Monday, September 23, 2013

Bonding with nature at the farmhouse- Collecting the fresh eggs and gazing at wild kangaroos.

Salam.

Thanks pada yang berkunjung dan salam perkenalan juga pada yang menghulurkannya:) Yang mempunyai impian yang sama dan belum berkesempatan- In sha Allah terlaksana lah impian masing2 nanti dengan caranya yang tersendiri- tak semestinya di luar negara di mana2 pun boleh menikmatinya:) Do you know that when whenever i go back to my kampung in N9 i always treat it as something special- i took time to bring the girls around the kampung,look at the sungai pokok2,kambing orang kampung- when i sat infront of my house- i closed my eyes and imagined the time when i was small:);) The most important is how you spend your time -as long as you have your loved ones around far or near will always be special:)

Pada Diandra Ray yang bertanya- is Torquay heading to Great Ocean Road - yes it is- kalau drive dari Melbourne/St Kilda akan lalu signboard Anglesea,Great Ocean Road- and dari Torquay pulak sedikit dekat nak ke 12 Apostles compared dari Melbourne- we drove to the 12 Apostles on the 3rd day. 

Cerita hari kedua- di farm house pagi2 sangat sejuk- memang kalau ke luar rumah tu rasa dari sejuk dari freezer:) somehow the girls adjusted themselves well- Alhamdulillah we had good night sleep- the beds were comfortable and the heater plus the fireplace warmed up the house well.


Tia selalu bangun awal- pukul 6. or 6.30 dah bangun sebab cerah cepat masa Spring- kalau ikutkan bangun ajer terus nak berlari keluar- sementara menunggu Mia bangun she will sit infront of TV watching her favourite cartoon.


This is the view from the kitchen window- all windows at the farm house are fixed with insect/mosquito net. Yang nampak tu Willow another cottage on the farmhouse.


Menikmati pagi di depan TV sambil berselimut- blanket banyak di sedia kan di dalam rumah,di sofa,di bilik ada banyak extra blanket.


Mia yang tidur nyenyak.


Bila semua dah bangun kita pun jalan2 dulu dan selalunya ke tempat goat untuk biarkan budak2 bagi makan.


Baru dua hari the girls dah sayang the goat sangat2- this brown one is coco:);)


While Mia loves Buddy very much.


Then we will make our morning walk in the wood to go to the barn to collect fresh eggs.


Many things to learn and observe in the wood- time stood still here- just take your time to enjoy it.


ha ha mencarik telur- selalunya ada pagi2.


Sila mintak permission kat ibu ayam ya;)


Two each is enough to make our breakfast;)


Simple thing like this is meaningful to them.


Mission accomplished;)


Beautiful pond.


This is the place to wait for wild Kangaroos from the wood to appear- if you are lucky during sunrise or sunset they will come here:)


And we were lucky enough as they came and stared at us:)


Precious view.


Ini pulak rumah pekerja ladang- bila cottage dikosongkan,wanita dari rumah ni dan anak dia kan datang membersihkan cottage untuk tetamu yang baru.


Ini pulak homestead- rumah Marissa tuan ladang dan tuan punya cottage.


Pokok2 yang besar dan cantik di dalam hutan.


Lepas berjalan-jalan kita pun menuju cottage untuk breakfast.


Good time father and daughter.


Padang luas didepan rumah.


Everything at this farm house is sweet;)


I will always remember it;)


Tugas isteri Pak tani pulak memasak breakfast untuk keluarganya yang lapar:)- prepared crumpet,pancake,scrambled eggs with smoke salmon and tomato soup untuk pagi yang dingin.Di sini readymade pancakes and crumpet pun sangat sedap,hanya perlu hangatkan. Diandra- kalau akak tahu ada halal chicken kat woolworths mestilah lebih meriah makan2 kita orang:)


Masa breakfast yang seronok di farmhouse.


After breakfasti went into my room and curled up under the blanket:)


I just want to take my time to enjoy the view- mestilah tak kan kemari lagi di masa depan- jadi setiap waktu sangat bermakna.


Kenangan manis kami di sini.



Hari kedua sebelum keluar ke Light House- i masak lunch dulu- so hari ni gulai kari seafood,goreng telur masak kicap dan goreng sawi china- sangat lah sedap makan dalam cuaca yang sejuk2:)


Makan time;)


Budak tak tahu sejuk- berlenggeng tanpa sweater di depan rumah memanggil horsie;)


My precious view from the window.


I love you two very very much- Moga kita diberkati;) Kasih sayang untuk semua.

Nanti kita cerita lagi:)

...........................

15 comments:

Zulfadly said...

salam kak, kat woolies byk halal, try cari brand baiada, steggles dan lagi satu x igt brand, tp sticker warna hijau, pizza pon ada halal, hehe,

Putri said...

as-salam. Hi Zu,seronok kan dapat bercuti-cutian. Betul tu, dimana pun kita bercuti selagi kita menikmati setiap detik itu, heheheh - Kak Maz

Putri said...

As-salam. Hi Zu, seronoknya... Benar tu walau dimana kita bercuti asalkan kita menikmati setiap detik. Tak sabar nak baca kisah percutian di Mount Buller, hehehe...

Salmi said...

Salaam Azu, tempat dia memang cantik and luasnyaa..semua tu kawasan dia ke?..luas betul..in some ways it does give me ideas or consider nak buat rumah cottage macam tu kat kg..cumanya tanah kat kg tu berbukit..nak bela kambing tu memang perancangan, tapi I suka the ideas, tengah fikir macam mana nak bela ayam tapi tak kotor dan tak bau busuk, sini kan selalu hujan dan lembab..thanks for sharing yer..bukak mata juga for me..tak pernah terfikir pun percutian macam nie..really2 nice :-)

Fazleyatul Aini said...

subhanallah sangat cantik view nya ya

ninie said...

assalamua'laikum kak...sejuknya mata dan hati membaca dan memandang post akak sejak semalam... rasa sebak pulak tengok anak2 yg semakin membesar tu. entah bila pulak saya dan family dpt rasa pengalaman mcm family akk ni... you are one lucky wife and mother kak... Moga Allah memberkati keluargamu :)

salwana nordin @ che'wa said...

bertuahnya anak2 akak :)

tak sabar nk tunggu cerita akak lg :)

Aida78 said...

salam bestnya cari telor ayam mat salleh hi2 putih bersih jerk kulitnya....seronoknya terasa walaupun x jejak kaki di sana...

naja said...

Bestnya akak..i hope i can be at that place in the future..

Syahizwa's said...

Salam Perkenalan Kak..

Best nye tgk family akak..complete :)

Btw..saya nk ke London and Paris on this November..Time tu dah hujung autumn kot..and ktorang satu family plan utk sewa apartment. Dah check Airbnb..price not bad. Murah sikit dari Booking.com saya rasa..

cuma nk tanye akak, kalau sewa apartment tu mesti la cuci semua cooking utensil yg kite nk pakai tu dgn tanah kan or clay soap? mane nk dpt kan clay soap tu ek? tak pernah nampak pulak..

Kalau boleh share dgn saya, saya hargai sangat2..

And..banyak lg nk tanye pasal travelling ni..maybe i can get ur email?

Thanks so much akak!

Asma Azuani said...

salam sis.

selama ni saya jadi silent reader jek. tapi this time nak gak comment! hehe

saya sangat adore dengan english design. saya suke sangat blog sis sebab alahai sangatlah sweet.

keep it up sis :)

yusleenda yusof said...

Menunggu entry seterusnya dengan sabar. Sangat teruja.
Walaupun sy pernah ke Melbourne, tp kak zue's entry buat kan hati meronta2 nak pergi lagi.

Subhanallah..Alhamdulillah..

nooreen said...

Assalam k.zu,
farm house ni pon akk booked thru AirBnb ker?

dhr said...

Aisey...mcmane saye bole miss this entry! This is so sweet, sis. Tumpang berangan lagi. Tak pernah terfikir nak pg vacation yg macamni. InsyaAllah.

natasha said...

very beutiful moment...thanks 4 sharing everything....support u..silent rider