Thursday, April 26, 2012

Assalamualaikum!

Assalamulaikum!

Moga semuanya sihat2 sahaja:) Thanks to all those lovely comments, unfortunately tuan blog busy banyak lah sejak last week and tak habis lagi:) Just imagine hari ni Khamis already, barakah day untuk memotong kuku,Friday and Thursday good day untuk potong kuku..which one is which tak berapa ingat tapi khamis or jumaat boleh mengeluarkan penyakit dari badan dan datang sihat:) InsyAllah.

Alhamdulillah hari hari ke 4 berpuasa..terasa badan sihat dan segar,perut pun tak sakit2 lagi:) Sebab risau perut pedih2 hari tu tak makan cili dah 2 minggu lamanya..pencapaian besar for me:) Now tiap2 petang i masak sup untuk buka,sup suun dengan sawi,fucuk dengan kentang,mushroom dengan cauli flower..dah tu goreng ikan garing2 dengan bawang..sodap jugakkk makan walaupun tak ada chili:):) Ehh hari tu pergi beli mushroom di JJ,nampak sorang wanita chomel senyum2 kat i..tak lah berapa ingat siapa..suddenly dia introduce diri.."kak zu i fizah chomel,reader your blog'..so jumpa lah fizah yang memang chomel:) Alhamdulillah bertemu:)

 

Punya lah busy until my niece nak pergi Umrah pun i tak ingat...sangat lah kesian,dah jumpa sebelum tu..tapi masa dia dah di airport dia texted minta ampun maaf..sedih lah lah tak bercakap awal2.Now dah nak balik pun budak ni..moga mendapat umrah yang mabrur..she went with her mom,sister and niece.

Last Saturday memang busy,my friend Nerry celebrated her daughter's birthday party..i couldn't attend.She had a very nice door gift..ikan laga inside beautiful glass jar and lovely flower ontop:) sweet isn't it..they had blue ocean theme:) Thanks for the gift Nerry!


My beautiful morning glory dah memanjat-manjat ke atas dah:):) suka lah tengok tiap pagi..ada kawan yang cakap'bersepah-sepah kat kampung dia..jadi hiasan orang bandar"..tak apalah meraikan apa yang bersepah pun..dia cantik kita hargai..tak cantik pun tetap di hargai..sebab cantik tu subjective..menghargai itu adalah terpuji:)


Ini my nasi goreng i goreng waktu makam at 10.30 for sahur..sebab waktu pagi goreng nasi for breakfast untuk orang lain..sangatlah teringin nak makan..so i buat nasi goreng kampung tumbuk ikan bilis,bawang,kunyit sampai garing,masuk segenggam nasi ajer,dah wangi pecah telur and kacau..wahhh sedap..Tia Mia  pun tumpang sama.


Tia Mia bila tengok disney channel pagi2 macam lah nampak..so oneday mintak banana sandwich..i pun buatkan:) Macam ni lah meja pagi2..ada small buffet spread..uwan makan cuffrypuff and pau,papa pulak crusty bread with cheese,black vinegar,olive oil and herbs.Si kenit tetap mintak ala carte:)



Minggu ni hati dah berbunga-bunga sebab weekend nak balik sini..yeayyy


budak 2 orang ni pun sangat happy..ni gambar lama dulu,masa tu rambut panjang dahhh


Dia orang sibuk nak mengutip durian..manalah ada musim ni.



Yang paling happy yang belakang tu haaa..nak balik rumah di atas bukit yang sejuk ala,ala cameron highlands tu.

Sejuk2 kan sangat sedap menghirup sup tau..buat kuew tio sup..selimut kaki duduk depan rumah..slurrpppp


So nanti kta bawak balik steamboat set kita ye..nanti boleh bersteam di kampung uwan.

Semalam berjumpa agent my public mutual,seorang wanita yang sungguh berjaya,segalanya ada..segalanya mewah..except family..emak ayah dah meninggal..adik beradik tinggal jadi lah tak berapa rapat..jodoh pulak sehingga sekarang masih belum bertemu..dia ambik sorang anak angkat..dia meluahkan kesunyian dia semalam. Dia cakap rumah di kampung dia mampu menghias secantik mana..menyediakan segalanya tapi dengan siapa pulak nak balik?? Simpati mendengarnya..So bersyukur lah kita punya keluarga..diberi Allah Swt kebahagiaan 24 jam, melihat muka,makan bersama,duduk tengok tv,berkebun,baring2..semuanya nampak perkara biasa tapi ada orang menangis nak mendapatkan nya..and masih tak dapat,Kita yang ada bersyukur dan nikmati lah sebaiknya.


Tak habis lah bercakap pasal makanan..budak dua orang tu sangat pandai cakap teringin nak makan apa sekarang..semalam dia cakap nak makan my "crunchy noodles";):) nanti mama buatkan ya.

I pulak teringin nak makan Sakura roast chicken..Sakura ni ayam jepun makan Yoghurt, boleh beli di JJ,mahal seekor RM19.90 tapi sangat sedap..manis dari biasa.


Lumur yoghurt,herbs,garlic and olive oil..roast in the oven..sangat sedap makan panas2.


Ni makan kegemaran i masa kecik..lempeng panas taruk planta dan tabur gula pasir..gulung dan gigit sambil planta meleleh-leleh wahhh sedapnya..nampak nya kena buat nanti lagi:)


Balik kampun nanti kita buat buah sopang lah uwan yo..kita carik kelapa yang lembut lagi baru inti sodap kan.


and puteri mandi..dah lama tak buat.


puteri mandi taruk pisang sangat sedap rasanya...that's all peeps..selamat menyambut Jumaat penghulu segala hari..dan moga kita semua di berkati..salam;)

16 comments:

Liyana said...

wah...sume mknn sedap2! rajin nye akk ni masak... teringin nk mkn pengat pisang yg last sekali tu.. huhu...klu kt umah pggl pengat tu ngotnget.. haha

arinieva said...

adoiiii.. sume nmpk sedap. nk ikut kak zu blk kg la.. hehehee

saharinasaharudin said...

sedapppnya all the foods. :D

lemongrass said...

Salam MamaTiaMia,
lempeng panas with melted margarine and gula was my favourite masa zaman kecik2 dulu too. Sangat heaven bila dpt masuk mulut.
Betul cakap you, kita patut sentiasa bersyukur dgn apa yg kita ada. Walaupun tak mewah harta benda mcm some people, tapi kita mewah dgn kasih sayang keluarga. Alhamdulillah, syukur padaNya :-).

mamalisa said...

Wah, semangatnya dia nak weekend yo..selamat balik ke kualo pilah yo :))

Alhamdulillah, at least we have someone to hold, hug and kiss everynite..thanks for reminder dear.

shamsuhada said...

azu..syahdu bila baca ttg agent public mutual u tu..alhamdulillah walaupun tak semewah mana..kita still ada org yg kita syg dan menyayangi kita..moga kebahagian sentiasa berkekalan hingga hujung nyawa..selamat hari jumaat penuh berkat...

fiezachommel said...

Salam Kak Zu,
Nice meeting and friends with u.friendship lasts forever.even kenal thru blog,but I felt like know u years already.
Selamat blk kg and have fun.
See ya

kasihredha said...

salam
bila dengar story wanita tu...rasa diri ini amat bertuah...Alhamdulillah.
kerana di beri keluarga yg sentiasa di sisi :)

Balik kampung...salam unk uwan yo

Aida78 said...

waaaa sedapnya puteri mandi zu...yumeee lma x tengok air tangan uwan...

Fatimah said...

As salam, subuh tadi tiba-tiba i teringat kt blog u, ngape ek dh seminggu tak update... pagi ni tengok dh ada criter baru... perut tengah lapar ni lum breakfast lagi..terliur u...

Qisra said...

waaaa..sedapny semua...!!! *wink*wink*

farhana shamsuddin said...

semua sedap2

Hanis Azla said...

waalaikumsalam.. selamat hari jumaat juga.. door gift yg sgt special.. menu2 yg menyelerakan..

Anonymous said...

Salam perkenalan kak Zu.Saya dah abis redah blog kak zu ni.interesting n byk yg dpt dijadikan panduan.Hm, nak tanya kat mana nak beli baja yg boleh keluarkan byk bunga tu?saya nak beli dan cantikkan halaman rumah supaya mak saya happy mcm uwan tgk halaman rumah akak. TQVM.-Ash Zahrah

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Asalam Zue..
Comel tengok Uwan dgn *Tia ke Mia, tak tau yg mana* Love yr food like always..
Harta benda tidak boleh dibandingkan dengan Kasih Sayang...ia sangat berharga, ya Zue!

IdaShazana said...

dah mengalahkan restoran,,,macam2 makanan ada