Saturday, November 30, 2013

Holiday with Uwan,Pashik&Co at Pokdeksen;)

Salam All- Thank you for your kind words,sharing of thoughts,stories and recipes- I appreciate it all. May all of our parents and families be blessed dan semoga sentiasa ada kasih sayang untuk semua orang.

I am writing this post on my comfy bed:) Baru balik dari Port Dickson or bak kata orang nogori Pokdeksen:) Cuti sejak Khamis hari tu- dah merancang2 nak bawak Uwan dan jugak my maid bercuti- dulu2 quite easy to bawak Uwan mana2, sekarang mata sedikit kabur,kena lah rancang cuti2 khas untuk dia yang tak banyak kena berjalan but at the same time boleh lah dia tengok laut.Bukannya senang nak carik hotel yang really convinient for elderly in PD, Thistle or Avillion tak sesuai sebab banyak lah steps and jauh nak ke laut- nak sewa Bungalow pulak tak ramai yang boleh join- yang dulu tu laut pun jauh- so carikklah apartment- pun bukan senang nak carik elok/sesuai. Teringat AnCasa All Suite & Spa- masa Tia Mia umur few months dulu pernah bawak Uwan dan Heni- masa tu cantik lagi- semua wakaf dia pun ada letak curtain lagi- now Tia Mia dah nak masuk 7 tahun pun- i pun book ajer lah situ- sebab spacious- apartment 3 bilik berkeluasan 140 sq.Since kita pergi weekdays hanya Pashik and Mashik ajer yang boleh join.

Alhamdulillah it was a good holiday- Uwan enjoyed herself and she said" Alhamdulillah dah tua macam ni masih dapat emak jalan2 tepi laut lagi":);)


Lauk penutup di rumah sebelum berangkat ke PD hari tu- lama betul tak goreng udang buang kulit dengan kacang buncis- sedap rasanya:)




Thursday we packed our things- including sebakul lauk yang i dah siap masak, gulai ikan bawal dengan mangga muda, ayam goreng kicap, kambas goreng belacan dan sambal gesek- serta seperiuk nasik panas- nanti sampai senang lah makan terus- bawak orang tua2 kena lah macam tu- nak berhenti tengah jalan,ke toilet,tunggu order masak memang menyusahkan dia orang.


Mama and the girls bermanja-manja kat belakang.


Dah sampai- nilah rupanya apartment dari luar.Baru di cat nampaknya.


Dapur bersih dan spacious and i like the modern white kitcenette.


Ruang makan pun luas.


Kalau ramai boleh lah tidur di ruang tamu yang luas.


Waiting for lunch to be served.


Master bedroom yang simple,second bedroom pun Queen Size bed while the third one was 2 single beds.


Uwan solat Zohor di sini.


AnCasa ni konsep Bali- as usual many of holiday apartments in Malaysia semuanya pengurusan susah nak maintain.


The Wakaf.


The greeneries.


Bali Bench.


The Spa.


AnCasa ni tak ada private beach sebab ianya tak terus ke laut kena lintas jalan kat belakang- tapi sangat dekat and banyak food stalls- during weekdays sangat okay sebab tak ramai orang so rasa private beach jugak:)


Musim ni ombak sedikit kuat- but the girls had fun duduk di pasir menunggu ombak datang memukul.


As usual Pool adalah tujuan utama jugak bila bercuti:)


Mama pulak beli sebekas pisang raja yang baru goreng di tepi pantai dan duduk makan di pool- Ya Allah banyaknya makan goreng pisang di PD sebab sangat sedap:)


Tepi Pool ada stall burger and pop corn machine- the papa mana boleh nampak burger;)


Burger AnCasa.


Lepas mandi naik atas bawakkan Uwan goreng pisang- Uwan baru bangun,sedap dia tidur after the long journey:)


Malam we makan nasi dan lauk yang di bawak plus Asam Laksa PD.


Si Heni pun berehat jugak di sini- dia pun tidur pengsan sama dengan Uwan.


And malam ada yang nak makan maggie cup etc- okay lah sesekali cuti boleh lah.


Seronok makan malam depan TV dengan Pashik.


These two kesian tidur atas comforter kat bawah- but they had fun- suruh tidur atas tak nak:)


The next day- ada yang bangun mengadap kerja etc- but di di sini tak ada Wifi okay- kat reception pun walaupun dia bagi you password jgn harap nak dapat wifi.


Alas perut sikit sementara menunggu semua orang siap nak ke pantai.


Jalan perlahan-lahan Uwan pun sampai lah ke pantai.


Ada yang makan nasik lemak ayam goreng panas.


And bihun soup.


Bagi Uwan berehat melihat laut dan melayan perasaan:)


Pashik pulak dah siap sedia nak mandi.


These two had a very good time- they love being hit by the waves;)


Mencarik coral


Friday while papa and Pashik went for Friday prayer at Teluk Kemang's masjid- we stayed indoor and layan food- we bought muffin yang baru masak ni dari kedai kecik kat PD:)


But by 4.30 dua orang ni lapar lagi- we went down to the cafe to check on papa yang berusaha nak dapat internet connection sebab nak send out his email.


While the girls ate fish&chips i ordered the tomyam- pergghhh pedas gilos-tak boleh makan- memang lah nogori.


Lepas tu we pun drive lah ke town sebab nak mencarik Starbucks nak guna Wifi:)


Ada Starbucks di PD Waterfront- papa tak malu tak order drink pun but pi masuk mintak passward nak guna Wifi:);)


Beautiful waterfront at this side.





Cantikkan semua gambar hanya guna Iphone saja- and i like this PD waterfront township ada Paparich, Mac D, Pizzahut,Domino semus sepanjang laut ni  adalah feeling2 kat JB and overseas sikit:)




balik petang pool lagi dua orang ni sementara Uwan and the rest makan satay di apartment berborak-borak.


Malam semua orang kenyang dengan ayam golek PD,satay etc but me terasa nak makan maggie cup sambil tengok Anugerah Skrin:)


Sebelum balik we had our breakfast at Paparich along the waterfront.


We had a good holiday together.


Adik with her Porridge while Tia was waiting for her fried chicken.


Now dah balik and dah start masak balik- but Alhamdulillahhhhhhhh so muchhhhhh esok still Sunday!:)

Happy weekend peeps!

12 comments:

Nornaniza said...

salam kak
first time komen kat sini. nak bitau 1 je.. hehe.. akak guna iphone kan? ada data plan tak? kalo tak bole je jadikan iphone akak tu as wifi modem. rasanya any smart phone will do. saya selalu buat cmtu je kalo travel sbb nak guna wifi public ni takut jugak, for security reason lah.. sbb kalo org nak hack senang2 je bole kalo guna yg public ni. sorry kalau akak mmg dah tahu :)

imm said...

assalamualaikum akak..kite follow blog akak ye..sudi2 kan la follow blog kite juga..
http://cikanem.blogspot.com
terima kasih akak..:)

imm said...

assalamualaikum akak..kite follow blog akak ye.sudi2 kan la follow blog kite juga
http://cikanem.blogspot.com
terima kasih akak

wiz said...

Kak wiz pun kan, kalau bercuti jer, mesti malam nak kena makan maggie cup jugak. Tak tau ler pasal apa hehehe. Always love reading your stories. Just would like to tell you I appreciate you sharing them to the rest. Enjoy the rest of the holidays!

Siti Zinnirah said...

happy holiday!!! ;)
love ur stories..

Kniedaz said...

lama dah tak p PD...teringin juga nak bawa anak2 ke sana ^_^

goldenlounge said...

salam

mahal x apartment ni? huhu

www.goldenlounge.blogspot.com

Izaidin Misdi said...

As Salam.

Pn. Zu,

Boleh tak nak minta kebenaran guna gambar cendawan dalam entri ni: http://mamatiamia.blogspot.com/2011/12/cold-nosewarm-toes.html

Sy letak nama puan as a kredit dekat gambar tu...

Thanks

Izaidin Misdi said...

As Salam.

Boleh tak nak minta kebenaran guna gambar cendawan dalam entry ni:
http://mamatiamia.blogspot.com/2011/12/cold-nosewarm-toes.html

Sy letak nama puan as a credit dekat gambar tu.

Thanks

MamaTiaMia said...

Walaikumsalam Izaidin- boleh tak ada apa halangan cuma nak tau utk subject apa dan di mana nak publish ya.Tksih.salam.

Izaidin Misdi said...

Pn. Zu,

Dalam laporan tahunan jabatan saya. One of the department dlm jabatan saya ni bertanggungjawab dlm hal ehwal padi, tanaman industri dan florikultur. Gambar cendawan yg ada dlm simpanan semua lama2. Kebetulan gambar yg puan tangkap & letak dlm blog tu sangat cantik dan sesuai diletakkan dlm laporan tahunan tu kelak.

Ini website jabatan saya...http://jpn.penang.gov.my/

MamaTiaMia said...

Hi Izaidin- Okay- my pleasure then- Salam and have a nice weekend:);)