Wednesday, January 7, 2015

My shop in Adelaide@Zu Shop.

Selalunya we went to Australia during Spring- ye lah dulu2 budak2 tak sekolah lagi so we can choose which we like most- and it was always Spring:)

Now both are in school and like any other parents with schooling kids we have to wait for school holiday and this time pulak not much choice sebab we ikut schedule the papa.

Since we pergi adelaide during summer and the day was longer kita pun make sure kita keluar hari malam- Maghrib hanya start pukul 8.30 so kita tunggu habis Maghrib- dinner kat apartment dulu then we went out for coffee and dessert.

Lagi pun malam ni nak pergi melawat my shop- sejak bukak di adelaide beberapa bulan dulu belum berkesempatan nak melawat hanya partner di adelaide ajer yang uruskan.


Dari pagi berjalan balik petang we took a warm bath- so sedap badan dan kaki yang letih- lepas solat semua kita relax dulu melangut-langut di balkoni.


Malam i masak dinner- i beli sekilo seafood mix ni masa mula2 datang- jadi semua dishes pun taruk ni- sedap dan fresh seafood di sini.


Menu senang saja yang penting creative- kita ada lebih Brahim kuah kari ayam- serai- spagetthi dan sambal nasik lemak- so kita buat Mee kari- oh ya yang tanya sambal tumis paste Tean tu ada kat Oz jer ke? Tak..banyak kat sini, tapi selected supermarket yang jual Tean's brand macam Jusco One Utama, Cold Storage and Village Grocer,kadang2 Giant pun ada.


So no need to tumis- you rebus spaghetti hingga lembut- masukkan kuah kari ayam brahim separuh, ketuk2 serai masuk jugak dan tambah sambal nasi lemak untuk rasa pedas dan kuah yg cantik- saya tambah jugak cube ayam Knorr yg saya beli di pasar Adelaide, dah tu tambah santan, seafood dan garam- wahhhh sangat sedap dari Little Penang punya Curry Noodles- cuba lah tak percaya;) Dan guna spaghetti lebih bagus- tak soggy dan tak muak:)


See camana budak ni makan- mesti sedap terlampau kan:) Belakang tu thier favourite sofabed di situ lah they berkubang:)


Periuk pun angkat lah ke meja tak ada masa nak hidang elok2 sangat sebab after that nak keluar for coffee and dessert- saya lebih suka anak2 makan di rumah dulu- sebab bila keluar dia org makan main2 kadang2- kejap jer dah lapar balik:) Lagi pun jimat duit sikit kan;)



Entah macam mana sebelum keluar dua org budak bergaduh- si mama geram betul terus kena marah - muncung lah keluarnya- kesian pulak dah seronok2 nak have fun dah kena marah;)


See yg sorang tu memang susah nak baik nya- masih muncung:)


Eh eh dah senyum sikit:)


Yeayyy dah senyum banyak:)


Malam sebelum Christmas banyak street performance di area Rundle Malls- sangat seronok dapat free show dan semuanya bagus:)


It was fun to just sit, relax and observe people around you- the weather was nice too:)


We lepak2 dulu- enjoy the time and opportunity- kedai mama jauh kat hujung sana we japan slow2 dulu;)


One Wefie for us.


Ramai lah orang buat last minutes shopping sebelum Christmas.


The girls with Ted Baker's santa.


Yup tarik papa masuk kedai:)


This is one of their favourite performance- habislah duit syiling dia orang asyik pi letak dalam kotak this chinese man-but the show memang class dia buat.


Sebab kenyang lagi we tak masuk mana2 cafe pun akhirnya- cuma beli Popcorns- the popcorns sini sangat sedap tak boleh berhenti makan.


Happy dapat sebantal pop corn- tak lah murah mana pun actually yg besar ni AUD 10- jadi lah RM30 for popcorn;) Okay now time nak pi kedai mama..jommm




Yeahhh finally i have shop in Adelaide- i am so happy;) Buat sales lagi rupanya partner i yer- 70% discount tu- tak consult i pulak tuuu..ishhh ishhhh:)


Cool kedai mama kan- jual kasut lelaki lagi tu..he he..berangan ajer lah:)


Okay lah one picture only mama and papa- ewahhh sorang ni belek2 kenapa;)


Ni sorang lagi pulak ambikkan gambar:)


We had a good outing, jalan kaki balik jumpa building tukar2 colour ni.


Seronok Cik Kak dua orang ni bergaya;)


Happy:)


Dah jom lah balik.


Jom tidur- that's our apartment- we love it here.



Ishhh balik lapar lagi ke???

Nunite All…sesiapa nak beli kasut kat Adelaide can go to my Shop ya;):)

……………..

10 comments:

syalinda johari said...

happy new year akak dan family, semoga dimurahkan rezeki selalu..amin...

Filla said...

seronok tgk TiaMia.. tapi macam tu lah anak2 ni.. kalau begaduh bingit telinga ni, tapi bila tengah baik tu, kita pon jeling2 dari jauh sengih2 je tengok..

eda said...

hehe ZU shop ...
terer kak zu ye hehe ..

;-p

so happy tgk sgt relax ur journey neh ...
happy my morning read it :-)

Ila said...

Salam kak Zu... seronoknya baca cerita kak Zu..tak dapat pergi, dapat tengok pun jadilah. Si twin pulak semakin cantik...Ni pun tengah berangan nak ke Perth time summer... anak sekolah punya pasal kan..ok tak pergi time summer?.. Nampak mia and tia berjaket juga... sejuk jugak ekk?

Chekgu Azrine said...

InshaAllah..1 day kan sis zu...hehehhe..
Cantil betul outfit anak dara sis tu

Liyana said...

bestnye life akak :)

Tia n Mia makin cantik.. mama pun sama :)

mamabeauty said...

Tia and Mia, they enjoyed it very much every moments there kan..

Annie Omar said...

Bila baca look forward nak tenguk kedai Zu.Ingatkan mesti kedai barang2 decoration sb I suka taste you.

Aswani said...

hahaha mati2 ingat kak zu buka kedai tu, serius tertipu hahaha...
Menarik jgk australia, ish macam teringin pulak nak pergi, kena start menabung mcm ni

FadlinaMokhtar said...

Twin boleh tahan gaduh yerk.hehehe.
FAD