Sunday, September 29, 2013

Children Happy Day at Anakie&Geelong.

Salam.

Kak Rozz Hazidi,so true kan, yang sedih tu mostly yang macam warna kulitnya sama dengan kita:( And buat Arisa yang suruh saya display bracelet nak jual..he he saya belum lah nak menjual lagi cuma terfikir since all the things the shop that i found in St Kilda were so lovely:) I was talking to my niece that came for dinner tonight and we pasang angan2 to sell things like that..but i have to go back to St Kilda..he he angan2 lagi:):) 
Going back to our trip- On the 3rd day at the farm we decided to bring Tia Mia to places where they can have fun as children- they both had been wonderful- tak pernah complaint bawak ke mana pun:)

Since kat farmhouse tak ada internet, kita hanya baca map dan brochure saja, i found two interesting things for them i,e Fiary Park at Anakie and Carousel at Geelong.


Lepas breakfast kita isi minyak di station Blackgate,Torquay sebelum memulakan perjalanan ke Anakie yang akan memakan masa 1/2 jam.



We set our GPS and ready to go!



The view along the road to Anakie was breathtaking- I ve been seeing this type of flowers which they use to make cooking oil during my trips in Europe.


Selalunya nampak dari train- so tak lah boleh buat apa but this time travel by car- boleh lah berhenti and tengok:)


Ohhhh sungguh cantik sekali:);)


MashAllah & Alhamdulillah atas pengalaman yang dikecapi:)


Rasa nak berlari-lari mengharungnya:)


Beauty:);)


Satu gambar untuk kenangan:)


Setengah jam memandu di jalan yang indah kita pun sampai Fairypark. Fairypark ni adalah di first park in Australia- now dengan adanya tempat2 yang lebih canggih ini tak lah lagi terkenal- park ni lebih bersifat traditional- macam membaca buku cerita fairytales;);)


cantik dengan bunga2 musim Spring telah tumbuh.


Baca kat gate alamak- tutup rupanya hari Selasa dan Khamis- dissapointed lah these two girls kesian. But mama tak berputus asa- I pressed the intercom " Hullo, you re close today?" " Yes, i am sorry, we are close on Tuesday and Thursday" " But the website said you are open 7 days a week,we drove so far to come here and i have two sad little girls with me now, can you do something about it? " " Ohh i am so sorry,i ll come out and see what i can do about it" Yeayyy ada harapan- so the nice manager, came out he said that we are lucky because there are private school tours inside therefore all machines had been switched on and he will let us go in;)


We paid AUD 16 in total and masuk:)


The girls were excited.


Kat sini caranya kita kena lawat setiap house- setiap house tu ada satu fairytale kat situ macam goldilocks and the 3 bears ni- kita tengok kat tingkap- push the button on the wall- cerita pun start lah - macam theatre- semua dolls akan bergerak mengikut background cerita-ada sound effect etc- so seronok lah the girls tengok- memang sesuai utk budak2 sekolah.


Ini Snow white and the 7 dwarfs.



Dwarfs menyanyi sambil memutar tepung nak buat roti:)


Sini memang tempat mereliasasikan impian kanak2:)


terpesona.





Boleh tengok dan dengar berkali-kali.


Beautiful blooms.





Jack and the beanstalks- bergerak-gerak pokok ni dengan jack tersepit celah tu:)


Berjalan lagi.


Red Riding Hood- wolf yang jadi grandma-suka Tia Mia tengok.


Beautiful garden.








Mia and The Dragon.


The Dragon was so big and majestic.


Hansel & Gretel.


The candy house.


Awesome view from the top.


Nampak fields of the yellow flowers.


View from the highest castle.


The Village in Anakie.





Hulloooooo





Blooms everywhere.





We finally said goodbye to the park and drove to Geelong town to look for carousel by the sea.


We arrived at beautiful Geelong, there's Deakin University for medical students here,i saw few malaysian students- they are very lucky,they place is very beautiful.


Masa ni cuaca sunny and bright- I instantly fell in love with Geelong (pronounce " Jer long)


This the beautiful and original carousel from 18 century shipped from US.


Weekdays tak ada orang lain naik- the two had the carousel all by themselves.


Terletak cantik dalam rumah kaca menghadap laut.



After that we strolled along the waterline.


Beautiful day- i rasa suka sangat dengan Geelong.


It reminds me of Geneva- no wonder i love it very much:)


Ada banyak good and proper restaurant kat tepi laut ni but we decided to eat food cooked in a boat;)


The speciality here.


The paela.


We odered Calamari and chips and also mussel in garlic.


So sedap mussel ni fresh- hanya di steam dengan garlic.


Prawn with garlic.


macam ni lah cara makannya dah ambik food yang di masak panas2 oleh tuan punya boat duduk lah kat tepi mana2 and makan:)



Ini pulak memerhati berharap orang berkongsi makanan;)


Nice feeling here walaupun duduk makan belakang van mussel:)


Awesome picture.





The man waiting for his paela to be cooked.


The girls.


Tia.


We jalan2 town Geelong kejap.


Masuk Target.


The town.


Geelong by the sea.


I like Geelong:)


Balik lalu kat "Thrifty- Salvation Army- Charity Shop"


Singgah lah membeli- this beautiful handpainted ceramic cuma AUD 3 sahaja.


Cantik lukisannya.


I bought these 7 pieces Bohemian Crystal bowl dessert set yang masih dalam kotak dengan sticker dan belum di gunakan for AUD 20 (RM63)- ingatan dari Geelong:) Murah kan.

Nanti cerita lagi:)

...............

12 comments:

lemongrass said...

Salam Mama Tia Mia,
I've been reading your Oz entries everytime you post a new one. Sangat interesting :-). Tia and Mia are so lucky to experience the farm stay. Oz ni memang such a big country kan, semua ada, hehehe. The gorgeous yellow flowers are canola by the way.

nina newton said...

oh the manager is so sweet kak..
if kat malaysia sure they all strict n takkan allow kita masuk.

Faza said...

masyaAllah..bestnya baca..k zu pergi la lagi bercuti kat oversea,kami yg x berpeluang lagi ni, dapat baca ur sharing pun dah rasa happy sgt..

salwana nordin @ che'wa said...

subhanallah..indahnya ciptaan Allah :)

seronoknya tiamia dpt tgk puppet show :)

Hayati Sakaria said...

Subhanallah. Bestnyer... Dapat baca blog ni pun dah happy. Teringin nak pergi...

Zuraimah Ismail said...

Hebat!!!! I wonder what do u do with all the pics taken? Ever think of doing photobook?

Lee-Na Lee said...

Salam sis..love to read ur blog!just nk tnya..gmb2 akak kt aussie sgtlahh cantek!camera apa akak pkai ek?

Unaizah said...

Stunning scenery & awesome pictures. Thank you for sharing :-)

Gina said...

Kak Zu
Aussie memang cantik..I miss my hari-hari di Australia. Especially during Spring, pokok canola yang Kak Zu bergambar tu memang terasa nak berlari-lari dalam rimbunan tu. Even the peoples and also the cleanliness tu jgn cakaplah.

Nasha Rozario said...

salam k.zu, teruja betul baca ceita k.zu.. teringin sangat pegi kesana. boleh x k.zu bagi estimation cost dari 1day akak sampai balik. dah pasang impian untuk kesana. s kena buat kira2. harap k.zu x keberatan untuk kongsi :)

greetingsfromengland said...

salam zu, beautiful photos as always, thanks for sharing! btw, the lovely yellow flowers are called rapeseed here in England. I love it too, been wanting to take pictures when I pass by the fields but susah nak stop tepi jalan with the cars whizzing by so fast!

Kniedaz said...

seronoknya berjalan ke negara orang
tapi dapat baca dalam entry sis pun dah dapat bayangkan..