Monday, February 9, 2009

A Place to hang pots and pans, a place to grow loves hands in hands.

this is not our house but one of the semi d houses not far from us, mama loves their white fences,tudor style house and lots of greenery.Monterez have two type of semi d only-the old one is this tudor style and the new one is our house which is more to mexican/mediteranean concept.



Our Alfresco dining area in the making- mama loves alfresco dining concept,trying to create one at our new house,we can have many activities here-we have big cobble stones stairs too.



mama loves this spanish tiles,mama used it as decorative tiles at our kitchen,wanted to create a provencal feel at the kitchen but difficult to find tiles with provence elements,so mama found these lovely mediteranean spanish tiles- mama quite happy with it.




ni papa tengah sibuk2 depan rumah,renovation tak habis lagi




mama dreaming inside the car while waiting for papa
Mama thanks papa so much for getting us this house. Interesting story to tell you how we ended up buying this house. It was like 3 years ago before both of you ada, mama and papa just moved to our new house in seri utama,kota damansara from papa's condo in kelana jaya. Mama thought we will settle down there, mama loves our house in seri utama,we have spent every single cents on renovation,on the kitchen cabinets etc..and mama is not the type of person suka nak pindah2..penat.At seri Utama masa tu we did most of the works our selves, mama masih remember it was fasting month, mama and papa bought grass from Sg buluh we tanam sendiri sampai habis and nearly pengsan2..mama planted all the flowers in the garden.Pendek cerita situlah our paradise,no other place..furthermore it is near to ikea,ikano,one utama..easy access to shopping:)
The story goes like this : one fine morning,mama merajauk besar with papa,couldn't remember the cause, as usual since only two of us mama selalu la merajuk jugak..so that particular morning was big, mama refused to go breakfast with papa but knowing papa memang suka paksa..so dia paksa jugak mama bersiap utk pergi breakfast..so half heartedly mama sarung track bottom lusuh with worn t shirt, he wanted to take us to one of mama's favourite place near nursery at sg buluh (why mama suka this place?dekat dengan tempat bunga kan..so boleh melencong there after that).But that morning the kedai was closed so papa settled for kedai mamak next to it..lagi lah mama bengang,tak berapa suka mamak..so we sit downed made our order and mama stilled refused to talk to papa..nak ambik hati mama,papa pun beli the STAR news paper,papa normally tak bagi mama beli STAR sebab kat rumah we langgan and NST and mama's office provides mama STAR newspaper..so everytime kedai papa selalu tak bagi mama beli STAR..salah satu sebab bergaduh jugak..but that morning dia beli la,nak pujuk mama.So papa jer la yang buat the talking that morning mama duduk diam..tengok STAR pun tak nak..jadi papa kenalah baca..so dia selak2 the pages then he said.." see here,they are selling semi d with free golf membership,nampak interesting la..we go see the place after this, not far from here"..mama just diam tak minat pun..mama fikir semi d mesti mahal,baru habiskan duit..dan papa selalunya everthing dia nak rancang always cakap kat mama cannot simply made decision..ni just because dia nampak rumah tu dalam golf course dia terbeliak mata..mentang2 dia gila golf..mama tak nak layan dia.
To cut story short..we pergi la jugak there..tengok the show unit..rupanya ada limited semi d jerr..14 units..the last semi d yang dia org buat..now they just selling bunglows/lots..yang tinggal masa tu pun 4 bijik jerr..tak banyak choice..that's why iklan pun kecik jer kat STAR..the house the complete masa.Tengok the show unit memang cantik la..yang buat mama attracted was the concept- the house bukan lah semi d yang besar sangat..standard size jer 45 X 85 but the best part dia split level- ada 4 levels..banyak nooks and corners- so the envoirenment is warm and cosy- ada resort feel..so mama suka..bila masuk at the first level ada living room jer..naik secondfloor kitchen with garden,guest and maid room,third floor masterbedroom and study room and fourth floor two bedrooms with family area..papa pulak paling suka the master bedroom yang boleh nampak padang golf.So masa tu tak la ada duit.tapi papa pulak terus cakap kat the girl yang jaga dia nak satu..masa tu jugak pilih2 the unit and decided on 114,the only unit left with extra land sikit (sikit jerr)..terus pergi admin office and papa paid the deposit..sampai budak yang jaga tu rasa macam papa main2.
Itulah rezki beli rumah masa duit tak der and dalam masa 1 jam..after that papa arranged the bank loan etc..ada lah jugak masa kita hampir nak jual rumah tu..because after sometimes kita tak buat apa pun..rumah sendiri dah ada..nak buat renovation pun tak der duit..lagi pun just mama and papa,mama stilled remember masa bawak maklang tengok maklang cakap.."banyak sangat bilik dan level ni zu,kau dua orang jer..puas kau berkejar dengan azam nanti"..Now you all dah ada..ada rezki di beri Allah sbt..so syukur..dapat mama papa melakar impian our new house. Moga impian kita diberkati dan dapat kita pindah kat sini.Thanks to our papa..he got a place for mama to hang pots and pans and for us to grow our loves hands in hands.






11 comments:

ikin80 said...

cantiknyaaa alfresco dinining concept tuuuu...ikin pun suka.tak sabar la nak masuk umah baru maksu ni ha.... cantik la rumah yang tudor style tu.pagar dia cantik..


wahh..wah..macam ku kenal la itu spek...hikhik

Linda Latip said...

lawanye..naty hse warming jgn lupe jemput ghazi ye..lawa la azu, we love umah yg byk levels ni..snang nk deco n kemas hehe..

ins hassan said...

bestnyer...nanti kalu buat kenduri kendara jgn lupa jemput ye...:)

annhuzi said...

wow azu, ur house realli nice. no wonder jatuh cinta pandang pertama. so drama lah how u dapat hadiah rumah idaman dari merajuk. tak pernah dengar org tak plan beli rumah, jalan2 breakfast, read paper..tup tup dapat rumah cantik. rezeki. hubby u ni luv u very very much.
if onli my merajuk can get hadiah like that :)

nerry nerry strawbery said...

cantik cantik x sabar nak pegi and get some ideas....

Idida Aziz said...

selamat menduduki rumah baru nanti...mesti lg susah nk gi keje lps tuh...ahaksss

Ikin said...

sedap ice cream kek tu...paksu mesti suka..
budak2 tu apa la lagi...hahaha...cuba...jangan tak cuba

oooo...ada banyak lagi cito ni...tak habis laie den dah bagi comment tadik...

nanti esok...amik gambar nurul ngan budak tenit yeee

4 Kay-E said...

Azu,

Mesti sangat2 excited nak masuk & decorate rumah baru... Your taste mmg best! heeheee...

Do keep all the pics of 'the making of'...

Enjoy!

M. Jeffri Razali said...

>> lovely looking house...

IbuEriem said...

cantik nyer rumah mama Tia Mia..hope 1 day dapat jalan2 jumpa Tia Mia kat sana..
Ibu Eriem baru dalam proses nak carik2 rumah...tp mahal betul laa rumah skrg..aduss...

Nur-nba said...

Baru tahu kisah ni... Cantik rumah akak.. Sayang betul papa dekat isterinya..Bertuah Kak Zu..