Sunday, June 15, 2014

Kau Lah Syurga.

Darlings- Alhamdulillah so much, my emak@your Uwan is 91 today- Terima Kasih tak terhingga kita ucapkan pada Allah Swt- Syukur. This morning i opened her bedroom's door, i woke her up- bathed her, I wiped her two eyes, dried her hair,after that i put wangi powder all over her body and face- and mama pakaikan her my baju:):) I waited for her to finish her Subuh prayer- after that i told her " Emak hari ni hari jadi emak yang ke 91- ampunkan dosa2 Azu"- langsung your mama sebak,she cannot speak anymore:(:( Your Uwan said " 91, sudah tua sangat emak ya, tak ada pun dosa kau,kalau ada emak ampunkan" After that i hugged her and we cannot speak anymore. Do you know that i Love my emak very very much,just the way i love you and you love me. Dia lah permulaan Mama dapat melihat bulan dan matahari- tiada yang susah baginya dalam membesarkan mama. 

Diberi Allah swt mama peluang ini- bersama nya masa kuat, bersamanya masa lemah. Dulu dia boleh menyapu di halaman rumah kita, kini matanya terlalu kabur- tidak banyak yang boleh dilihatnya- tapi dia terlalu baik- tidak pernah mengeluh- Mama tidak pernah rasa terkilan atau mendua hati,routine menjaga nya adalah adalah routine hidup kita- bagi mama,mama terpilih untuk menjaga nya- Dia lah Syurga mama, dia lah harta.Pagi2 hari biasa mau pun minggu bila membuka mata ,mama tidak boleh berlengah-lengah di atas tilam,sekilas mata terbuka berkejar ke bilik nya,melihatnya dia bernafas, kilas kiri dan kanan- hati pun senang. Kita sama2 menyanyangi dia ya Darlings:)


Nowadays nothing much that i can buy for her as present- dia tak perlu lagi- dia hanya perlu kasih sayang- Yesterday we took her to Awana Genting for makan2- dulu2 kita selalu kesini Uwan masih boleh melihat,masih boleh berjalan celah2 batasan memetik strawberry- mestilah hati mama sangat sebak- tapi perlu bersyukur dia masih ada, mama masih dapat genggam tangannya.




Kita makan macam2:) Awana is also very good they never charge Uwan:)


Uwan suka cendol.


After that we sent Uwan for Reflexology- she had a great time there- tukang urut pun suka pada dia. 



While waiting for Uwan we went to the driving range.


And both of you pukul bola while wearing dresses:);)


Mama has some moment for myself- me and my Colombo dress:)


Tia said " mama give some style okay"- ha ha there you go:)


This morning- after hugs and kisses- mama made Uwan few of her favourite dishes.- mama tak pandai buat apam old style macam Uwan- so mama buat apam beras pecah 4 ni:)


Cucur bilis mama pun kegemarannya- tepung gandum dicampaur bawang putih dan merah di blend halus, sedikit oyster sauce, garam, baking powder,ikan bilis dan carrot yang di hiris halus.


Gulai ikan tenggiri tomato,cili turki dan petai.


Petang- mama bersilat buat 2 bijik cake- untuk Uwan dan Papa's Day.


Sponge pandan for the lady and Coffee Sponge for Man of the House.


Tadaaaa- as requested by both of you i made "Frozen' style ala comot2 cake:)


Pastel blue with heart shape in the middle for papa and soft pink lacey for Uwan.


And you two kena menghiburkan kita orang with a birthday tune.


Alhamdulillah Uwan, Alahmdulillah Emak.


Kata yang tukang makan sedap cake sponge pandan mama ni.


As usual you and papa love the Coffee Sponge.


We had early dinner at 6.30 meraikan Kak Ikin yang nak buat Umrah- mama just fixed simple lauk.


Lauk kegemaran orang2 tua.


Kak Ikin thank you for everything- may your umrah be blessed by Allah Swt- doakan kami.


Sayang Kak Ikin.


talking about the weather…so hot and humid now.


Bunga pun susah nak keluar- kena menyiram selalu supaya tanaman tak mati.


Dah sejuk petang2 baru dua orang ni boleh keluar.


Selamat hari Sekolah Girls- I love you Uwan,Papa and All:)

Salam:)

…………...


26 comments:

Fira Fir said...

salam kak zue...fira cukup bangga tgk kehidupan akak dan keikhlasan akak...peluk kuat kuat...saya sebak dah tak bole taip dah...Teringin sgt nak jumpa uwan dan kak zu...email fira =firafira77@gmail.com dan 0132192122

greetingsfromengland said...

May Allah bless your mom and your entire family! Love the dishes for orang tua, dah lama tak makan lauk-pauk like that, sedap! The dress looks lovely on you, have enjoyed reading of your trip out in Sri Lanka.

Norhidayah Rasin said...

Sebak rasa..may allah bless u & your family, =)

cacah said...

hugs kak zue. :)

dhr said...

Salam Kak Zu... Alhamdulillah...panjang umur uwan. Semoga sentiasa dirahmati Allah.

me suya said...

sebak plus terharu..u're inspiring kak. Thanks for those nice words

ummi said...

May Allah bless you n family sis. And Uwan too, may she be blessed with good life. Happy birthday to Uwan.

lyza safa said...

💑💑💑.....saya menanti entry k.zu...utk aura diri sendiri....always positive...💜 u k.zu

Siti Rahayu said...

Keluar air mata baca ni..
Sedap nampak kek tu..bole kongsi resepi ke..tk

luv afnasya said...

Moga Allah merahmati kak zu... Kak Zu idola saya... Kak Zu menaikkan semangat saya....

Buyuiazliana said...

Salam akak,

First time saya tulis komen dekat sini. Baca entry ni buat saya teringat dengan arwah mak. Allah lebih sayangkan dia so saya tak sempat nak buat yang terbaik untuk dia macam akak buat pada ibu akak. Tapi masa hayat dia ada, sempat dia berbakti pasa ibu dia (nenek saya) sebijik mcm akak buat ni. Ni buat lg saya sebak.

Saya doakan yang baik2 untuk akak sekeluarga. Amin.

linda Ismail said...
This comment has been removed by the author.
linda Ismail said...
This comment has been removed by the author.
linda Ismail said...

Salam buat zu sekeluarga..dah lama akak baca blog zu..ni first time komen..sebak baca entry kali ni..alhamdulillah akak masih ada makayah..mak 77th ayah 83th tinggal kat JB..wlpun jauh selalu jumpa..tahniah buat zu..semoga keluarga zu sentiasa dirahmatiNya

linda Ismail said...
This comment has been removed by the author.
linda Ismail said...
This comment has been removed by the author.
fiezachommel said...

Salam Kak Zu,
Salam panjang umur buat Ulangkaji.Moga bertambah rahmat Untukbkak Zu sekeluarga.

You really inspires me....I also want to be like you!

~ini osman~ said...

selamat hari lahir utk Uwan...Zu..dirumah you rasanya stok petai mesti sentiasa ada...I pun peminat petai tapi rasanya tak boleh beat you...hehe..

dila~noor said...

Salam kak zue..i share the same birthdate with uwan..alhamdulillah,uwan is blessed to have children like you and all you family members.

semoga kak zue dikurnia Allah kekuatan dan ketabahan untuk menjaga uwan..

dan buat uwan, semoga makin sihat hendaknya dan diberikan keberkatan usia..
*wipetears*

thanks kak zue,you really inspire me..i also thanked my mom yesterday sebab melahirkan saya..bagi saya semalam adalah mothers day buatnya =)

mama bella said...

uwan must be so proud of you kak :)

azleen said...

Assalam Zu, Alhamdulillah Uwan masih sihat, happy birthday to her and may Allah bless her always and grant her good health :-). Such a moving entry, take care! - azleen

Unknown said...

assalamualaikum kak,

nanges saya baca entry akak ni...keep writing ye....akk mmg inspiring....betapa saya pun mendoakan pada allah saya dapat jaga parents saya mcm akk gak...

Maryam Izza said...

Salam wbt
Lm tak menjengah ke sini.. been bz lately, Alhamdulillah semua dlm keadaan baik belaka...
Rasa nya tak lewat lagi saya nk ucapkan selamat hari lahir uwan... Moga dirahmati dan sentiasa berada d bawah lindungan dan rahmat Nya Amin

Kirim cium buat si kembar & uwan xoxo

Kniedaz said...

Salam Sis,
Seronok tengok Uwan happy bersama sis dan keluarga...semoga Uwan sentiasa sihat dan happy selalu...

latifah suleiman said...

Bertuahnya akak menjadi insan terpilih..

Pada saya akak sangat beruntung kerna dapat peluang jaga uwan.

Uwan pon bertuah..sejuk perut ibu yg melahirkan apabila anak yg dikendung sejak kecil kini menjadi tempat uwan utk berkasihndan manja..

Honestly..saya rinduu sangat mak saya..how i wish dapat peluang yg sama macam akak.

Besar ganjaran pahalanya and da best thing..suka sangat bila org tua ada dirumah..rasa barakah dengan doa mereka yangntak putus2 buat anak menantu dan cucu.

Tahniah akak..doakan saya dapat peluang yg sama..amin

Nazirah Najib said...

Mula bace post u tadi terkejut. Wow your mom 91, and you took reallly good care of her. Shes lucky to have you. You a great cook too i see. Buat sendri ke apam beras tu.nmpk sedap =)


nazirahnaj.blogspot.com