Thursday, March 31, 2011

The Real Housewife Life!

Salam:) Really?..looks like real my title kan..i became a full time housewife today but a lil bit (or more than a lil bit actually) halaluya;) To the full time housewives i salute them,they are smart,beautiful ,fulled with loves and multiskilled people.:)

Kadang2 tak rasa bagus nak cerita yang happy2 saja,we have some sad and worried times too...but as the title of the blog says "We tell sweet stories" so we cerita2 yg manis2 ajer:)These past few weeks i was really worried because the girls asyik keluar masuk jumpa doctor ajer,Tia pulak bila malam demam..siang baik,malam letak kepala ajer temperature naik.so really risau.Today i decided to take her to see her old pead Dato Dr Musa at damansara specialist,pergi bertiga ajer,papa had meeting today and i can't wait for him,parking at dsh always teruk so went for valet,Q at the clinic pun sangat panjang semua nak jumpa DDM,menunggu  satu jam setengah ,itu pun nasib baik selalunya longer than that,after the thorough check up he said everything is okay cuma ubat given by the hopsital before lambat jalan.DDM ni muka memang kering,tak ada jokes etc but he is really good,dengan izin Allah Sbt after jumpa dia mesti lah budak sembuh..as i am typing now Tia is sleeping and her temperature went down to 36.5..Alhamdulillah sangat.happy rasanya. Satu lagi kalau anak sakit kalau boleh biarlah kita duduk rumah maid memang tak berapa boleh nak harap,macam my case my maid memang sayang kat budak2 tapi akal tu sedikit pendek,buat kerja rumah memang pandai,macam semalam balik petang tengok tia menangis atas dukungan dia,badan panas,dia mandikan air panas,pakaikan pyjama long sleeves,siap berselimut,merah padam muka tia,i bukak baju,lap badan,baru turun temperature:)They memang tak faham sekali kita bagi instruction masa budak selsema cakap,petang2 guna hot water,apa keadaan sekali pun mesti dia mandikan hot water.Kita dengan maid ni memang kena jadi satu team,tak boleh harap dia,dia ada tenaga nak buat kerja tapi kurang akal,nak kita marah selalu kesian,dia pun manusia,kita tahu dia penat,kalau dia ikhlas,tak berniat jahat kalau boleh memang kena ringankan beban..tadi di clinic tengok maid2 indon yang kerja dengan keluarga cina,kesian keadaan dia orang..sampai nampak macam terencat akal.Menunggu di clinic memang boleh menimbulkan banyak gossip..bukan mengata sekadar hiburan..boleh tengok para2 ibu yang masuk dengan "Gucci,Prada,Chanel,LV..stroller babies pulak macam2 yang canggih..muka yang masam,nak terpijak anak kita pun tak pedulik,yang peramah,yang rasa dia paling banyak duit,yang ada maid sampai 3..ada ibu yang langsung tak pegang anak menangis,maid yang nak tergolek2,lap badan,bagi susu,si ibu hanya pegang si Christian Dior dan Blackberry....selain hati kecil yang sedikit berdosa kerana bergossip sendirian.. keinsafan pun banyak dapat..yang sakit teruk dari anak kita,yang menderita,yang tak tertanggung beban..terus rasa Ya Allah sangat syukur kerana mampu bawak anak berubat di tempat yang baik,ada rezki,tak sakit teruk etc..Setengah hari di hopsital macam2 pelajaran boleh dapat.

Okay lah jom tengok apa "A day Fulltime housewife" buat today;)



After sending Tia and Mia back home,i went to office to pick up kak sue my friend,we went to Wilton to pay our baking class fee.




I always love going to baking or household shops,kalau travel dapat masuk kedai2 yang kecik jual barang2 baking or pots and pans rasa dapat masuk Prada macam tu:)


Kak Sue was asking "who is the teacher?" ohhhh we gonna have one male english teacher,harap2 biarlah dia se cute Jamie Oliver or se macho Chuck from "Chuck days off" tu yaa..he..hee..


Banyak barang2 cookinh yang i suka macam vinegar,pasta etc kat sini,mostly imported and yang tak ada kat supermarket ada kat sini:)


and...paling suka bila tengok benda berat ni..i always love these..really berat and pricey..kalau jatuh kat kaki memang pecah ibu jari...nak hempas pulak tak boleh sebab mahal kan..haaa..haaa..so gorgoeus these cooking/baking dish.


I love this bright yellow..can go from oven to table;) very french;)


For a start kena bali apron..I am a sugar artist now:)


Many nice items in the shop including knick knacks for the kitchen.


After we parted with quite substantial amount of money at Wilton, we went jamu selera at Sari Ratu..so sedap;) cili rules here:)


My favourite,no oil asam pedas tenggiri..sangat sedap;)


Daging goreng berlado..pun sedap;)


Goreng kambas..sodap jugak:)


Ini satu lagi my favourite..terung goreng berlado..semua lado lado yang sayo suko:)


"Ampon mama" kata budak kecik ni..kemestian now..tu carpet ikea jugak..beli letak kat luar bilik,tapi Tia Mia heret bawak masuk,they said "grass carpet"..

So hari saya hari ni banyak halaluya jugak kan ya..p.s memang betul after dah bayar fee,saya pergi beli tops and bottoms kat East India..rasa sangat berbaloi sebab sales 50%,..2 skirts,3 tops dan satu necklace saya sama harga dengan 2 botol Avents,satu milk warmer bag tiamia dari mothercare.:) Cekik darah betul Avent ni:( Apa pun Alhamdulillah:)

10 comments:

Hanis Azla said...

hari yg seronok buat u.. harap2 anak2 u terus sihat.. pasal muka kering tu teringat doktor masa i bersalin.. dr anak pertama sampai anak ketiga muka dia mcm tu aje.. no big smile, no warm wishes, no borak2 mesra.. but he's good..

Salmi said...

shoooohhh all virus at tia and mia..go away so that tia and mia get well soon..tadi dah google kedai kek tu..jumpa dah..mcm keen jugak nak join baking course 1 dia..kena tunggu green light dari minister of finance..hehehe..aishh memang sodap terung berlado tu..tambah petai lagi ummphhh..

Uncle Lee said...

Hi Mama, have fun as a stay home mom. Boleh gongchang kaki, ha ha.
I love the dishes here, especially that tenggiri asam pedas.
That is a guarantee 3 plates disappearing trick, ha ha.
I have always loved Malay food.....and yours here....outstanding!
You are good!
Have a nice day.
Lee.

Uncle Lee said...

Wishing your kids a quick recovery.....
forgot earlier looking at your dishes, ha ha. Lee.

Ikin said...

Hope tia & mia...sihat2 & ok2 aje. Doa from kak ikin ye sayang2 semua.

Nak lado, nak apron, nak benda berat...ish ish semua nya nak jugak.

zeta said...

Understand the feeling bila anak sakit tu..risau yg amat..

Nnt mama pergi baking class..slalu2 la update psl baking class tu ye..xdpt pergi..dpt tgk kat sini pon berbaloi jugakk..

Wishing your Tia Mia a quick recovery..Aminn..

gja said...

Salam pagi jumaat to all..

mmg kalau anak2 sakit kita jadi susah hati selagi suma tak sihat kan.. bila nampak dorang dah bole makan dah bole gado dah bole jawab2 kita balik baruuuuu rasa tenang jiwa tak kacau lagi he3x...

i pun sukaaa tgk barang2 masakan mcm tu tho i tak pandai masak sgt.. gerammm tgk periuk2/alat2 masak yg cantik2 mcm tu rasa nak beli buat hiasan jer sayang nak guna he3x.. bila letak makanan atas pinggan cantik kita nak makan pun senyummm jer.. kann kann ;-)

Idida Aziz said...

azu..lenkali amik gambar makanan jgn dekat2 ..terliur boto dibuek ehh....ngeh ngeh ngeh...

betul la azu...kalu anak sakit ni mmg maknya sdr jugak nk kene jaga...kita pon sama...xpcaya org lain ...kalu maid leh la ckp akal pendek hahahaha

MamaTiaMia said...

salam and hi everbody,thanks for dropping by..we love all of you and try to visit everybody's blog soon;)

Polish Twins said...

Greetings from Polish ..;)) Very nice pics;)) We invite you to our blog;))