Wednesday, March 11, 2009

Semalam jadi buruh,upah nasik ayam sepinggan.

Semalam mama penatt betulll..kerja keras macam buruh..keluar rumah pukul 9.45pagi ..duduk memantau wireman pasang lampu,kipas, kat rumah kita..keluar semua peluh, ada 40 bijik lampu,..bila dah bercampur aduk..mama pun pening kepala..bulbs,candle sticks semua dah haru biru.So mama kena buat semua..keluar lampu satu-satu..atur..turun naik,turun naik 4 level...baju pun basah..walaupun dah plan..tapi kejap rasa lampu yg ni sesuai lagi kat sini..yg ini sesuai pulak kat sini...kojap mama lari sini ambik lampu buat2 gantung tengok effect..kojap lari kat sini..kojap bongkok2 tinjau tu..kojap terpacak bawah tangga tengok org pasang lampu..nasib baik la china tu rajin layan.

Dah tu mama bawak satu note book buat notes..ada wall yang chip.ada cat yang tanggal,hook mana tak pasang..jalan keliling rumah dgn contractor sambil tick the check list..contractor pun samo teleng-teleng kepala tinjau check list mama tengok mana lagi mama tak tick..hehh..hehhh..walaupun boleh biar jer dia orang pasang..tapi nanti takut tinggi lampu tak macam kita nak..nak buat last minute change tak boleh..dah penat gila tu..lunch time, papa pun datang dari office bawak satu lagi wall fan..dan bawak mama makan chicken rice kat our club house..tu je la upah mama..nasik ayam dan air kelapa.Papa balik office mama pun continue..duduk kat situ..tengok2 jam dah pukul 5.00..semalam dah banyak lampu terpasang tapi tak habis lagi..friday continue lagi..so kena ambik cuti lagi mama..papa outstation, day trip to Singapore nanti Friday...hmmm siapa la nak bagi mama nasik ayam esok nii..mama tak suka makan sorang2 kat club tu penuh golfers berpeluh yang masammmm.....

to be continued next week..hehhh..hehhh

6 comments:

Idida Aziz said...

iyo osah ponek eh....mesti menciyeh2 poluh....ahaks...poning palo cino tu yo...mesti la...rumah nk dok lama bkn nk dok kejap ye tak...

Ikin said...

hahahhaa...dapat la ikin bayangkan betapa penatnya maksu.
semalam cuti ek...
tapi nasik ayam kat club tu sedap....bau golfer je tak sedap...hihihii

jumaat cuti sambung pasang lampu ke, dah pasang ambik la gambar. 'off the record' la kalau nak surprise.hihi.Eh, esok la jumaat...den sms la...mesti tak baco blog kat umah ni.hahahhaha

4 Kay-E said...

wah.. baca cerita u pun dah penat. heehe..
Takpe nanti dah siap mesti puas ati :)

nerry nerry strawbery said...

patut senyap kat office.... cuti hari buruh rupanyer..... mesti engkau tengah sonyum2 sorang2 dgn kepala terteleng ke atassss tgk lampu baru...

Sofea said...

hope semua kerja da siap 4 de weekend ni !!!

Nur-nba said...

Aduh..terasa penat juga bila dah baca cerita Kak Zu.. Bila dah ada rumah sendiri mesti nak make sure everything ok.. barulah puas hati..