Tuesday, March 13, 2012

Doctor Soup:)

Salam All:)

Mixed Family in da house- tq, Nurul-tq.Saniah-so true kan risau bila anak2 sakit and tq, Julie-thanks and teringinnya nak tengok daffodil di Aberdeen:), Sarahkalam- betul kot sis:), Sham- ha,ha koredeh bau kuat tapi sedap kan, Arinieva- tq, NurRaihana- tq,Ita- ha,ha sedap ke nampak,nanti kita jumpa, AnnHuzi- Alhamdulillah,Teacher Claire is such a great help:) hope everything is ok in Sg, Hanis-Sama lah kita kalau bab masak berkobar-kobar, Ctsal- tq, TY- you r most welcome, Noorfarina-Alhamdulillah, Anon-tq, Princees of the Sun- Insyallah one day boleh lah ada garden, Artlover,cinnamon world of colours- tq and did you book any vacation rental in Sydney?,Lady of Leisure- tq and yeap berguna jugak tanam pokok semambu tu selain cantik, sebab tak senang nak cari kalau nak guna,kat nursery ada yang panggil "syerkhan tree", Kak Pinat- selamat bercuti:), Nbi Sepah Puteri- tq,yeap i took the two to Dr Altaf yesterday;), MummyMiqhael- Nursery to kat bahagian tengah2 yang kalau dari jalan dia on the elevated land, Dian Adeela-tq, Aisah-tq, Kakak di Sg- Alhamdulillah and tq so much, Daydeck86-tq, Ani- baja tu tak ada jual kat kedai ani,ada orang kat office ni bagi unfortunately tak jual secara commercial.

I was so worried yesterday,the two who has recovered recently macam tak fully
out from the fever plus they have sakit perut that lead to headache and vomitted after that.Macam mana lah kita tak risau kan, I called Dato' Dr Musa in DSH unfortunately the clinic was closed for 2 days,then a few friends  including one of the reader Nbi Sepah Puteri recommended Dr Altaf Pakar Kanak2 in TTDI.As  mother bila anak sakit mana pun kita nak bawak,so yesterday my husband had to attend meeting and i pulak memang phobia drive tempat yang i tak tahu especially TTDI area yang parking memang terrible. But demi anak yang sakit berusaha jugak,firts i called cab yang family kita orang dah biasa ambik, nak naik cab tak kenal without husband pun i phobia jugak..unfortunately dia tak available...kihh kihh banyak lah phobia i;).So i called clinic mintak direction,googled etc.

I left Tia at home and took Mia yang muntah2 to TTDI, kenalah berhenti tepi jalan berkali2 cari direction,called clinic again ( i memang pathetic carik tempat),finally sampai and nampak lah clinic tu but parking my goodness teruk betul orang park sampai tepi jalan,double,triple parking!! Ya Allah,i pun masuk lah lorong2 tu carik parking,while Mia dah muntah lah few times kat seat depan.nak lalu kat lorong tu pulak tak lah senang,dengan double parking and being in  TTDI you kenalah elakkan dari terlanggar or scratch Merz,BMW, Porsche etc..Lalu celah kereta2 yang parking too close to us adalah my fear..sebelum ni i pernah refused to lalu suruh orang yang double parking tu jalan dulu..sebab i rasa gayat nak lalu celah2 and have to drive inch by inch.tapi bila anak sakit di dalam hati " Ya Allah permudahkan lah..and kalau kena scratch volvo orang ni nanti gasak lah dulu..deal with it later!!" so i lalu 3 times celah2 tu..tak dapat parking hampir nak give up:( Then i told Mia and rasa sedih pulak.i cakap " Adik we doa pada Allah Swt ya adik,mintak permudakan dapat parking,so difficult for us to come here, this is just usaha,moga jadi penyebab adik baik..moga kita dapat parking"So dah round kali ke 4 ada kosong betul2 kat depan clinic at the roadside tu,very good spot,nak masuk and nak keluar senang.Alhamdulillah.Masuk dalam clinic Dr Altaf,Ya Rabbi there are hundreds of people..may be kebetulan yesterday or macam tu tiap hari tak tau lah sebab my first time there, most of them are young and trendy moms with their branded handbags and leggings:):) They have nannies and bibiks to carry their babies:);) I feel so old! he..hee..saja usik orang TTDI:) And we had to wait for a long2 time as Dr Altaf spent at least 1/2 hour with each patient.To cut story short we managed to see the famous Dr Altaf in his Jeep shirt (according to my friend he drives Porsche..ohh so cool Doc;):) and got our ubat.Well if you asked me to give reviews, he is thorough and kind, secondly his ubat slightly different from others, seeing a different doctor or pead is just usaha,penyembuhnya seperti yang selalu dingatkan Uwan mesti lah dengan izin Allah swt.Dr Altaf gave Mia "good bacteria" tablets to fight the bad bacteria in her tummy.Yesterday we went back and i gave her and Tia two tablets each..tengahari masih demam lagi,then after long sleep petang semalam bangun nampak baik and ada selera makan.Alhamdulillah Allah Swt makbulkan doa..setelah banyak berusaha di permudahkan..tak tahu lah dalam banyak2 ubat tu mana satu yang berkesan dengan izin Allah.

Itu lah cerita anak2 sakit ni..selagi tak besar macam tu lah:):)bagi my friends yang anak dah besar2 selalu cakap " I ve gone through that stage zue,dont worry it is just normal:)" but we as mother cop " risau all the time" tu dah terpampang kat dahi..what to do;);)


So this is "the good@friendly bacteria" tablets- I guess it must be very popular at Dr Altaf's Clinic as i saw many parents been given this box too.


Dinner; i made no oil red spinach soup with fishballs and i added in macaroni in it. Red spinach is very good for weak body,very high in zinc and also good to cool down the body.

First i thought they will not like it as the soup is really red and only natural ingredients inside but they liked it very much! They drank the soup a lot and ate the spinach.


" I love spinach!!" said Mia:):)


They were excited to drink this "Syrup soup" or they call it "Doctor soup" sebab when they asked "what soup is this mama?" i told them " the soup that the Doctor asked you  to take";):)


Hari ni pergi office my staff said " Cik Zu kurus dahhhh..untungnya tak payah diet2"..haa..haa mana lah kurus,muka tetap banyak daging:);)..cuma rasanya i pucat banyak,bawah mata pun hitam..tak cukup tidur and rest,flu pulak baru start.." Makan ubat pun lalok jugak..this morning sampai office puas mencari bag make up..entah mana hilang,tiba2 Teacher Claire called " Zu, i found your make up bag in Tia Mia;s breakfast basket!"Ha..haaa tu lah cerita dia,...bagus lah go natural ajer lah hari ni kat office... and Selangor pun tak ada air today from morning till 8 am..we go fully al naturel lah today..wee ...heee...heee;) Salam.


16 comments:

nyza said...

salam kak zue..
hahaha,"doctor soup"..cute la tia mia ni..

Fatimah said...

As salam, sy dh tempoh saat-saat cemas macam tu, kul 2, 3 pagi cari klinik 24 jam sebab baby tiba-tiba demam panas sangat, muntah-muntah etc.

Dlm saat cemas tu cuma satu aje yang boleh menjadi Penolong kita, hanya Allah...

Syukur Tia Mia & Uwan dah kembali sihat...

syanashwa said...

my mom pun slalu cakap.. "sementara depa nak besaq!" nanti dah besar agaknye kita akan teringat2 saat2 bawak anak2 ke klinik etc.. esp kalau kena tempuhi lorong2 kereta mewah kiri kanan sampai 4 kali tu! ;) hang on, ya, mom!!

farhana shamsuddin said...

bagus la kak ni.. ingt kan soup ape td..

shamsida said...

Kak Sham kena minta resepi macamana nak bagi anak2 suka makan sayur dari Zulah...Suka tengok Tia Dan Mia yang enjoy makan Doc soup tu hehe..sedangkan anak2 kak sham ada sikit sayur dalam nasi goreng pun diorg boleh nampak dan ketepikan...sabor jer le

Hanis Azla said...

doctor soup dari air tangan mummy tentunya antara penyembuh untuk tiamia.. seronok tgk dia org dah nmpk segar.. klu anak2 demam mmg muka mama pun nmpk selebet sikit sbb tak cukup tido sbb jaga anak2.. tp apalah sgt muka selebet tu dibandingkan kesihatan anak2 kan.. tp k.zu still cun aje..

Nbi sepah puteri said...

So lastly dpt lah jumpa dr kanak2 yg famous tu tapi Puas hati kita dgn dia punya explanation yang panjang berjela tu.sebenarnya zu anak akak yg sulung dah 17 tahun tapi percaya tak kalau dia demam dr altaf lah yang sensual Dan untuk ke tiga tiga orang anak yg akak Ada Itulah dr yang akak pergi jumpa bila dia orang sakit Dan yang peliknye kadang kadang after balik Dari jumpa dia tak makan ubat pun dah baik.itulah sentuh an magic dt altaf.harap2 tiamia pun Akan baik mcm selalu ok rajin2 makan ubat ye

umiyumi said...

Salam Zu,
bagusnya Tia dan Mia pandai makan sayur. good girls :)

Norman said...

Kak Zu still pakai eyeshadow tu so not so natural Lah......heheheheh

Anonymous said...

Salam K.Zu,

mmg Dr Altaf is like printing money tau! ;p mmg sentiasa penuh all the time! i mmg pegi sana, dh 4 5 kali jgk, clinic blm bukak pun org dh siap beratur kt luar.. mmg die spend time ngn patient lama.. mmg famous la dia tuh..tapi kan, if im not mistaken, saturday n wed ada doc lain ganti.. so kalau mmg nak Dr Altaf jgk, better call dulu.. n ubat2 die mmg bagus2.. n good to hear that cutie Tia n Mia dh ok.. Alhamdullilah ;)

Nat

Salmi said...
This comment has been removed by the author.
Salmi said...

Salaam mamatiamia, me pun anak2 semua dah besar, masa kecil2 memang selalu banyak dugaan sakit yang memang merisaukan..esp my 2nd tu yang dah pernah 2 kali masuk operation room. bila dah besar kita risaukan hal lain pula..hehehe..sebagai ibu bila diberikan dugaan dengan anak2 kita berusaha semampu kita dan banyakkan berdoa semoga allah permudahkan segala kesulitan dan diberikan kekuatan untuk melalui setiap dugaan..insyallah

semoga semuanya diberikan kesihatan yang baik..
take care, xoxo

Anonymous said...

Salam Zu, i rasa mmg sekarang ni musim budak2 dan org2 tua sakit kot, we all kat sini pun anak beranak baru baik dr flu, cough, fever semua...i hope TiaMia are feeling much better now inshaAllah. take care.

Yatie in NZ

Anonymous said...

Assalam dear...

Long time no chat here...lama tak masuk..cuti2 sekolah ni...me pergi bawak adik2 jln...

Bila baca entri...rupa2nya u all semua masih tak sihat yer...rasanya musim kot sekarang ni...i pulak belum recover lagi dr food poisoning...lagi sakit..sampai org kata mcm nak mintak nyawa! Harap nya u tetap sabar, i tahu u boleh berdepan dgn semua situasi ini...

Dan...yg paling suprise bila masuk blog u tadi...terpandangkan Uwan...waahhhh..Uwan dah boleh outing! Sihat sungguh nampak dia! Alhamdulillah...berkat kesabaran dan doa anak2 cucu dia kan...

Dan lagi....last pic yg i nampak..seorang wanita yg sgt2 cantik..natural beauty...suka tgk senyum!

See u again
-Silent Reader-
Bangsar

annhuzi said...

kesiannya tak ada air!
ya lah azu kurus!
haha makeup in beakfast basket.
cutenya friendly bacteria, tak pernah nampak.
oh ttdi area macam gitu eh..
nikmat bila doa kita makbul dan diberi kemudahan.
insyaAllah tia mia segera kuat dan aktif semula.

Anonymous said...

baru dapat baca entry ni.. u bwk tiamia p doctor altaf jugak ye? ainaaini i, dr bb ngn dr altaf... derang address dr altaf, 'uncle doctor'... charges getting more expensive with him nowadays.. but sbb he dah paham my twins, we keep on coming back to his clinic. he is a nice doctor... zaRina