Thursday, May 31, 2012

Hooray hooray it's a holi holi dayyy....

 Picture credit to my sister. (From left my sister,Uwan, me (yang paling cute tuuu) and my brother pashik;)


Salam Jumaat buat Aisyah Rafaei, Rohani,ibu najlaa,linaluck,saniah,yana lyana,Rosma,Nbi sepah puteri,mummy miqhael,zuzuz.maisarah lani,Ummi Yummi,Ann Huzi (can't wait to see youuu),fiezachomel,Salmi,fiera,Nur raihana,mama likha,liyana,kasihredha,susumanis,Dhr dan Shinnaz;)

Patutnya tak lah mengupdate lagi tapi sebab ada orang Pilah nak balik Pilah weekend ni nak makan mee hailam so update lah,nak bagi tau mana kedai tu sekarang nanti kempunan pulak:) Okay i balik dulu pun tak dapat cari, according to my friend tempat yang dia pindah tu kat sebelah post office,ye ke tidak wallahualam:) Tapi memang lah sedap mee hailam dia tu,mesti habis sepinggan licin punya:)

Ishh..gambar siapa kat atas tu? Cute bebenor budak kecik tu kan?hee..hee..according to my sister(maklang) i was naughty when i was small,she said just look at her in the picture,she was so masam because i dah buat macam2,so i happy ketawa sengih2;)..Hmmmm i don't think so..do you? Look at that little girl she looks so innocent kan..kan..kann? heee..hee. I have few picture of me when i was small but i dont have this..ada rupa Tia Mia kalau rambut dia orang tak kenteng tak? :););) 
Anyway it was a special picture,everybody was young at that time..we were really closed, kalau emak hilang kejap pun tak boleh. My emak masuk bawah katil nak sapu habuk i meraung-raung tarik kaki dia keluar,malam2 nak raba telinga dia ada earring tak,kalau tak ada meraung lagi sebab tu bukan my emak. My advice to myself and everybody; now when we are already big and we have our own family do think about our times with our mom when we  were small..our mom loves us the same since the day they gave birth to us until now..our love should be the same too. 
 
Nak share sikit pada hari Jumaat  yang mulia ni pasal bertapa besarnya budi ibu pada kita;
Suatu hari seorang lelaki bertanya pada The Prophet Muhammad SAW samada dia boleh membalas semua jasa,tenaga yang dicurahkan oleh ibunya;
The Questiner : "I wonder if i could ever repay my mother for all the help and services,how much i might have to pay?"
The Prophet SAW: " You would not repay so much as one might due"
The Questioner " But suppose i carry my mother on my back for years,clean up after her,look for her and feed her.Suppose i attend to all those same services for as long as she may live"?
The Prophet SAW : " There will be still be this different between you : YOUR MOTHER LOOKED OUT FOR YOU TO LIVE, WHILE YOU ARE WAITING FOR HER TO DIE" SubhanAllah...Love your mother, i ahve no father anymore..love him equally if you still have them around.




Today budak cute kat atas tu dah ada dua budak super duper cute ni..hee...hee so besar mata Tia kan:) And Mia was a bit small, i put a caption of them for this photo in FB ; Dialogue from Mia to Tia " kau ingat kau mata buntang..aku takut? pirahhhhh..." hee..hee. To Raihana yang berharap dapat twins one day..kalau ada rezki di beri Allah Swt insyallah..susah dan sakit berganda tapi happiness dan blessing pun berganda...after you becoming a mom you ll understand;);)

I think my girls look like me bila tengok gambar i masa kecik2..tapi sebab rambut kerinting tu lain lah sikit:);) To Salmi yang tanya berapa umur gambar the last entry, i think they were 1 plus masa tu buat photoshoot dengan photographer kat Taman Tasik Shah Alam.Gambar kat atas ni pun special jugak..ni masa a year plus jugak..after class Sichida dengan bantal busuk yang dijahit dengan tangan oleh Uwan:)


Alhamdulillah today is my second week of fasting in Rejab and this is my lauk last night.I pound dried chillies with onion,garlic and tumeric,fry for a while until the nice smell came out,put in the meat and fry until golden brown,add in the lady fingers for a few mins,while it still green switch off the fire.

This morning- yeayyyy it's Friday..so a toast for everybody:):) Uwan is not around so no nasi goreng kampung or telur mata:) Where is Uwan?

Haaaa..there she is..she's at my sister's house..enjoying herself looking at the beautiful roses in my sister;s garden. Hmmm sexy pulak lah uwan sampai nampak yang dalam2 ..heee..heee..enjoy your time there..come back when you miss us ya.


Hmmm weekend is coming..Friday is like "goreng pisang panas"..cepat..cepat...;);) we re going for short trip tomorrow;)



To those going back to Kuala Pilah or my friend call Pilah as 'Philahdelphia" and we become "Philahdelphians" hee..hee..have a safe journey and may you rekindle the old sweet childhood memories in Philahdelphia;);)

Salam! and Hooray hooray it's a holi holi day..and thank you Aisyah i like your " balik kampung tidur dlm kelambu,you always in my kalbu!":);)

13 comments:

linalucx said...

salam Kak Zu,

best nyer dapat balik kg.saya sebenarnye pun mencari balik kedai jual mee hailam tu.kami singgah dekat situ secara tak sengaja dari perjalan dari Melaka nak balik KL.so saya try order mee hailam.bila dapat n rasa setaaappp nyer.then bila arwah ayah saya tengok saya makan sedap.semua ahli keluarga order benda yang sama.puas makan.lepas dari tu kalau
if balik dari jemput saya dr kampus mesti nak lalu situ semata2 nak makan mee hailam.tapi lepas pada tu datang lagi tak dapat. sebab orang cakap dah pindah.hehehehe.tgh puasa ni,terliur plak teringat mee hailam tu.

Shybie Hasliza :) said...

Hi mama tia mia ;)

Saya silent reader yang tak pernah nak comment. tapi saya follow blog ni. First time saya bace blog kakak, terus tunggu akak update entry baru. Dah jadi Fav blog saya dah ni. ;)

Comel sngat lah tia mia masa kecik! Rase teringin nak dapat anak kembar bila kawen nanti. ahaksss ;p

Mama Likha said...

salam jumaat mama tia-mia... ni lah blog yg zte plg suka baca since tjumpa, how i always asked myslef, knapa i bru jumpa blog yg sgt best yg sgt mampu menyuntik smngat positive dlm diri zte...


sis dlm old picture, same tia-mia today.. sgt comel !! :)


hati2 balik pilahdelphia... and must go to pilah toy r us except gerai mee hailam kan hehe :) sronoknya.... berada di kmpung sndiri...di mana tmpt kite mbesar kan....


uwan...., jaga diri. smoga sihat2 selalu.. rindu my wan jugak :(

susumanis said...

Salam MTM..enjoy yr holiday n take care..bila tia mia nak dapat adik boy ya..hihi

Mamasya said...

Salam mamatiamia.mmg iras sgt dg tia mia masa kecil.....comei...manis. kenangan maniskan ingat semula saat masa kecil...semuanya indah...terutama saat bersama mak dan adikberadik tersayang.balik kg ..pasti best esp singgah semula tempat2 yg pernah kita jejak masa kecil dulu.....
slmt berhujung minggu buat mamatiamia sekeluarga...

umiyumi said...

Salam Zu..
alala comeinye die.. nampak mmg manja dan nakal hehe.. siap tarik kaki Uwan lg yer. isk2 uwan seksi la pulak. apapun seronoklah baca blog Zu ni mesti setiap kali tersenyum sorang2.. :)

kasihredha said...

'Philahdelphia' kat mana? Kampung MIL akak pun kat 'Philahdelphia' juga :-)

Gambar paling atas memang comel le :)

fiezachommel said...

Salam Kak Zu, Selamat balik kampung....

nyza said...

salam kak zu,,
nk itot balik philahdelphia bole.?Nk mkn cendol kat basten pilah tu.hehhehe

kak zu, niza ade add kak zu kat fb,,jgn lupe accept eh..

wahh,, feveret btul la bendi tu,, sgt lpar bile tgk gmbo tu

hppy weekend

Aisyah Rafaei said...

hehe...thanks K Zu suka pantun tak berkerat saya..happy weekend kat Phill...waah!

annhuzi said...

so chubby comel baby pictures of tia mia, in last entry and the sichida class..they have grown so fast and now tia mia dah sama besar.
mesti lah cute macam mamanya.
hehe i percaya ur sis say u naughty, anak bongsu kan manja, kuat meraung lagi ;)

Nbi sepah puteri said...

Salam,dah bulan junekan tak lama lagi zu dah nak jalan jauh.tapi gambar you masa kecik to mmg comel sesangatlah.bye selamat berholiday cuti cuti cuti

Anonymous said...

Nice blog here! Also your site rather a lot up fast! What host are you the use
of? Can I get your associate link for your host? I wish my web site loaded up as quickly as
yours lol

Here is my weblog jedrzejjakubowski.com