Sunday, December 28, 2014

Cherry Picking at Marble Hills- One of the sweetest experience.

Salam.

Subhanallah macam2 dugaan untuk kita rakyat Malaysia- Rahmat atau dugaan semuanya datang dari Allah Swt dan ada hikmah di sebalik setiap kejadian. Kadang2 penat membaca di fb dengan segala tohmahan, kebencian, api mulut sungguh berleluasa- tanda kiamat kecil- fitnah berleluasa, tikam menikam dari belakang- berlaku 2 atau 3 musibah, 2000 kebaikan di beri Allah Swt- yang 2,3 itu terpahat di hati- terus marah pada orang keliling - itu salah, ini salah- bagai kan kerana  orang itu tidak meraung dia tak simpati dan kerana dia jugak maka berlakunya musibah- jahat dan hina nya orang itu- perlu di canangkan biar satu dunia tahu- orang itu tidak ada hati perut, orang itu tidak berakal- kebencian pun di semai- yang tidak berfikir ramai2 mengiyakan- Amin,Amin kata masing2- Ada yang ternama mempunyai ramai ikutan mengatakan banjir di mesia ini " Celaka Ganas" Subhanallah- nenek2 kita jika menyebut " Alaaa, hujan pulak tak suka lah" terus kita di marah- hujan itu datangnya Allah, angin atau matahari itu dari Allah bagaimana kita boleh mengatakannya celaka,tetapi sebab kita mau bersama-sama di lihat ,menyokong orang yang 'famous' ini maka kita terus katakan 'ya, ya, saya setuju benar, amin,amin". Kadang2 api kejahatan itu sangat nyata tapi kita tetap mahu jadi sebahagian dari api itu- Ada org mesia yang tidak bermastautin di mesia duduk di luar negeri meniup api kebencian- seolah kita semua tidak  hidup secara normal- tapi dia boleh memilih bila2 untuk meniup kebencian atau bila untuk menunjukkan kehidupnya yang seronok di luar negeri- boleh pulak- tidak pulak kita berfikir- betul kah begini. Memang benar ada pemimpin, ada orang tidak bertindak wajar- atau memualkan tingkah lakunya tapi apa perlu kita fokus untuk itu sekarang- doa orang kepada Allah, bukannya kita tahu, kesudahan orang satu hari nanti apakah kita boleh meniliknya,sejahat mana dia,jika dia bertaubat dan Allah menerimanya bagaimana kita nak menentukannya- Hari ni membaca apa di titah Sultan Kelantan sangat sejuk telinga mendengarnya- bukan masa untuk menuding atau menelanjangkan aib orang katanya- masa untuk berfikir mendekat diri pada Allah- ingat lah setiap masa, perbaiki diri- sebar kasih sayang-ingat pada Allah kerana ianya boleh menutup api kemarahan kita pada orang, mengaburkan pandangan cacat cela orang setiap masa.

Alhamdulillah dan hormat kepada yang menghulur kaki dan tangan membantu secara fizikal- bagi saya yang tidak tercapai tangan hanya doa yang dapat di kirimkan.

Ya Allah lindungi dan permudahkan lah mereka yang menghadapi dugaan banjir dan lindungi semua penumpang Air Asia yang hilang dari radar. Hanya Mu yang tahu apa di sebalik setiap dugaaan- telah Kau beri berpuluh tahun lama kegembiraan nikmat, keaman, tentunya Kau juga berhak untuk memberi dugaan, namun mata Hamba mu yang lemah tidak dapat melihat hikmanya dan hati yang lelah juga sukar bersabar dengan segalanya moga Kau beri lah kekuatan dan perlindungan. 

……………….

This is my writing for my children:

Before we go to Adelaide i have made a booking to pick cherries at Marble Hill Cherries in Adelaide Hills. When i sent the email to the owner - she has replied to my email and welcome us to her farm- she said she used to live in Keramat in 1980- 1981- her husband was water engineer back then. 

So we were really excited- kalau strawberries dah biasa pungut di CH or Genting- cherry yang sangat mahal di Malaysia tak pernah tengok pokoknya. Lucky i pre booked the picking as it was near Christmas ramai lah yang nak datang petik.

Untuk yang berminat- cherry season in Adelaide bermula end November until late December- setiap farm lain2 peraturannya.


Selalunya bila travel pagi2 I buat breakfast siap2 di apartment- bila merayau seharian sebelumnya, esok pagi semua tidur terbongkang- kecuali I dan suami mata mengikut jugak waktu malaysia- subuh awal-sekarang summer seawal 6.15 matahari dah terang dan selewat 8.30 masih cerah:)Bila tengok budak2 tidur sedap tak lah sampai hati nak kejut awal2 semata- mata nak keluar cepat berjalan- so kita slow dan easy. I masak yg senang macam seafood marinara spaghetti ni.


Ada lebihan nasi I buat jugak nasi goreng- bahan semua dah ada di beli- dah mandi breakfast baru kita siap- breakfast yg berlebih kita pack- cuma this time duduk hotel apartment tak ada lah bekas2 nak pack macam menyewa apartment org di Air Bnb- but org Malaysia tetap boleh tak ada container kita angkut periuk sekali:)


Marble Hill di Adelaide Hills hanya 1/2 jam dari Adelaide- Adelaide ni dekat betul dgn country side - drive sikit ajer keluar dah berada di hutan2- seronok dengan cuaca yg dingin - melihat hutan2:)


kadang2 masa husband drive tu I cakap " haaa macam nak balik kg uwan" he he.


We followed GPS and it was easy peasy.


There was an ample parking space- we saw few cars were already there and sound of laughters from the children were clear. Thank You to this man- he drove us anywhere that we want to go. And i am in love with this Nissan SUV so solid and cantik:):) tak ada lagi model ni di Malaysia:) We originally booked Toyota sedan only but bila sampai the lady at Hertz baik hati tawarkan us this SUV yang lebih spacious dgn extra AUD6 per day.


Datang di sambut Helen yg baik hati pernah duduk di "Keremate"(Keramat)- i beli kan dia buah tangan sehelai batik dari Msia- suka betul dia.Kalau tengok why gambar i tak banyak dan ada pun satu dua berselfie tau my girls yg ambik kan- it's  because my husband memang parah ambik gambar- malas nak berleter- biar lah dia okay part yg lain- yg ini kita sabar ajer lah-berkali2 dia ambik gambar mesti gelap,korek hidung, mulut terlopong etc:)



First Helen gave us to taste few few samples- ada dua jenis cherry yang manis utk di makan- jenis premium- Lapin is the good ones- selling at AUD 11 per kg ( RM33) or Black Douglas AUD 8 ( RM24) tapi Helen bagi we harga istimewa Lapin at AUD 9 per kg only. Dia pun ajar cara nak pick cherry kena tarik tangkai cherry tu ke atas sebab di sebelah bawahnya ada baby cherry nam tumbuh. Carik lah yg besar sebab lebih manis.


Lapin- yg besar cantik dan manis- warnanya gelap bila di gigit merah macam darah- cherry yang merah ada lah cherry masam dan diguna dalam masakan atau di keringkan macam yg selalu kita beli masa nak raya bubuh atas kuih yg itu murah harganya.


Wahhhh sangat gerammmmmm tengoknya berkilat-kilat tergantung:)


Jangan risau sambil pungut boleh makan sebanyak mana yg suka:)


Kalau belum cukup masak ni lah warnanya merah- dan masam.


But look so beautiful- rasa yg jatuh pun nak di pungut:)


Tia pemungut yang bagus- sebab nak yg besar2 tak lah mudah penuh  baldi2 yang kita ambik- i lagi lah sibuk nak mengambik gambar ajer but Tia dan Mia really good- nanti tengok byk mana they dapat pungut:)


And they pilih the big ones only:)


Tengok tertonggeng- tonggeng lagi- walaupun summer tapi sejuk di Adelaide Hills kena pakai layer jugak.


Macam ni lah rupa cherry di celah2 dahan- kita boleh tarik dahan tu ke bawah dan ambik buahnya.


It is better to berselfie dari mintak org tu ambik gambar- biarlah tak nampak cherry pun kih kih.


The trees are protected under the net.You have to lift up the net to pick the cherries.


Kena careful supaya cherry stain tak kena baju sebab kata helen cehrry stain tak keluar dari baju.


This is my pail- i am not a good cherry picker:)


Ohhhh Arhhhhhh…bila nampak cherry- masuk mulut pun sama banyak;)


We really treasure the experience .


Anak beranak mengkerabat cherry.


Mula2 banyak ni ajer pail the girls.


Then bertambah.


And lagi.


Hingga nak penuh 3 baldi! kena cakap stop! Jom timbang berapa berat dah ni:) 


Bye bye cherries.


Macam tak nak balik:)


Masa nak menimbang cherry di centre.


Sambil tu kita order Gelista ice cream yang dibuat dari cherry fresh. Menurut Helen cherry yang masam akan di masak dan di hantar ke "Gelista" factory untuk di buat ice cream- dan brand Gelista ni sudah pun berada di some of the supermarket di Malaysia- kalau tak silap pernah nampak di Village Grocer dlm freezer khas yg di letak depan cashier.


Resting while waiting for cherry to be packed.


This is how they packed it and our manged to pick 6.8 kg! Imagine ajer lah harganya kalau dalam RM dan mengikut standard harga di sini- sebab cherry di Malaysia bukannya RM33 sekilo- harganya antara RM80 to RM150 depending on the quality.


The super sedap gelista.


And Helen sells delicious apricot jam too.


And the have blackboard for the children to write down thier experience.


Ini tester yang di sediakan.


Cosy place to relax too.


The centre is  called The Shed.


Some wild flowers.


Thank You Marble Hill Cherry we had a wonderful experience.


It's time to head to another destination which is equally fascinating as Marble Hill.


Before we go back we tengok cherry2 merah yg masam ni.


Masam tapi so cantikkkkk kan:) Memang masam- agaknya kalau ada kat mesia i buat masak dengan ikan sembilang salai:)


Last picture with Helen- percaya tak apa i cakap- gam bar yg first dia ambik gelap gelita- the last chance pun sama. Kalau budak kecik i cubit lama dah:)


And we tengok apple yg baru nak besar  jugak- musim apple bermula January.


Granny smith apples.


Cantik kan:)


And I love being in the jungle- so tranquil and soothing:) and anak2 lena lah ikut- your mama suka shopping malls and jungle equally:):)


On the way to the next destination we stopped at the road side to see koalas in the trees- hutan ni penuh dengan eucalyptus tree- so kalau nasin baik nampak lah si bulat2 tu tidur celahnya and we saw a few bulat2 on the pokok.



Ini semua tanah Helen- dia sediakan shed untuk BBQ at the road side dengan wash basin yang proper dan hand wash .


Tiba2 yg dua  dah lapar tak sempat nak lunch kat the next destination yg cantik.


See we bawak periuk masuk hutan..kih kih sedap selera makan.


Dah habis lunch we continue our journey to the next destination yang super duper cantik! 

Till the next entry- And to Diandra ray- tak sempat lah akak pergi Gepp market tu and to Madam Fiey In sha allah jika ada rezeki membawa ke Brisbane kita bertemu jika ada dipertemukan;)

…………...

12 comments:

Zaila Mohamad said...

bestnya kak, naseb baik sy tak mengandung..kalau tak mahu buat muka tak malu minta ceri tu :P

Tiha Azmi said...

Those cherries are so tempting!! ㅠ.ㅠ

mamabeauty said...

adoii sedapnya nampak all cherries tu..

home renovation said...

#prayforPantaiTmur #prayforQZ8501 kontraktor ubahsuai rumah BLOGFACEBOOK Hubungi/WhatsApp: 0182233854 KHAIDIR

FadlinaMokhtar said...

Wow.priceless experience.they r so lucky kan dapat petik sendiri.mmg best la trip holiday mcm ni.
FAD

Ila said...

AsSalam kak Zu...
wahhh cherry is my fav. fruit...tapi mahal sgt.. kita lap air liur jer lah...hehe. Pokok cherry sini rendah ye?... dulu masa kat Leicester.. pokoknya besar tinggi... kena panjat kalo nak petik.

Chekgu Azrine said...

Wow..best dpt experience cam ni..untung anak2 sis tau..

Nissa Nasar said...

bestnya tia mia kutip buah cherry.. geram tgk cherry yg hitam2 tu.. fresh cherry sgt sedap, tp harga dia pun blh buat nangis ;P

Sue said...

bestnye... sy suke cherry... sini mmg mahal.. beli setakat 10bj pun da berbelas ringgit.. huhu... berangan nak g adelaide la lepas ni..

Siti Zinnirah said...

bestnye...waa...teringin nak pergi

Kniedaz said...

teropong-teropong cari koala dlm gambar tapi tak nampak ... hehehe

eda said...

kak zu ,
my bad eyes , tak nmpak kaola atas pokok :(

cherry itam mmg best !!!
bestnyeeeeeee kak g ladang cherry !!

ya cont reading lg ..