Wednesday, September 25, 2013

Tobaggan at Mount Buller.

Salam!

Sharing our first experience playing snow and Tobaggan at Mount Buller,Victoria:)

Before that, yang bertanya tentang Clay soap- namanya sabun Tanah Liat Taharah,boleh lah google utk beli online kalau nak,saya pun dulu dapat tahu dari kawan jugak.selepas tu saya google E fatwa yang menyatakan majlis fatwa meluluskan menyamak menggunakan Sabun Tanah Liat sekiranya kandungan tanahnya melebihi dari kandungan benda asing- so sabun Taharah ni mengakui kandungan tanah liatnya ada lah 90%- boleh lah menggunakannya sekiranya yakin dan tak was2- kalau tak tanah di tempat yang dikunjungi pun banyak gunakan lah sebaiknya.

To Salmi- So true Salmi me and my sister pun so inspired to do the same at our kampung cuma keadaan kewangan saja jadi batasan- I dah pernah pergi a few farmhouse sebelum ni di Perth dan New South Wales- yang ini memang terasa suasana country- tanahnya sangat luas- orang2 di Victoria punya tanah yang sangat luas- saujana mata memandang tu hanya ada sebijik rumah besar nun di sudut sana- ala2 cerita Dallas- pagarnya di depan jalan dah tu kena memandu untuk masuk rumah nun jauh di belakang- kuda2 di lepas- lembu meragut rumput- bunga2 merimbun sana sini sangat lah mendamaikan. Actually weather pun berperanan besar sebab negara dia orang sejuk jadi tak busuk- kalau panas atau masuk ajer summer selalunya flies banyak;) Hmmm macam mana nak bela ayam tak busuk kan Salmi:) kat ladang ni they buat reban jauh dari rumah- di tepi kolam comel dan ada itik2 berkeliaran situ- duduk tepi reban ayam pun sangat seronok:)

Yang bertanya farmhouse pun booked through Airbnb ke? Nope- Farmhouse hanya ada satu dua ajer di Airbnb and you have to google "farmhouse" and area yang you nak pergi- kena do a lot of research especially nak tahu facilities- ada stove tak/ kalau microwave ajer camana nak masak, ada washer and dryer tak? kalau duduk lama mesti lah nak membasuh baju- ada heater tak? farm sangat sejuk malam2 kalau tak ada heater naya- dah tu berapa jauh dari town- apa ada attraction lagi di kawasan sekeliling- dah kalau duduk situ seminggu takkan kita nak menghadap lembu ajer tiap hari- budak2 boleh lah- tapi kita nak kena maximise kan percutian- selalunya i buat itenaries siap2 google apa lagi village yang berdekatan- kadang2 ada market kat village berdekatan atau ada pottery,small and charming town so after dah penat2 di farm boleh lah drive ke town kecik2 tengok barang2- sambil singgah di Tea room for scones and hot chocolate;)

To Zulfadly and yang lain2 yang beritahu pasal the halal chicken and etc kt Woolies- thanks so much,next time kalau ada rezeki ke sana lagi boleh lah di cari- hari tu kita google halal restaurant di Melbourne banyaklah yang jumpa kat Bourke Street pun ada 2 Halal Nandos- nak travel kena rajin mengoogle- semua information ada di hujung tangan sahaja- di situ ada semua jawapan:)

Coming back to our trip to Mount Buller- it was an awesome experience- sejuk gilerrrrr but awesome gilerrrrr tooo:):)


Mount Buller ni jauh dari Melbourne about 2 1/2 drive- kita orang pulak duduk di ouskirt melbourne i.e St Kilda about 20 mins drive- jadi kena lah bangun awal untuk pergi naik coach yang tunggu di town centre di melbourne- Kena ada di bus pukul 6.00 so i kena bangun pukul 4.30 utk pack breakfast dan barang2 dah tu kejut the girls pukul 5.00- naik taxi pukul 5.30- so ini lah hasil muka orang yang asalnya sangat excited tu- he he dah lah pagi sejuk gilerrr tanpa mandi pakai baju and off we go to the bus:)

 
 
Once in the bus she starts to smile:):)
 



The Coach was big and comfortable, there was a toilet in the bus- you can bring food on the bus but you cannot bring hot food like soup etc - tapi i smuggled maggie goreng,tak kan nak makan roti and cheese ajer;):)- nasib lah ko penumpang lain bau maggie goreng Indomie yang sangt mengancam:)
 


Journey walaupun jauh tapi cantik melalui village yang bernama "Lilydale" ni- menurut the coach driver kat sini lah shooting cerita " Man from Snowy River" yang menang banyak award tu- masa balik di tayangkan filem tu kat atas coach:)
 


 
Macam ni lah farmhouse di Victoria ni- tanah seluas luasnya di sekeliling dengan rumah terpacak nampak kecik di tengah-tengah- nampak sangat cantikkan- tapi kalau dapat merasai kesejukkannya huishhhh berfikir dua kali jugak nak berangan nak duduk sini- itu pun masa Spring imagine lah kalau winter- mau lah sebulan duduk bawah katil nampaknya- my husband everytime nampak " Property for sales' sibuk cakap ' ha ha tu nak jual?" I tanya' wahhh banyak benar ke duit you? bak mai sini sikit- " but i tau dia pun hanya suka berangan pasal farmhouse ni- we share the same dream and interest;);)
 
 

 
Okay ni gambar dah shortcut- there's several events taht took place before this but the process was so fast and i didnt have time at all to snap the pictures. Lepas duduk di dalam bus 2 jam melalui jalan berliku- masuk kampung orang putih seceruk-ceruk nya, melalui hutan belantara, mendaki bukit macam ular di palu- kita pun sampai kat tempat untuk renting ski gadget- we were given 30 minutes to rent clothes, pergi toilet etc etc- before masuk bus and naik gunung lagi- so amsuk centre tu kita berdiri depan kaunter cakap apa nak sewa dia tengok tinggi,saiz badan,kaki tangan etc- bagi kita gadget,bayar,pakai,simpan barang dalam bag, sewa tobaggan, etc naik bus balik dan menuju ke puncak! Wahhh cepat kena bergerak beb- kalau tak ketinggalan;)
 

 
Ni muka dah makan hard bread with cheese plus the smuggled indomie goreng- so dah kenyang and excited:)

 
Sungguh kagum dengan bus tu- boleh naik gunung setinggi nya and tinggalkan kita di lereng no 2 sebelum menuju top- kat sini kita boleh ambik smaller shuttle untuk naik atas atau tinggal ajer di village ni untuk main salji.

 
Excited to the  max- they loved thier pink gears:)

 
In the shuttle to go to the top.

 
We finally arrived! Since semua ameteur pilih lah tempat yang sikit ajer snow nya- ada kawasan yang snow tak berapa tebal sebab dah amsuk Spring kan- tapi sejuk nya tetap Yarabiii:)

 
Sangat happy first time main snow- dulu naik Mont Blanc di Chamonix walaupun beratus kali lagi tinggi dari sini tapi hanya melihat saja.

 
Happy time- tiada limit umur nak main tobaggan ni-kalau besar tu pandai2 lah duduk menyenget macam ni he he

 
Precious time

 
Yeayyyy Mia and her Tobaggan;)

 
Meluncur- nanti dah okay kita alih tempat snow lagi tebal okay;)

 
Having loads of fun.

 
Actually sini kalau ikutkan tak larat nak keluarkan tangan dari gloves untuk snap pictures but i berkorban dengan tangan menggeletar demi nak mendapatkan gambar2;)

 
Tengoklah muka juru gambar- my niece cakap macam Osama dah rupa-berbungkus macam kobisbiarlah kat sini tak ada siapa peduli paras rupa pun yang penting tak kejung sejuk;)

 
and budak2 memang tak peduli sejuk;)- i dah start rasa ibu jari kaki hilang;)

 
Serious player.

 
 

 
having fun.

 
Kenangan;)

 
Mia si topi merah

 
Tia si topi cokelat;)

 
Bila semua jari kai dah nak jadi ais kita kenalah carik hotel berdekatan.

 
Kalau tak jari jadi semua macam ni;)

 
But the papa said 'mama must try the tobaggan first!"

 
Okay,okay, i will, i will.

 
Wahhh it was fun rupa nyerrr;)  he he kita buat few rounds dulu yer;)

 
After that we went inside the hotel cafe to warm ourselves and order hot food.

 
The yummy hot chocolate.

 
It was fun here- there's a dedicated children area where kids can just rest with beanbags,books,computer and tv.

 
Sebab sejuk the mama pun jadi tamak.

 
Order macam- this is the delicous eggplant & pumpkin lasagne;)

 
Order jugak potato cakes utk the girls.

 
waiting for papa- and inilah muka tak mandi pagi he he

 
The we sambung main lagi.

 
lepas tu nampak orang punya snowman- wahhh tak boleh jadi kita pun nak kena buat.

 
Akhirnya dapat lah buat satu.

 
Yeay our first snow man.

 
Sian dia sejuk bagi pakai topi sat.

 
Our cute snowman.

 
Mia yang banyak tolong membuatnya Tia sibuk ber tobaggan.

 
then sambung main lagi sebab bus lambat lagi nak datang nak bawak balik ke Melbourne- pukul 4.30 baru dia datang.

 
happy skiers.

 
Finale-

 
i dah tak tahan- carik lah kawasan yang terlindung snow di celah2 chalet.

 
After that kita berjalan kaki menuruni bukit utk ke tempat shuttle.

 
hari pun nampak semakin clear tak lagi foggy.

 
dua orang ni sibuk2 nak main tobaggan lagi.

 
Masuk cafe utk minum hot chocolate lagi.



 
memanaskan badan.

 
sedapnyer fries kat sini.

 
Finally good buy Mount Buller- we had a great time- on the way back dua orang semua tergolek tidur- papa melayan angan2 melihat keluar tingkap while the mama sempat lah habis menengok cerita " Man from Snowy River".
 
Nanti cerita lagi;)
 
.......................................






12 comments:

cacah said...

bestnya! sejuk sampai sini rasa! :)

BALQIS KAIN SULAM said...

wahhh syok sangat tgk all the pic esp yg part maen tobaggan..suke3!! tibe2 teringin nk makan lasagne =) *terliur tgk pic makanan tuh winkkk3 >_<

naja said...

Masyallah..superb..nice view n fun activities..mesti anak2 naja suka this place..i love akak punya stories..

che mid said...

Kalau orang tak tahan sejuk aircond macam Che Mid ni, buleh ke main salji.. hiii.. baca entri ni je dah sejuk!

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia..

Bestttnyeee...tengok gambar Zu buat akak pon gigil sama...ha ha

Cuaca sejuk tengok juadah semua menyelerakan kannnn. Takleh tinggal lama-lama kat sana...nanti jadi gemuk.

Suke sangat tengok all the pictures.

rehanayat said...

Baca entri ni rasa macam ada sama kat sana, menyibuk sama.. hahaha.. sgt entertaining reading it & the photos are all gorgeous.. semoga semuanya sihat..amin

Gina said...

Best kan Kak Zu, I mmg suka minum hot chocolate and makan fries masa di Adelaide, mmg sedap tambah sedap if letak BBQ sauce.

rina mazlan said...

Hihihi comel la kak zu naik benda tu....

salwana nordin @ che'wa said...

ya Allah..subhanallah :)

seronoknya kak..

i wish i was there!hhhuuuuu

tak sabar nk tunggu entry lain..seronok tgk gelagat tia & mia berholiday :)

miss shuwa said...

bestnye kak.. mcm teringin je nk p sana...

Steven Thong said...

Hi hi. I plan to go next week. May I know which tour agent you went. Thanks.

KEEP TRIing said...

Hi kat Mt Buller Ada makanan halal ke?