Wednesday, October 2, 2013

Classic pictures at The White Lady- Aireys Inlet.

Salam semua- terima kasih pada yang meninggalkan komen:)

To Gina and LG memang lah bumi Australia sangat luas dan jugak cantik kan- most of the local produce are all  yummy like the yoghurt,freshmilk and honey- a friend of mine just came back from Adelaide and can't stop talking about the food. Alhamdulillah many that Tia Mia can learn from the trip:)

Thank you so much LG and Mazni (UK) untuk nama bunga kuning di dalam entry sebelum ni- Canola and Rapeseed- actually i tak berani sebut sebelum ni sebab tak meng google lagi, masa my trip to Vienna dulu on the way to Salzburg the tourist guide on the bus did mentioned something like " sef flower" when we passed the same yellow field like the one i passed on the way to Anakie. I ve been wanting to google and find out the exact name- Just now i googled the name and found out about "Saffflower" jadi memang lah ada nama Saff- tapi bukan Sef macam yang i ingatkan- but when i looked at the picture it was sligthly different- Saffflower is round with the seeds inside similar to Sunflower but it is tiny. Yang i ambik gambar ialah Canola or rapeseed flower as informed by LG and Mazni.Thanks both- dapat lah belajar satu dua:):)


Picture of Rapeseed or Canola field.


And this is Saffflower field- i first found this on the way to Salzburg from Vienna- it looked so beautiful from the bus- i was drooling to go down and take picture;) Alhamdulillah di Victoria bila drive kereta sendiri dapat lah berhenti dan ambik gambar ladang canola/rapeseed;);)


Saffflower Cooking oil.

Before i continue with my story- pada yang bertanya cost percutian ke Melbourne- i tak dapat lah memberi secara detail-so sorry,nanti macam2 pandangan, kos boleh jadi tinggi atau jimat terpulang pada jenis kediaman,tiket kapalterbang,perbelanjaaan yang kita pilih.Sebagai panduan guna lah formula ini- i always have my small white book to calculate and jot down every single detail before i travel- all cost should include the following :

1. Flight tickets (MAS or AirAsia)
2.Accomodation in apartment or hotel and/or farmhouse.(Google the hotel or apartment to find out about the cost- it can be as low as RM280 or as high as it can be- 5 star hotel can cost between RM1500 per night to above RM200 pernight)
3. Pocket money for food,tour etc- allocate a budget per day- let say AUD 200 x 7 or 14 days- cost per day like food etc is more less is same like in Malaysia except it will be in AUD ( so just X 3- sakit lah)
4. Onground transport- (  renting a car or public transport)
5. Travel insurance- i took travel insurance from Chartis for RM187 to cover medical,lost etc- tau2 lah travel dgn budak2 ni kadang2 tangan tersepit tingkap lah etc.( This happened to us in 2011- when we pergi Sydney- Tia tersepit tangan kat tingkap kereta dan the papa kena jumpa dentist)
6. Taxi fares to and fro from airport- local and at destination- taxi fares at destination can be costly- it costed us RM240 from Tullamarine airport to St Kilda.

Cost can be reduced by cutting number of days,types of flight, accomodation and food- 7 days will be cheaper while 14 days will surely cost you a lot- bila holiday you tend to spend,sebab fikir alahhh ni kan holiday:) Cooking your own food can help you to save too- If we eat breakfast outside it will cost us around AUD 60 to AUD 80- which is RM180- RM240 but if i buy groceries from Woolworths that will cost me AUD 80 to AUD 120 ( RM 240 to RM360) the stock can last for few days and i can have at least 4 beakfast,dinner and lunch:):)

Do your homework- calculate and compare- do alot of research on accomodation- last year i travelled for 22 days- Paris- Geneva- Paris- i had to do a 5 months research online in order to cut cost- there was so many onground transport involved- with 4 people travelling from Paris Airport to Disneyland then moved to City Centre- stayed in apartment there- took train Geneva, on ground arrangement in Geneva, back to Paris again,stayed in hotel- without a thorough homework- memang pengsan walaupun myself free sebab attending conference but the 3 kena bayar semua. Jadi yang duit tak berapa ada macam kita orang ni bila travel memang lah habis- duduk diam2 after that,makan maggie and kalau teringin nak bercuti lagi balik kampung sendiri he he- but the experience is priceless:);)

So kalau nak travel 6 bulan lagi do your homework now- dont spend too much on local holiday,if you have a specific project like nak beli TV besar,beli 5 atau 6 baju Jovian etc, tangguhkan dulu he he teruk  kan:);)unless yang banyak duit they just book and pay:);) another thing i transfer semua reward points i kat Citibank to enrich point- just call citibak reward centre and cakap you nak redeem point by transfering it to enrich- they will do it for you-kalau you dah bertahun tak redeem reward point bila transfer enrich it can save you at least 1 seat to OZ!Like this time my hb travel for free sebab dia guna enrich points dia.
..............

Masa duduk di farm- kita pun check out kawasan sekeliling mana yang boleh travel by car- kalau di New South Wales dulu atau Western Australia banyak lah kampung2 jugak tapi kat Victoria ni especially Torquay tempat farmhouse kita orang memang sepanjang tu ocean saja,activity semuanya berasaskan sea macam surfing, boating,yacthing etc. So it was a different experience and feeling sebab kalau town by the sea/beach ni kan lain environment dia,nampak surfing board, fish&chips everywhere and banyak cosy cafe by the sea.


On the forth day we took a drive along the Great Ocean Road to go to The Lighthouse at Aireys Inlet known as The White Lady.


Tia Mia were sleeping on the way,my husband stopped the car to let me take some picture along the way.Kat Australia ni banyak tourist lookout- ada jer tempat menarik adalah look out ni nak bagi tourist turun and tengok.


Budak baru bangun tidur- muka pun monyok:)


Berjalan nak ke LigthHouse tu jumpa banyak lah private residence yang cantik2- macam yang ni- the blooms is to die for kan;);)


Sebelum sampai kat Light house jumpa Tearoom ni- nampak sangat classic- so promised to stop there for hot chocolate after touring the light house.


I suka ambik picture kat sini semua nampak macam zaman dulu- semua klasik- time stood still here.


That is the white lady behind there.


Majestic but alone.


We saw the rock that looks like one of the 12 Apostle- the papa has determined to drive a 500 kilometers to and fro the next day along the winding Great Ocean Road to see the famous 12 Apostle.


beauty.




Sister love.


Classic house arround the Light House.


I love this picture- i rasa sangat dulu2 gambar ni:)


 Kita pun singgah kat Lighthouse stables and Tearoom.


Sebab toilet dia cantik- mintak maaf tunjuk gak kat sini;)


Menunngu order.


Ini yang kita order- scones and hot chocolate- he he pi mana pun order ini- tak jemu2 sebab sedap lah scones dia.

 Very nice scones;)



Enjoying thier mashmallow.


Done with scones.


One last photo at the Tearoom.


Stop to say goodbye at the ocean.


Jump!





Another of my favourite picture.


By White lady- time to buy groceries at Woolworths


Dah beli stock seafood. Dapat pau papa barbie too:)


Petang sampai rumah.


Call horsey- horsieeeeeee....they pun datang.


Good time with bubbles- iwish i have this view infront of my house here;)



Malam belek Barbie.


Seronok lah cuti tak payah read and write;)


Good night- fire is still burning at the fireplace- it is nice and warm to sleep under the thick blanket:) tomorrow we go and pick the fresh eggs okay- what do you want for breakfast? scrambled eggs? omellete or soft boiled?:);)

Nanti cerita lagi:)

............................

8 comments:

[i.l.y.a] said...

ya Allah so seronok baca your blog. rasa macam kita pun ikut holiday sekali. thanks for sharing your wonderful experience with all of us readers.

May Allah bless you with abundance of love, wealth and good health always.

hugs and kisses to Tia and Mia

Nasha Rozario said...

Wahhhh.. thanks k.zu atas penerangan ka.zu. boleh dah start buat calculation sikit2! Tahun depan kalau ada rezeki kan.. k.zu, keep writing ya. Sy sangat teruja bace story k.zu. lagi2 pasal si kembar tia mia tu. Cantik sangat pemandangan2 tu. Bertuah k.zu dapat jejak kan kaki kat sana. Alhamdulillah, sy tumpang hepiiiii… Haha… 2 hari lepas mimpi ada anak kembar jugak name tia mia. Heeeeeeee. Asyik duk teringat cerita k.zu tu kottt.. ape pun semoga k.zu sekeluarga dilimpahi kebahagiaan.

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia..

Wow....seronoknye baca blog Zu, rase macam akak pon bercuti sama dan tengok gambar .... Subhan'Allah, indahnya pemandangan.

Tak sabar nak tunggu sambungan...

dhr said...

Thanks Kak Zu, kite tak tau pun selama ni boleh transfer points to enrich tu.

Zulfadly said...

setuju tips akak tu, kalau bujang lagi senang, pergi tido je mana2 hostel yg ada private room, senang solat, makan tu, main dish makan lah luar sekali sekala, big portion, kenyang, heheh, dan plg penting, if sewa kereta dekat ausie, ambil lah insurance, jgn kedekut duit, ada kes, calar sedikit and thenkena bayar $2000 dekat car rental tu, kalau ambil insura, FOC, nak tercabot pintu pon ok, hehehe,

Arlize said...

Salam kak Zu,

Apa khabar uwan? Lama tak baca cerita pasal uwan, rindu pulak nak tengok pic uwan...

Zaila Mohamad said...

ya Allah tak pernah rasa jemu baca blog akak

tak sabar rasanya nak baca lagi dan lagi

pacificblue said...

Inspirasi utk sy merncg percutian..huhu...