Thursday, March 17, 2011

Once I Hate You It Will Last Until Death Do Us Part....

"The Sky is falling,the sky is falling"..said Chicken Licken;);)

Frienship.

Psst..the story that I am going to tell and the above picture got nothing to do with each other:);) The picture gambar Tia Mia i snapped semalam,budak dua orang ni suka betul pergi kindy..memang bukan mengikut mama yg sangats uka dulu kalau MC..hee..hee..ni sakit ribut petir tetap demand nak pi kindy..tapi tak nak pakai Uniform..see nak melawa ajer kerja.I guess it's okay as long as they like it there;)

The Story : One day she saw me and she came, dia terus menangis cerita menantu perempuan dia dah tinggalkan rumah,bawak baby yang baru lahir,lari duduk rumah mak dia,her son try nak pi jumpa mak sebelah perempuan halau and tak bagi tengok.Dia cakap lagi her son call and sms the wife tapi wife langsung tak hirau kan dan tak nak jumpa langsung. I kenal dia quite sometimes jugak,dia a single mother in her early fifties,ada anak lelaki sorang saja,anak dia ni pandai sangat belum habis SPM dah di pilih by the biggest Petroleum Company in Malaysia,now living on a jet plane,one week in Italy,Paris,Amsterdam,London,Rome etc...earning very big money and travel first class. The son is tall and handsome,masa dia orang kahwin dulu i pergi kenduri kat club tu..the wife is sweet and nice. Dia ni has good heart tapi very strict and suka control segala benda,rumah dia lengkap segala sebab dia cakap untuk anak lelaki  yang satu-satunya but she set her standard high and she is really fussy,kalau anjing bising kat sebelah rumah dia tak berenti the next day you mesti tengok pihak berkuasa dah datang gari anjing tu..hee..hee..dia marah orang sebelah yang tak kemas rumah,dia komplen pasal jiran belakang yang sangkut kuali kat luar rumah.lay out taman perumahan pun kalau boleh dia nak tentukan,tapak surau pun dia komplen tak boleh di situ etc ,in the end surau tak di bina di situ.Rumah dia penuh air cond tak der sebijik sampah atau habuk.So bila anak dia dah kahwin dia pun suruh menantu duduk sekali dengan dia,since anak dia selalu terbang sana sini,menantu kerap jugak balik rumah sendiri..bila anak dia dapat baby boy pertama dia lah yang jaga..selalu nampak macam bahagia..until lah the girl mengandung lagi and dapat another baby boy.Dalam Hospital lagi menantu tak bagi si suami and dia tengok,dia lari balik rumah mak bapak dia,bila suami and dia datang dia kunci pintu.Rupanya menantu tak tahan dengan dia,sejak duduk sama,she was very fussy,suruh menantu mengikut semuanya cara dia,dia tak lah cakap terang-terangan tapi faham bila dia cakap "zu,i bukan lah fussy tapi apa salahnya dia ikut cara i kalau cara i tu betul,memang lah tumbuk bawang tu tak susah tapi i rasa cara i betul macam tu jugak sidai baju,i nak baju dgn baju,seluar dgn seluar' Rupanya setiap perkara kecik macam letak berus gigi,susun baju dalam wardrobe,susun kasut,mandikan anak,mesti cara dia. Dia kontrol the whole house,masak,cucu,aturcara mesti cara dia,dia mengeluh cakap "zu,semua kerja i yg buat,masak,mandikan cucu,ajar dia..semuanya tapi bila dia balik kerja dia tengok i tengah bagi anak dia makan,dia tiba2 nak ambik alih,tengok i nak hidang nasi kat anak i,dia sibuk nak buat jugak,bila pagi sebelum pergi kerja dia macam tak percaya i boleh cuci kain semua,mesti dia nak buat jugak'.Menantu sebenarnya rasa dia tak contribute apa,diketepikan,hilang kontrol terhadap anak sendiri dan suami,rasa diri tak bagus sebab tumbuk bawang pun tak betul,cuci panty sendiri pun mesti di ajar..setelah 5 tahun memendam rasa..dia tak tahan,hilang langsung rasa cinta pada suami terasa suami sayang lebih pada mak sendiri dari dia..segalanya mesti ikut cakap emak,masak emak yang sedap,cucu baju emak yang bersih,ajar anak emak yang pandai.But the biggest mistake dia buat bila dia suruh anak dia pilih antara dia dan isteri,she should never do that,and the anak being mommy;s boy,dan sentiasa terhutang budi pada emak terpaksa memilih dia,sangat sad, yg jadi mangsa dua anak berumur 4 dan baru lahir,akan hidup tanpa bapa akibat ke ego an orang dewasa. To me memang sangat bagus anak yang patuh kalau kita dah jadi ibu ada anak lelaki memang lah kita gembira ada anak menyanjung kita,kita lah masak yg sedap,kita lah yg buat segala benda yang terbagus,tapi bagai mana dengan kehidupan si anak,kita nak dia berkepit seumur hidup dgn kita ke..adakah kita akan menongkah langit tak akan mati boleh jaga dia sepanjang hidup.sekarang anak menderita rindu kan anak2,tak boleh kah kita ketepikan ego kita demi kebahagiaan mereka. Hati yang patah sebenarnya lebih bahaya dari hati yang marah,kalau marah satu hari akan reda tapi hati yang patah boleh terus patah dan tak baik sampai bila2.Rumahtangga sebenarnya si suami dan isteri kena tentukan,memang tak senang menjaganya,dua orang berbeza dari latar belakang berbeza pandangan hendak hidup bersama,bukan dua orang tu jer dua famili jugak nak bersatu..jadi terpulang pada dua pihak untuk tentukan macam kita mengemudi kapal kalau kita nak dia bertahan ada ombak yang besar ada dugaan kita teruskan kalau kita hendak dia berhenti nampak nampak ada batu yng masih jauh kita boleh undur.Dan kalau kita telah hidup bersama,ada anak susah dan senang bersama mengapa kita mesti nak musnahkan nya..baik kita jangan masuk alam perkahwinan dari mula supaya kita tak merobek hati sesiapa.Dalam kes ni the girl akhirnya failkan tuntutan cerai di mahkamah,the lady asked me "apa nak buat zu,i buntu tak tahu lagi apa nak buat,how could she do this to me after all that i have done,memang tak kenag budi etc,etc"I told her " you kena biarkan dia orang uruskan hidup sendiri,let they move out from your house,jangan masuk campur dulu,suruh yr anak pujuk his wife,biar dia ada masa bersama untuk mengingat masa2 manis dahulu,biar kasih yang pudar datang balik,mesti they dapat cari cinta yg masih ada"..but it seems she wants the menantu mengaku salah and datang semula continue routine hidup yang sama.If kita dengar mesti kita rasa leceh masalah dia orang kan..and ada yg rasa the menantu too much,kena tegur tumbuk bawang pun tak boleh,and she cukup syukur mak mertua buat semuanya tapi kalau kena diri kita macam mana ye.."kita tumbuk bawang tak betul,sidai baju tak betul,susun baju pun tak pandai..bila balik nak suap anak makan pun tak kena bagi,nak hidang nasi pada husband pun tak boleh..apa kita rasa sebagai wanita,hopeless sangat kita..dan kalau dah 5 tahun kita memendam rasa mesti kita nak lari,..sebelum kahwin kita rasa kita just fine,why dah kahwin kita jadi manusia yang hopeless..and the most important kita rasa suami kita yg sepatutnya melindungi dan menanyangi kita tak mahu mempertahankan kita.Entahlah,bila nampak anak dia rasa kesian..dia tersepit antara emak dan isteri.
Hidup memang penuh gelombang,tak semua bernasib baik,kalau kita bahagia jagalah kebahagiaan ...yang penting jadilah orang yang berfikir,lengkapkan diri dengan ilmu..kecerdikan itu bukan saja dengan ada degree berderet dari University terkemuka tapi cara kita menangani hidup,cara kita berdepan dengan masalah,cara kita membuat keputusan dalam hidup.Cambride,Harvard tak dapat mengajar kita macam mana merawat hati yang luka,bersabar menghadapi cabaran..dan yang terpenting sekali mestilah jangan lupa kita hanya lah hamba,kalau sedar kita hamba di bumi Tuhan mesti dapat membuang ego,mesti tahu hidup hanya sementara..dan kalau kesedaran itu ada lebih banyak lah kasih sayang,mesti mahu lebih memberi dari menerima..mesti dapat di hilangkan sifat "keakuan dan aku lebih baik dari kau dan kau mesti patuh dengan aku"
Pada pasangan muda ni..saya masih mendoakan,harapan biarlah kasih sayang bertaut kembali,lihatlah mata anak2..jangan biarkan dia jadi mangsa..doa saya jugak biarlah dia yang mengadu ini lembut hatinya,biarlah dia jadi ibu yang sanggup berkorban untuk anak..moga semuanya baik sahaja.

Penutup saja letak gambar anak my bestfriend yang cute ni..si sofea,my friend and anak nya minat gila lah kat Nur kasih..hisshhh saya tak pernah tengok Nur Kasih satu episode pun ..hee..hee bila i cakap remy ni tak handsome and capang telinga,sibuklah my bestfriend pertahankan..kihh..kihhh:)
Betul tak sofea cute tapi remy capang..hee..heee (picture courtesy of fever picture)

Ishh gedik lah sofea di dukung Remy...haaa..haaa

11 comments:

I Love Ski Jumping said...

Beautiful ; **

lemongrass said...

it is sad to hear stories like this. All 3 adults are at fault, yang sengsara nya the little children who don't know anything :-(.
Betl kata you, kalau ada perasaan marah maknanya still ada perasaan lagi. Tapi kalau dah patah and indifference, susah jugak for the love to come back kan.

Mamasya said...

Salam Mamatiamia

moga keputusan yg dibuat adalah yg terbaik buat mrk . tapi kesian anak2 jadi mangsa persengketaan...

zeta said...

Rasa sedih jugak bila dgr cerita mcm ni kan..tentu buntu kalau kita hadapi situasi mcm ni..
but is gud to hear from u..u bg both side punya perasaan bila semua ni jd kan..xdela nak nmpk cela sape2 kan..sekadar pengajaran utk kita semua..
di doakan agar kita semua dijauhkan dari perkara2 mcm ni..

Hanis Azla said...

klu tinggal bersama mertua mmg selalu byk yg tak kena. byk sgt kes yg memendam rasa dan asyik terasa. Susah juga klu mcm tu kan. Lebih2 lg bagi menantu perempuan. Klu menantu lelaki ni biasanya tiada masalah sbb dia org jrg ambil port hal yg kecil2 ni.. (my mom tinggal sekali dengan i, dah hampir 7 tahun ni Alhamdulillah, both my mom and hubby have a good life sbbnya my mom tak campur urusan rumahtangga kami) betullah kata u, kalau patah hati susah utk pulih kembali. Kita doakan yg terbaik utk mereka..

Anonymous said...

Salam mamatiamia,

Citer akak nie, teringat kes saya jugak..the same case happened to me, after 5 year memendam rasa, one day i exploded to my MIL...heheeheh....then i tak jumpa dia for 6 months, then she mintak maaf kat i, atas selama ini yg dia buat dekat i....then atas dasar keperimanusiaan i pun maafkan kanlah, manusia buat silap kan....
Yerlah, semua yg i buat tak kena, makeup tak kenalah, lipstik tak cukup merahlah, baju lain tak der kerr, sampaikan nama anak2 i pun berebut nak kasi, itu tak termasuk my MIL bawak my girls pergi sunat tanpa i dan tanpa my permission...i nie ibu kandung anak2 i, bukan ibu tumpang....:)

biruVSpink said...

susah kalau org yang mmg dah selalu kat atas ni. semua dia je yang betul, taknak admit apa2 even nasihat org. Yang saya geram ialah suami dia. takkan langsung takde rasa bertimbangrasa, kan? tapi sebab mungkin terlalu lama tinggal dan dibesarkan dalam 'suasana' dikontrol oleh mak, mmg lah. Tapi mmg betul kot kalau laki anak mak ni, kita isteri yang makan hati.

mintak dijauhi benda2 macam ni.

MamaTiaMia said...

hi i love ski jumping:thanks.

LG..betul the 3 adults tu kena perbetulkan keadaan.

mamasya,kita tolong doakan lah ya.

zeta,mintak di jauhkan lah dari kita kan.

hanis.memang susah kalau duduk sama ni kan,kalau suami kita dgn emak lain sebab lelaki tak payah pergi dapur etc.

anon,alhamdulillah you dah okay,memang betul kalau lama sangat memendam rasa mana nak tahan,we just human,penghujung cerita jadi tak baik nanti..you are a strong lady then masih boleh bertahan sampai 5 years baru explode,alhamdulillah you fikir panjang..moga semua okay for you in the future;)

biru vs pink..memang susah kalau tak boleh bertolak ansur,jadi ibu,or anak or menantu memang tak boleh elak dari berkorban,kena jadi orang bawah pun tak apa lah asal kan anak2 yg masih kecik bahagia.

Salmi said...

Salaam mamatiamia,yes I agree with you..

semoga rumah tangga mereka dapat diselamatkan..buat ibu yang mahukan yang terbaik untuk anak, isteri dan cucu2....terimalah menantu itu seadanya kerana kita tak boleh menyuruh orang berubah semata2 untuk memuaskan naluri perfectionist kita..setiap orang tak sama..sayang rumah tangga yang dibina bertahun2 musnah hanya kerana sikap kita..

buat suami, tanggungjawab sebagai ketua keluarga itu berat..mendahulukan ibu juga adalah satu tuntutan akan tetapi harus juga bijak mencari jalan perdamaian antara isteri dan ibu..

buat isteri, cerai itu mudah tapi itu adalah perkara yang paling dibenci Allah..mohonlah petunjuk daripada Allah kerana Dia telah menentukan perjalanan hidup kita didunia sebelum kita lahir lagi..wallahuallam..

may mamatiamia and family sihat2 dan happy2 selalu didalam rahmat Allah..

MamaTiaMia said...

salam salmi,well said,may the jodoh berpanjangan:)

Maya Marisa said...

sad to hear the story. itu la, lain orang, lain dugaan nyer.
in-laws ni mmg an interesting topic altogether. MIL ker, PIL ker SIL ker, BIL ker, semuanya sama story.
not everyone is lucky enough to hv gd in-laws.