Monday, July 5, 2010

Pejuangan Memasak dan Menjaga Mood!


Auntie Nerry and Kintan said dah lama mama tak cerita masak memasak,dia orang pun hilang semangat nak masak,dia orang asyik tanam bunga jer sekarang sebab tengok blog mama penuh bunga:)..he..hee..bukan tak masak cuma tak sempat upload gambar,Tia Mia baru start kindy ni super duper busy,walaupun food kindy provide mama tetap nak pack segala benda,risau anak lapar,make sure enough food at home bila balik boleh makan lagi..so memasak sejak pukul 5.30 pagi lagi.Anyway, ni super sedap "Fish Head Soup' very easy to prepare,budak orang tua,orang sakit semua boleh makan.

Camana nak masak : beli kepala ikan segar,in this case mama used kepala ikan kerapu,belah 2 atau empat,cuci super extra bersih supaya tak hanyir.Tumbuk 6 biji white pepper,ikut citarasa kepedasan,bawang merah besar sebijik,bawang putih and sejengkal halia,tumis semua bahan tumbuk sampai kuning sikit,masuk pulak ikan gaul sampai kering air,bila dah mesra,bau naik,masuk air jangan banyak sangat,rebus lah sampai really lembut,boleh tambah apa2 sayur yang suka tapi paling ngam celery..buat sambal kicap pedas..aduhh sangat sedap.

Kalau tak suka sup boleh masak jugak kepala ikan kerapu ni masak lemak cili padi with tomato,macam mama malam bila masak sup kepala ikan mama buat satu periuk jugak gulai masak lemak ni..simpan dalam fridge.esok panaskan jer untuk uwan makan.Gulai kepala ikan masak lemak cili padi pun sangat sedap.

Camana nak masak : Kepala ikan segar, santan,tomato,cilipadi,kunyit,bawang putih and merah, tumbuk cilipadi,bawang kunyit,masuk dalam periuk gaul dengan kepala ikan biar kering air and wangi,masuk santan(kalau santan kotak biar pekat dulu baru taruk air supaya rasa sama macam santan segar),biar mendidih and ikan lembut,tambah tomato,garam asam..wallaaaa sangat sedap.


Ini pulak lauk kegemaran papa masa makan sahur bulan puasa,dia suka yang kering2..goreng daging berkunyit dengan kacang panjang..dah nak puasa ni kan mama pun buat lah weekend hari tu masa masak gulai ikan kat atas.

Camana nak masak : beli daging yang segar,hiris2,kacang panjang potong senget2,cilipadi,bawang merah putih,kunyit sedikit,goreng daging sampai garing dalam minyak,buang minyak lebih tumis bahan tumbuk dengan daging sampai wangi dah kering,masuk kacang,garam..makan boleh jadi berpinggan-pinggan.

Itu lah cerita masak,tak jadi hal dengan mama,menguruskan mood dua orang budak kenit nak pergi kindy pagi hari lagi lah cabaran,Alhamdulillah 2 pagi ni okay,bangun pukul 7.00 by that time  mama dah siap masak,pack, sediakan breakfast kan meja bawah,bermake up tapi tak boleh pakai baju office lagi nanti nak mandi kan kenit basah..paling terharu ada masa untuk berdoa2 dan merenung2 lagi di pagi hari tu..bila bangun really awal banyak betul yang boleh selesai..dah habis semua tu bila dia orang bangun tak boleh terus buat itu ini,pergi hug2 lama2 kiss,cakap "mama really love you"..dah tu golek2 sebelah dia orang,papa pun buatkan susu,minum susu sambil tengok tv..dah tu 7.30 kenalah ada daya creative nak bawak mandi, cakap " uuuuuuhh you can take bath in the wash basin and can draw A,B, C on the big mirror using mama's soap" or " u can use mama's conditioner and wash your puting with it!"..apa2 jer lah yang boleh buat dia orang ni teruja.Bukan sorang nak mandi,dua orang lagi,lepas satu-satu..dah tu ikut jer lah cakap dia orang ni,tak nak spoil the mood,pagi ni Mia cakap "mama nak blow dry hair like mama"..mama pun obliged..pakai baju semua siap pukul 8.00,8.15 dah masuk kereta,demand nak singgah 711 dulu,cakap "711 first then club"..okay..pergi 711 dulu.Sampai kindy pukul 8.45..keluarkan breakfast,snack dia orang showed to teacher,kiss,kiss told them " mama going to office for 5 mins only after that will come back here".Alhamdulillah second day ni okay..mintak doa pada Allah sbt biar lah hari2 yang berikut pun okay.Nanti orang tanya maid buat apa? Maid kemas jer lah rumah bersih2 mama tak suka rumah kotor,kalau nak mintak maid buat itu ini pagi hari ni kadang2 jadi lagi lambat.

Below are some pictures from Sunday activities,last Sunday we buat the 3D animals using mould,present birthday dari auntie amal:)Ada adegan Mia merajuk duduk atas rumput..sangat kelakar:)

Hmmm sangat penat..tapi first day semalam lagi penat..today dah more teratur..moga hari2 mendatang lebih baik lagi...moga Allah Sbt beri tenaga macam lion,sihat macam elephant tapi tetap jelita macam giraffe..he..heeee...

10 comments:

nerry nerry strawbery said...

ha ha ha thank u2.... now bunga pun dah kering.. tipu betul bunga putunia tu hah kat nursery bukan main kembang lagi.... ok2 kepala kerapu odw... tiamia bagus masuk kindy.. reserve parking mama kat basement pun terisi on timeee noww heeeeee

Ikin said...
This comment has been removed by the author.
Ikin said...

sup ikan tu nampak sungguh la sedap. tengah selsema ni...dapat hirup panas panas...memang la nyaman.Alhamdulillah...budak-budak nampak ok. Diorang ada cerita tak balik tu? Ada mengadu apa2 tak?

Haha...gambar mula2 tu elok je pakai baju...pastu dah boleng2

Salmi said...

Bila anak2 nak membesar nie, dengam kerjaya kita lagi..ini lah cabarannya..I have gone through that and I know betapa penatnya walaupun I used to have maid before but our priorities is our children and we want to give them the best that we can..when we see their happiness will make our penat goes away..moga dipermudahkan semuanya and tia dan mia will be happy at their Club :-)

zubye said...

Tia Mia da masuk kindie! bestnya.. all the best to you both, girls.. from what mama told in here.. i know and hope you'll love your new life there.and all the best to your mama as well... eventhough this maybe will be a challenging one at first.. but at the end we'll be satisfied with what we have done to provide a better life for our children. no worries mama, TiaMia will have new friends and teachers who will be always love and take a good care of them while you are not around. TiaMia dah besar and very independent girls. Auntie so proud of u!

annhuzi said...

mia merajok, sapa yg pujok? best kan tia mia dah ada frens at the club? now can talk2 banyak, cerita2 pasal club :)

MamaTiaMia said...

nerry..masak kepala ikan duduk kat garden makan depan putunia kering tu:)re: hehh..hee mamatiamia very the early now.

MamaTiaMia said...

ikin..bila nak buat bbq lagi ni ..so far so good lah tak ter story tak elok lagi..alhamdulillah.

salmi..yeap..macam tu lah jadi emak kan..parents kita dulu lagi lah.

thanks auntie zubye..harap2 kita orang sentiasa okay there.

ann..bila mia merajuk mama kenalah pujuk:)

ins hassan said...

teme kaceh kak zu..nanti intan try yer sb skrg ni tgh bersemangat memasak...ada hikmah sejak mak meninggal mgk Allah nak intan menjadi semakin matang....

MamaTiaMia said...

sama2 intan..yeap semua yang berlaku ada hikmah..insyALLAH intan jadi lebih matang,baik and kuat:)