Sunday, September 22, 2013

Living up Little House on The Prairie's dream at Freshwater creek farm house,Torquay,Victoria.

I love to dream- one day to live in a small farm house with traditional fire place, roses in the front garden and horses wondering around :)

I always love kampung life- a simple but meaningful way to enjoy your life. Ada orang cakap- you bayar mahal2 naik kapalterbang nak duduk farm house yang busuk?bagi makan ayam,kambing? Australia again? boring nye:) But that's how we enjoy our holiday- holiday to us is a get away to a place where you can just dream and forget about the hectic town life a while.

Anyway the farm house that we booked reacently tak busuk:);) ada kambing,ada ayam but it was so lovely- i ve liven up my Little House on The Prairie's dream and it was so special because i shared with my loved ones.

The first day story at the farm house:-


We had our last breakfast at St Kilda town before we left for the farm house- it was kinda sad to leave the beautiful apartment with the gorgeous view after spending 7 wonderful nights there.


We picked our rented car and with GPS in hand we started our journey on the Princess Highway.The farm house was situated in Torquay, about 1 1/2 drive from Melbourne/St Kilda.


We arrived at 1.30 pm at Freshwater creek cottage.


Excited tak boleh cerita:)


Awesome view to the farm was waiting for us.


This is the cute cottage, there were 3 cottages there- Lavender, Rose and Willow- i picked Rose.


Budak yang tak sabar2 menengok sana sini.


Immaculate surrounding.


Padang yang hijau saujana mata memandang di depan rumah.


The Red Rose Cottage.


Outdoor table and chairs for outdoor meal.


Banyak tempat lepak di sana sini.


Horsies infront of the house- melengkapkan impian.


Jinak dan baik.


Tia with horsie.


Lovely start at the farm house.


Yellow flowers everywhere on the ground- tanda Spring dah bermula.

Jom tengok dalam rumah.


It was cosy and lovely in the house.


Like its name- everything in the house was about rose:)


Sofa berbunga rose, glass berbunga rose, cadar rose etc etc.


The traditional fireplace- macam yang dininginkan:)


Kayu,paper,fire starter semua tersedia.


Dapur yang bersih dan lengkap.


Pinggan dinding bermotif rose:)


Cute set- hanya perlu di cuci dengan tanah yang boleh di ambil di luar rumah.Kalau nak mudah bawak lah clay soap (sabun tanah liat).


Lily segar menunggu di meja.


Warm and inviting- terasa seperti di rumah sendiri.


Pak tani yang asyik degil tak nak mendengar gps:)


Sangat happy dan excited- jauh di dalam hutan pun masih ada flatscreen dan chanel cartoon:)


Everybody feel at home- total privacy- tuan rumah tidak mengacau langsung- kita datang rumah tak berkunci,masuk dan kunci ada di atas meja di dapur,kita ambik kunci dan simpan untuk kegunaan- if anything we can always call the owner which live not far from the cottage.



The Queen bedroom with good quality bedding- equal to 5 star hotel with electric blanket.


Checking the room.


The awesome view- bayangkan berselimut hangat di atas katil dengan view yang begini- melihat kuda dan anak2 berlari di halaman;)


Boleh lah berangan-angan untuk 6 hari lamanya di sini:)


Living up my dream here.


With my loved ones:) Pak tani balik boleh nampak he he


The bunkbeds for the girls- with view too.


Yang ni nak tidur atas.


Ada 4 katil pilih saja yang mana:)


View of wood and cubby house from the girls's room.


Excited and happy.


Cadar yang sweet dan selesa.


Bilikair yang memikat.


Farm house yang comel dan manis:)


The first day was sunny and bright.


Jom simpan barang2 sebelum kita mulakan activity.


I love the chimney:)




Memula kan impian:)


6 hari pun sudah cukup untuk mengembirakan hati:)


Alhamdulillah:)


The blue cubby house at the back of the house.


Gembira lah cik kak dua orang ni.


in the cubby house.


BBQ area tersedia di kawasan rumah.


Beautiful playground.





Trampoline.



Itu Pak Tani saya;)


Anak Pak Tani yang active:)


Hutan di penuhi bunga ini.




many activities are waiting.


Lagi yang mengembirakan hati.


Lebih bermakna dari masa di theme park.


Bonding,sukar mencari masa2 begini di petang hari kalau di bandar.


After dah letak semua barang- kita pun keluar to the nearby town to eat lunch and buy groceries for the next 6 days.


We bought fish and chips and ate at the beach.


Peminat seafood basket.


Time to buy groceries.


Sudah dapat.


Their first toffee apples.


Singgah bagi kambing makan.


Coco,JayJay and Buddy.


Precious time for them- they loved the animal so much.


Ini lagi besar nak di beri makan.


Makanan yang di sediakan owner.


Wahhh Tia berani:)


Petang di farmhouse.


Masuk rumah wahhhh papa dah hidupkan api:)


wahhh Tia sibuk membaca Map:) 


Menghangatkan badan:)


Saya sudah ada stock.


Sudah mandi dan menunggu dinner.


Santai time.


Masa yang banyak untuk duduk dan berbual.


Ohh ya saya nak mengoreng mee malaysian style:)


Ini lah mee goreng sedap saya:) makan dengan sambal oelek sangat sedap.



Good night Tia and Mia.


Good night untuk saya- cantikkan lampu yang bermotifkan rose jugak.mari bermimpi.

Nanti kita cerita lagi;):)

.........................




20 comments:

ida said...

Ya allah bestnya azu,betul kata u,kalau bercuti di bandar atau theme park,payah nak dapat bonding,ths kind of holiday betul2 dapat hilangkan stress,rapatkan family bonding,melepak dpan rumah,with beautiful green scenery ,jauh dr bunyi kenderaan,only bunyi kambing,kuda,fresh air,mudah kita mengayam impian wth our pak tani..aduh,sgt jeles la

Yasmin suraya said...

Bestnya akak g bercuti, tumpang seronok tengok. salam perkenalan kak.

Ini Osman said...

zu...entri yg mmg tak pernah menghampakan...bestnya tmpt ni...kalaulah boleh bawa semua family buat gathering kat sini...alangkah...:)

honey bedazzled said...

awesome. sejak baca blog puan saya pun decided to arrange holiday macam ni juga, tengah kumpul duit :-)

rehanayat said...

Assalam.. MashaAllah.. worth waiting nak baca pengalaman indah ini. All the photos sgt menerujakan! Semuga semuanya sihat disana.. amin

diandra ray said...

Salam Kak zue,

bestnyeeeee
torquay ni dah nak ke arah great ocean rd kan kak zue

actually kak zue
dkt woolworths and coles ada juga jual ayam halal
ayam brand lilydale dan steggles
mcm steggles tu ada juga jual nugget daging burger etc

salwana nordin @ che'wa said...

bestnya kak :)

saya yg termimpi2 berada disini..saya suka dgn segala yg ada kt situ..sgt2 menyenangkn dan mendamaikan..

enjoy your holiday!

bertuahnya anda sekeluarga :)

Elena said...

yg den boleh geng lam holiday akak ni...bagi makan kambing lombu dan jugak poie Woolies....Lain-lain mimpi yo lah nak dapek poie ha kikiki

dhr said...

wah...this is so sweet! Nak berangan jugaklah.

Zuraimah Ismail said...

Subhanallah....bestnya kak zu!!!!! Saya suka la environment mcm ni...tapi idak la berkemampuan kut...

Sebaik kak zue, dapat berangan pun jadi la.... :)

amirah said...

Thank you for this entry Kak Zue. It reminisces some good memories I had with the farm house some times ago. Siap berangan nak tukar cita-cita jadi petani and duduk diam-diam dekat ladang with little family. And to know that you liven up your dream through family vacation is very very inspiring. I'm gonna do the same some day :)

Ila said...

Salam Zue... wow...bestnyer...tengah verangan nak pi cuti2 cam Zue...minta2 ada rejeki :-)...tq for sharing.

pelangi petang said...

Assalamuaalikum kak zu...
haiiii...saya pun turut bermimpi nih.....hehehehe...

Neny said...

wahhhhh bestnyaaaaaaaaaa!!!

I envy u kak sbb berpeluang merasa ini semua. Yes, i agree with you, this kind of holiday lagi bermakna dr pegi theme parks or shopping malls.

adriyan said...

I always dream to have holiday like this with my loved ones.just buat simple activities,enjoy the scenary and etc.tak sabar nak plan holiday macam ni juga.

mama aisar said...

akak thanks for sharing your holiday, sy leh berangan dgn tgk gambar akak yg cantik2....like like

SM@A said...

Salam sis ...

Area GOR tu mmg best, especially farmstay. We all dulu stay kat Anglesea. Kat pekan kecik tu, pizza dan fish n chip dia pn amat lah sedap.

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia..

Wahhhhh!! Bestnyeee.

Tengok semua gambar Zu buat akak mula berangan nak g holiday kat farmhouse.

Malam nie harap-harap dapat bermimpi g holiday kat situ :)

cintakyra said...

Salam Zu, I am your blog reader. As always, your story about your family etc moves me.. and this time around, I shed tear..why? because I have always wish to be able to provide my children with such experiences. While I am struggling to provide a proper life for my children, there you are with so much joy and fun and ability to travel with your loved ones. Sincere hugs & kisses ->Syafirah

Nazatul Shima said...

Salam kak zu, saya shima silent reader ur blog. seronok sangat tgk ur holiday pic it make me wanna go there. yg paling I minat ur appartment at st kilda nak tau exactly nama tempat tu sbb i cari kat google xde.

kak zu guna camera apa yer sangat sharp...i like it..minta email kepada saya at naza522@yahoo.com

thanks kak zu,