Wednesday, August 13, 2014

Sekebun Bunga;)

 
Alhamdulillah- terasa nak update, hati pun lapang dan girang sedikit- Uwan dah sihat;):) Terima kasih atas doa, comment,pertanyaan,message,email- sangat di hargai- bermakna mendapat doa dari yang bukan sedarah dan sedaging kan- Sebagai tanda terima kasih dan syukur saya bagi sekebun bunga! Muahhhh;):)
 
Bila my sister cakap my mom dah boleh jalan  balik, selera pun dah ada- happy nya- Alhamdulillah. yeterday when i was having lunch with my friend, she told me about Ensure Formula, her son had denggi during raya- he was dehydrated and refused to eat anything- after few days he was weak and lost a lot of weight- she gave him Ensure and it works- jadi saya pun mencuba- I bought yesterday- this morning i couldnt wait and sent it over to my sister's house which is not near to my house- from Kota Damansara to Alam Damai, Cheras tau lah jam- but Alhamdulillah the traffic was so cooperative! no jam- it was a smooth drive and in no time while listening to Hafidz Hamidun  (again and again) i was already at her gate.
 
 
My sister is crazy about roses- ini gambar lama- sekarang dia tengah sibuk menjual rug, carpet, cushion, tapestry etc under Tun's Deco- so siapa yang dah sms di tu sabar ye- dia akan balas- dia bsuy lah sikit sejak menjaga uwan seminngu lebih ni- bila bawak uwan balik nanti she will have more time- she will snap all the pictures today and send to those yang mintak- Yang mintak my email- you can send to my sister macam nombor yang i bagi dalam previous entry sebab i pun tak ada gambar2 rug tu semua. Yang tanya she ada websites ke dulu ye dia ada blog now dah tak active, may be she needs to come up with a new one since she's doing this Tun's Deco business:)
 
 

 
Ini gambar 2 tahun yang dulu- seronok lah bawak uwan jalan2 masa dulu- today when i reached my sister's house both my sister and Uwan were in baju kelawaq- kih kih- my sister said uwan is okay but very difficult to feed her- last nite my sister drove quite a distance just to get her satay- so she wished me good luck in feeding Uwan the Ensure milk. I brought Uwan her favourite putu mayam:) kena paksa lah minum- Alhamdulillah habis segelas- my sister ketawa2 tengok i paksa Uwan- then makan 2 bijik telur lembut rebus- asyik tanya telur apa- my sister kan notty sikit so she cakap " telur penyu mak!" uwan menjerit2 cakap ' tak nak den tolo ponyu!" kih kih- putu mayam pun makan- one thing about Uwan she is very positive- she cakap mata dia elok lagi, kaki pun kuat- semangat sangat penting nak sembuh kan- walaupun kami redha apa pun ujian Allah- yang hidup pasti lah akan pergi tak kira tua atau muda but my doa setiap sujud mintak sekiranya panjang atau pendek umur kasihi lah dia- biarlah dia dapat menikmati sisa2 hidup dengan kegembiraan dan kasih sayang.

 
Kenangan masa masih kuat berjalan-jalan:):)

 
Then asyik tanya budak 2 orang ni- miss dia tak?mesti lah kita miss kan- uwan makan banyak2 supaya cepat sihat- nanti kita nak balik.

 
This is the old picture of me and my sister- we have huge age gap- she supposed to be the youngest- so bila i lahir dia tak suka- kih kih- i pengacau- we have different characters- she is very out going while i used to be very timid and conservative- but we are sisters- gaduh2 we still love each other- and when thing happens macam emak sakit- we support each other- that is true love:):)

 
My sister suka gardening- i pun suka but her garden is bigger than mine;):)dulu2 kalau sihat uwan suka duduk2 dalam garden my sister.

 
And both of us love asam pedas walaupun we orang nogori- my sister punya asam pedas a bit different- dia punya pekat,pedas- mine cair2 sikit kuah boleh di hirup and tak berapa pedas (sebab org dalam rumah tak boleh pedas)- apa pun i like her asam pedas and i think she likes mine too;)

 
This is last year's photo infront of the kampung surau- my sister pakai jubah grey, green is ayan,ikin flowery brown, ikin's sister is next to her and the 3 musketeers;);) Semua ketentuan Allah swt- harus lah kita ingat- last year boleh berjalan, boleh melihat- this year tak boleh lagi- sebab itu jangan lah kita melengah kan apa pun yang patut kita buat- bukan setakat tahun depan belum tentu dapat di lihat- esok atau sedetik lagi pun belum tentu- jika difikirkan tentu lah kita sangat takut kan- Moga saya lebih banyak muhasabah diri memperbaiki apa yang sepatutnya di buat.

 
Apa pun hari ini saya happy- bersyukur dengan kesihatan Uwan- baru ber whats app with my sister- bila menjaga ibu sakit ini- ianya adalah pembuka mata kita kepada pengorbanan ibu dulu- kalau kita puas memujuk dia makan, kita dulu macam tu lah, kalau kena mencuci najis atau muntah- sejak bertahun dulu dia telah melakukan itu untuk kita- tak pernah marah dia kat kita malah di dodoi dan di sayangi sentiasa- sakit dan tua dia bukan hanya ujian buat dia tetapi ujian kepada anak2.- moga kami menjadi anak2 yang beriman dan dapat menjaga ibu dengan baik dan penuh kasih sayang.

 
Sekebun Bunga buat kawan2:):)
 
....................................


19 comments:

fazianbatrisyia said...

betul...bonda sy juga makin berusia.semoga yg baik2 aje kan.

idzwa kamaruddin said...

cantik nyer..

fiezachommel said...

Alhamdulillah, Wan dah semakin ok.K
Kim salam Wan ye, Kak Zu

nurul asiken.apandi said...

alhamdulillah uman semakin sihat..sy silent reader kat blog akak..

mrsnan said...

cantik sangat roses tu...

syalinda johari said...

alhamdulillah mak akak makin sihat...
cantiknya roses itu..

Nastyna said...

Wishing Uwan get well soonest.

Hannah Sytieh said...

you my idol kak.. semua yg akak cerita sini, semua baik2 belaka. semoga saya menjd seperti akk satu hari nanti...

Mak Wardah said...

syukur wan ada anak2 yg saya doakan menjadi bidadari syurga buat suami, ibubapa & keluarga

Ila said...

Alhamdulillah... Saya tumpang gembira.

Zaila Mohamad said...

insya Allah

pagi ini saya yang menangis baca nukilan akak, teringat mak ayah di kampung

Aishah Hesham said...

AssalamuAlaikum Sis,
I need to ask something regarding taking care of mothers, maids, and career.ooops banyak sgt nak tanya ni. My email : aishah.hesham@gmail.com tq

mamabeauty said...

Alhamdulillah..

my dad also dah tua sekarang ni n after kena strok lagila lambat dia berjalan.. sometimes kena sorong also..

i gave my father vivix utk kesihatan dia after kena strok.. alhamdulillah walaupun jln slow

cik tudung senget said...

Baru2 ini ibu saya terlantar akibat strok.berpeluang membersihkkan dia adalah pengalaman yg akan saya simpan dlm hati.terima kasih kak zu.untuk entry yg manis dan menguat semangat ini.
bwtul kata kakzu,jgn lah bertangguh2.kita tak tau berapa lama kita diberi masa oleh allah.

Yong Is My Name said...

Eid Mubarak MamaTiaMia..
Salam kerinduan buat Uwan, semoga Allah berikan kesihatan & kekuatan..

greetingsfromengland said...

Salam Zu, just read your posts, been away for holiday and off again soon for another one. Maximising my summer! Hope your beloved mom semakin pulih InshaAllah. My doas with you always. Apa2pun be strong, sabar, usaha and tawakal, that's the best we can do and you are a good example to all. Take care.

greetingsfromengland said...

Salam Zu, just read your posts, been away for holiday and off again soon for another one. Maximising my summer! Hope your beloved mom semakin pulih InshaAllah. My doas with you always. Apa2pun be strong, sabar, usaha and tawakal, that's the best we can do and you are a good example to all. Take care.

mama ADAMAN said...

Alhamdulillah Uwan getting better...
Situasi Kak zue sama mcm saya.. my mom seorg diabetes.. last 2 week kami dah start cucuk insulin coz she cannot control makan.... saya selalu bergilir ngan my sister hantar pi appointment... sometimes saya hantar tunggu jap.. pastu saya masuk ofis kakak saya replace... sb baik kerja gomeng jadi keluar kejap2 dgn izin boss.. SYukur sgt... bila mak jatuh sakit kita sedih yg amat

Surainee said...

Assalamualaikum Zue..

Love to read ur story. Semoga uwan sihat-sihat selalu.