Sunday, August 17, 2014

Laksam, Si Omel, Belinjo and macam2:)

Salam,

Thank You to all- to those yang berkongsi saat kesukaran- di doakan kemudahan- Jazakallah kerana berkongsi cerita- Alhamdulillah sekiranya tulisan yang seberapa memberi perangsang-jauh pun doa sentiasa boleh di titipkan:)

Alhamdulillah Uwan is back in my house- dari tak kaki jadi lemah hjari tu- now she dah boleh jalan macam biasa walaupun slow sikit- as I am writing now she is sleeping in her room opposite mine- I feel happy and blessed:):)

Ada mood, ada lah cerita dan gambar sikit2- here is my story for this weekend:):0


I heard "Rainbow Loom" is the hottest among school children now- my 7yrs old is no exception- pun sibuk walaupun tak berapa pandai but they were really determined to make one for me:):)


Half night berjaga nak membuatnya- sorry girls i cant help- bukan my zaman lagi dah- kita buat tali skipping tau ler:)



Finally- Thanks Tia and Mia- we are now forever friend;):) 



Saturday morning was raining- it was quite long and heavy- i felt like eating laksam- ada bahan2 so buat kat rumah- bahan2 nya walaupun mudah tapi leceh nak membuat gulungan laksam ni- recipe i google her- 3 cups tepung berus, 1 cup tepung gandum, 3 3/4 water and 2 spoon of vegetables oil- gaul rata- tambah air kalau too thick- minyakkan tudung periuk- bubuh 3 atau 4 sudu dan kukus, dlm 5 mins, masak, lalukan belakang tudung periuk bawah air paip biar sejuk, cungkil dari tudung periuk sikit guna sudu dan roll:):) tapi leceh lah nak buat satu2- i buat dapat dalam 8 roll macam tu- cukup lah 2  sorang;:) My husabnad cakap sedap dari kedai- of course lerrrrr..he he tapi sodap pun den tak larat nak pi roll lagi dah:):)


It is always nicer when you made it your self because you can have as much ulam as you like:)


And as much sambal belacan and lime as you like:)


Tabur dan gaul- heavennnn:)


Saturday after lunch we went to my nephew's open house at Denai Alam- second open house after my neighbour's- so perut dah kenyang sikit;)


But budak2 perempuan ni bila besar sikit tak suka sangat bercampur dgn orang dah:(:( Boleh pi makan satay sorang2:)


This is my second brother , my Ateh( eldest now after my first passed away) Anti social lah kita orang- tak heran nak pi menengok kambing golek:):)


And jumpa my latest cucu sedara yang somel momel.


So somel budak ni- kenit dan cute.


Sebab budak2 perempuan tak berapa kenit ngengada tak berapa nak makan balik dinner kena lah masak special sikit- i buat Olio. Singgah Baguz- beli chicken sandwich boleh buat utk carbonara, olio dan makan dengan roti jugak.


Terlebih rajin buat pulak Lava Cake- i buat dalam dishware tebal- penat menunggu nak masak.


Flooded with dark chocolate.


Sunday night Heni suppossed to come back- tak balik2 hingga pagi- called tak berjawap- hmm i thought that's it- morning i tried to call and she picked up the phone- she slept with her friends at the airport as they arrived late and airport taxi will charge double after 12.00- dulu2 kita orang tunggu tapi dia tak muncul sebab she changed the flight etc etc so now kita orang memang tak tunggu dah kat airport- she will take taxi and i will refund her after that. 
Apa pun Alhamdulillah di permudahkan dah hampir 8 tahun dia kerja dengan i, kekurangan dia atau i kita sama2 imbangi- pagi tadi subuh semasa sujud bila ingin nak meminta pada Allah Swt itu dan ini- I ingat cepat2 pagi ini biar lah syukur sahaja semata- banyak sudah Allah mempermudahkan- bukan yang besar sahaja perlu di lihat- yang remeh tapi sangat bermakna-itu lah kash sayang Allah- hanya kesyukuran dipanjatkan pagi tadi.Alhamdulillah.




Heni bawak buah belinjo untuk i tengok- i pernah tengok buah ni kat pasar TTDI dulu:)Bapak dia ada kebun belinjo.


Obviously Heni kenal her majikan well sebab barang yang di bawak semua food- mcm2 jenis kerepek. Kesian dia kena pau dengan immigration Indon hampir RM400 lebih dia kena- they mintak macam2 kalau tak, tak boleh fly- langsung lah tak berperi kemanusiaan terhadap warganegara sendiri- RM400 is alot to them:( 


Ni daun salam- heni cakap sedap untuk bubuh dalam gulai atau sup.


And today my cucu datang rumah..yeayyy happy dapat gomol2:)


My Ateh's family- we makan sempoi kat dapur sambil sembang2- i masak mee hailam ajer- tapi panas2 sedap lah macam order kat kedai:):)


This is Kak Ngah my niece from Rembau- masa kecik2 dulu i kerap pergi rumah my brother kat Rembau- setiap malam nak tidur she surely datang tidur next to me- i suruh dia garu tangan 50X and she will do it until both of us fell asleep- banyak kenangan manis ketika sama2 membesar:):)

Nite nite.. jom garu tangan:):)

…………...



8 comments:

mamabeauty said...

yet its true sangat sometimes kita always nak itu ini but terlupa nak bersyukur dengan apa yg ada..

Thanks for the reminder...

Hanis Azla said...

As-salam kak zu..

Alhamdulillah.. uwan dah sihat dan kembali boleh berjalan.. Alhamdulillah.. heni dah selamat pulang.. betullah, kdg kala kita lebih teringat untuk meminta dari bersyukur.. terima kasih atas perkongsian cerita.. mula teringat utk lebih bersyukur.. thank you kak.. Have a nice day!

Bannister Road said...

all this while silent reader.. nak timang2 sikit baby tu... comeinye dieea.... ingatkan Heni tak muncul dah.. selalu dengar, pembantu indon ni kalau balik lama tuu.. pakat balik terusss laa. alhamdulilah muncul balik dia dengan buah tangan lagi.. tapi kesian, orang dia sendiri pau dia balik.... memang tak patut...

lyza safa said...

salam k. zu.. syukur uwan dah sihat.... touched dgn kata k. zu. bersyukur.. terasa diri ini byk tidak bersyukur wlpon yg ada pd diri benda yg nmpak remeh tp sebenarnya sgt bermakna.....

Aisyah said...

Kak zu..i love your syukor words ..thanks kerana mengingatkan..

manja lara said...

As salam. Terima kasih di atas perkongsian cerita. Rasa "bersemangat" akak nak mulakan hari ini :)

Afne said...

Salam. Sis, selama ni saya hanya silent reader. Suka baca sbb bila dtg sini afne dpt rasa penuh dgn cinta :)

Buah belinjo/belinjau tu saya suka rebus saja. Payau2 tp sedap!

nurul iman said...

comelnya baby tu!