Monday, August 4, 2014

Alih Mengalih Tanpa Budget;):)

Yuhuuuu..happy2- I m still on leave for another 1 week! He he Heni is still romancing the love of her life in Indonesia and i ve got to sacrifice my annual leave- not much complaint actually because i sort of enjoy it- seronok tak kerja kan;):)

Hari raya pada semua ya, pada Haliza,pada Mazni yang melankolik dan jauh di England, Dura, Hariaty, mamaAliya,anis Syalinda, Dhr, Muhhamad Naufal,Farah. Ila, Shila and Zaila-  Pada Shila takziah akak ucapkan, Al Fatihah.
Dan pada Zaila yang dalam pantang, Tahniah- akak pun tak ada tukar langsir dah few years rasanya:) Tahun ni akak tukar2, dalam rumah letak yang depan belakang, yang belakang depan, keluarkan apa yang ada dalam almari, basuh bunga lama, heni tolong lap cabinet dapur hingga putih baru:) Jangan tak tukar ada beli floor rug from my sister dan few pot of fresh flowers- Itu ajer! Wahhh banggo akak- tak keluar duit he he..ye lah raya2 ni bila balik kampung itu ini- byk duit mengalir- keinginan nak menukar semua baru tu datang bila menjelang raya- kalau dapat di bendung, keinginan tu menurun bila dah raya- yang penting bersih dan kemas. Nanti kita share some tukar menukar tanpa membeli baru di bawah ni:):)


Ini gambar hari ni- duduk menunggu anak balik sekolah dengan se gelas sirap bandung- wahhh seronoknya- walaupun dalam bilik kain baju menggunung tinggi- kita kayuh perlahan- lahan buat sikit2 okay:)


Semalam walaupun penat tapi ada yang sudi nak beraya, kita pun menerima dengan tangan terbuka, my nieces, sister, my friend Rufa and 'kenalan alam maya"- Bella- thanks sudi singgah dan carik rumah akak:)


Masak benda yang standard dan ringkas, nasik impit,lodeh kuah kacang, mee goreng dan agar2 milo only- my sister datang bawak rendang ayam.


This is my best friend Rufa- rain or shine she is always with me:);) Thanks Rufa:):)


It was a short session but full with happiness yesterday - rasa tak cukup2 nak berborak- macam2 dia orang ni buat:):)



My nieces Ikin and Ayan with Bella's children.


My niece Ikin- dah kahwin, dah berjaya tapi rasa macam dia masih kecik:):)


Ini my niece Ayan, dah jadi wanita minyak di syarikat corporat, dah ada boipren tapi masih cheeky macam kecik2- my birthday dua2 ni belikan me hadiah- happy weyyy- tadah tangan ajer maksu:)


Macam2 dua orang ni buat- carik barang2 yang patut di boikot dalam rumah- nak makan maggie dah tak boleh nasib baik my rumah ada instant noodles brand " My Kuali"- boleh lah makan.


Ada cili jeruk memang sedap makan instant noodles:)


My nieces dari dulu hingga dah besar panjang kalau datang my house atau balik kampung sure nak makan instant noodles i masak- kalau tanya " Nak ke maggie maksu masak?" Terus jawab " Nakkkkkk..cepat lah masak!" kih kih. Tengok tu muka bahagia makan instant noodles " My Kuali" perasa curry- sorang makan dengan tempoyak- sorang bising " busukkkk":):)

…………………..

Okay sekarang nak cerita alih mengalih- nothing much,ini hanya my passion, those who are professional Interior Designer, yang rumah besar dan budget banyak don't be offended-this is not a professional work or pictures. This is my minat- suka2 saja:):)


Area Bay window- langsir ni dah lama, the day bed pun dah lama, i tukar alas day bed yang dulu warna gelap beli dari Ikea- dah di cakar anak2 kucing habus berbulu- i tukar warna beige yang lebih cerah.Tambah 2 cushio  Ikea harga RM9,90 - that's all- adalah ciri2 berubah sikit.


Dua cushion baru yang murah untuk merubah suasana.


Bunga meja makan di alih ke tepi piano ni.


Bunga2 lama di basuh bersih- botol ni dulu beli kat ikea- beli bouqeut di SFF dan masukkan collection shells dalamnya.


Lap dan basuh semua haiasan berkaca.


Cushion pun i tukar2 dari yang tepi tingkap letak tengah rumah.


Untuk Coffe table i beli fresh flower untuk dapat warna yang meriah sikit.


Alas meja keluarkan dari almari yang beli di France tak pakai lagi- rupanya i beli banyak betul dulu- dua pakai kat kampung and masih ada 5 helai lagi;):) patut lah sakit bahu my husband bawak dulu;)


Tepi tangga letak 3 kuntum bunga baru.


Fern from Sungai Buluh.


I bought new Afghan handmade floor rug from my sister- harga very reasonable hanya RM400 yang ni- siapa yang berminat boleh contact me- i letak kat dapur untuk naikkan colour my white cabinet.


Sebelum balik cuti Heni dan wipe semua cabinet guna CIF- risau jugak terkeluar cat- tapi semua nampak bersih now- macam cabinet baru:)



My sister dual handmade floor rug yang macam2 semua reasonable harganya- wall tapestry pun ada.


And a new pot of roses for kitchen dining table.


Semalam my friend datang dia sibuk ambik gambar my wet kitchen- ha ha gambar petai pun ado:)


Sini tak ada yang ditukar cuma di bersihkan dan cuci ajer semuanya.


The hardest nak bersihkan garden- balik 4 hari kampung- the whole garden jadi kering and mati- kena tukar lah bunga2- i beli bougainvilla this time for instant suasana ceria:):)



Plant yang paling tahan jenis ni.


Now i tanam banyak jenis ni- money plant ke ni?



Kalau luar tingkap pun i tanam ni.


Pokok2 yang berjuntai sini pun banyak yang mati.


Ni spider plant.


Selamat hari raya semua!


Ini lah pembantu rumah yang di kasihi buat masa sekarang- Terima Kasih Girls and Papa- i love all of you:)

Bye all- until the next entry;) enjoy the raya mood:):0

………...

19 comments:

Muna Mahdzar-Fadaaq said...

sama-la kita... kakMuna pun tak tukaq langsir baru segala... in fact, langsir pun tak dak... hehehe, save duit; langsir tak minat, barang kemas pun tak minat... I'm so minah gonjeng, so selesa like that :)
anyways, salam eid mubarak to you and your hubby, your mom and the cutie-pies
xoxo

Hanis Azla said...

As-salam kak zu..

Salam aidilfitri.. suka sangat dengan cara kak zu menghias rumah.. semua sudut nampak cozy..

arLene said...

selamat hari raya kak zu...coming here again for inspiration...alih2 pun cantik...kalau rumah cantik with low budget, suami pun happy duit tak banyak mengalir kan...everytime i visit here, mulala discuss ngan husband nak suruh dia DIY itu ini...pening dia nak layan...hahaha...

Zaila Mohamad said...

akak membuatkan saya rasa tak sabar nak ke Ikea beli kusyen murah2 nak letak di sofa..haha

ana said...

cantik sungguh rumah....bersih dan teratur.....laman pun cantik.......!

ida said...

Salam, this year, i didnt do anything kat rumah..even kami beraya kat KL, dalam my house, cuma masak2....tapi anything bout deko tak ubah pun since im selling the house after raya, so mmod nak menghias ruma tu dah tak ada...kepala duk fikir on decorate new house...banyak sangat dah perubahan rutin lately, 360degree, berhenti kerja, duduk kat Cherating after this , doing small bisness kat sana...jadi mood raya banyak terganggu...and also nak comment2 kat ur blog also tak sempat kak...btw Selamat Hari Raya to semua, kisses to Tia Mia and Uwan...

mama aisar said...

wow best nya kak smgu lg cuti....nak wish jugak walaupun rasa dah semgu lebih...selamat hari raya

mrsnan said...

jeles nih...kiter da kena pi sekolah..akak cuti lagikkkk

eda said...

so cantekkk la kak ur house even gtu2 jer ...

cute little pembantu rumah too ..

selamat hari raya !!!

~Ini Osman~ said...

selamat hariraya Zu....bestnya dpt beraya di kampung....tapi bunga yg you beli tu memang murah giler...kat sini pun tak boleh dpt harga tu...

Fidah Sakdon said...

selamat hari raya kak zu.... mcm mana nak dptkan handmade floor rug tu? cantik and simple..

rostina76 said...

selamat hari raya zu….walau xspend banyak but ur house still adorable. yg penting bersih & berbau harum. hehe

ummi auni said...

Assalam
salam perkenalan dan selamat hari raya.

Cantiknye rumah...ni yg buat semangat nak menghias rumah jgk ni. nice deco...

mamabeauty said...

alih2 sana sini pun still kemas n canteqla umah kak zu.. so inspiring

mama ADAMAN said...

kak zu... nak jadi kawan boleh tak? saya suka the way kak zu decorate umah... suka kak zu kongsi tips... hopefully we can be friends..

d schoen haus said...

Kak zu..nak tgk wall tapestry tu..berminat ler

Immanuel Kabuhung said...

Halo Bloger! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
info@mytasteindonesia.com

Terima kasih,
Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung

hetz said...

Hi kak, am interested in the afghan carpets. Can you give your email add? Tq :)

hetz said...
This comment has been removed by the author.