Wednesday, February 4, 2009

Yummy,juicy,crispy hot chicken wings

tonite we will have this

hari ni tak habis lagi cerita makan..kihh..kihh..dah berapa malam dah asyik menengok Asian Food Channel..so asyik teringin segala benda..so far dah masak chili crab, deep fried siakap with sweet sour sauce..dan hari ni nak makan chicken wings bersalut tepung rangup pulak..tak nak yang beli punya tapi yang buat sendiri..wings yang segar,tepung not so thick dan fried to golden brown..bila gigit..panas dan juicy..dip into home made chili sauce yang perah dengan lemon..aduss sedap bebenar nanti..hee.hee..

hari ni pergi beli macam2 la kat mall..memang tak pandai jimat mama ni..cakap jerr..memang kena baca kak ikin punya buku pasal "shophaholic" tu..mama boleh buat serious groceries shopping during lunch time..makan pun skip..hari ni one utama black out pulak..mama ada RM75 dalam purse dah guna beli bobbi brown lisptick Rm75 sebab cashier tu lambat benar nak process card..dah tu nak keluar duit ATM machine semua kong pulak..geram betul..mama jalan kehulur kehilir camana mission nak shopping ni..nasib baik kat hujung sekali tu RHB ATM ok..so berjaya..masuk Toy r Us ..bought small toys for you all,singgah Jusco bought baju kenits nak pakai hari2 dari barbie's collection yang sale..dah tu mama masuk supermarket..pikir apa nak masak malam ni..semua nak kena buat dalam masa 1 jam..so pergi section imported fish tu..kat situ ikan memang mahal tapi dia jual fish head and bone murah..sebab orang yang pergi section tu mostly go for fillet..so you can get big fish head for RM12 or 10 only..kalau kat section local tu timbang mesti dalam RM20..so dalam hati nak masak cilipadi with belimbing buluh for uwan, dah tu teringat la nak buat hot and crispy chicken wings tu..dah tu pikir lagi wahhh nak makan benda deep fried ni kena balance kan diet..tak boleh ambik yang heavy2 yang lain so mama pi beli sekilo beans sprout..hmm fry dengan olive oil crunchy2 nanti sedap..teringat olive oil dah tinggal sikit pergi pulak jengok..punya la lama membelek apa brand nak beli..sebab kena beli yang memang utk frying kalau tidak nanti no point spending money buying olive oil tapi tak dapat khasiat sebab virgij olive oil or the young one tak boleh dipanaskan tinggi2 heat dia, it will turn into bad oil. Dah beli olive oil teringat garlic dah habis,maid mintak glass cleaner dah habis..teringat lagi pisang dah habis jugak..pisang favourite fruit semua orang especially papa..semua benda nak makan dengan pisang especcially ice cream.. the kenits pulak everytime tengok flashcard gambar pisang terus mintak.

tak habis2 teringat..fikir jugak apa nak buat breakfast esok..rasa nak buat cucur udang la..so beli pulak daun kucai..nanti taruk udang,kucai,carrot,bawang besar dan kentang..sedappnya bila cicah dengan tartar dan chili sauce..sebenarnya kalau breakfast tu mama tukang masak jerr..tak pernah sempat nak makan..sebab pagi2 lagi mama dah rushing..siapkan breakfast semua orang,masak breakfast kenits, masak lauk lunch untuk kenit dan uwan..dah tu suapkan kenits breakfast jugak..the most mama sempat hanya minum mama punya favourite tea with lemon dah tu sambil belari naik tangga nak mandi sambar la seketul kueh..tu jer la

sebab tu kadang2 bila balik mama geram jugak dengan maid sebab tak pandai nak plan masa, balik normally mama masak or beli lauk dah siap..dia pulak masa tu la nak buat semua benda kat dapur..petang habis jer masak,hidangkan,mama curik2 masa nak makan..masa maid sembahyang mama jaga you all kejap..masa tu mama ambik makanan sikit taruk kat pinggan dan makan sambil tengok tv dengan you all..bila maid habis sembahyang mama pulak naik,mandi,sembahyang..bentang semua tilam kat lantai..susun buku2 kat atas tilam untuk you all..mama pun bawak you all naik dan bermula la adventure dalam bilik tidur pulak..macam tu la syang hidup kita penuh dengan activities.

so kenits and papa malam ni kita makan hot chicken wings ok.yumm..yummm

4 comments:

4 Kay-E said...

Azu,
Sedapnye tengok chicken wings tu...
Any pic of those 2 cinonets makan chicken wings mama yg sedap tu?

What a busy life huh? I can imagine that.. hahaa.. Mine will be double & no MAID!!! uwaaa...

* Is it enough 1 hour for all that? Me.. kena read the labels, compare prices & brands.. hehee..

Idida Aziz said...

ahhaha sib baik ada rm75 jer...kalu ada rm750 harus abis nanti...bahaya tuh...

kalu citer bab masakan ni mmg best betul ngan azu nih..buleh terliur kiat dibuatnya...hahaha...ida pon sll layan AFC n travel n living tuh..smlm try masakan kylie kwong...dia pakai akar teratai tp ida tukar pakai lobak putih..ok la.

Ikin said...

Wah...eksyen ni...makan steamboat...
Ok...nanti ikin bawak la buku tu weekend ni ...dengan ole2 sekali...

Sedap la roti gardenia butterscotch ni...Tia Mia mesti sukeee

Sinar Harian said...

>> memang nampak sedap ni...:D