Thursday, November 13, 2014

Kisah Benar Cermin Misteri Di Lumut!

Salam!

Teman nak cerita kisah seram, menakutkan dan misteri masa teman kat Lumut. Kejadian yang menakutkan ni telah menyebabkan teman kurang makan dan susah hati. Dulu2 selalu dengar cerita misteri cermin kan, kata orang malam2 tak boleh tengok nanti nampak macam2 muncul lah, dan macam2 yang seram lagi…..

So masa kat Lumut dalam bilik hotel tu ada cermin besar..tu dia dalam gambar kat bawah tu...


Ni mula2 sampai suruh adik berdiri ambik gambar kat tepi cermin ni dia berkerut-kerut muka..kita pun tak perasan lah mula2. Yang dok mula perasan tu sebab bila tengok cermin tu rasa susah hati, serba tak kena, kena tukar baju seluar berkali- kali sampai baju tidur pun tak der yang sesuai.Ishhh misteri sungguh- dah retreat semua staff husband bawak family, mak bapak sekali so ramai lah nak jumpa2 dgn kiter nya- kita pulak bila nak pi dinner tak happy- tukar seluar ni tak sesuai, pakai baju ni tak elok- bukak2 tak habis…

Tau apa cermin ni dah buat kat kiter…cermin ni cermin Cacat! Kih kih- pernah jumpa tak cermin yang buat kita jadi pendek or nampak gemuk or ada jugak yang buat kulit kita nampak cantik dan badan slim:) So cermin ni buat i nampak gemuk sangat ( walaupun hakikatnya I bukan kurus okay- sangat sedar diri)..tapi cermin ni too much- memang nampak setongkol kita- dah lah bawak cuma 3 lounge pants, satu track bottom, satu jeans dan few tops- sangat lah susah nak berpakaian- dalam banyak2 tu hanya track bottom jer nampak boleh tahan- so tiap hari lah pakai track bottom! Mesti orang semua cakap bersemangat kesukanan sungguh wanita itu! tapi sebab cermin ni lah kita terus menanam tekad nak ber diet- tak makan nasi lah kita kat situ you:):) 


Tak makan nasi sejak jumaat lepas hingga hari ni Khamis kita terus rasa sedikit kurus…kih kih lawak betul kan..hari ni masuk bilik air opis apa lagi terus snap gambo:) 


Sebab nya jacket ni dulu beli sedikit ketat-butang pun cukup2 jer tapi hari ni dia ada banyak ruang pulak- eh eh eh ye kerrr...


Kih kih mesti cermin bilik air opis jenis baik khennn…tak buat kita setongkol macam Lumut punya:) Apa pun the truth kalau tak makan nasik memang lah cepat turunnya tapi tak senang org melayu ni tak makan nasi- i ganti dengan brown rice sekali sehari…tu jer lah cerita merepek dan seram tak jadi hari ni..jom cerita yang cantik2 pulok:)

Sebelum lupa:  to Fi from Brisbane- thank you so much for kiriman barang2- akak appreciate it very much FI. Barakallah.


…….


Monday after i came back from Lumut i went to my sister's house to fetch Uwan- wahhh my sister has many gorgeous handmade carpet for sales- I likeee;)


I thought of getting one big carpet for my house as i always love these handmade tribal design carpets- but not now- banyak benda nak bayar and beli hujung tahun ni - my sister pulak said' ambik2 now" aiyaa so i took one..he he..nak buat camana i already fell in love with it:)


My sister is selling Spode plates too- they are all gorgeous- tolong lah promote sat sini- mana tau kalu dia baca my blog ni harap2 dapat lah free apa ke benda seketul dua *wink* wink*


I bought these 3 too- have yet to decide where to put in my house.


Kaabah handmade tapestry.


French design tapestry


This is not for sales but i tepek sini jugak sebab too cute- Prince namanya manja meleleh- usik2 sikit terus tak nak berenggang dgn kita.


These two are very cute also- they are not mother and son but uncle and nephew!


So i brought back the carpet - terus pasang wehhh:):)


Ishh dia pulak yang tak sabor nya- but all cats love this type of carpet because it was made from bulu kambing.


So feeling2 tidur atas kambing panggang nooo..


Itu lah cerita carpet..beli2 jangan tak beli okay:):) Can visit my sister's fb at Tun's Rug and Deco. The  price is exceptionally low- lepas beli carpet ni kat my sister lalu kedai carpet Turkey tu i pi tanya carpet yang same size with similar design..RM17K you after discount jadi RM8K..Mashallah fingsan ana:);)


Ini emak ana yang rupawan- She is 91 going to be 92 next year- Alhamdulillah Allah grants us more time to be together- Thanking Allah so much for the opportunity. Penglihatan nya dah kabur but she is still the most beautiful in my eyes:)


And this is my arwah abah Haji Mohd Yatim bin Abbas- i miss him:( Al fatihah- this picture was taken during my sister's wedding- that's my brother in law in the picture- i was 15 years old when my sister got married and my father passed away when i was 16. My father kemas dan pembersih orang nya- seluar bila gosok mesti licin hingga kalau kena tangan pun boleh luka;( He will wear long sleeves, proper shoes whenever he goes to town- halaman rumah tak pernah ada daun kering- tak pernah tinggal solat selama di depan mata I- tak mengata orang atau bercakap perkara yang bukan2- tapi sangat tegas- hingga takut kalau dia panggil dengan suara tinggi- That is some kenangan with him.


Some stories about the girls- the two have good results for their final exam- ada yang full marks and 99/100- Alhamdulillah- keep up the good work, you have a long way to go.


Mama gave them a treat at Wendy's


The nyum nyum baked potato with chili corn carne.


The best food for this week is this Seafood Aglio Olio from Delicious at Bangsar Village;)


But the real best one is Cendol with Uwan on the way back- ingat tak mak masa emak kuat dulu- kita dua orang naik Genting, kita naik cable car, emak kumat kamit baca doa, kita makan nasi daun pisang, emak hirup habis sup yang sedap rupanya sup ekor- emak bising masa tu tertipu makan sup ekor!- lepas tu kita sama2 bercuti ke  Cameron Highlands kita duduk di Strawberry Park- emak masih boleh panjat bukit- sama2 meredah celah ladang teh- I miss those time very much mak- very very much..but i have no regret- we had good time together and you are still with me until now- no matter what cabaran, no matter how weak you are- i ll be at your side- dont stop giving me doa ya mak- it means so much to me.

………………..



21 comments:

FadlinaMokhtar said...

Adus berdebar tadi nak baca ingat kot seram betul.dah la malam2 ni.hihi.
FAD

imm said...

hehehe berdebar2 kite baca tajuk..cermin misteri cacat rupenya..f(^^,)

Hanis Azla said...

As-salam kak zu..

Alhamdulillah.. untuk segala yang indah2.. Have a nice weekend!

nurul iman said...

Semalam tengah malam saya nampak excerpt blog akak. terus takut nak buka. Pagi ni baru buka. Sabar je la. huhu. BTW carpet tu dari mana..kalau bukan fb ada x..blog ke atau website. hehe nak tengok2

εïзmummyHazaεïз said...

Bedebo debo bace 1st entry... Kikiki cermin ajaib tu..

Zulfadly said...

i just love the last part kak, moga Allah beri kesihatan yang baik untuk emak akak, pasal arwah ayah akak, it reminds me of my late atok, cakap lembut dan x suka cakap hal orang lain, kalau seluar memang tajam, polis pencen, hehe

Zulfadly said...

i just love the last part kak, moga Allah beri kesihatan yang baik untuk emak akak, pasal arwah ayah akak, it reminds me of my late atok, cakap lembut dan x suka cakap hal orang lain, kalau seluar memang tajam, polis pencen, hehe

ciknurulcantek said...

salam..i cannot find tun's deco on fb..do u have the link? i've been searching that kind of rug..

aqidah1010@gmail.com

Chekgu Azrine said...

Semoga mak kak zu sihat dan dipanjangkan usia..

Siti Asiah said...

Touching sikit klo bace bab2 mak ngan ayah ni...huhu
Cantik karpet tu Kak zu secantik harganya...hihi

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

greetingsfromengland said...

Salam Zu! Lama tak singgah, but I have been reading your blog without fail, always a pleasure. Finally get to see your dad here, I can see you in him! I've just blogged about my dad too, may Allah grant them both Jannah, inshallah...and Alhamdulillah we still have our moms to cherish...there's no replacement for parents' love, that's for sure.

Nastyna said...

semalam dah nampak this entry tapi takut nak buka baca malam2 (penakut rupanya I ni hehehe). tapi betul la kak, ada some cermin tu buat kita nampak sangat cantik.. and I hate that hahaha.

Moga Uwan diberi kesihatan berpanjangan.. she is sooo lucky to be with u :D

Madam Fiey said...

Salam kak zu.Isk time baca ni kemain berdebar ingat cerita hantu seram.Dah la location Lumut lak tu.Hihihi.Takde apa sangat la Kak Zu kiriman tu.Harap kak zu suka dan kalau nak lagi keropok tu saya boleh kirimkan : ) 2 months to go sblm balik ke brisbane semula dan saya juga memanfaatkan sepenuhnya masa bersma parents dan keluarga ditrg.dan utk uwan moga diberi kesihatan yg baik.coretan kak zu ttg uwan buat saya makin menghargai setiap minit yg ada untuk parents saya.terima kasih kak zu.doa saya juga buat kak zu dan keluarga semoga sentiasa diberkati dan sentiasa dibawah lindunganNYA.In sha Allah.

eda said...

the last word ..
sedihh ..
be strong kak zu ..
ur kekuatan mendorong me to kuat also . !
thanks .

mamabeauty said...

nasib bukan citer seram betul hehe..

yeap when the time pass by sure we will more appreciate every single minutes with our parents

PINATBATE said...

Serammmmm sangat

Rozz Hazidi said...

Untung u dapat menjaga uwan. Semoga uwan diberi kesihatan yang baik...aamiin.

Aida78 said...

Al-fatihah utk arwah ayah...kuat lagi wan....bila tengok wan teringat arwah nenek...

Marianah Masrie said...

macamana nak beli spode and carpet tu?

Marianah Masrie said...

salam sis, nak beli spode tu ..lawa