Sunday, November 23, 2014

Shah Rukh Khan yang garang!

Salam!

Yang tanya  how to buy carpet and spode plates-pls check entry before this okay- i dah tulis no phone kat bawah tu.Tks!

How's my weekend? Yang sedang2 dan biasak2 sajer;):)

 
Saturday brekkie- toast and cheese for the girls and papa and nasi goreng for uwan- sedap betul cheese ni- kirim kat Umi beli kat Perth hari tu- tks Umi- susah jugak nak cari cheese yang sedap kat sini- this one just nice- not too strong or too light or too salty;):) Masa kecik dulu i read a story book about a boy who always finish his meal in order to see who's waiting to say hello at the bottom of the plate- Now i told my girls the same story- everytime makan dlm pinggan ni they always make sure habiskan sebab nak tengok siapa yang tersenyum menuunggu;)

 
After breakfast we went MAHA- selalunya the papa idok ler rajinnya nak pi MAHA tu dia cakap panas ler, crowded ler tapi sebab this year his office participate- pagi2 bute ler dio mengajok kite sekeluarge ke sane:) Ikut kan ajer ler;) bagi dia happy nak menunjuk staff dia membuke booth;):)

 
I like MAHA sebab i love semua hasil pertanian,ternakan etc but i tak tahan panas dah tu kena jalan a bit dari parking- berpeluh ketiak lerrr- ni kita naik coach nak pi dari satu section to another -jauh jugak - dia ada laman nenas, padi, veterinar etc etc.

 
Ada jual pokok benih fig kat sini.

 
For children ada animal petting- ada arnab, hamster, naik kuda, etc etc. Masuk rabbit petting ni RM3 sorang.

 
Haaaa ini dia Mr Shah Rukh Khan yang Garang!!! He's from India- berat 850 kg you- dekat jer dia cakap ' huhhhhh,huhhhhh' sambil tanduk2 kepala- aiyooo you no friendly lah Mr Shah Rukh;(


 
Dulu2 exhibition kat malaysia tak der benda2 deco macam ni- i think masing2 dah kena hantar beratus ribu tengok exhibition kat obersea pandai lah buat benda2 ni- and it's nice- i suka pi exhibition luar negara sebab dia bukan pasal pi tengok benda jer balik- but the environment is nice- you boleh duduk2 lepak2, makan dan minum- now kita pun ada improvement dah- cuma berpeluh  jer lah- apa pun the misty Giant Water Fan yang dia org letak banyak tu- banyak membantu ketiak2 yang menjerit.
 


 
Nice deco.

 
and banyak tester jugak- boleh cuba susu kambing and yg terkejut tu tengok susu kuda liar pun ado!

 
See..pandai jugak kan- ada lah benda2 bebudak boleh gumbiranya;)


balik buat cekodok pisang kat uwan- sekali i buat sedap bebenor lah gamaknya- uwan makan 8 bijik- Tia Mia 7 bijik sorang- ishhh boleh bukak gerai kodok ler saya;)


 
 

For dinner i made Baked Beef Ribs in brown sauce- truly sedap lah yang ni- mati lah asik kata masakan sendiri sedap kan- kih kih but memang sedap nak buat camana- ramai lah yang mintak resipinya- saya boleh bagi resipi halfway sebab brown sauce tu saya tak buat from scratch- i bought the powdered form brown sauce from FAMA that came to my office last time- they supplied the sauce to DOME etc- 1 kg is RM60- boleh tahan lama sebab dalam bentuk powder- so i simpan dalam fridge- untuk recipi ni- ribs ni i basuh tak letak garam golek dalam tepung jagung- masuk butter sikit dalam kuali dan tumis denga garlic hingga brown- dah tu i masukkan brown sauce yang i dah cairkan dengan fresh milk/cream- i tuang dalam semua dalam bekas dan bakar dalam oven for 2 hrs- bila nampak luar dia dah garing2 sikit tutup dengan aluminium foil supaya tak hangus dan bakar lagi- sedap dari Tony Romas tau;) mana nak beli brown sauce tu sekarang saya tak dapat nak jawab kena tanya FAMA- sebab saya beli dah lama masa they datang office dulu.
 
 
Sedap or tidak haaa..tengok budak ni makan- orang dah nak naik tidur dia tak habis lagi menjilat-jilat;)


 
Sunday we cannot go anywhere far as the papa was stucked in the office finishing the Board paper- we duduk rumah and lunch angkut semua termasuk uwan pi Aeon Big beli groceries- duduk rumah tu buat lah kerja2 pengalihan sikit- tarik benda A sini benda B sini- then rasa ehhhh nampak lain- sukeee- kih kih- rumah kita kan yang penting kita suka- tak kira lah barang lama or baru- classic or modern- we are the King in our own house!
 


 
Dah lama jugak tangan gatal teringinnya nak mengganti leather sofa ni to fabric sofa- masa anak2 kecik dulu mana lah boleh fabric sofa- dah pernah beli kena letak kat tingkat atas- sebab depan TV adalah tempat picnic! Walaupun org cakap you have to discipline your children- eat in the kitchen only! But sometimes cannot be too kejam- tengok they enjoy kat depan Tv biar kan lah jugak- tak apa lah biar lah besar sikit lagi sofa ni pun boleh bertahan lagi- duit pun bukan banyak sangat hujung2 tahun ni- semua nak di beli dari seluar dalam budak2 hingga kasut, baju,bag semua lah nak baru bila naik sekolah nanti.



 
 
These are the spode plates that i bought from my sister- i supposed to hang in  the kitchen-but tak buat tempat hang lagi- so I just place it here.
 
 

Malam my tekak nak makan yg melayu2 ajer- i goreng taugeh dengan tahu.goreng kejap tutup api dan masukkan kucai..baru kruk krak.
 
 
 
For the girls i made them chicken in oyster sauce and broccoli- so easy peasy- dice chicken into small cube- buat yang ni breast meat sesuai selalunyala basuh chicken i asing kan dada dan bahagian thigh- sebab peha sesuai utk sup,kalau letak breast tak bermakan- same goes with goreng kicap ke - the breast selalunya i slice buat goreng kunyit, oyster or masuk sebagai perencah dalam bee hoon etc. Utk recipe ni- no tumbuk2 needed- dice the chicken, slice kunyit, bawang merah putih and ginger, goreng ayam hingga masak sikit masuk semua bahan slice goreng sikit lagi hingga wangi tapi bukan garing- nanti daging keras kalau garing- masuk oyster sauce jgn taruk sedikit air pun- biar kering then tambah garam sikit dan broccoli- nyaman di makan nasi panas sedikit lembik;)
 
 
 
 
Heni my pembantu yang tak pernah bertugas masak di dapur tu- ini lah satu-satunya menu yang i bagi kepercayaan- apa lagi kalau bukan tempe goreng- memang dia orang sedap buat- selain sedap sesekali nak acknowledge kepandaian dia jugak- nampak happy dia bila kita kata sedap;) yang berminat i tengok dia buat- dia tumbuk bawang putih merah,halia,cili dan sedikit belacan hingga hancur- dia goreng tempe dan asingkan bila garing- tumis bahan tumbuk masuk dua jenis kicap- masin dan manis kalau tak ada kicap manis tambah sedikit gula- sedap rasanya.




My budu- kalau buat budu memang i taruk banyak lemon slice or lime - baru lalu- budu pulak saya suka yg colour orange saja- ni budu instant yang i beli di Lumut- utk export market macam yang keluar dalam paper- dah siap taruk asam dan ada perasa cili jenis ni.
 
 
 
 
 
Sesuai lah utk oversea market- mahal sikit dari biasa. RM4.00 something per tube.
 
 

Ini lah hidangan tekak Malaya last night- my hb lewat balik menghabiskan kerja di office- kesian dia kena makan sorang- i pun tunggu dia balik malam tadi dalam ribut tu, bukan lah i pi duk kat laman malam2 tu tunggu tapi i pi sangkut payung kat gate..kih kih..sambil tu i dok kat kitchen counting time..tak balik lagi 5 min aku makan duluuuu- rupanya makan sedap gak kat offiec- they order nasi Arab Saba Resraurant- tapi jenis ingat kat anak- dia bawak balik jugak-sampai rumah i buat Strawberry tea panas 2 -dia nampak lauk malaya tak lah lalu kat orang Arab lagi;) Alhamdulillah.


This is my encem nephew si Amir- cepat ajer masa berlalu he's 19 already now- dia sedang bercuti di Melbourne now with my niece- teringat2 trip ke Melbourne last year- mak su harap Amir enjoy holiday di melbourne;)
 

And this is Amir's breakfast in Melbourne..Maksu likeeees............;):) Love you Amir..ta taaa.

Yrs Truly From the Biasak2 Lady;)

..............................

9 comments:

Hani said...

assalam

hehe kita ni serupa la;
orang nogori kawen orang kelate

budu confirm ado :)

Eny Abdullah said...

Hi mama tia mia... i tk pernah ke MAHA... tap really pokok fig boleh hidup kat malaysia ke? nak try terjah cari sepokok heheheh

Chekgu Azrine said...

Budu akk tu bt saya terliur plak..

mamabeauty said...

budu tu memang nampak menyelerakan.. ikan goreng panas2 cicah budu jer pun sedap dah

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia..

Ingat SRK betui2...rupenyeee yg tak asli punya....hehe.

Jangan terkejut...akak fan no.1 SRK tau...haha.

DZ said...

Salam Kak zu... About the story about the boy yang sekali makan login sebab nak tengok the picture at the bottom of the bowl tu... Is it from a Lat comic book?! Saya pun ingat juga, Lat was telling the story of a guy he met who told him this from his childhood. :) love DZ

Nastyna said...

Allah kak... memang everytime datang sini kena lap liur menjejes ni... yang saya pun baca huraian satu persatu sambil membayangkan...aduhhh.

eh budu tu dah naik taraf sangat... kat sini banyak jugak budu dorang jual, ramai vietnamese kan. I suka jer. hehehehe

eda said...

kak zu !
love you ...
best nye ur lauk malaya ..
2 pinggan mau tu kalau tak control hehe ..
i love tauge kruk krak kuk krak jugak hehe .... love tauhu yg garing di luar n lembut di dlm ..
a few years ago , tauhu la yg paling me tak suka nak mkn dlm mskn ... but dh besau neh n dh tau tauhu has lots a protein , baru reti nak mkn ...

suka yg tauhu mcm kat chicken rice shop tu . put lotsa myk garlis goreng garing , uihhhh sodapppp ....put chili eye bird sket .. terangkat .. hehe ...

amir's breaksfast tu best nyee ..

Mummy Putri said...

Taugeh tu jgk ksukaan sy.. Gi mn pun msti togeh lebih.. Hihi