Sunday, August 23, 2009

Gulai Tulang masak Lemak Cili Padi, Kepah Goreng Kunyit Cili Padi

Alhamdulillah, dah masuk hari ke 3 hari ni puasa,hari sabtu the fisrt day of Ramadhan was so wonderful,the whole family gathered at our house.Since you both got Shichida Class and mama couldn't cook that day,maklang,kak ikin,kak nur and kak intan bawak food from home and special homemade kueh from uwan:buah sepang,alhamdulillah nya uwan at this age kita masih dapat merasa air tangannya.So seronok sangatlah hari sabtu tu maklang bawak gulai itik,karipap ala "old chang kee',dadih,kak ikin bawak pajeri nenas,gorang ikan masin berlada,caramel,pakcik bawak signature biskut raya dia,kueh bangkit yang di beli dari kampung kat kelang,kak nur pulak maklong masak gulai asam pedas ikan tenggiri dengan terung,maklong ni orang johor so pakarlah masak gulai asam pedas ni,kak intan pulak bawak satay dari kajang.Mama suruh heni sediakan ulam2,sambal tempoyak dan cencaluk,..banyak sangat lah makanan hari tu,dan kecoh sangatlah hari tu ada 6 keluarga plus 3 maids..sampai tak nampak meja..azan jer kecoh lah lagi masing2..terjerit2 cari sudu lah macam2..mama pun tak sempat lah snap banyak sangat..the 2 girls of course lah seronok bangat..makan satay one of their favourite..overall sungguh bermakna..next week pergi rumah maklang,kak ikin dan lepas tu maklong and kak intan lah pulak.So hari Ahad,mama bayar baliklah tak dapat masak hari sabtu..pagi Ahad lagi we went Pasar Seksyen 6,Shah Alam mama nak carik tulang segar,ulam2 etc..so mama masak special tulang masak serai,kepah berlada api,goreng kambas etc dan kueh pun buat sendiri,lepat ubi dan bubur cha cha..so ahad tiada yang beli semua masak.Alhamdulillah jugak kita dah dapat our new car tak payahlah papa naik cab lagi pi office but hari ni mama yang bawak..nak test ler:) mama dah biasa bawak our four wheel rasa kereta ni rendah..tak pe bila dah boring nanti mama tukar balik dengan papa bawak mama punya Ford.


Assalamulaikum..Tia dah pandai cakap banyak sungguh..dah fikir macam orang besar..kalau nampak mama siap nak pi office dia cakap "mama ni nak go office pulak"..kalau nampak orang masak kat Tv dia cakap "ala Tia lapar lah..bagi cikit"..macam2 lagi yang beyond our expectation..sometimes mama cakap laju2 dengan papa in English tak nak bagi dia catch up..tapi mesti dia faham dan menyampuk jugak..
Belum tarawikh lagi girls baru pukul 4.00 petang ni..Mia is avery independant girl..Tia smart tapi manja..Mia tak kisah very happy go luck..suka kemas rumah..kalau baca buka dia concentrate..kalau mengira kat abacus pun dia kira sampai habis..sekarang dah pandai ikut mama nanyi lagu "rock a bye baby","kereta baru","air pasang dalam "twinkle twinkle little stars"..kelakar betul bila dengar baris lagu air pasang dalam tu dia orang nyanyi boleh sebut betul2 "itik bertelur ayam mengeram"

Dua orang ni sibuk kat depan rumah nak pakai "tekung"..waktu petang mama masak

While mama cook..Tia and papa melekat kat computer..main games..

Then both took over from papa..mama masih bersilat kat dapur..

Ni lah gulai tulang cilipadi berserai mama..yang memang sedap..dari pagi rebus bagi lembut sampai tanggal dari tulang..cukup santan,serai,cilipadi,bawang..wah sedap betul makan dengan nasik panas yang lembik2 sikit..

Tumis petola kegemaran papa..

Ini mama punya evergreen favourite..goreng kambas(bittergourd) sentiasa ada..mama rasa mama lah yang paling pandai masak benda ni..tak pahit,colour pun dapat kekalkan kehijauanya..haa..haaa..sungguh mama tak peduli..nak perasan jugak..

Ni resepi baru ciptaan mama..papa suka la malam tadi asyik makan ni jer..mama particular sikit masak kepah ni..tak suka yang orang masak dalam macam lembut cair2 sikit..so mama tumis dulu dengan bawang putih merah,cilipadi kunyit sampai kering,masukkan hirisan serai,halia.cilikering dan bawang besar..sedap bila kering tu..lagipun wangi

Then mama buat bubur caca..uwan buat lepat ubi..tak sempat lah snap here.. sedap..likat2 dan manis..
Alhamdulillah dah dapat kereta baru papa..hari tu kita dah book satu kereta,loan pun lulus tapi mama marah lah kat salesgirl pasal colour etc..memang company to lousy..booking fee pun burn jer..so kita upset tak jadi ambik kereta tu sedangkan papa dah let go his car..sian dia kena ambik cab lama gak sebab mama guna our ford..beli kerata ni kira nasib jugak..kita plan benda lain jadi benda lain..itulah rezki namanya..so hari ni mama dah drive..tak jauh beza drive S40 ni dengan BMW lama papa..overall the car is very smooth,easy to drive..tapi mama suka kereta tinggi..so masih suka four wheel..nanti tukar balik dengan papa.

Ni scene hari ahad..uwan tengah sediakan kueh buah sepang untuk anak2,cucu yang nak datang..
Ni lah buah sepang uwan..belum masak lagi

Satay istimewa dari kak intan..satay kajang

Karipap special maklang..sodap..sungguh bosar..ado tolo ayam kek dalam..hehh..hehhh

Ada pasembur jugakkk...

Ulam2..

Gulai nangka kegemaran uwan..

Dah makan melepak sementara tunggu group nak pergi tarawikh..

See..dasat betul punya kenyang..kak ayan sudah belayar kepulau impian....

Dah balik tarawikh sambung balik ni..tengok kak ikin tu..apakah posing yang di beri?kak nur pun sampai tergolek golek makan..tu kepala abang din and maklong alhmadulillah bertongkat pun dapat jugak pi tarawikh..

Geng lelaki balik tarawikh dok kat luar dulu..ada yang berasap..ada borak2 jer..si boy pulak dengan DSLR dia tengah dok snap macam2..

Ni lah kueh bangkit yang sedap pakcik bagi ..murah jer dia beli kat orang kampung kat kelang..orang tua2 yang buat bakar pakai sabut kelapa..tak jemu ni..

mama dapat hadiah telekung yang cantik dati kak intan beli kat bandung..makasih ya neng..

Tia bangun pukul 5.30 pagi terus good mood sangat jumpa teddy bear sama besar dengan dia yang kak intan bagi..tia kata"brown..Tia nak brown.."..sekarang dia panggil teddy ni "bulat".

Mia pulak happy dapat yang pink ni..nasib baik tak berebut..Mia cakap "adik nya Pink".Thank You kak intan..mesti kak intan suka kalau tengok how happy both dapat teddies tu

7 comments:

Idida Aziz said...

mamanya dh beraya ngan kete raya dulu dh..raya ada 26hr lagi...

sama la ngan kita...dh biasa bawak kete tinggi..kalu bawak kete rendah rs mcm xselamat jer....mcm kete sebelah nk langgar kepala den plak...

Sofea said...

so cute dpt teddy besar !!! xdpt nak peluk abis eh !!

nerry nerry strawbery said...

kepah tu nampak sodap.. terus aku buat tp pakai sotong sbb tu je yg ada.. sedap tp sotong keras pulak lama sgt.. kete baru tu klu bwk mcm dah ada aura gm legal baru ha ha mulut posa aku selalu masin tau.. ha ha

fauziah said...

Sedappp nya kak zue gulai lemak tu... meleleh ni.. ikan masin belada walaupun tak ada gambar.. sebut aja belado... uhh, kecur mulut..
Tapi paling best tu.. s40 tu.. mmg class... hehe. Hubby saya pun like u, suka lagi 4 wheels. I yg minat sedan..

Re: Saja je jln2 ternampak 30%.. tu yg tak senang tu.. haha

Ikin said...

wah...syioknyaa budak2 tu peluk teddy bear.tenggelam kat poyut teddy tu. tapi yang paling syiok tu...masak lemak la. meleleh la air liur.

++aksi di atas menunujukkan perut ku yang hendak meletup ditambah dengan kaki yang dah kebas sebab minuma ir sirap banyak sangat...hahaha

annhuzi said...

kueh buah sepang? tak perna dengar. looks like epok2..seronok buka bersama keluarga besar. juadah pun beraneka. tiamia curios tak abt puasa? tia mia pandai nya cakap, baru 2 yrs, dah go school lagi cepat belajar, bole story panjang2 :)

nur aishah said...

nur nak kepah tu la..sodap sgt nampaknya..
kecur air liur ni hah..best la ada keta raya..
thax maksu ajak kami buka pose kat umah awk..mak happy la dpt mkn ramai..
thax to alang,pakcik,k.ikin,k.intan & all..luv u..