Wednesday, August 26, 2009

Siakap Kena kena kerat and "Nanak KongKong"

It was a cooking marathon yesterday,well, should be ok if you could cook peacefully in the kitchen but if you have little people pulling at your shirt every ten minutes and say " mama faster,lama kat kitchen ni..come la sit outside"..hmm how would you deal with it?Both are so cute wanting mama to sit in front of tv with them..so mama had to stop every 10 mins, hug them,show them what's cooking inside the wok,teach them the name of the veges,show them how to cut onion,stirring etc..after that both will leave mama in peace like 15 or 20 mins and then come back again:) The story semalam is we suppossed to have the "berdiri or terbang siakap sweet sour " la, mama suka siakap or kerapu tu bila buat sweet sour kita belah badan dia tak putus dari bawah then we fry until golden,dirikan dalam pinggan and pour the sauce,kalau macam tu the fish will be crunchy..tapi semalam heni dengan kejamnya dah potong dan siap kelar lagi mama punya siakap..dia tengok besar sangat agaknya..so bulan puasa ni kena sabar lagi,redho jer lah goreng siakap kena potong and sambungkan kat dalam pinggan..whatever it is ..still sedap ok..the sauce just nice as mama nak.Dah masak siakap,mama buat pulak sayur lemak fucuk with labu air,mama bought a very fresh black udang harimau from jusco, so mama goreng kering with kunyit jer and the peak of the dishes yang mama sangatlah idamkan dah lama..haaaa..haaaa..none other then the sardin goreng..heh..hehh..so mama tumbuk bawang putih and merah with cilipadi kasar2,tumis sampai wangi masuk sardin,asam,garam sikit goreng sampai garing and kuah kering..adusssss..seriously sangat lah sedap di makan dengan lemak fucuk and sambal bilis extra limau nipis.Malam after dah settle semua prayer etc,while lepak with the girls in the room watching Tv,layan them with books and stickers we had this conversation:

Mama : "Tia and adik when mamapapa have enough money we will go to Hong Kong Disneyland ok,we stay at The Disneyland Hotel and you can have so much fun there"

The Girls : "Don't want KongKong, nak PD (Port Dickson), nak go PD, nak play sand,nanak KongKong"

Ha,ha both prefer PD than HongKong,they must have so much fun in PD last time as all the sweet memories is still with them,so mama talked about PD last nite,talk about them playing with sand,coconut,pool,bath tub and both tersengih-sengih cakap " nak PD lagi mama"..sian anak mama.As at now the ultimate place,the top of the chart for both girls is PD and Ikea..everytime nak keluar mesti cakap "Ikea,nak Ikea"


Siakap tak boleh berdiri..tapi tetap sodappp...a tinge of sweet from tomato and sour taste from the lime juice.
Tips untuk kekalkan udang manis dan lembut..do not cook too long,once they dah bengkok sikit..angkat,kalau tak kering air udang will be sweet and juicy.

The best in the world,the top on the chart..is the simple peasant dish : sardin goreng kering with cili padi..ikin please give your testimonial..ha,ha..


sambal bilis with extra limau nipis adalah "partner" kuah lemak fucuk..they are so ngam..

lemak fucuk with labu air..since papa tak suka sangat fucuk..he can opt for the labu air..

Lemak and ketupat palas from One utama,balik mama potong,sapu minyak kat oven tray,bakar dalam oven sampai panas macam baru masak..cecah dengan rendang yang banyak kuah..memang sedap..favourite papa dan uwan.


rendang mahal ni memang sedap..cukup segala rasa..mama yang cerewet ni pun approve kan kelazatannya..
cendul kaw gilerr..walaupun gambar blur..mama letak santan fresh..taruk red kidney from can..Kimball brand sedap red kidney dia..taruk ice banyak,masak gula melaka with daun pandan..wangi dan lemak..papa minum 3 balang...

the sweet indian mango...

kalau makan lauk yang bersambal macam sardin..Zuchinni sangat sesuai dimakan sama..segarkan mulut..selain crunchy
walaupun memasak dalam keadaan mencabar..penuh dugaan dan rintangan..terhidang penuh semeja akhirnya..
Budak yang tak nak pi Kongkong tu sibuk nak the fresh orange juice..nak yang dalam glass tinggi dalam tumbler dia orang tak nak..

9 comments:

MamaTiaMia said...

hi ann, yes as parents we are still learning and try to improve here and there..banyak pasar ramadhan kat sana ye,you masak ke?re : buah sepang tu tepung pulut with coconut inti inside and santan sauce outside,other place they call "badak berendam"

nerry nerry strawbery said...

aku nak mkn zuchini lak pas ni :)

Idida Aziz said...

waaa.... lapar perut nengok meja penuh makanan yang sedap2...yg simple2 gini la yg laku licin dibulan pose....

sambal gesek!!nk buat petang ni la kay....mmg sedap sgt2

haii budak tanak go kongkong...kalu tanak biar pica ngan uwais jer gi kongkong kay....pergi dulu kongkong br tau best ke tak...hehhehehe

Drama Mama said...

waaa penuh satu meja ya u masak, dahsyat. ni bangun masak dari subuh ka? hehehe

haish, pening dah nak masak apa pulak utk hari ini ya ;-)

4 Kay-E said...

Azu, penuh meja tu!! BEst2..
Kelakarnye tia&mia tanak KongKong, nak PD je. heheee... Jimat duit Mama.. LOL.
Menu Azu mmg tak leh tahan le.... Sedapnya!!!!!!!

Happy fasting :)

nur aishah said...

hahha..tia mia..kongkong la best..bawa k.nur gi agi best..

lauk2 mksu ni sgt menguji keimananku dipagi ini..awk buat cendol sendiri eh?camner mksu..?nak buat la..

twins mama said...

hi there, read ur comment. dat twin boys not mine :p

twin plus is a blog where 3 twins mommies started up together. Therefore, u can c 3 pairs of twins in a same blog!

btw, can i link u up?!

fauziah said...

Bijaknya twins.. petah tu rasanya dah bercakap ye. Mcm good la sucida class tu kak zue follow ur blog byk dh improvement I rasa . nanti lama esok kat kindy tu lagi bijak tu .

Lemang ni yg kat jusco dekat2 dgn sushi tu ke?
Sardin tu really nmpk sedap tu.. kat sini sardin dia teruk, no taste et all.. :-( diorg byk ambik product frm indon.. cili sos pun teruk, nasib bawa dri msia aritu 3 botol.. yes, semestinya kimball ;-) tp kalau abis 3 botol ni sebelum balik.. kena la saya cari kat bahrin, situ je dgr ada kimball brand .

zubye said...

Ni yang best bila masuk blog azu dapat baca cara azu sediakan makanan utk ur love ones ngan gaya bahasa yang best2 heheheh sampai tak tengok gambar pun leh terliur dibuatnya... hehhe..

ala kesian itu siakap kena potong eh.. takpe masih menten ke crispyan.. mesti sedap menjilat jari.. we love udang goreng kunyit gak.. petang ni nak masak udang harimau masak merah.. utk cik abg.. sebab cik kak disini sudah naik bendera jopun huhuhuhu..

Azu sardin tu goreng dulu ke.. i mean yg ikan dia tu dulu.. then masuk gak tak kuah sardinnya sikit.. terliur tengok nih!