Monday, September 1, 2014

Cinta Saya Bukan Hanya Sebuah:)

Salam, Alhamdulillah kepada setiap yang meninggalkan komen2 sebelum ini- thanks so much again- teruja dengan sincere and valuable comments;):)

Ada masa untuk muhasabah dan ada masa untuk bersemangat:)Merdeka! Merdeka! Di sini Lahirnya Sebuah Cinta? But to me me di sini telah lahir Bebuah-buah Cinta banyaknya…Bukan Hanya Sebuah:) Bergurau sahaja.

My husband is a Merdeka Boy- his birthday is on 31st August- so every year he will proudly  say ' i grant holiday to all citizens in Malaysia in conjunction with my birthday!":):)

Last week Birthday Boy took us on the Birthday eve to eat seafood at Kuala Selangor:)


It was a nice ride to Kuala Selangor.


We ate at the River View Restaurant at Kuala Selangor.


Among recommended dishes- Steamed Siakap Teochew style- ikan fresh and all the garnishing pun sedap- nothing yang too much- the fish&sauce was light- so nice to go with chill&kicap- i ate all the garnishing because it was too good- especially the jeruk kubis yang kruk krak:)


Spicy Cockles in Hot Plate was delicious too.


And we ordered seaweed with fishballs for the girls too- this one standard saja lah but the two dishes above we really suka:) 


The girls amde cards for their papa and sorokkan- so the the 31st tu pagi2 bangun mintak i gantungkan the cards:)


The papa feel so bless and happy:) Alhamdulillah.


The Happy Trio:)


I pulak malamnya google cake yang paling senang dan cepat nak di buat pagi tu- i tak kuasa lah nak buat cake yang kena pukul butter,telur bagai- so i opted for Mayonnis Cake- cuma guna sebijik telur, mayo,tepung,vege oil,and i tukar butter oil to melted butter and cocoa powder to Nescafe. Sementara membakar cake tu my girls hiburkan the papa dengan Birthday Song.


My first Nescafe mayonnis Cake- tak taruk cream ke apa as my hb tak suka cake yang her cream ni but to make Tia and Mia happy i let them decorate it with their colourful marshmallows:)


Happy Birthday Pal,Happy Birthday Mate,happy Birthday Luv- may you be blessed always.


The Verdict?- Sedap cake mayonnis ni sangat lembut and light- tak muak makan.


Breakfast buat makanan kegemaran birthday boy- nasi lemak- tapi dia tak makan petai- i yang suka:)


Special nasi lemak for everybody.


After Celebrate birthday kat rumah- terasa mana nak pergi ya- nak check in hotel pun semalam jer- nak ke town tak larat havoc dan jam- so the best option fast and short escapade to Kampung! Berhenti tepi jalan beli lemang- Tia Mia selit bunga at my scarf:)


This trip we tak masak kat kampung memang nak relax2 saja- so we beli2 saja- the lemang and rendang so sedap- mata kucing kampung kat tepi jalan pun so marvelous:)


petang we took the girls to sungai depan rumah Uwan.


Sentiasa tenang dan damai di sini.


Lapar berendam dalam air yang sejuk macam ice:)


Kampung Uwan yang Indah- Di sini lahirnya banyak buah cinta:)


Balik pakai pyjama and camping di serambi- seronoknya tidur di luar- sejuk dan berhimpit2:)


Morning- breakfast pergi beli roti canai di depan bus station.


Dhal nya nampak sedap.


Singgah beli nasi kerabu- dagung goreng kunyit nya sangat sedap.



Seronok Uwan breakfast di halaman.


After breakfast berjalan2 keliling kampung jenguk2 rumah orang dan macam2 lagi- banyak yang budak2 tak kenal- kayu berpotong pun heran.


Lesson from nature.


Sebelum balik bagi lagi dua2 ni mandi sungai.


And mintak orang indonesia menyewa sebelah rumah panjatkan buah mata kucing uwan.


Sangat seronok Tia- pengalaman berharga.


Bye Kuala Pilah- We luv ya:)

…………….

12 comments:

greetingsfromengland said...

Priceless!

Surainee said...

Assalamualaikum Zu,so nyaman and menyenangkan. Fisrt thing in the morning i read your new story to get some spirit. Pls keep writing.

Sue said...

salam... seronoknya. teringat kenangan saya kecik2 dulu. mandi sungai, petik buah2an... anak sy tak merasa sgt.. bila di ajak mandi sungai, masing2 prefer gi swimming pool.. lagi pulak kg ayahnye takde sungai macam tu.. kg saya ada tp jauh la sgt nun di utara... nak tumpang kampung tiamia bole dakk... ehhehe

mamabeauty said...

best sgt.. love our nature.. back to basic mandi sungai, panjat pokok petik buah.. priceless

Hanis Azla said...

As-salam kak zu..

sangat indah!

Chekgu Azrine said...

Bestnya kmpung sis..

Dura Zul said...

Seronok nyer balik pilah kan....dan bangunan antik dkt stesen bus tu sgt indah dan seni ukirannya....I miss kolo pilah.....💖💟💖

Elena said...

akak...ekau nak tak sewo an aminah resort ni lam satu malam kek den. ala2 homestay hahahah..toringin lak tekau eh nengok cantik bona ha.Kg den umah sumo dah runtuh tak pek nak balik tido bagai do. Balik tido umah pakcik2 ghimeh sobab dah telobih muatan penduduk eh hahahahah

Mak Wardah said...

beautiful kg.. happy family. uwan's house so good...love your kg scenery

Irz Zack said...

wah syoknya ada pokok buah mata kucing sendiri. kalau saya memang abis buah tu saya makan sampai botak pokok hahahahh

FadlinaMokhtar said...

nyaman je tengok kampung kak zu ni.tia mia nampak cam gadis sunti sangat dah.by the way jemput la singgah blog picisan saya .bolrh klik link kat bawah..hehehe.

FAD

eda said...

so in love with all the food .. .
sgt menyelerakan ...
kak zu , kim slm uwan ya ..
hugs ti mia n kak zu also