Tuesday, September 6, 2011

Jari Jari jemari ku sakit semua kerna bekerja pagi dan petang!


I am so looking forward to our vacation..so penat:) remember that old song..my emak used to sing it to me when i was small bila she penat..now i  am singing it to my girls:);):) It is quite a challenge to keep the house spotless when you are without a maid..since i cannot live in a messy house  my jari jemari sakit semua kerna berkerja pagi dan petang:):) Tambah lagi dah ada pet ni si Ribbon..huishhh berak dia banyak tak boleh cerita..macam bela kambing pulak..malam after dinner may it be at 9.30 or 10.00 i will go out and sweep, my husband said wait until morning but i just couldn't..nanti tak senang hati.

Hopefully our trip di permudahkan..have another week to go,our flight will be at night,husband already booked rental car..bila sampai we will drive to our vacation rental home..harap2 it will be as nice as in the website.We will be staying 7 nights at Balmain,Sydney vacation rental home and after that we will move to the farm house in Mudgee a 3 hrs drive from Sydney. Mudgee is a very beautiful countryside and September is a Food Festival,there will be many cheese and local produce,we so looking forward to that. The Farm house that we have booked is very gorgeous too..they have acres of manicured lawn,beautiful flower and vegetable garden which you can pick..there is a creek in the middle of the farm,you can have your picnic there. The farm is a self contained but they will provide everything you need, you just have to bring your personal items..as per last two week they already contacted me and asked what type of fresh milk would we prefer low fat or full cream, whole meal,organic or white bread? There's a lot of animals in the farm,Tia Mia can collect the eggs and Farmer Jenny can organise games for my girls.The farm is also a walking distance to the town and we can visit the farmer market.

So.. i am so looking forward to this break..everybody is tired..husband worked hard, Tia Mia played hard too..we will take this opportunity to unwind..having said that i will not abandon my cooking as the first thing that i am going to do when we landed is to visit the local market and buy groceries..i loveeee to do that:):)

Hmmm..as until then i still have to use my jari jemari..let it be sakit for a while ya:);)



20 comments:

Nadra Farissa said...

Hope that you have a very nice holiday... :) Salam perkenalan.. Just stumbled across your blog.. share with us the website of your vacation home in Sydney..

zeta said...

Wahhh Mama..hope semuanye berjalan lancar..xsabar nak tggu mama cerita kat cni psl holiday tu nnt.. :)

Hanis Azla said...

semoga segalanya dipermudahkan.. baca entry ni pun dah dapat bayangkan percutian yg menarik tu . have a pleasent and safe journey.. tak sabar nak dgr cerita time vacation tu nnt.. share2 yer..

cacah said...

bestnya bercuti! :) have a great one okay!

Hanim said...

Selamat bercuti, nanti boleh upload gambar cantik2 dan cerita menarik, moga dipermudahkan segalanya.

MamaTiaMia said...

hi nadra..thank you,actually there's no specific website for my particular vacation rental it is listed under stayz or rent a home, normally when i want to go overseas i will go to 3 website to look for comments on vacation rentalas and also compare their rates- you can google new south wales,sydney vacation rentals,stayz or rent a home..there have thousands of good places to stay,they have picture,rates with real comments with people wo had stayed there;)

MamaTiaMia said...

zeta..selamat hari raya,terima kasih:)

MamaTiaMia said...

hanis..thanks and insyallah;)

MamaTiaMia said...

thanks cacah:)

MamaTiaMia said...

Hanim,terima kasih atas doa..insyallah bila ada kesempatan nanti kita update ya:)

Anonymous said...

masih blum terlambat kite ucapkan selamat hari raye dan selamat berholidayyy... syoknyer nak travel jauh jauh nie... lain kali kalu bercuti kat uk jemputla ke rumah sy ek! bole kite bawakan ke carboot... ahehe... nway comel la ur twins berbaju kebaya nyonya, beli kat mana? mahal x? ce citerrr...

~julie~

MamaTiaMia said...

Hi Julie Selamat Hari raya to you too:)makasih ya..Julie kat UK ya..lambat lagi lah nak UK tu Julie..sebab pound mahal hee..hee..dulu2 dua orang ajer boleh lah..dah tu masa tu banyak office assignment;)now dah berempat ni puas nak kumpul duit nak ke UK tu.I memnag suka carboot sales..dulu candle holders masa kawin pun beli kat carboot di UK,kat stadium West ham tak silap..apa nama tah dah lama lah masa tu..Julie dekat which part of UK? Ohh baju nyonya tu beli kat One Utama,new wing punya raya stall..bila nak raya kan they datang bukak bazaar,so beli kat situ lah..tak ingat pulak nama bazzar tu kena tengok tag baju tiamia..RM169 sepasang siap dia beri inner dan brooch..pas ni tak tau nak suruh pakai pi mana lagi lah:):) take care julie:)

faizah said...

salam selamat hari raya,
happy holiday k..menmang best bila bercuti ngan family ni kan, duit boleh dicari but moment indah ngan family ni sangat berharga tau..tak ka k..

FONSEKA SARBINI said...

mama tiamia.....have a safe journey!....eka doakan semoga semuanya selamat....n dak twin tu hepi......nnti share story about the vacation ey....bye!

Salmi said...

Mamatiamia & en asben, tia and mia..wishing you a wonderful holiday and have a safe journey..do update kalau berkesempatan on the craft shop kat sana..esp the flea market *wink*..

MamaTiaMia said...

faizah selamat hari raya to you too..betul tu kenangan manis sentiasa tersimpan dalam hati:)

MamaTiaMia said...

selamat hari raya to eka;) terimakasih atas doa..insyallah ada kesempatan will share:)

MamaTiaMia said...

salmi..thanks.. insyallah saya pun nak meninjau2 ke flea market nanti kalau ada kesempatan:)

Anonymous said...

thanks for the info... nnti kalu kite balik bercuti bulan nov nnti bolela gie intai-intai area situ

insyaallah ada rezeki suatu hari nnti bercuti berempat kat sini... kite doakan ek! kite dok kat leeds, west yorkshire, kiranya utara england... tp insyaallah lagi sebulan dua nie dah nak pindah ke scotland pulak, kite mmg suke ke carboot, mcm mcm barang bole angkut harga pun murah byk dr ebay... tp kan carboot paling best musim spring ke summer dlm bulan 4-9, haaa... kalu area yorkshire nie suggested carboot york sbb kat sana byk jual brg collectable, shabby, bone china ... mesti mamatiamia suke! nway nama mamatiamia apa ek?

~julie~

MamaTiaMia said...

Hi Julie..wahh bestnya nak pindah scotland..cantik lah sana..saya sangat suka..salah satu tempat idaman tu;) carboot boleh buat jadi mamai kan..macam2 nak beli..kalau pergi tu kena ingat2 ajerlah saya macam mana nak mengangkut balik nanti;)

Saya nama Zuraidah lah julie..kawan2 panggil azu.take care ya.