bagi both of you to sit in the class- keluarkan buku dari locker etc etc.

So waking up 5.00 am in the morning is fine. While Heni just berkemas and tolong tengok uwan, mama cannot get her to cook or prepare your things sebab akan jadi lagi lambat dari cepat- so she just clean the house,wash clothes,iron, clean our car and tengok2 uwan.Maid macama mana bagus pun macam kereta after sometimes prestasi pun menurun jugak- ada masa2 memang berdoa agar dapat menguruskan semuanya tanpa bantuan orang asing-  tapi dia masih jujur dan tidak membuat perkara yang menyakiti uwan dan both of you- itu yang terpenting bagi mama.

Sometimes pergi ke office pun hati tak berapa senang- especially lately bila uwan kurang sangat penglihatan- banyak berharap orang- asyik terfikir belakang kita makan ke dia,haus ke dia, what if dia nak ke toilet and heni sibuk kat bawah atau atas berkemas tak dengar dia panggil.And due to that mama was a bit sad and stress these  few days- asyik berfikir how lucky wanita2 yang ada masa di rumah menguruskan semuanya.

Tapi pagi ni selepas dah mandikan uwan, suruh dia sembahyang- mintak dia berdoa supaya matanya sembuh,anak2nya diberi kesihatan,kekuatan dan rezeki untuk menjaganya- dan setelah memberinya breakfast dan routine yang lain- mama masuk ke kereta sambil memandu muhasabah diri- mama bukak zikir Hafiz Hamidun- mama selalu bercakap harus mempercayai Allah Swt dengan seluruhnya- ianya bukan dari aspect ibadah sahaja- haruslah mama berserah dan mempercayai kekuasaan Allah Swt sepenuhnya- setelah berusaha membuat yang terbaik maka selainnya di serahkan kepada Dia- mintak di lindungi orang yang kita sayang dan tak berdaya- kita tak ada tenaga super utk mengawasi segalanya, kita tak dapat segala apa yang kita hendak,kita tak dapat mengatur semua yang kita impikan - tetapi Allah Swt boleh- maka kepada Dia kita serahkan- moga semuanya selamat dan moga hati mama lebih aman dan tenteram,dapat mensyukuri semua nikmat yang di beri,tidak was2 lagi.

In sha Allah moga kita semua di lindungi- tapi mama masih nak marah dengan papa- bila mama texted papa " I miss picking up the girls so much- like losing one task- i feel sad"- papa jawab " Cheer up!" only!!!!- how could he - at least cakap lah' nanti cuti kita pergi jalan2 okay,mama nak apa papa belikan okay" huhhh i am sad!";);):)

Have a nice weekend peeps!

………...



16 comments:

Neny said...

As salam kak zu,

Thanks for writing such a nice entry. Dah mcm tazkirah pulak saya baca di hari Jumaat ini.

Really, I may not know u, but u have inspired me a lot in family aspects. Rasa sejuk aje hati bila baca ur blog.

Keep writing ya kak zu. You'll never knew who else would be inspired by you :)

DZ said...

Been hitting refresh many times waiting for your newest entry! Yumyum thank you saya akan cuba... Your blog is the best. BTW I have blogged about your incredible sardin sambal b4... Never made sardin another way after I have tried yours :) TQ...

http://aiyobaby.blogspot.com/2013/06/easy-malay-pancakes-and-sambal-of.html

ida said...

Salam Azu,
same here,serahkan my kids to maid bila pergi kerja, they r still small tak tau nak mengadu, tapi setakat yang i tau dan kita buat juga spot check here n there...plus kids nampak sayang dia ...kids selalunya tak menipu, when they love, dia betul2 sayang..jadi kita letak la percaya, dari segi kerja, sama jugak,semakin hari semakin menurun prestasinya, bak kata MIL semakin lemak,because i layan my maid baik sangat but for me, dia pun manusia, bak kata orang skang..ada jugak masa mandomnya...mcam kita pergi ofis jugak, tak selalunya cemerlang...I juga cuba sedaya upaya, woke up at 5 everyday utk siapkan semua ..my son dah masuk 12 tahun, life is hectic for him and for me as well...tapi as u said, kita serahkan pada Allah yang terbaik...suka i baca ur words , boleh mengubat hati yang kadang2 terikut juga dengan penat badan ni..mudah rasa terusik, bila baca ni frsh balik, semangat balik nak teruskan what i did everyday dengan happy..bak kata TiaMia's papa, cheer up..!! and same like u laaa, exepcting more than cheer up kan ...hahahaha, womann..will always be woman...salam sayang to Uwan and TiaMia

eda said...

kak, whem im feel depressed , kepala otak terus teringt kan blog akak ..
ur have +ve vibes here ..

so Allah uji akak sbb Dia tau akak larat nak hadapi ...
kita doa byk2 buat uwan ye .. aminnn !!!

pelangi petang said...

Assalamualaikum....

"harap papa tu baca la luahan hati mama kat sini".... :)

kak zu mmg sangat bertuah masih dapat jaga mak...jeles la saya....

bagi saya kak zu dah buat yg terbaik...yakin pada Allah sebab hanya DIA tahu apa yg terbaik buat semua orang...In shaa Allah...

Khairul Bariah said...
This comment has been removed by the author.
Khairul Bariah said...

Terbaiklah blog kak zu. Blog saya macam biji benih baru nak bercambah. Banyak lagi yg nak kena belajar esp cara2 menulis

esah said...

asalammualaikum Zu. I am also looking after an 80 something mum. Twice she went thru colon operation dan Alhamdulillah sehat. Macam Uwan, now mata pun beransur kabur dan paling risau kaki kurang kuat. Me always feel guilty for not being able to give the best to her. Cuma mohon ALLAH beri kita dan ibu kesihatan dan kekuatan untuk tempuhi hari-hari seterusnya. Ameen

Sue said...

Assalamualaikum Zu... Hari2 mesti mau mengadap umah u ni dulu... sangat best. Cemburu dengan Zu yg dapat berbakti dengan Uwan, semoga uwan diberi kesihatan yang baik oleh Allah swt, my mom meninggal masa i umur 22 dah 20 tahun lebih tak sempat nak berbakti pun kat dia.

Actually i dah try resepi fried chicken u mmg terbaik 2 thumbs up, skarang dah jadi favourite anak2 i jugak... tq tq tq

Sue said...

Assalamualaikum Zu... Hari2 mesti mau mengadap umah u ni dulu... sangat best. Cemburu dengan Zu yg dapat berbakti dengan Uwan, semoga uwan diberi kesihatan yang baik oleh Allah swt, my mom meninggal masa i umur 22 dah 20 tahun lebih tak sempat nak berbakti pun kat dia.

Actually i dah try resepi fried chicken u mmg terbaik 2 thumbs up, skarang dah jadi favourite anak2 i jugak... tq tq tq

azleen said...

Salam Zu, my doa to Uwan, In Sha Allah moga diberi kesihatan yang baik and to you may Allah grant you strength and patience :-) - Azleen

kha said...

salam Zu..apa yang u cerita tentang ur mom mesti buat i rasa sebak. My mum sekarang pun mmg mengharapkan orang lain menguruskan dia..dah tak de daya.My sister yang tolong jagakan dia dikampung.Anak2 yang lain bila cuti or w'end baru dapat menjenguk dia..Sangat sedih,untung lah u dapat jaga your mum..semoga Allah beri kekuatan dan kesihatan yang berpanjangan untuk u supaya dapat menjaga ur mum.

btw, hafiz hamidun tu adik ipar i..sure dia suka u dok dengar zikir dia..(nanti i cerita kat dia ek)

Affa Rahman

SHA said...

assalammu'alaikum sis,

m interested to know abt the school..could you email me at sshah7478@gmail.com.my tQVM

BALQIS KAIN SULAM said...

salam kak zu..

jangan la sedeh2 ble ur Mr Sherlock homes reply cheer up! your Mr Sherlock same with my hubby, xpandai nk memujuk time kite tgh felim2 sedeh..but of coz we know yg mereka sgt2 syg kita..sometime I kalo sedeh mesti text hubby I bgtaw sedih even I now he gonna reply yg I akan rase "alooo itu je dy reply..kite punye la sedeh nih =(" hehehe mereka jenis yg xpndai berkata but show in action right =)))

BALQIS KAIN SULAM said...

salam kak zu..

jangan la sedeh2 ble ur Mr Sherlock homes reply cheer up! your Mr Sherlock same with my hubby, xpandai nk memujuk time kite tgh felim2 sedeh..but of coz we know yg mereka sgt2 syg kita..sometime I kalo sedeh mesti text hubby I bgtaw sedih even I now he gonna reply yg I akan rase "alooo itu je dy reply..kite punye la sedeh nih =(" hehehe mereka jenis yg xpndai berkata but show in action right =)))

Unknown said...

Kak zue, try kek coklat chef zubaidah....saya buat meniaga resepi ni (blh gugel) kalau tak jumpa bgtau kat blog nnt saya taipkan....customer saya mmg suka kek coklat resepi ni...