Monday, December 16, 2013

We had season in the Sun.

 
We had joy, we fun, we had season in the Sun:)
 
2013 nearly come to an end and a new year is just around the corner- abundance of memories had been created through out the year- as the song sang: we had joy,we had fun,we had season in the sun:) The two girls are going into primary school this 2014-as they are excited to enter  a new world,they are sad to leave the kindy too- Teacher Claire is such a wonderful Teacher-sometimes thank you is not enough- we will forever treasure the loves and memories:)
 
 
 
 
Terima kasih yang bertanya khabar samada kami sihat:) Alhamdulillah kami sihat2 sahaja- hanya tuan blog sibuk mengusruskan segala benda- anak2 nak sekolah,Uwan perlu diberi perhatian dan rutin yang lain2.( Picture- 8 years back in Salzburg).

 
Teacher Claire took them to the Chocolate factory last week- they had so much fun as their freinds who are already in primary school now also came and joined the trip.
 

 
Best friends forever.

 
Wishing all of you a wonderful journey in 2014 girls and boy.

 
Apart from busy up and down arranging school uniform etc etc- things in the house just as usual- my kitchen never take a rest- it works 360 days a year:)

 
The girls showed interest in baking and cooking - therefore i can never rest too long in baking- there will always be somebody demanding a freshly baked cake:)

 
 Delicious and hot butter cake is always the favourite in the house:) Those asking for my recipe please google "mamatiamia butter cake" i have posted the recipe last time.

 
The people that always enjoy my cake.

 
Family favourite. 

 
These are this week activity- madeleines for the girls- nice to be eaten while they are still hot- recipe was from google

 
Well that some stories for this week- breaking as long silence:);) and lets keep love in our heart.

 
Note for me and Tia Mia: Don't forget to always love your parents, no matter how old they are- I am feeling a bit melancolic these past few months:( uwan semakin tua- itu lah fitrah alam- dipinjamkan Allah swt sehingga hari ini bersyukur tidak terhingga- dalam dia meniti usia semakin tinggi- benda 2 yang fitrah pun menyusul ; macam lupa yang melampau, kudrat yang semakin hilang- kalau anak2 setiap hari menaik prestasinya tapi warga tua semakin turun keupayaannnya.Sangat sedih melihat ibu yang dulu menyambut kita di pintu bila balik sekolah, memasak lauk kegemaran kita di dapur, tempat kita memeluk dan berlindung bila takut guruh dan petir kini boleh sesat dalam bilik sendiri. Uwan kadang2bila datang  masa lupanya sukar mencari jalan dari ruang tamu ke dapur- lupa bagaiman nak ke bilik sendiri:( masa2 ini jika kita lihat Ya Allah insafnya diri kita- itu lah kita suatu masa nanti,tak kira betapa gagah,cantik,kaya atau berkuasa kita hari ini itu lah kita suatu masa jika panjang umur. Kesedihan melihat dia begitu melenyapkan rasa penat membuat segala kerja di waktu pagi- memimpin nya ke bilik air,shampoo rambut,menyarungkan baju,menyikat rambutnya, menghampar sejadah,meyarungkan telekung- walaupun uwan masih boleh membuatnya tapi kesian melihat dia mengambil masa yang lama utk membuatnya. Alhamdulillah diberi kesempatan oleh Allah utk membuat semua ini- kadang2 panggil tiga2 sekali get ready kat bilik air, the girls gosok gigi uwan mandi- the girls dah boleh bersiap sendiri so i have time to ikat kain uwan, dandan rambutnya dan bedakkan pipinya:) kadang2 uwan pandang my face- mesti dia teringat dulu2 masa kecik dia lah yang membedak kan anaknya ini, memandikan,menyarungkan baju sekolah.
 
Sekadar berkongsi pengalaman di sini- untuk yang mempunyai ibubapa yang dah tua- jika panjang umur itu lah perkara2 yang akan di lalui- jangan sesekali lupakan dia orang malah tambahkan kasih sayang- semasa muda dia tak sangat perlukan perhatian kita tapi semakin tua kita lah tempatnya bergantung- kasih sayang kita ibarat nafas buat mereka- ambil lah peluang yang ada,sekali hilang tak berganti,bila sampai masa dia tak kan kembali.Hilang kan ego,kesibukan,duduk dan renung masa dulu2 ketika kita tiada apa2- tanpa susunya,tanpa suapannya tanpa pimpinan tangannya- tiada apa2 kita pada hari ini.
 
 
 
 
Moga kita semua sentiasa diberkati.Amin.
 
..........................
 


23 comments:

umiyumi said...

Assalamualaikum Zu,
Sangat terharu baca tentang Uwan. Memang betul dulu2 ibu/emak kita yang uruskan kita, sikat rambut sedia ke sekolah, makan minum dan segalanya. Kini giliran kita pula untuk menjaga ibu dengan sebaik2nya dan diharap menjadi contoh dan teladan untuk diikuti oleh anak2.

Semoga hidup Zu sekeluarga sentiasa dirahmati dan diberkati Allah hendaknya. Umi juga doakan semoga Uwan sentiasa sihat dan bahagia di samping anak menantu dan cucu2 tersayang. Amin

Ssan said...

Hi, it's so nice for you to have the courage and attitude to still be the daughter of ur mother when she's ill. I've seen things where such ill mothers are not appreciated nor taken care of by their children. Happy new year in advance! :)

june said...

bergenang air mataku

Siti Rahayu said...

Sayu hati baca ni...

Siti Rahayu said...

Sayu hati baca ni..

Siti Rahayu said...

Sayu hati baca ni..

-ZaNnA- said...

your writigng buat saya insaf...insaf sangat...moga saya pon seperti ini..sabar dgn kerenah ibu..sabar dgn org sekeliling sobs sobs...sebakk

Elena said...

btul akak cakap tu...insaf bila tengok mak2 kita mcm tu sbb membayangkan nasib kita pulak satu hari nanti. My omak pun mcm tu..semakin tak selera makan.sakit2 belakang or pinggang yg kadang2 bila dia mengadu kat kita ..kita pun tak terjawab nk ubatkan mcm mana sebab sakit2 tu doktor kata sebab faktor umur.But alhdulillah sgt2 dia sihat dan selamat sampai di Perth...adik bawak kesana tuk betukar2 angin. lagipun dia mmg dh rindu anak2 cucu kat sana..

greetingsfromengland said...

salam zu, good to hear from you again. a very touching post indeed, a much needed reminder for me. all the best to your twins in their new school year. take good care and may Allah bless you and family always.

greetingsfromengland said...

salam zu, good to hear from you again. a very touching post indeed, a much needed reminder for me. all the best to your twins in their new school year. take good care and may Allah bless you and family always.

eda said...

sy tatau nt one day sy sekuat akak ke tak ...
tq spread the energy kak ..

Laila said...

Saya silent reader.. menangis saya membaca entry ini... benar.. jagalah ibubapa kita smasa mereka masih hidup... ibu saya dh meninggal hampir 2 tahun... dan hingga kini saya sgt merindui dan menangisi pemergiannya..

yusniza said...

Salam zu I have beenn your silent reader for 2 months, whenever you write about uwan it touches my heart becoz I know I won't be able to do that coz my parents will never come and stay with me coz I am in bentong and they are in alor star. I pray to God that if the time comes I can go back to alor star and take care of them.may allah be with you and family. There are so many things I want to ask you regarding parenting skills which I think is one of the skills you're good at but I am lost of words.maybe when I have the courage in the near future I will be able to do so.

nyza said...

salam k.zue,
uwan remind me of my arwah nenek.
al-fatihah.
my allah grant her jannah.

noor said...

I love reading your blog. I really like to see your cosy kitchen... your house look simple but cosy and beautiful. I wish I can turn my house into such a cosy place... I am not creative... I guess I will make it my resolution to be achieved in yeaer 2014, that is to create a cosy home for my family. I have prepared the money but yet to embark on the project... thank you. I will be visiting your blog again... thank you so much for sharing your lovely stories...

Mak Wardah said...

Blog walking...MasyaAllah proud of u dear...barakallah. u r the best daughter

Qashmere said...

sedapnya kek-kek tu. Terharu nya baca cerita tentang uwan

Nur Raihana Abd Rahim said...

Assalam kak zu..blh mtk email kak zu..sy ada something nk mtk pendapat kak zu..thx kak zu..

Faza said...

i cried =( tq sis for reminding us..and inspiring us. luv u lillahi Taala

Arisha Hoon said...

k zu..dulu saya kenal blog mamatiamia ni sbb terbaca entri pase uwan masa dia masuk wad tu..really touching..slps baca yg ni, esok saya nak balik kpg..rindu mak..semoga entri2 sebegini memberi pahala yg byk pd k zu..

meera said...

Maasyaallah... wat a wordings!!! Really Touched. Love u maa.

nor said...

i was sad each time teringat mommy.. Teringin nak senangkan die but a lot of constraints.. but no matter what, keep mommy senang hati is a lot of effort jgk biase la diorang pun grown old n ade pe'el jgk kan mcm kite kekecik dulu byk jgk pe'el.. would love to have nice family with strong love for each other, may us gather together in hereafter.. keep inspiring kakak.. hugkissess to the girls..

Shila Muin said...

Assalam Zue, tersentuh dgn update hari ni. Saya juga pernah melalui dimana arwah nenek tinggal dengan mak. Kalau kami balik mmg kami cuba sedaya upaya uruskan nenek. Mak menjaga arwah dengan baik sekali.Mak juga sempat jaga arwah Pak Long. Semoga kita diberi keinsafan.