Thursday, December 25, 2014

2014 Adelaide Trip - Apartment,Surrounding&Groceries.

Salam.

Malam ni baru berkesempatan nak menulis setelah 4 hari di sini.Cepat saja masa berlalu- membaca updates tentang banjir di tanah air di doakan moga semuanya di dalam lindunganNya- Hanya kepada Allah Swt kita bermohon.Ada yang mengatakan tahun 2014 bukannya tahun yg bagus buat Malaysia- Allah ada jawapan atas segala nya- rahmatNya tak nampak di pandang mata-5000 rahmat satu musibah- hati kita terlekat pada yang satu- kesabaran itu sangat tinggi kehendaknya- saya pun sangat susah bersabar- tahu punca dan kenapa pun masih hati walang sentiasa kadang2-lebih2 lagi yg menerima musibah itu-sebab itu di kata kan berat mata memandang berat lagi bahu memikul- bagi kita yang tak tercapai tangan dan kudrat hanya doa dari hati yang dapat kita pohon dan kirimkan. Lindungi Ya Allah.

Pukul 10.21 malam sekarang di Adelaide, while Malaysia is 2 1/2 hours earlier than here. This time we stay at the town central only- no farm stay sebab seminggu saja this time- unlike dulu tiada perancangan panjang this time- bila sorang ada official visit,cuti sekolah pulak,semua pun ikut pergi-i redeemed enrich points, sorang lagi free- cuma ticket utk budak2- apa pun seminggu ni kita cuba manafaatkan sebaik mungkin- holiday adalah masa utk bonding, belajar dan memahami- our style tidak ada rushing dalam melawat sebanyak mana tempat yg boleh- tapi memerhati kehidupan local, memahaminya- melawat ke pasar, duduk di taman&masak boleh menjadi activity yang menarik bagi kami. Ada masa kita relax dgn baju selesa&simple, ada masa we dressed up and go for fine dining utk experience dan kenangan:)


We are staying at one of the apartment on Frome Street- sebab last minutes dan tak lama i booked through Booking.Com saja- in the past i prefer to book accomodation on Air BnB- lebih personalised dgn furniture yang cantik- semua basic need ada di kitchen-Cuma duduk hotel apartment ni tak payah lah jaga2 sangat macam duduk apartment org kat AirBnb:):) We booked a 2 bedrooms apartment- selesa dan luas jugak- ada balcony yang mengadap Adelaide Police Station! ha ha at least tak payah lah risau ye tak- nak travel this time pun hati berdebuk- debar- satu memang takut flying dah sekarang& that ketakutan quite chronic- i cant help it- tak lagi excited or enjoy pergi airport macam dulu2- Dah tu tinggal few days nak travel berlaku pulak incident hostage by muslim kay Sdney tu lagi lah risau- Alhamdulillah semua nya okay- dari immigration di Adelaide airport hingga lah di mana2 semuanya friendly dan baik2 sahaja. 


The bed is very comfortable with very thick blanket and pillows- byk pillow dan blanket extra- sedap macam mana tilam ni pun Tia Mia memilih utk tidur di sofa di ruang tamu- Children they just got execited with new things:)


Ini antara yang paling penting- ada stove- walaupun electric tak apa- janji boleh masak:)


Ada washing machine and dryer too.


Location wise is very good you can walk anywhere- we sewa kereta tapi yg dekat2 macam nak pergi Mall we just jalan- dapat tengok sekeliling.


Cantikkan- apartment di sini semua terjaga- semua org pun macam sehati sejiwa nak bandar dan kediaman elok- tiada sampah, tanam bunga- nampak lah teratur dan aman.


Beautiful sight at one of the apartment entrance.


How's is Adelaide? we ve been to few places before this and kalau Aussie pulak we ve been to Perth,Sydney and Melbourne- while Sydney and Melbourne are very metropolitan- To me Adelaide is laid back macam Perth jugak. We love it:):)


Christmas pun sini sangat relax- the environment is there tapi tak lah macam Curve or shopping complexes di Malaysia- berekor - ekor rain deer duk dalam mall- hingga snow pun ada;)


Beautiful flower arrangement at one of the shop.


Chocolate factory in town- sedap semua chocolatenya tapi mahal sikit- the next day we went to Hanhdrof lagi murah:)


Dua orang ni sampai tak tahu nak pilih apa.


Yang menarik di area Rundle Mall:)


Since dah nak Christmas banyak lah stall jual bunga di sana sini- and so nice tengok:) semua pun cantik tersusun.


Semua tempat pun jadi tumpuan utk shopping last mins Christmas present:) Cuma they relax- kalau kita nak raya- he he satu tangan pegang 10 bag ( he he talking frm experience lah kan)


And macam event and street shows- seronok lah tengok macam2.


Melopong- lopong Tia Mia tengok:)


Some played  very nice classic composition.


Sebelum datang kita dah browse Halal Square.au- situ boleh ambik address semua tempat makan halal di adelaide/australi- byk tempat makan halal di sini- we ate halal kebab sebelum singgah makan ic cream ni- tapi tak lah sempat nak ambik gambar.


After ice cream we went to the Central Market and found this one- rugs and other things from Iran- semuanya cantik2.


But pricey lah- nasib baik i boleh lah beli satu dua dari my sister- yg dia jual sama saja cuma much cheaper .


Masuk central market pun bunga di mana2- so seronok menengok nya.


Buah pun banyak- but we saw cherries, rasa macam tak tahan nak beli tapi kena bersabar sebab the next day we nak pergi cherry picking di Adelaide Hills.



Sayur pun semua besar2- i love their asparagus:)


So nice to look at the local produce here. Semuanya cantik tersusun.


We singgah Coles untuk beli barang dapur- for a start we spent about AUD70=RM210- okay lah boleh tahan seminggu ni cuma perlu tambah sikit2 saja nanti. Sesiapa nak datang Adelaide duduk town tak payah lah risau selain byk halal cafe- ada chinese shop kat Central market yang jual segalanya macam kicap Hablal, Brahim, maggie goreng dan byklah lagi product mesia yang lainnya- masa datang ni Adelaide University sedang convocation ramai lah jumpa orang melayu mesia di bawak anak2 datang ke sini  nak beli serai,halia bagai:)


Dua orang ni as usuak sibuk lah check sana sini- they are very sporting senang saja sesuai kan apa pun kalau jalan hanya ada salad dan bread- they pun okay makan salad and bread:)


The first night i cooked seafood curry with asparagus for dinner.


Goreng telur dadar.


Makan dengan sambal oelek- ohhh nyamannya- sedap brand ni everytime pergi Aussie mesti carik ni di Coles atau Woolworths- bertambah makan nasi and boleh guna utk goreng sayur atau nasi goreng- rasa dia macam sambal merah ayam penyet sikit.


Nyummmms Alhamdulillah.


Local produce as dessert:)


Sini lah budak berdua ni nak tidur- ada Queen size sofa bed- springy- boleh terlompat- lompat suka lah dia orang.


Lagi pun  depan tv- they berangan malam2 tak nak tidur:)

Itu lah kisah setakat ini- second day we pergi pungut cherry- wuishhhhh pengalaman paling manis:) Kalau strawberry dah biasa kat mesia- cherry yang mahal giler kat mesia mesti lah kita sangat look foward:)




Until i sempat tulis kisah cherry enjoy the picture first:)

Tadaaa..Good Night.

8 comments:

MamaAliya said...

wow, bestnye! happy holiday kak zu and family.the seafood curry with aspargus look so yummy and the fresh mango make my mouth watering...huhu

FadlinaMokhtar said...

Thanks 'bawak' i sekali mengembara dalam holiday u ni kak zu.betul u cakap.bila kita holiday ,jangan rushing nak visit sana sini.kena slowly so that dapat rasa ketenangan bercuti.waiting for next post.
FAD

JUJU - DIARI HIDUPKU said...

Memg tertunggu entry di adelaide..seronok baca...sgt telus...keep it up kakzu...@juliana

mamabeauty said...

bestnya.. tingin mau ke Aussie..

Chekgu Azrine said...

Seronoknya sis...wow!!!
Happy holiday sis

Madam Fiey said...

Salam kak zu.seronoknya di adelaide.nnt ada rezeki datang aussie lagi terbang la ke brisbane pulak.hihihi.mana la tahu ada rezeki bertemu mata ngan kak zu kat aussie.hihihi

Sianei said...

seronok dgr story sis ni..waiting for the post.

eda said...

assalammualaikum kak zu ,
eda nak marathon neh ur adelaide's post
happy sgt neh hehe

mmg tggu tggu post travel kak zu ,terlalu interesting huhu

kak zu ,
kalau tgk rancangan msk msk kat astro mcm AFC ke Food Network ke , i just wonder , bersih sgguh their sayur , smpai tayah basuh pun bleh n terus msk lepas keluar plastic , i tot depa basuh dulu ...nahhh now i can see the " bersih" nye sayur depa kat market from ur picture, no wonder lah kan .
kan best kalau kita pun practice the same huhu ...

naaa so jeles with tia mia , the bonding between the twin will make their childhood memory sgt best , tayah ajak org lain nak slept over kat umah dh , both of them je dh bleh go on huhu ...hugs !