Monday, January 5, 2015

Nasi lemak Kuala Pilah di Glenelg Beach,Adelaide.

Salam!

We think the trip to Adelaide this time is one of the best :) It was short compared to our usually more than 14 days trip before, but it was one of the sweetest.

Before we continue with our story, nak jawab tentang jenis camera yang kami guna;


I used Olypmus pocket size camera only, not the canggih set with all kind of gadgets:) When you are a mother travelling with small kids you need a hassle free camera and user / space friendly. Sebab tak sempat nak bedek beriya ni- kadang2 ingat nak snap kadang2 lupa, sambil2 makan, jalan, atas kereta snap ajer mana yg sempat utk kenangan.Gambar di atas bukan lah the exact model lebih kurang sama sebab i malas nak pi bukak almari nak check model:). Masa beli 3 tahun dulu harga about RM800 now dah dapat 4,3 ratus rasanya:) It is not a perfect camera but boleh lah- i bukan professional photographer so i dont mind editing my not so perfect picture on my Apple. Anyway the camera has few mode-dramatic,beauty,panoramic etc- cuma the colour tak lah 100% perfect.


This is my old camera- i beli lama dulu when Tia Mia was small- i think this Canon is one of the best- tapi masa pergi Perth umur Tia Mia 3 tahun dia org jatuhkan camera ni atas batu- rosak lama jugak sebab tu i beli yg baru- camera ni effect dia sangat cantik tak payah edit di computer. After 4 tahun rosak hari tu nak pergi Adelaide i check i baik semula lah!! Tapi tak dapat guna sebab wayar nak charge dah hilang- battery tak boleh charge


This is a photo taken using the above Canon- one of my best photo- i just love this shot.Tia Mia were 3 yr old at this time and picture was taken at Kings Park,Perth,Western Australia.


Another lovely shot by Canon.


My favourite jugak.


Jom sambung cerita Nasi Lemak;)




For 6 days we stayed at this apartment- ada balcony kecik di luar main bedroom- malam2 Tia Mia will be accompanied by my husband and they love to look out from this balcony while waiting for me to prepare dinner. That is how we spent our holiday normally- no rushing to every tourist spots or try to cover as much area as possible. We just take our time- pagi after breakfast kita keluar, jalan or drive, petang duduk2 di park dan singgah di pasar or supermarket beli barang nak masak- cuaca yang cantik buat kita rasa enak jalan kaki atau duduk minum kopi yang sedap di tepi2 jalan Adelaide.


On Wednesday we bought few stuffs untuk masak- Thursday will be Christmas dan semua kedai  makan tutup- tapi we tak kisah, kita ada stock untuk masak. Ada kedai china di Central Market Adelaide semua barang Malaysia termasuk Brahim, santan cap ayam semua ada. And i beli 2 ekor ayam dari halal butcher, sebelum trip i dah google siap2 kat Halal Square utk carik butcher dan kedai yg halal- and kat Adelaide memang banyak. Dulu ada yang tanya tentang penggunaan pots and pans, cutleries etc- dulu ada jual sabun tanah liat Taharah- sangat senang utk travel- this year puas carik tak ada stock dah tu contact online pun tak ada respond- jadi kita boleh ambik mana2 tanah bersih yg banyak di park.


Ini antara yang i beli- jumpa this Tean brand dari malaysia yg memang favourite I- kalau travel masak kena lah secara smart tak dapat buat from scratch- jadi bila nampak paste sambal tumis ni dah tahu boleh di gunakan utk buat sambal nasik lemak. Dapat beli serai yang gemuk, halia, bawang,santan,cukup lah utk buat nasik lemak.


Dinner, i masak light ajer since we dah makan heavy during  tea outside- buat goreng asparagus dengan mix marinara seafood- sgt sedap. Sayur dan seafood kat sini semua segar2.


I tumis guna garlic paste dalam tube dan cili sambal dalam botol- terangkat panas2.




Our dinner- mushroom soup with Ciabatta and fried asparagus with seafood.


pagi seronoknya masak nasik lemak macam kat mesia- berbau seluruh apartment.


I guna beras basmathi sebab di sini basmathi sama ajer harganya dengan beras yg lain.


Tadaaaa…my Kuala Pilah Nasi Lemak in Adelaide.


Sambal paste Tean tadi i masak campur sedikit santan,tambah fish sauce, garam dan gula- sangat sedap rasanya- boleh tercipta resipe2 yg baru bila travel:) Ayam pulak i gaul dengan kunyit serbuk dan sedikit Brahim's curry paste- dapat lah ayam goreng berempah;)


Our sumptuous breakfast;)


Habis breakfast we angkat periuk semua masuk dalam kereta- we went to one of Adelaide most popular beach called Glenelg- kita pergi check out the beautiful Marina.


Sangat cantik di sini- cuma kedai tak ada yg bukak:)


Suasananya mengingatkan i pada Cannes,southern France.


Ini gambar yang i ambik guna Olympus potrait mode.


Ini pulak guna beauty mode:);)




We love Glenelg and we came for lunch here before we go back to Mesia on the 7th day.


The two little girls enjoying their time.


Beautiful scenery


Nice shop at the jetty.


The girls and santa:)


My señorita;)


We decided to drive to Semaphore beach about 20 mins from Glenelg- the girls nak mandi sini- I pun hampar makanan bawah pokok…

Nanti kita sambung lagi..mata dah ngantukkkk…nite nite:)


13 comments:

Mommy Eshal said...

Kak zu..suka sgt baca ur blog..salam perkenalan..mommyeshal.blogspot.com

Latifah said...

Best nyer holiday... happy family..

LatifahFazri

Aishah Amin said...

WOw..love your complexion lah..salam kenal

Jemputlah ke blog saya #projek2ribu

Emi said...

akak..thanx for sharing ur travel log kt sana..walaupon xpenah pegi terasa mcm kita ada skali ikot trip ni...ur nasi lemak pon buat i terliorrrr

Hani said...

Allahuakbar indahnya cuti2 ni kan siap ada nasi lemak pilah hehe.

uwan apa kabar?

mamabeauty said...

Sedap dan menyelerakan nasi lemak kuala pilah style tu..

noya ahmad said...

sambal segera tu mmg ada kat aussie je even made in msia. kat sini sy cari x jumpa. tp mmg sedap wp instant sambal.

whitecappuccino said...

sedapnya nasi lemak tu!!! bestnya holiday dgn family.

eda said...

kak zu ..
cantek nye ur gambar , mesti cahaya cukup n best sgt kan masa tu plus the camera terrer tu la kan ..

i pulak yg rasa tersmell smell nasik lemak tu ha hehe ...

thumbs up !!

Liyana said...

teringin nya nak jumpa akk hihi

DIFFA said...

assalam kak..u know wat..first time i read ur blog terus jatuh centa..i keep read read & read wallahh :)

Siti said...

Assalamualaikum....seronoknya baca kisah holiday akak n family. N u look so glowing n beautiful too.

www.kisahsiti.blogspot.com

Siti said...

Assalamualaikum..

Seronok n enjoy baca ur travelog. N u look so glowing n beautiful too.

www.kisahsiti.blogspot.com