Sunday, December 29, 2013

First step to School- Orientation Day for Tia Mia.

Alhamdulillah- we have said it together:) Tia Khajeda and Mia Ayesha had attended their Orientation day for Primary 1 on Saturday.

Like any other parents we were excited and at the same time a lil bit sad as our kids have grown up so fast- the time has come to let them enter the real world. And like any other parents i am writing it here for memories- The special day for both of you,mama and papa. May Allah Swt bless all of us- and all boys and girls out there- moga dilindungi dari segala kejahatan dan musibah,diberkati dengan umur yang panjang rezeki yang baik,minda yang cergas, iman yang tebal dan dilimpahi Rahmat menjadi muslim yang sejati dan berkekalan.

Sebagai ibu tak dapat lari dari risau melepaskan anak- bukan risau nak bersaing supaya menjadi terbaik- tetapi risau melepaskan anak2 nak berdikari- pandai ke nak makan sendiri,tahu ke nak berjalan ke class,boleh cari ke transport bila nak balik- sudahnya malam pertama anak2 tidur lena ibu yang terkebil- kebil- tetapi mengenangkan kita yang serba kekurangan dulu boleh survive hingga menjadi orang kini- In Sha Allah- they will survive too:)

Somebody told me she took the picture of her kid on the special day even when her girl took bath:) I however didn't have that opportunity because i had too many thing to arrange and get ready- no matter what there were few responsibilities in the house that i have to handle myself - Once done  then only i can go to school with a peaceful mind.


Dalam kereta baru dapat snap picture:)- Like me she was dreaming too:):) thinking this and that.


We arrived early so we wondered around first:)


After Registration the Teacher in charged took Mia to her class- oh ya forgot to mention that Tia and Mia are in different class- the school did asked me whether i want to put them together but i told them  i prefer them to be in a separate class because i want them to have their own friend, build their own confidence and not too depending on each other. Having said that i have asked them first whether they are okay to be separated- when they sat for their assesment test middle of this year they were separated and they looked okay and fine:)


And that's Tia- ha ha nampak macam " what have i got myself into" kan..kih kih- actually she was okay- cuma dia bored sebab class dia tak ada budak2 lain lagi:) Tia is in Mozart Class.


Then ada lah sorang masuk dah- boy pulak- Each class ada Homeroom Teacher, Asssistant Homeroom Teacher and Academic Assistant. These 3 people will be in the class for the whole session while Acedemic Teacher will come according to the subject.



This is Mia's Class and she is in Columbus- and that is Miss Lim her Homeroom Teacher- she's  very friendly and nice.



The lockers for students.


Mia's 


Tia's -but it should be with one 'e"only.


The school will provide lunch for Standard 1 up to Standard 3 and they will have it at the Cafe in a Bento Box.


Risau2 pun awalnya- inilah hasilnya di akhir session- This girl is from Tia's class and she's taking school transport to go back too- so nak balik dah ada gang- so happy.They clicked instantly:)- Anak2 yang jujur pandai menilai- walapun tak sebangsa seagama gadis manis ni sama seperti ibunya baik budi bahasa, jujur tidak meninggi diri- sama sahaja macam kami memberi peluang kepada anak2 kerana diberi kesempatan oleh Allah Swt- Bak kata my arwah father : cari lah ilmu dan bukannya risau untuk bermegah- siapa yang terbaik, sekolah mana terunggul, siapa ibubapa terbaik- Berdasarkan itu  kami menyediakan asas dan landasan- selebihnya terpulang lah pada anak2 dan rezeki di beri Allah Swt- Sudah semestinya setiap ibu bapa mempunyai cita2 sendiri tetapi kawal lah diri dalam berkata-kata-Pesanan kepada diri sendiri dan Tia Mia :- bahasa itu bukan sahaja mencerminkan bangsa tetapi mencerminkan kedalaman atau kecetekan otak kita.


Due to good attitude displayed during the Orientation we gave them a treat at Baskin Robbins:)


So bagaimana perasaan MamaTiaMia?- Sejujurnya it was a mixed feeling between happy and sad- Happy kerana anak2 telah menjejak Darjah 1 satu kebahagiaan perasaan di beri Allah swt kepada setiap ibubapa- sedihnya teringat pengorbanan my emak dan abah dulu- di dalam serba kekurangan mereka memberi yang ' lebih' dengan cara tersendiri- masih teringat my emak berdiri bukan duduk di bawah pokok di tepi padang sekolah menunggu anaknya ini balik- ketika itu didalam kerisauan mencari ibu di dalam ribuan murid bila melihat wajah ibu menunggu kita dan mendepangkan tangan nya - ketika itu kita melihat  "Syurga" di wajahnya- sehingga tak mau melepaskan tangannnya walau sesaat pun- sehingga sekarang perasaan mereka masih tak berubah- kita lah Syurga mereka- Moga kita pun masih punya perasaan yang sama terhadap mereka- sama seperti kita melihat wajahnya menunggu kita dahulu:)

Itu lah cerita Sekolah untuk ingatan di masa depan:)


Hari ni tak ada gambar food- asyik berkemas di halaman:) I bought a pot of Rosemary from Sg Buluh Nursery- terus teringat Rosemary Chicken and kemaskan BBQ Kitchen kat luar.Pada yang bertanya macam mana i tanam bawang? Senang saja ambik bawang besar yang dah tumbuh dan masukkan dalam pasu- letak tepi sinki rumah- nak guna potong saja:)


We did a lot of painting work today- sayang garden furniture nak di buang so cat lah balik.


Hari ni harum semerbak bau Rosemary- saya suka baunya macam lavender kuatnya- bersaing dengan bau bunga melur dari taman kecik saya.

Happy Sleeping Peeps- Keep Calm and sleep tight! Salam.
…………….

12 comments:

caliga aura said...

cnatiknya kelas tia mia. nampak dah remaja sgt dia org :)

tq kak zu, selalu kasi reminder pasal menjaga emak

Ssan said...

Nervous masa first time tgk adik-adik masik drjah satu dulu, but they turned okay, all the best to Tia Mia :)

Lucky Emerald said...

Salam..oot jap...really loves to read your blog setiap kali ada free time kak...loves your cooking, loves your beautiful house deco and the most important part is loves your quality time with your family (tia,mia, uwan and others)...May Allah S.W.T blessed you and your family...

Mass said...

cantiknya sekolah Tia n Mia...

honey bedazzled said...

tia mia sek mana

Hanis Azla said...

As-salam kak zu..

comelnya tia mia in school uniform..
thanks k.zu atas perkongsian peringatan2 yg baik di sini.. :)

Shz said...

U have no idea how inspiring u are. Tq n keep on writing! Looking fwd to read more stories while salivating at the pics of the food posted. All the best to ur gals !

Salmi said...

Tia dan mia, selamat menempuh alam persekolahan yang baru :-)

Salmi said...

Tia dan mia, selamat menempuh alam persekolahan yang baru :-)

Shila Muin said...


Good Luck to Tia Mia...teringat masa mula2 my twin masuk standard 1 in 2004. Now they are already form 5 ready for SPM.

Sarah said...

Happy first day of school Tia and Mia :)

adex-aieda said...

darjah 1 dah tia mia ye... twins adex tahun depan....sekolah mana ni kak?