Saturday, February 12, 2011

Is happiness is too far to be reached...

As usual i have some good food pictures this week to be shared:) But before that would like to blog about life,happiness and stress.If we read in the newspaper we have 60 suicides per month in the country which is a very scary trend,these people decided to end their lifes over daily mattesr like fighting with parents,overloaded homeworks,failure in a relationship even jealousy and bored..Insyallah we muslims we stand and guided by our pegangan..mintak di jauhkan semua bala dan musibah.Stress is very rampant nowadays,banyak sangat yang tak happy,tahun baru banyak perubahan berlaku banyak yang tak boleh cope dengan perubahan,tak suka dengan banyak benda,impian tak tercapai,apa yang di harapkan tak jadi.My good friend pun sakit akibat stress,MC and grounded in her house,stress kerja..moga dia tabah menghadapi segalanya dan sembuh dengan segera.When we deal with heart it is very difficult to say..bagi yang ringan kat kita berat bagi mereka.Some decides to be stress over simple matter,i witness this,since we are working in a group and  in a community it is difficult..bila kita tak ikut stress dia jadi marah..dia rasa issue besar tu di perlekehkan..semua orang mesti stress macam dia.Susah lah macam tu..maybe it is easy said than done..but again you always have choice..bila kita disakiti kita ada pilihan untuk duduk menangis dan menderita tanpa buat apa2 atau kita bubuh ubat,lupakan dan teruskan kehidupan.To me life is so short..i love my life,dengan izin Allah Sbt i bina my happiness,it was not easy in the beginning insyAllah if we sabar kita dapatlah apa yang kita nak..because of that i dont want to be stressful over a simple thing..my house,my family,my passion all contribute to my happiness..i dont set a very high standard to be happy,like to have 3 BMWs,2 bangalows,naik pangkat tiap tahun etc ..simple thing like masak,keluar lunch denga buddies,watching vcd with my girls,membina angan2 dengan menengok design rumah dgn hb di websites,holding hands in the park..buat bubur kacang for my mom..semua boleh buat me happy.Having said that..of course i am not a superhuman..there were my gloomy days..i marah,i merajuk,i mengamuk but i deal with it...to me one sad day can be overcome by 3 mins happiness..jumpa orang yang menyakitkan hati di office,boleh diatasi dengan tengok Tiamia senyum,dengan masak sup di dapur.Biarlah tahun 2011 ini baik utk semua orang..kalau kita sakit kepala pandanglah pada yang menderita kanser otak,kalau kita gaji kecik tengoklah pada yang tidur di bawah jembatan and kalau kita rasa kita kurang,kita tak sempurna..kita sentiasa boleh berusaha.Bina impian dalam hidup,malah setiap hari setiap bulan..kita akan ada sesuatu utk di capai setiap hari setiap bulan dan tahun..Hidup sentiasa indah kalau kita mahu ia indah..tak kira kita duduk di Damansara heights,kepong atau sabak bernam..tak kira samada kita naik basikal atau hummer..yang penting tak boleh berpura,tak boleh extreme,kalau sakit akui lah sakit dan berubat dan kalau tak perlu menjerit maka jangan menjerit..Okay i am done with my bebelan..now jom tengok apa yang dapur i hasilkan..for the past one week..p.s ada yang cakap "tak penat ke masak?wow beriya masak!!..wahh you domestic goddess!!..the answer is..if you are passionate about anything it wont become a chore..Moga semua orang mendapat hari2 yang seronok.Jom berseronok;);)

Big Happiness; Baked dhory with french parsley,black pepper,lime juice and olive oil..goes well with yellow capsicum and sour cream..very yummy.

 Happy jumpa my favourite :waitrose cloudy lemonade" di Cold Storage..very intoxicating..he..hee

 This morning the girls asked for pancake again..i obliged and they makan banyak..that is happiness to me.

 Extra happiness bila makan pancake with baked russet potato thin sliced hotdogs and dollops of sour cream.

 Ini last week punya kebahagiaan..masakn kampung hasil belian di Damai laut,singgang ikan with terung kampung,ikan sepat masin..

 Yang terbaik menambah bahagia ilah cempedak X tra manis X tra besar dari Zavadi Farm,Damai laut.

 Dua orang ni sangat happy tiap pagi mintak pakai tutu pergi kindy..

 Double happiness dengan ice cream Mc D..walaupun panas dari ikut mama papa hantar kereta ke workshop..
 Triple happiness.mulut yang ke tiga pun comot..hee..hee.

 Tangan berbekas2 kena oven..masa tak berenti tapi tetap happy;)

Life is a miracle..embrace it with love and dont waste with hatred and unnecessary stress.. one of my favourite perfume..walaupun dah lama;)  Life is a miracle..

9 comments:

double-X said...

Salam kak
(should i call u kakak or are we the same age?)
Wow,sedapnya makanan2 tu!
Pancake for breakfast?My daughter asked the same menu for today..(:
Lovely daughters u got there.

Salam kenal!
Mira

zeta said...

betulkan..happiness...bkn susah utk kita dptkn..thanks igtkan psl benda ni..sbb kdg2 kita igt kita slalu xdpt kebahagiaan..kegembiraan..tp sbnrnya depan mata kita je kan..
entry kali ni mcm biasa jugak..smbl baca smbl telan air liur..tempting sggh msakan2 tu..:p
tp bila tgk cempedak..terus terbantut..perut xtahan angin mkn cempedak..hahaha..

Hanis Azla said...

betullah, klu kita stress atau rasa diri kita susah, pandang orang lain yg lebih susah.. bersyukur dgn apa yg kita ada adalah lebih baik dari membanding2 kan dengan apa yg org lain dapat kan..

wow, nice food.. pandai u masak.. ur twin mmg hari2 pakai tutu ke kindy ke? comelnya..

MamaTiaMia said...

hi mira salam kenal too..wah samalah kita today,pancake sgt sedap masa panas kan;)

hi zeta,lama tak dengar berita;)yeap cempedak ada angin tapi sodapp;)

salam hanis-indeed membangdingkan sometimes bwk masalah,but we always look up to yg berjaya sebagai dorongan.masak boleh lah serba sikit;)

My Putri said...

love ur pancakes. they look so yummy n nice..nak mintak recipe and how u made them so round and cute.. :)

MamaTiaMia said...

hi putri..i used ready mix pancakes jer..if the matter fix is right you just pour a lil bit on non stick pan,it will turn out good;)

zubye said...

happiness is always there in our heart..
Happiness is bersyukur with what we have.
be happy is making others happy.
be happy is happy with others happiness too.
and this blog makes me happy. Thanks azu!

MamaTiaMia said...

zubye..you are most welcome..love,love;)

aeinio said...

love miracle too walaupon dah lama...