Tuesday, November 5, 2013

Short Getaway@Aminah Resort:)

Salam Maal Hijrah buat semua!

We had a good time at Uwan's kampung- we planned to stay there longer but few of us had to work on Monday hence we cut it short to 2 days 1 night.

We promised to take care of Uwan's house- and baiki dan buat maintenance sikit2- My arwah father buat half of the house sendiri- we should keep it for his anak2 cucu- futhrermore it is so nice to balik kampung- it's a privilege to have a kampung- so much love there- you ll instantly feel blessed and loved once you step your feet in kampung:)

Anyway this time balik TiaMia&Company yang sampai dulu,so we sinsing lengan kena sapu everywhere- we bought few groceries like rice,bread,milk etc while the basic things like oil,salt,sugar,milo,tea semua dah ada di dapur Uwan.


Singgah tepi jalan beli ayam salai and berhenti kedai kecik kat simpang Tanjung Ipoh beli sayur dan beras sikit- so seronok rasanya:)  Balik terus masak nasik,gulai ayam,goreng taugeh kasar masak kicap- sedap lah selera uwan makan- the girls pun sama- hampir habis seperiuk gulai ayam;)


Habis kemas keluarkan pulak pisang nangka yang di beli.


The girls after habis meneroka halaman dan bersedekah pada nyamuk naik ke atas berehat di serambi.


They love kampung too;)


The entourage that followed us.


Durian infront of the house- masih belum masak tapi dah besar2- sebulan lagi rasanya.


Kalau ada rezeki lebih macam2 nak di baiki dan dibetulkan.


Sampai bila2 kasih tak berubah di sini.Kesian Uwan katanya- balik rumah sendiri pun sudah tak ada kudrat nak buat apa2- begitulah kehidupan- setahun yang dulu dia masih boleh turun menyapu-nyapu sampah- sekarang dah tak berapa tegap- Alhamdulillah masih diberi peluang Allah Swt dapat berjalan,walaupun mata kabur sebelah- keuzurannya adalah ujian pada anak2 utk terus menyanyangi dan bersabar dalam setiap perkara- ini masa utk menumpukan perhatian pada nya- dia telah menghabisklan hampir seluruh hidupnya menjadikan kita apa yang kita nikmati pada hari ini.


Langit di kampung sentiasa lebih biru:)


Bila Kak Ikin sampai goreng pisang nagka pun dah siap- dengan Teh dan di cicah sedikit gula sangat lah sedap.


Evening as promised we took the girls to sungai.


dapat ke Ikan?:);)


late evening we went to Kuala Pilah Pasar Malam with kak Ikin.


Orang perempuan kipas sate di Kuala Pilah- mesti sedap kan Kak.


The girls tak pernah lagi malam2 makan berbumbungkan langit- rasa excited lah dia orang.


kak Ikin ordered Kuey teow basah Pilah- siap cili padi tergolek-golek lagi.


Ordered some sate utk makan and tapau for people at home.Sedap satenya:)


Malam ber camping di serambi rumah Kak ikin bukak cerita The Conjuring- nak pergi toilet pun takut:)


Memang seronok tidur di kampung- rumah Uwan atas bukit memang sejuk- boleh keluarkan selimut tebal2:)


Pagi mula2 plan nak breakfast di pekan tapi goreng nasik,ada lebih sate,telur mata- wahhh sangat sedap:) Bak kata Badin- stay wat Aminah Resort comes with breakfast:)


And somebody is waiting for durian to fall down:)


malam tu hujan lebat ada durian yang gugur- walaupun masih muda tapi dapat lah rasa;)


Ini maggie istimewa di kampung- campur pucuk ubi yang di petik tepi dapur- sedap nyerrr.


The girls experience makan durian muda- suka pulak dia orang:)


After breakfast we jalan2 di kampung Uwan..jumpa pulak si comel ni:)


Dan kawannya:)


Manja pulak tu;)


Before balik KL we singgah di Coconut Grove Tanjung Tuan utk lunch.


Hujan lebat pulak- hidangan paling sedap hari tu Sup Tulang yang panas dan pedas-habis sepinggan nasi Uwan:)


Air kelapa botak di sini pun sangat manis dan sedap.


Alhamdulillah atas kesempatan bersama-sama orang yang di sayang- nanti kita jumpa lagi.

After cuti panjang 'bercinta' nak masuk office- nasib baik esok dan lusa ada 2 days conference di KL. Cuti semalam dan hari ni jalan tengok wayang, mengemas halaman rumah dan masak2- nanti kita cerita lagi;)

Bye

...........


13 comments:

umiyumi said...

Salam Zu,
Seronoknya dapat balik kampung. Kumpul ramai2, pegi pasar malam. Mandi sungai. makan sedap2..paling tak tahan tengok makanan sedap2 tuu.. :)

ida said...

Alhamdulillah...same here...bru sampai dr kg....anak anak dah tidur kepenatan

Unaizah said...

Seriously, filem The Conjuring tu memang takut. I pun tengok kat kampung kat living room my parents with all my siblings + their family members. Mlm yg tengok movie tu i tak blh tidur. Dua tiga hari jugak la susah nak tidur.

Kniedaz said...

Salam,
Seronoknya bercamping depan tv..kalau kami balik kampung, kami pun begitu..tengok The Conjuring...wah...best best..saya dah dua tiga kali tengok...takut tapi nak jugak tengok hehehe

hani noordin said...

Assalamualaikum...sedapnya tengok ayam salai tu. yesterday for breakfast & lunch i made the mee hailam & roti bakar letak telur, beef bacon & cooking cream tu. sedap!!! thanks for recipes.
-niza noordin-

Aida78 said...

salam seronok suasana kampung kan...bestnya bila pagi sejukk gile...mandi pagi pun mesti lambat sbb x tahan sejukkk...

Zaila Mohamad said...

bestnya!

lyza safa said...

Bila tgok n baca cerita uwan...saya boleh rasa bertapa ikhlasnya k.zu...saya berdoa agar saya seperti k.zu...mampu mnjaga n membelai hati ibubapa sya dgn ikhlas tanpa rasa merungut...menjaga rumah kediaman tempat kasih sayang ditumpah pd kami adik beradik...

nadia.ka said...

Salam kak Zu, sedap ke food kat coconut grove tu?price wise? kalo ok saya pun nak bwk mak pegi sbb kami org somban yo... :)jarang jumpa tempat mkn best kat PD

Xyra said...

Sis..cantik sungguh kampung u...rasa tenang je kan every morning tengok view hijau mcm tu...sy takde kampung...bertuah sis :)

Yong Is My Name said...

MasyaAllah...

Meleleh air liur Cik Yong tengok char kuew teow yang melimpah ruah.. Aminah Resort kalau boleh Cik Yong pinjam semalam dua alangkah bahagianya..

ps: Kirim salam rindu ngan Uwan

Jue Ha said...

Salam sis. Bru je jumpa blog sis nmpk dkt entry kak filla. Saye tgh bce previous entry sis tetibe tertarik sgt dkt kg sis. Suasana mcm kg saye. Kampung saye dkt tnjung ipoh jgak . Kampung Talang. Lpas tu rumah uwan tu mcm familiar je slalu nampak klo blik kg. Kedai kcik dkt t.ipoh yg dkt pejabat pos tu pun slalu sye singgah bli brg sblm sampai umah wan. Kg sis dimana ya?

Jue Ha said...

Salam sis. Bru je jumpa blog sis nmpk dkt entry kak filla. Saye tgh bce previous entry sis tetibe tertarik sgt dkt kg sis. Suasana mcm kg saye. Kampung saye dkt tnjung ipoh jgak . Kampung Talang. Lpas tu rumah uwan tu mcm familiar je slalu nampak klo blik kg. Kedai kcik dkt t.ipoh yg dkt pejabat pos tu pun slalu sye singgah bli brg sblm sampai umah wan. Kg sis dimana ya?