Sunday, October 27, 2013

Cooking Life@My Little Kitchen.

Hullo! Tomorrow is Monday- let's hide the blue colour and paint the sky red,yellow and green instead!

Hmm ada a few yang mintak gambar2 my kitchen- actually malu jugak nak publish banyak kali, dulu2 dah pernah buat few entries- nothing much- kitchen for double strorey house is always limited but you can find ways in maximising the space that you have.It is also a choice that you have to make and depends on your life style- i korbankan bilik bawah yang supposed to be maid room for study cum lepak room- i am not really particular - maid boleh tidur bilik atas- I like to spend time in my kitchen with my family and i like my husband yang suka buat kerja kat computer to be near the kitchen.

Kitchen,garden,cooking and home are my favourite topics- hence i am sharing some latest pictures of my little kitchen- may be you can have some ideas- the cabinet in my kitchen is the first cabinet that i have since i moved into the house 9 years ago.Some people said white is a dangerous colour as it will be difficult to maintain but Alhamdulillah until now my cabinet is still okay- no touch up or anything i just clean it with wet cloth. I designed most of the items in the kitchen- for 7 years i had my fridge in the kitchen and it taken up so much of space- last year when my maid was away i transferred the fridge with my husband to the study room, made some improvement by changing the cabinet knobs, adding bench to the kitchen table and created a 'cookies nook'. Last week i added 'sandwich bar/breakfast corner' to my kitchen so that Tia Mia can prepare their own snack and yesterday i added few more things there from the collection that i have . I used to have a big kitchen when we bought a semi D few years back- i buat my dream kitchen there with french kitchen, outdoor oven etc but the place was sold for the sake of a piece of land- Ingat nak buat rumah with kitchen and backyard boleh berlari-lari but berkorban lagi,Tia Mia growing up fast,next year nak sekolah etc banyak belanja etc etc,so simpan ajer tanah tu dulu- so we just stay here- anyway home is where your heart is,isn't it;);)

To those interested in the small white cabinet- yes i bought it from ikea,the white colour match my kitchen cabinet and style. And yang tanya the Nordic Bundt pan- i bought it through Amazon.com and it was shipped directly from US- it is such a good buy because the pan is really good- perfect cake will come out from it;):)

Here are some pictures please bear with barang2 lama:) Nothing shophisticated in it-I wish to change my old fridge one day- i like Smeg Vintage fridge- tapi mahal yarabbi and capacity kecik:( And i am also looking for new oven, masih tak jumpa the white one yang besar dan berkenan- my microwave pulak dah sama umur dengan my marriage he he;):)

Sebelum lupa- Kak Kasih Redha- ikan salai tu salai sendiri ajer:)guna ikan selar- always sodap kalau ikan bersalai masak lemak cilipadi:) And thank you pada yg meninggalkan komen2 bermakna;)


My white kitchen- i like my daughters to sit in the kitchen while waiting for me to cook or bake.


I tambah bench and cushions so lebih comfortable for them to sit. Bench pun i beli dari Ikea- but not really recommended- not so sturdy- i thought nak tukar recently tengok bench at Authentic- perggghhh the cheapest is RM2999!


This is my dry kitchen- i masak yang ringkas2 kat induction cooker kat sini- setakat merebus,goreng telur, heating up okay lah- kalau nak merendang bagai i masak kat wet kichen kat belakang- not really wet kitchen pun setakat stove and sink ajer:):)


To those baru nak buat kitchen cabinet investlah on good granite top- boleh guna untuk mencanai pizza atasnya- mine tak luas pun boleh lah jugak mencanai dough kat atas ni- masa dulu i beli the cheapest granite top- ni colour yang paling murah kalau solid white etc memang mahal- masa tu budget tak cukup.


I maximise my kitche area dengan tutup pintu asal di dapur ni- tingkap 4 segi kat tepi white cabinet tu asalnya pintu dapur yang standard- masa mula masuk i tengok dengan pintu bagai i tahu ianya makan space- bila ada pintu tak boleh nak letak apa2 kat situ- so membazir space- i suruh contractor tutup pintu dan tinggalkan ruang 4 segi kosong saja,jadi i boleh guna that space utk letak cabinet, meja makan etc.


Pintu masuk ke ruang dapur i wujudkan dari study room yang asalnya bili maid, so masuk dari sini- kalau hb buat kerja kat study room boleh lah kita borak2:)- sebelah ni toilet, i tak suka pintu toilet didalam dapur, kita nak makan dan org keluar masuk buat business so suruh contractor tutup pintu toilet di dapur dan alih ke dalam study room.Size toilet pun i kecikkan since tak ada org tidur di bawah,tak perlu ada shower, jadi dapat lah area dapur besar sikit. Tapi masih boleh mandi di didalamnya my maid most of the time mandi di sini.


Dua ruang shelves d cabinat yang i tutup dengan tea towel ni asalnya dulu adalah ruang untuk TV/VCD dan yang bawah utk oven- tapi tak practical kat corner ni ada TV and oven pulak too low- now i use it to store things and by adding the tea towel it gives character to your cabinet;);) Jadi every few weeks boleh tukar tea towel and dapat fresh look:)


Bila dinding putih keep white paint in your store- kadang2 kucing punya tanda tangan ada kat dinding,kadang2 tanda macam2, with a roller and white paint you just roll up the mark- so easy;):)


Ada budak kecik2 and orang tua2 tak boleh nak simpan2 cookies etc, kalau harapkan maid dia akan lupa tak bermakan lah barang2 yang di buat dan beli- so kena letak tempat senang di ambik- so letak macam ni semua nampak dan teringat nak makan. 


Bila travel i suka pergi Tea Room- especially di Oz,banyak tea room,kat sini tempat minum tea dan makan scones sangat cantik2 with cakes and cookies display- kita pun rasa seronok duduk lama2 bersembang- i suka that feeling so i buat yg termampu di rumah- kalau ada ruang yg cukup memang banyak lagi idea macam2:)


Letak dekat2 benda yang selalu nak guna bila breakfast- now bila buat omellete or scramble eggs i letak minimal salt- sesiapa nak extra salt or pepper they can add themselves.


Untuk colour,baking powder etc utk activity baking i simpan dalam tin ikea ni supaya nampak kemas dan boleh jadi display.


Ini my shaker for salt and pepper- cute kan;)


Ini lah cabinet punya door knob yg i tukar last year- asalnya dulu colour hitam.


Di study room ada sofa yang uwan or the girls boleh duduk2- ulangkaji mengaji pun boleh di sini.


Haaa kat sini lah  pindahkan my buruk fridge with my husband- tak lah jauh dari dapur pun- dulu fridge ni lah yang makan space paling besar. And inilah asal bilik maid dulu- wall nya i dah pecahkan jadi ruang pintu besar yang di bubuh curtain.


Dari dry kitchen pulak terus terbuka ke wet kitchen/laundry- boleh jerit2 kalau buat homework dan nak tanya apa2:)


Ini lah ruang dapur rumah teres 2 tingkat yang standard tapi telah diubah suai secara minima dari segi pemecahan ruang cuma penyusunan barang didalamnya difikirkan secara teliti utk memaksimakannya.


Ini wet kitchen dan ruang berperang memasak secara serious.Di sini hanya di letak open shelves dan unit gantung sebab space yang tak besar.


Semuanya kena keep within easy reach sebab bila nak masak kat belakang tak lah larat nak keluar masuk ambik itu ini.


I letak bench kat belakang supaya maid boleh duduk utk lipat kain atau uwan and the girls rehat2 while i masak. Kalau org tanya mana laundry area you? he he sikit ajer depan bench ni tapi i tak tunjuk dalam gambar sebab last time tunjuk nampak2 benda kenit jadi kontroversi:);) and ada yg tanya tak bau ke baju bila masak- Alhamdulillah tak- i pasang kipas sedut asap and also belakang ni ruang terbuka luas- kalau kat apartment di oversea pun ruang masak dan laundry sama- kalau plan betul2 okay saja.


Dulu kat hujung ni i tak tutup biarkan tanah dan buat small garden tapi saliran tak bagus,hujan air masuk ke ruang tiles jadi berlumpur.Dah tutup i letak pulak open shelving simpan2 barang- tak boleh jadi jugak kalau kita sendiri boleh lah kemas tapi maid letak segala benda ,jadi i panggil my contractor buat project kenit ni bina tempat penyimpan bertutup tapi boleh masuk udara- so kemas lah banyak benda boleh simpan,semua penyapu,baldi, catfood, cat litter and semua benda mak datuk lagi;) Atasnya pulak boleh letak pokok2 nak bagi ruang ni hijau dan segar. Sekarag my contractor dah jadi bodybulider- tak ada dah org nak buat project kenit2 utk i:)

That's all about my little kitchen- hope those yg email me can have some ideas- i dapat byk jugak request suruh buat id utk rumah masing2- i love doing it cuma i rasa perlu full attention nak buat semua ni-  it comes with responsibilities etc- kerja sekarang terlampau banyak meeting,conference,lunch dengan pihak2 tertentu- bukak ajer email berderet meeting..hmmm i wish one day i boleh buat benda yang  I enjoy;);) 

Now cerita masak2 hujung minggu:)


Semalam buat Vintage Cake guna semolina flour- dulu2 uwan suka buat cake belang ni;)


Sedaplah hasilnya- texture kasar hasil dari semolina flour menyerap butter- i guna my basic butter cake punya recipe cuma i guna 200g semolina flour and 50g tepung biasa.


Vintage cake dari anak utk emak;)


Lepas tu budak2 demam really demand semalam- the papa pergi Concorde attending wedding- kita yg tinggal masak tak habis- Tia asked for Hailam Mee.


Mia and uwan pulak mee soup.


Tukang masak pulak teringin mee goreng mamak;)


We had good dinner yesterday night  tapi missing the papa.


Pagi ni breakfast i buat egg&beef toast- pada yang nak mencuba senang saja- panaskan oven- sapu butter pada bowl boleh bakar- letak sekeping roti bersapu butter- tuang sedikit cooking cream,pecahkan telur, potong smoked beef , taburkan, drizzle with pepper and salt,bakar sampai telur keras sikit.


Yummy.


Me and Mia peminat fresh fruit juice- pagi ni i buat Grapefruit with green apple.


Lunch pulak we bawak uwan ke Awana Genting for buffet.Uwan tak sekuat dulu,berjalan boleh lagi tapi better bertongkat- masa tak menunggu- pada yang ibu bapa masih sihat, dont wait. Buffet di Rajawali Cafe di Awana ni ada discount for senior citizen and kids. Buffet spread dia tak lah sehebat hotel lain cuma kita org suka suasana sejuk kat sini- 


Dessert.


We had a good time.


He he Tia Mia pergi practice pukul golf dengan papa kita bawak uwan pergi massage- Adoiiii uwan cakap " jgn kuek bonar yo" bila tanya "sakit ko mak" Jawab dia " sakit2 sodap!" muahaa haaa.




Macam selalu sebelum balik kita singgah Mini Cameron for strawberry dipped in chocolate;)


Finally - Big Congrats to my dearest niece Norashikin Yahya- Hari ni konvo utk Master in Computer Science- she got straight A's- Proud of you Kak Ikin! And that's my brother Pashik yang segak berbaju hitam tu! Congrats to Pashik and Mashik too!

We nak gather2 Deepavali ni tak dapat carik bungalow di PD- semua penuh:( jadi janji balik rumah Uwan and pergi makan ikan bakar di Umbai- ada ke readers yang ada holiday home di PD masih kosong and nak sewakan next week Saturday til Monday? Nak cari yg dalam seminit dua berjalan kaki ke pantai.. he he banyak cekadak pulak kan..dah last minute mana nak dapat;):)

Okay- night2 everybody.
.................







21 comments:

Linda said...

Lively and lovely kitchen ;)

Dura Zul said...

Aduhaiiiii zu.....terubat rindu tgk dapur yg cute miut ni. Masa i jatuh cinta dgn blog ni dulu sbb tgk dapur zu dan yg paling utama tgk butter cake zu yg tersangatlah sedap
tu...kalau tk keberatan blh tk zu share resepi butter cake sbb my mom pun suka
original cake ni...dlm google byk tapi nk yg
zu punyer jgk....tq..♥♡♥

no need to reveal said...

sukanya tengok ruang dapur yang cantik..boleh tanya tak beli kat mana ye...tempat letak cornflakes tu...senang dah tak payah nak letak dalam kotak lagi

Zuraimah Ismail said...

As usual, saya suka tgk dapur kak zu....sungguh inspiring...too bad saya x jumpa blog kak zu ni awal2 before masuk rumah sendiri back in 2009, else leh reno ala2 kak zu...:)

rostina76 said...

nice sharing sis. keep it up for the sake of others. tq

kasihredha said...

Baru dapat bayangkan keseluruhan dpur zu...cantik Sgt. Kabinet akak pun Warna putih juga...Tapi alhamdulillah ok juga.cuma bila dah 10 thn..dah mula jadi putih kekuningan :)
Kita punya minat yg sama...dapur, mmasak, gardening Dan juga jalan2 :)
Opss satu lagi...suka masak lomak cili api :)

Maimun Razali said...

as salam..suka baca belog sis tau...tengok sisi deco rumah..dapur....buat garden...masak2.....

ida said...

hai darlinn Azu, masih keep on masuk ke sini and baca every entry , never missed satu pun but i didnt leave any comment...now i ada masa to read this entry dua hingga tiga kali since minat yang sama...i dah tau every inch of ur kitchen , duk combine baca dr previous entry kan ...so dah boleh bayangkan every corner of your house ...tapi once u share clearer pic cam ni, soo happy...wah Uwan, berurut kaki yer...sakit2 sodap yer Uwan...ive been missing banyak masa to bake n sit down with kids in the kitchen cam ni ...this few month, life have been soo hectic n busy, bersalah jugak rasanya but will try to find time to spend with beloved person in our life, ur blog always inspired me to value life and enjoy every moment with orang2 disekeliling especially our parents yang getting older...kissssss to TiaMia and Uwan too...

Zaila Mohamad said...

teruja bila tengok dapur akak, rasanya pelan dapur kita lebih kurang sama sahaja, nanti saya kalau ada duit lebih nak renovate dapur macam akak dapur akak jugalah

nurulafida said...

cantik dapur u zu...very neat & practical too :)

afid said...

Nice kak! Tq bagitau pasal nordic pan..hihi

εïзmummyHazaεïз said...

Lovely kicthen. Nice sgt2... suka baca entry kat sini

Nadiah said...

Salam Zu,
I nampak selalu you sidai baju2 kat depan bahagian laman you kan so tak ada issue bau pun.
Sama mcm i selalu sidai bahagian depan.Memang la nampak tak elok dan cantik so selalunya I pesan dekat my maid hanya laundy during weekend saja.

Isaac's Mom said...

kak,

2 questions

1. how do you keep cicak, lipas and semut away from dindings and counter tops?

2. please share your mee hailam recipe. Im pregnant and literally kecur tgk your mee hailam... pleaseeee

Faza said...

superlove this entry!! dah lama teringin nk tengok how ur study room connected to kitchen..my wish tu,sambil masak2 guide anak buat homework..tq for sharing!

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia..

Suka sangat dapur Zu...dapur cantik, masakan pon sedap.

Boleh tak akak jadi kakak angkat Zu...boleh setiap hari makan yang sedap-sedap..hehe

-ZaNnA- said...

cantiknyaaa dapur kakk....admire betol...dan lagi on your plain butter cake..idea laa dapurnie..wish mine mcm ni jugak...and buatkan raser nak letak bangku kat dapo jugaklaa mcm ni..hehehee

Nor Rashidah said...

Salam sis,

nak tanya ...cereal dispenser tu ok tak? cereal tak cepat masuk angin ke?

Nor Rashidah said...

Salam sis,

Nak tanya... ur cereal dispenser tu ok tak? cereal tak cepat masuk angin ke?

Siti Rahayu said...

Cantiknya dapur nii..

Suzuraini Sularso said...

i love your kitchen! :)