Friday, September 13, 2013

Teeselaar Tulip Festival-Silvan,Victoria.



Just got back from the Festival and we had fun:) We are totally tired- we picked up our rented car today, with the GPS the drive was smooth and easy:) Ada yang tanya kat Aussie pun ada Tulip? Adaaa;) This festival started in 1939 bila two Dutchs came to Australia with bag fulled with bulbs- bila dia start tanam Tulip kat halaman semua Aussie heran tengok the ganjil flower:) Since then they have it every year dan nama Teeselaar tu adalah nama orang Dutch dulu.The festival starts mid September to Mid October-This week is Turkish weekend while next week will be Dutch weekend., Turkey adalah negara pertama yang celebrate Tulip Festival 400 years ago- until now their love for Tulip is strong- dalam semua handcraft dia banyak gambar Tulip especially the ceramic works.

So we had fun today,Tia Mia dah pernah tengok Tulips kat Bowral,NSW in 2012- they love it,today they tengok orang Turkey bergelek-gelek..ha ha telopong mulut- after good lunch there we balik dan singgah kat satu Tea room- kat kawasan village. Australia memang selalu ada Tea Room ni- we ate scones yang sangat sedap.

Oh so penat- i suppose to update many other entries before this but decided to proceed with this one first- tomorrow we ll be going to the farmhouse for 6 days- there will be no wifi  and we have to wait until we come back to Melbourne again baru boleh update.Until then enjoy the picture ya ( Kak Rozz Hazidi- seronok lah Tulip Festival ni- and to the rest -thank you)









































































































Note: utk yang berminat nak sewa apartment di st kilda ni i dah pun tulis nama nama apartment ni in my second entry- pls check it out.

...............























17 comments:

Zulfadly said...

bestnya!!!

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia

Wahhh!! Cantiknye lamparan tulip....jelesss akak :)

Dah macam dekat Netherlands pulak bila tengok gambar terompah kayu bergantungan tu.

Nice pictures...suke sangat tengok. Snap gambar banyak-banyak lagi ye kat farmhouse esok.

nina newton said...

wow. Tulip is so beautiful...
Semua nampak mcm lukisan :-)

Siti Rahayu said...

Bestnya...cantikk!!!

Siti Rahayu said...

Bestnya...cantikk!!!

shamsida said...

YA ALLAH..cantiknya tulip..teruja kak sham..kebanyakkan tulip dah kembang yer...

nor hayati abdul halim said...

hai kak...syoknya kan,tgk gambaq pn dh rasa mcm ada kt sana..hihi

nway salam perkenalan, i'm ur silent reader but now dh ada blog sendiri bru brani nk comment... =)

tp xla sehebat blog akak kan
jom follow blog saya
http://izatishop.blogspot.com/

Unaizah said...

The tulips are so vibrant in colors.

Elena said...

mulo2 nk pitam tengok tulip tapi lopeh tu se nak pitam tengok penari tu ...pitam bangun pitam bangun den..hahahah

fai said...

Lepas nie, tak payah pi tengok tulip kat Keukonhof di the Netherlad.. baik pi Australia..dekat...

Kopiolimauice said...

comey tiamia pakai kasut besar tu ;)

Nur A.Z said...

wah cantik2 bunga kat situ! nak pergi sana!!!

shafa ismail said...

Subhanallah.. cantiknya tulip2 tu... kak zu, enjoy ur holidays...

zue said...

salam MamaTia&Mia, I was browsing the internet for something and I somehow came across your blog. It was engaging to read especially about how you are taking care of Uwan. Uwan reminds me of my grandmother who had just recently passed away. Banyak sekali pahala you and your husband.I pray that your family will continue to be blessed, that Uwan will be in good health always and that I can be a good daughter to my mother as what you are to Uwan.

hazlina azmi said...

i love Tulip..sangat2 cantik warnanye..blogwalking
jemputla ke blog saya dan kita bertukar-tukar link pulak..:)
http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Zaila Mohamad said...

ya Allah sis, sukanya tengok gambar-gambar semua, rasa macam berada di sana

btw lawanya pinggan seramik tu, akak tak beli ke?

Aida78 said...

salam bestnya...cantiknya tulip....