Sunday, April 26, 2015

Weekend.

Salam!

Terima Kasih semua yang singgah,yang mendoakan,bertanya khabar- doa yang baik2 untuk semua. I thought of taking a very long long break from posting- but it seems not:);)


Raining weekend- it is nice to just seat at the verandah. That painting was given by an old friend long time ago- I still keep it- stories and memories.


Seronok mengintai yang manja di dalam pondok ni petang2.I wonder if they sit together and tell stories.

Masa berlalu, yang hilang tak berganti- melihat yang mudah,yang ringkas pun mendamaikan hati dan kadang2 menyentuh perasaan dalam2.


A simple view- but treasured by me very much-they will grow big, we will grow old.


Since i moved to the new office last year- i frequently reached home late- they will sembahyang Maghrib kat bawah instead kat atas to wait for me- bila balik nampak ni- hati pun terharu.


Have to find time to give happiness to those competing with time- took uwan out for lunch this weekend- after that we stopped for waffle and brownies/ice cream.


Kadang2 rasa baru sahaja meninggalkan my hometown- terasa diri ini macam dulu2 sangat merindukan kampung- peluang tak sentiasa sama, kehidupan mesti aja berputar, sekarang uwan uzur banyak- tak berapa larat travel jauh- nampaknya jika di izinkan Allah Swt hanya raya sahaja balik kampung- lama sikit boleh slow2 dan dia dapat rehat lama- kalau rushing short getaway weekend uwan tak larat. Teringat kampung, teringat lauk2 di masaknya dulu.


I made fish head soup- one of her popular dishes last time.


And the simple sambal cili with bawang- sedap kena dgn sup kepala ikan.



I am lucky to have her as a friend- we are friend since Uni Days- she is always nice to me- my anak demam she will be in front of my gate with cup cakes and story books, my birthday hb tak sempat wish lagi dia dah terpajak with flower depan rumah, my mom tak sihat she will come with bouquet and goodies and when i am down she knows how to make it better- last week without any occasion she came to my office with this beautiful roses- Alhamdulillah rezeki mempunyai sahabat yang tidak pernah meminta hanya memberi.



Today dari pasar tani- i bought few pots of flowers, pulut kuning and rendang and sent it to her home.


Today we just relax- tengok perangai2 yang tersayang.


Let them spur their creativity.


Nice garden deco using pebbles.


Happiness.


Today i made salsa.


Just dice tomato,onion mix with lemon juice,parsley and salt- nice to go with any dishes.


And this the dinner for the girls- no rice for them.

Untuk dhr yang tanya in the entry before this mana pergi cuti- we went for a short trip to Cameron Highlands and stayed at Bala Chalet- very english and nice- tak lah semahal Ye Olde Smoke House- itu pun kalau you suka benda2 classic- no new carpet or the comfort of a 5 star hotel:)


Berangan di England this girl:)



Nice garden where you can have your breakfast sejuk2 to- we made our own breakfast.


Spacious and comfortable room- but no fridge ya;)


This used to be British India School in the old days.


The girls enjoyed the lovely garden.

Okay lah cukup untuk malam ni- time to sleep esok harus meredah jam ke Bangsar lagi- Moga di permudahkan semua urusan kita hendaknya.

Before i go- sharing my new experience- i went to Parliament- bukan lah bersidang but i had conversation relating to broadcasting issues with ministers and backbenchers at the waiting room- They have nice food there;):)


With Tan Sri Shahril.


Our Deputy Minister of Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia.

……………...


10 comments:

syalinda johari said...

As-salam Kak Zu...sangat best tengok taman umah akak..

Linda pernah g parlimen, kena catit soalan yang ditanya berkaitan kementerian..kalau geng2 gomen ni memang ada giliran yang kena gi sana time bersidang.

betullah makanan kat kafe tu boleh tahan la kan...hihihi

take care akak dan family.. semoga sentiasa dirahmati Allah SWT..aminn

potpetmama said...

Salam Zu;
i nk tanya kedai mee basah kt pilah yg u sellu mkn tu kt mana..
i ni almost every week ke sana sejak anak amsuk stj tp cari kedai tu x jumpa..

i doakan agar uwan sentiasa sihat dan dlm peliharaan Allah..
same goes to u n family

Latifah said...

Sangat cantik garden.. Teringin nk ade garden dirumah.. tp rumah kami di atas langit.. huhuhu.. balkoni pon tkde..

LatifahFazri

mie syam said...

Salam k.zu...saya mieza dri jb..sudah masuk 4thn saya follow blog akak..life akak n cara akak mnjg kluarga akak bnyk bg inspirasi pd sy..tidak smua wanita bkerjaya blh bt sperti akak..tanpa akak sedar,life akak bnyk bg inspirasi kpd org lain..sy doakan akan skluarga bhgia dunia n akhirat..tahniah kak 👍👍

SALWANI said...

penulisan kak zue banyak bagi inspirasi kepada saya dalam mjaga family, garden dan sbagainya.. teruskan menulis yeaa kak zu

Nurul Syuhaida Mustafa said...

Tak tahu la pula Bala Chalet ni secantik ini..sangat mendamaikan. Tengok gambar pun dah rasa macam selesa sangat..comfort

Liyana said...

selalu jadikan akk idola sy. hihi. wanita bekerjaya.. dlm masa yg sama dpt uruskan family dgn baik :)

cippa said...

Girls, you must help auntie with her bare garden, plant new bunga and decorate the lawn with pebbles... auntie only have pondok papan yang uncle bust untuk the cats... how auntie envy your beautiful rumah.

P.S tell mama, auntie loves her too, very much. Muah!!!

eda said...

kak zu ,
looking at u , tetiba jd proud ..
berkerjaya and gud as mom and wife and anak ... no words can describe ..
may Allah bless you ...
miss u !

keep writing kak ...

Stairway to heaven said...

~~salam kakak cyg, typing error..Ehem...ehemmm Tan sri shahrir kak...