Tuesday, February 3, 2015

14 Tahun Bercinta.

Salam!

A very busy week:) nanti i try to answer question and share brownies stories from the previous post ya:)

Would like to record a wonderful memories here:) Akad nikah my nephew (my sister's first born)- He is special to me and my mom sebab kecik2 dulu baru lahir duduk dgn kita org kejap sebab my sister ikut husband di ke Paris masa tu:)After 44 hari my sister tinggalkan- jadi memang kita kena jaga baby baru lahir betul:) I was still in school masa tu. Uwan loves this boy very much- he said " he is handsome like anak raja" Uwan mestilah sayang cucu kan. Hmm dah besar my nephew- 14 tahun bercinta sejak sekolah! Hissh sungguh loyal rupanya dia- itu namanya jodoh:) Alhamdulillah di satukan pada 1/1 hari tu:) Sibuk lah kita org dah lama tak ada kenduri dalam keluarga, walaupun akad nikah cuma di masjid tapi berkumpul baca doa selamat di rumah my sister on Saturday tu sangat seronok:) Masa i nak kahwin dulu my nephews and nieces yang buat macam2 tolong cat etc- so sweet kalau di kenang:) Banyak kenduri this year- after this, bulan March the kenduri then my niece (my sister's second born) pun sibuk nak kahwin jugak tahun ni- sampai jodoh Alhamdulillah:) kena buat baju banyak ajer lah nampak nya and si Tia Mia tak sabar2 nak jadi flower girls:)






On Saturday sebelum pergi rumah my sister we went to the 3 Way Conference at School first- face to face time between the teacher,student and parents. Ni bergambar dalam toilet sekolah- parah dalam toilet pun suruh ambik gambar:) Sebabnya Tia is a Green Trojan at school- she is responsible to keep the environment green:) She is also a Mathematic Monitor- while Mia is a Science Monitor- Alhamdulillah ada responsibility masing2 rajin lah nampaknya:)




Then they asked mama to take picture on the stairs:) Ambik lah jugak atas tangga sekolah;) Tapi yg ambik ni papa sebab tu bergegar-gegar kih kih:)


Us- Alhamdulillah, ustazah and teachers cakap both are okay at school:):)


After the conference we went straight to Maklang's house- we missed the doa selamat tapi nak tengok2 persiapan hantaran dan gossip2 with nieces;) Tu Pakcik dan paktih kat liar,nampak dah tangan Paktih tengah gossip kih kih:)


Tu bakal pengantin- duduk kat dapur jer dia- tak tau lah risau atau excited:)





Lets go and see Kak Ayan with her hantaran- tukang buat hantaran untuk si abang si adik ajer:)


Yeahhh Kak Ikin dah duduk menunggu..kita buat sibuk, makan2 and gossip..sukanya kumpul2 macam ni:) Kak Ikin pun Alhamdulillah, In sha Allah akan jadi ibu tak lama lagi:)


Excited faces around Kak Yan:)


Cantikkan hasil tangan Kak Yan:)- simple but elegant;)



Yang dua org ni mesti excited jugak nak pi kacau kucing dalam rumah kucing maklang.




Tu dia- lepak ajer nampaknya.


It was fun for the two running here and there at maklang's house.


Malam2 maklang hidupkan api kat outdoor oven dia ni:)- Dulu rumah kita yg dah jual di Monterez yg ada outdoor oven ni;):)

Okay habis cerita Sabtu- Sunday we went to Masjid Malawati for akad nikah. 




Greeted by this smiling girl.


Then bawak Uwan masuk masjid- happy sangat uwan;):) Terharu dan sebak jugak sebab uwan byk yg dah tak nampak tapi semangat nya sentiasa ada:) Cantik uwan pada hari ni- ini jubah dari Mekah cucunya belikan dan i bought her this new tudung to match it.



Hijabsters in action- sudah semestinya we yg kepoh bergambar dulu sebelum imam datang:)


Ishhh banyak pulak yg nak ambik gambar kita ni- pusing kiri pulak:) Mak saudara dengan semua anak sedaranya termasuk cucu:)


The moment that we have been waiting for- but the Pak Imam so long winded hampir 2 jam you- pengsannnn- nasib baik my nephew was so cool- org keliling yg patah pinggang duduk;)


Yang kenit2 pun sibuk jugak dengan lollipop sana sini.


This is my niece's twin-so memang ada twin dalam family. My niece sebaya I- tapi twin dia dah besar dah- dua2 ni buat culinary-minat Jamie Oliver dia orang;)





My cucus sedara;) Dah besar dan segak2 dah.


Dua orang ni sempat bergambar dengan the bride:) A very nice and down to earth girl- we love her and  welcome her to the family.


Alhamdulillah 2 jam nothing to them sebab dah menunggu 14 tahun untuk di satukan:)




Sekali lafaz jadi lah suami isteri- I cried quietly- terharu;)


Maksu is happy for you Boy- Maksu doakan segala yang terbaik buat you and pasangan.Amin.


My sister and her daughter in law,son and besan.


The girls with my niece.




Niece, sister in law,nephew and his wife.


Picture at my sister's house sebelum akad nikah.





And this is my hero among my cucus:) nampak kerdil dah my husband:)

And that's the happy story- Moga perkahwinan di berkati-berjuanglah untuk mempertahankannya- tidak susah dan tidak mudah- boleh pecah atau boleh tidak langsung goyah- selain doa dan ketentuan Allah kita sendiri berusaha menentukan- bahagia atau derita. Tidak perlu wang berjuta untuk bahagia, perlu seadanya di tambah cinta dan kesetiaan serta kejujuran:):)

Sebelum menutup tirai malam belanja satu gambar dengan wanita kontroversi, walaupun orang mengata dia macam2,tapi dia berjuang untuk sampai ketahap sekarang;):)


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


QuPuteh QuPuteh baru lah putih..kih kih tak tahan..tutup mata dan telinga ajo lah;) My sister said putih dia tak sama dengan i- ye ler dia putih2 merah tapi tak apa lah i Original no need QuPuteh QuPuteh:) and tak pakai makeup artist.

Seronok mendengar cerita org buat tauladan atau sempadan:);)

Nite! Letak 2 jari kat pipi QuPuteh QuPuteh baru lah putih:)

……………………….









11 comments:

Mrs pink said...

U look gorgeous kak =)) cant wait for the brownies stories.. hahahaha

Nazirah Azeman said...

Salam Kak Zue,

Smlm nmpk akak, twins n uwan dkt giant kota damansara.cantik akak nih,nak tegur segan sbb akak tgh tolak uwan.bertuah uwan ada anak macam akak.

yuza said...

Assalam kak, suka dgn all your posts, so humble n down to earth. sangat sabar n anak yg baik sekali. Sudi2 la follow my blog too ya..blog yg tak seberapa baru setaun jagung http://mummyvogue5.blogspot.com/

mamabeauty said...

Tahun ni pun saya banyak kenduri hehe.. dengan dah berusia jadi bridesmaid

Zaila Mohamad said...

tahniah pd pengantin

saya suka semangat niaga Dato' Vida, mungkin kerana saya juga orang Kelantan..Qu puteh Qu puteh barulah puteh..hehe

Chekgu Azrine said...

Tahniah pengantin..
Semoga berkekalan hingga ke syurga

lyza safa said...

lama xsinggah blog k. zu.. happy sokmo..

lyza safa said...

lama xsinggah blog k. zu.. happy sokmo..

Sue said...

suke tgk uwan.. remind me of my mom. semoga kuat mcm uwan juga :)

*letak 2 jari di pipi.. quputeh quputeh harap2 puteh la yea*

Mona Lea said...

sweetnya majlis ni. suka tengok. teringat masa akad nikah 9 tahun lepas

suw said...

cantiknya rumah... berkenan tengokkk

btw salam kenal